Antena 3 CNN Externe Rezultate parțiale la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu conduce în fața lui Alexandr Stoianoglo

Rezultate parțiale la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu conduce în fața lui Alexandr Stoianoglo

B.C.
28 minute de citit Publicat la 06:00 03 Noi 2024 Modificat la 23:56 03 Noi 2024
Rezultate parțiale la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu conduce în fața lui Alexandr Stoianoglo
Moldovenii își aleg astăzi președintele. FOTO: Hepta/ Facebook

Votul s-a încheiat în Republica Moldova după ce duminică au ieșit la urne aproape 1,7 milioane de cetățeni. Prezența la turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost de peste 54%, mai mult decât în primul tur. 

Acest Live Text a fost închis. Urmăriți cele mai noi actualizări AICI.

La sediul PAS e sărbătorită victoria. Mulțimea scandează „Maia Sandu președinte!”

UPDATE 23:30 Maia Sandu este felicitată la sediul partidului PAS. Mulțimea scandează „Maia Sandu președinte!”.

Diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo crește în continuare:

Maia Sandu: 51,12%

Alexandr Stoianoglo: 48,88%

Maia Sandu trece peste Alexandr Stoianoglo

Maia Sandu: 50,15%

Alexandr Stoianoglo: 49,85%

Primele rezultate parțiale

UPDATE 23:00 Diferență de mai puțin de jumătate de procent între cei doi contracandidați.

Maia Sandu: 49,58%

Alexandr Stoianoglo: 50,42%

UPDATE 22:45 Diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo a scăzut la sub un procent.

Maia Sandu: 49,10%

Alexandr Stoianoglo: 50,90%

UPDATE 22:20 Scade diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Maia Sandu: 48,42%

Alexandr Stoianoglo: 51,48%

UPDATE 22:05 Președintele Comisiei Electorale Centrale anunță primele rezultate parțiale la alegerile din R. Moldova. Acestea sunt procente după numărarea primelor voturi din secțiile mici.

Maia Sandu: 47,93%

Aleaxandr Stoianoglo: 52,07%

Alexandr Stoianoglo: „Astăzi, Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei”

UPDATE 21.10 Alexandr Stoianoglo spune că „astăzi, Moldova a vorbit prin oamenii ei” și că prezența masivă la urne e o dovadă că țara „nu e doar un punct pe hartă”.

„Astăzi, Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei. Votul vostru a șters granițele dintre oraș și sat, nord și sud, est și vest, iar prezența voastră masivă la urne e o dovadă că Moldova nu e doar un punct pe hartă, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său. Vă mulțumesc pentru fiecare alegere, energie, implicare și încredere. Fiecare alegător care a intrat în cabina de votare a scris un capitol pe destinul acestei țări. Începe numărarea voturilor, momentul adevărului, în care fiecare vot capătă greutate”, a declarat Alexandr Stoianoglo, după închiderea secțiilor.

Maia Sandu: „Fac un apel către lucrătorii din secții să fie atenți și să numere corect voturile”

UPDATE 21.05 Maia Sandu „le-a cerut lucrătorilor din secțiile de votare să fie atenți și să numere corect voturile”.

„Le mulţumesc celor care au participat la vot în toată ţara, în special chişinăuienilor, care au participat în număr mare. Le mulţumesc şi tinerilor, care au stabilit un record, precum şi cetăţenilor din diaspora, care au demonstrat o mobilizare exemplară. În multe secții de vot din afara țării continuă procesul de votare. Vă îndemn să mergeți la vot, cei care încă nu ați reușit. Vreau să îi mulțumesc domnului Constantin Cojocari care la 105 ani a mers de la Chișinău în localitatea de baștină pentru a vota. Fac un apel către toți lucrătorii din secțiile de votare, indiferent de candidatul pe care îl reprezintă, să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor”, a declarat Maia Sandu, duminică seară, după închiderea secțiilor.

Secțiile de votare s-au închis

UPDATE 21.00 Secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis.

Prezența la vot, la ora 21.00, este de 54%. Au votat peste 1,68 milioane de cetățeni. Dintre aceștia, peste 313.000 au votat în diasporă.

Record după record la urne

UPDATE 20.00 Prezența la vot a ajuns la 53%. Au votat peste 1,65 milioane de cetățeni. Dintre aceștia, peste 300.000 au votat în diasporă.

UPDATE 19.50 Peste 27.000 de cetăţeni au votat în România la scrutinul prezidenţial din ţara de peste Prut, a declarat pentru Agerpres ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

Diplomatul spune că prezenţa a fost mai mare decât la primul tur al alegerilor prezidenţiale din octombrie şi majoritatea alegătorilor din România au fost tineri.

Potrivit acestuia, până la ora 18.00 au votat în România peste 27.700 de cetăţeni ai Republicii Moldova, iar oraşele cu cei mai mulţi alegători sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara.

Totodată, afirmă Victor Chirilă, au existat alerte care nu au fost confirmate, printre care două alerte cu bombă la secţia din Centrul Vechi al Capitalei, de pe Strada Stavropoleos, respectiv la Braşov.

„Au fost alerte de turism electoral, aducerea organizată a alegătorilor, dar nu s-au confirmat”, a spus ambasadorul Republicii Moldova, precizând că acestea au fost la Bucureşti, Iaşi, Braşov.

El afirmă că după ora 16.00 nu mai există cozi la secţiile de votare din România, comparativ cu prima parte a zilei, când media de aşteptare a fost de jumătate de oră.

„Personal, cu familia, am aşteptat la Secţia din Strada Eugeniu Carada 45 de minute, dar în medie erau 30 de minute”, a spus Chirilă.

Ambasadorul a precizat că, dacă după încheierea programului secţiilor de votare, vor mai fi cetăţeni care aşteaptă să îşi exprime opţiunea, aceştia vor fi primiţi în secţie, pentru a-şi exprima opţiunea.

Prezență record la vot

UPDATE 19.05 Prezența la vot a ajuns la 52%. Au votat 1,6 milioane de cetățeni. Dintre aceștia, peste 280.000 au votat în diasporă.

Maia Sandu, mesaj pentru cetățenii moldoveni din diasporă

UPDATE 19.00 Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îi încurajează pe cetăţenii din diasporă să participe la vot, în ciuda alertelor cu bombă din Germania şi Anglia.

Într-un mesaj transmis, duminică seară, pe Facebook, Maia Sandu le-a transmis alegătorilor să nu le fie frică, pentru sunt „o forţă extraordinară”.

„Dragi moldoveni din diasporă, vă mulţumim pentru mobilizarea excepţională! Sunteţi o forţă extraordinară! Hoţilor le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secţii de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuaţi să mergeţi la vot! Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a scris Maia Sandu.

UPDATE 18.55 O nouă alertă cu bombă. Podul de legătură Rîbnița-Rezina ar fi din nou minat, potrivit autorităților din R. Moldova, care califică aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului. În prezent, traficul este intens pe pod, potrivit tv8.md.

Anunțul privind noua alertă a venit la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată.

„Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot. Îi îndemnăm pe cei care intenționat provoacă instituțiile statului - să se abțină de la astfel de gesturi și să permită desfășurarea corectă a scrutinului electoral, exercitarea dreptului la vot a fiecărui cetățean și evitarea inutilă de consum a resurselor”, susține Poliția Republcii Moldova.

UPDATE 18.00 Prezența la vot a depășit 50%. Au votat 1,5 milioane de alegători. Dintre aceștia, peste 250.000 au votat în diasporă.

UPDATE 17.40 A fost alertă cu bombă la patru secții de votare din Marea Britanie și Germania, potrivit ipn.md

Incidentul a provocat întreruperea activităților electorale în acele secții.

„Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antiterorist, anunțând că alarmele respective au fost false. Alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.

UPDATE 17.30 Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.

„Am fost informaţi astăzi de către Serviciul de Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică că am avut câteva incidente de securitate cibernetică care au afectat temporar disponibilitatea resurselor informaţionale ale Comisiei Electorale Centrale. Colegii noştri din birouri ne-au sesizat despre încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot. Concluzia este că am fost ţinta unor atacuri cibernetice de tip DOS, e o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane şi, din cauza acestora, am avut aceste încetiniri temporare. Important este să spunem că responsabili au acţionat conform protocoalelor de securitate şi au restabilit funcţionalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor. CEC îşi reiterează angajamentul ferm pentru un proces electoral corect şi transparent şi condamnă orice încercare de încălcare a legislaţiei electorale şi de influenţare a votului alegătorilor”, a declarat preşedinta CEC.

Pe parcursul întregii zile, site-ul CEC, www.cec.md, unde era publicată în timp real şi prezenţa la vot, nu a fost funcţional.

Moldovenii ar fi transportați organizat la secțiile de vot din Istanbul, Baku și Minsk

UPDATE 17:05 Reprezentanții Comisiei Electorale atrag atenția că cetățeni moldoveni sunt transportați din Rusia cu avionul la secțiile de votare deschise în Turcia, Azerbaidjan și Belarus.

UPDATE 17.00 Prezența la vot a ajuns la 46,77%, au votat 1,4 milioane de alegători. Dintre aceștia, peste 233.000 au votat în diasporă.

UPDATE 16.45 Octavian Țîcu, candidat în turul 1 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, a declarat, pentru Antena 3 CNN, că „sunt îngrijorați de această avalanșă de oameni veniți de peste Nistru”.

„Al doilea tur, sper eu, să fie conform așteptărilor noastre, pentru că avem o prezență sporită la alegeri. Evident că suntem îngrijorați cu această avalanșă, de parcă am trăi în epoca medievală cu invaziile de peste Nistru. Foarte mulți vin din regiunea transnistreană, se deplasează cu mașini, pe jos, cu biciclete, încearcă să ajungă în secțiile de votare de pe malul drept și evident că este o mobilizare organizată de acest regim separatist aflat sub controlul Tiraspolului. Dar avem și alte probleme dincolo de asta, o mobilizare sporită, mai ales în raioanele, deci pro-ruse în general, în Găgăuzia. Și desigur, tot ce am avut până acum, adică tentativele de fraudare a voturilor prin cumpărarea voturilor masiv. 

în primul tur au fost lucrurile mai liniștite, pentru că Kremlinul, spre deosebire de anii precedenți și campaniile precedente, n-a avut un singur candidat la aceste alegeri, a avut mai mulți candidați. De altfel, noi în această campanie am fost doar doi candidați pro-europeni și din acest considerent eu și blocul „Împreună” susținem candidatura doamnei Maia Sandu și am făcut apel la mobilizare pentru a o susține. Dar în turul doi, sigur, bătălia este decisivă, pot să vă spun, comparativ cu scrutinul din 2020, pentru că am candidat atunci la fel, mobilizarea a fost mai mare în regiunea transnistreană. Se venea cu autocare, deci se venea masiv în coloane, un lucru care efectiv atunci ne-a speriat. Acum lucrurile sunt sub control, pentru că atunci aveam o guvernare pro-rusă, acum avem o guvernare pro-europeană care își face treaba din câte înțelegem prin poliție”, a mai spus Octavian Țîcu.

UPDATE 16.00 Prezența la vot a ajuns la 43,3%, au votat 1,29 milioane de alegători. Dintre aceștia, peste 205.000 au votat în diasporă.

UPDATE 15.30 Preotul Vasile Ioana le-a adresat un îndemn cetățenilor moldoveni să meargă la vot, să iasă din "confortul casei" lor, pentru că altfel nu se vor putea plânge ulterior dacă ceva nu e în regulă. "Să fim noi și voi în aceeași Europă unită", a transmis el.

UPDATE 15.00 Prezența la vot a ajuns la 39,6%, au votat 1,16 milioane de alegători.

Alertă cu bombă, traficul pe podul Râbnița-Rezina este oprit

UPDATE 14.35 Traficul pe podul Râbnița-Rezina a fost oprit de polițiști, duminică la prânz, după ce un bărbat a refuzat să-i fie controlat bagajul. Pe pod se formase o coadă uriașă de mașini ale celor care se îndreaptau spre secțiile de vot pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Forțele de ordine și geniștii au intervenit, după ce un bărbat categoric a refuzat să-i fie controlat bagajul. Acesta ar avea la el o cutie și refuză să dezvăluie conținutul acesteia.

UPDATE 14.10 La jumătate de zi electorală, la ora 14:00, prezența la urnele de vot în diasporă pentru turul II de scrutin este de 2,5 ori mai mare decât la ora 13:00 în ziua de 20 octombrie. 

În turul II, la ora 14:00 -  149.600 de alegători.

În turul I, la ora 13:00 prezența era de 67.000 de alegători.

UPDATE 14.00 Peste un milion de cetățeni ai R. Moldova au votat până la această oră. Prezența la vot este de 35%.

UPDATE 13.25 Este mobilizare fără precedent în stânga Nistrului. Cetățenii au ieșit masiv la vot. Pe podul care face legătura între orașele Râbnița și Rezina s-a format ambuteiaj kilometric, scrie unimedia.info.

FOTO: Telegram

UPDATE 13.20 Comisia Electorală Centrală de la Chişinău și-a exprimat îngrijorarea cu privire la multiplele cazuri de transportare a alegătorilor la secţiile de votare deschise în Rusia, Belarus, Azerbaidjan, Turcia şi în stânga Nistrului.

Au fost înregistrate 52 de încălcări ale procesului electoral:

  • Afișaj electoral neautorizat: 4 (Chișinău-2, Edineț-1, Soroca-1)
  • Agitație electorală: 10 (Chișinău-5, Anenii Noi-1, Florești-1, Hîncești-1, Sîngerei-1, Ungheni-1)
  • Fotografierea buletinului de vot: 11 (Chișinău-3, Călărași-1, Criuleni-1, Fălești-1, Nisporeni-1, Sîngerei-1, Orhei-1, Telenești-1, Ștefan Vodă-1)
  • Încălcarea dreptului la vot: 1 (Chișinău)
  • Coruperea alegătorilor: 7 (Chișinău-3, Cantemir-1, Nisporeni-1, Rîșcani-1, Rezina-1)
  • Ștampilă deteriorată: 1 (Călărași)
  • Deteriorarea buletinului de vot: 2 (Chișinău)
  • Transportarea alegătorilor: 6 (Drochia-3, Dubăsari-1, Hîncești-1, Edineț-1)
  • Alte incidente (prezența persoanelor în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni huliganice): 10 (Chișinău-5, Florești-2, Anenii Noi-1, Edineț-1, Soroca-1)

UPDATE 13.00 Prezența la vot a ajuns la 30%.

UPDATE 12.10 Maia Sandu a votat și a făcut apel pentru mobilizare la urne.

Ea a susținut că ”hoții vor să cumpere votul și țara”.

”E un asalt, vor să ne cumpere votul. Eu am votat cu Moldova. Ieșiți la vot! Cetățenii noștri au dus mereu țara înainte, au protejat-o de rele. Hoții vor să ne cumpere votul, țara”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 12.00. Prezența la vot a trecut de 25%.

Dorin Recean: Grupări criminale au cumpărat foarte multe voturi

UPDATE 11.45 Premierul R. Moldova Dorin Recean a declarat că sunt tentative ca să sperie oamenii să nu iasă la vot.

”Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi. De asta este foarte important să ne mobilizăm să votăm”, a declarat premierul la ieșirea din secția de votare.

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău: 11 incidente de încălcări ale procesului electoral

UPDATE 11.40 Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a declarat că a fost informată „despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secţii de votare”. „Cazurile sunt documentate, iar cu detalii CEC va reveni pe parcurs”, au comunicat reprezentanţii instituţiei, informează newsmaker.md.

Între timp, Inspectoratul General al Poliţiei a informat Comisia despre înregistrarea, până la ora 10, a 11 cazuri de încălcări ale procesului electoral. Este vorba despre fotografierea buletinului de vot – 2 cazuri (1 proces verbal întocmit); agitaţia electorală interzisă – 2  cazuri; afişajul electoral neautorizat – 2 cazuri; transportarea organizată a alegătorilor – 1 caz; încălcarea dreptului la vot – 1 caz; alte incidente – 3 cazuri.

Despre incidente a vorbit şi Asociaţia Promo-LEX. Până la ora 9:00, echipele misiunii au prelucrat „cu statut de incident 141 cazuri”.  Din totalul celor 141 de cazuri, 109 au fost confirmate.

Alegători transportați organizat la o secție de vot din Istanbul (TV8.md)

UPDATE 11.30 Cetățenii moldoveni stabiliți în Turcia își exercită dreptul la vot în incinta unei secții deschise la Istanbul, iar în imagini trimise TV8.md se vede cum cetățenii stau la coadă și dansează cu drapelul regiunii autonome Găgăuzia.

Zeci de moldoveni au venit dis-de-dimineață pentru a-și da votul pentru candidatul ales. Aceștia au fredonat cântece populare găgăuze și au dansat cu drapelul Găgăuziei.

TV8.md amintește că observatorii au înregistrat și un caz de transportare organizată a alegătorilor la o secție de vot din Istanbul. Acolo a fost văzut un mijloc de transport cu număr de înmatriculare moldovenesc din care au coborât 4 persoane. Mașina a plecat imediat, iar alegătorii s-au îndreptat spre secția de vot, potrivit sursei citate.

De asemenea, imagini distribuite de realitatea.md arată un avion plin cu votanți duși la Minsk, Belarus.

UPDATE 11.00 Prezența la vot este de 17%.

Primele incidente la vot

UPDATE 10.10 S-au înregistrat primele nereguli şi incidente la vot în alegerile prezidenţiale din Moldova. Potrivit reprezentantului misiunii de observare electorală, un vehicul care transporta alegători în mod organizat ar fi fost depistat în apropierea unei secţii de votare din Istanbul.

Informaţia vine în condiţiile în care poliţia de peste Prut este în alertă maximă atât la secţiile de votare, cât şi pe şosele pentru prevenirea cumpărării de voturi şi a transportului ilicit de alegători, iar pe aeroportul din Sankt Petersburg cetăţenii moldoveni mobilizaţi pe reţelele sociale au stat la coadă pentru a se întoarce în ţară şi a se prezenta la urne.

Prezența la vot a trecut de 11%.

Chişinăul a avertizat ţări UE, inclusiv România, că Rusia ar plănui alerte false cu bombă la secțiile de vot, în diaspora

UPDATE 10.00 Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe, inclusiv prin alerte false cu bombă, votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău, scrie Agerpres.

Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă.

UPDATE 9.45. Este coadă la București, la secția de vot pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova, turul 2.

UPDATE 9.20 Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a votat „pentru o Moldovă liberă și prosperă, o Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă în armonie, în relații bune și cu Estul, și cu Vestul”.

UPDATE 9.10 Cele două secții de votare din Rusia au fost asaltate de moldoveni încă de la primele ore ale dimineții. Presa rusă scrie că coada de la ambasada R.Moldova la Moscova s-ar întinde pe mai mult de 200 de metri, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional.

FOTO: TV8

UPDATE 9.05 Cea mai mare provocare pentru Republica Moldova o reprezintă continuarea reformelor și parcursul european, iar alegerea unui președinte pro-rus va fi o mare victorie geopolitică obținută de către Federația Rusă, a declarat duminică la Antena 3 CNN analistul politic Ion Tăbârţă.

Prezența la vot până la ora 9.00 este de 6,1%.

UPDATE 8.30. Prezența la vot este de 3,67%, 100.000 de moldoveni au votat.

Sunt cozi uriașe la secțiile de vot în Rusia.

UPDATE 7.50 Secţiille de votare s-au deschis la ora 7.00 pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale într-un scrutin încărcat de tensiuni politice și acuzații de intervenție externă. Autorităţile sunt în alertă maximă mai ales după ultimele ameninţări cu moartea venite în ultimele zile. 

Printre primii moldoveni care s-au prezentat deja la urne se numără 11 turişti în Japonia. Aceştia au transmis un mesaj emoţionant prin care îşu îndemna compatrioţii să îşi exercite şi ei dreptul fundamental cât mai repede şi în număr cât mai mare, oriunde s-ar afla pe glob. 

Știrea inițială

Conform datelor prezentate de CEC, după primul tur de alegeri, pro-europeana Maia Sandu a luat cele mai multe voturi, adică 42,49 %, iar pro-rusul Alexandr Stoianoglo, contracandidatul ei din al doilea tur, a luat 25,95 % dintre voturi. 

Învingătoarea primul scrutin al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a denunțat „un atentat asupra democrației”, libertății și aspirației poporului său de a fi parte a familiei europene. Ea a subliniat că „bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au intenționat să cumpere 300.000 de voturi. 

Comisia Electorală Centrală a decis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin în Republica Moldova pe data de 3 noiembrie. În listele electorale de bază sunt incluşi 2.714.239 alegători.

1.987 secţii vor fi deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, în municipiul Chişinău.  

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Regatul Unit (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar cinci secţii de votare.

După cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi ales președintele țării pentru următorii patru ani.

Cine sunt Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidații la președinția Moldovei

  • Maia Sandu este una dintre cele mai importante figuri politice din Republica Moldova, o personalitate care a reușit să atragă atenția internațională prin viziunea sa progresistă și dedicarea față de reformarea țării. Maia Sandu are o biografie impresionantă, studii la universități prestigioase și o viață personală marcată de discreție. Maia Sandu a devenit simbolul luptei pentru o Moldovă mai transparentă și europeană, este președinta în funcție a țării și la actualele alegeri prezidențiale a obținut cele mai multe voturi în primul tur și întră în cel de-al doilea cu cele mai mari șanse.

Citește și: Maia Sandu - Biografie, CV, studii, familia și viața personală. Totul despre candidata la Președinția Moldovei

  • Alexandr Stoianoglo, contracandidat al Maiei Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, se prezintă ca o figură controversată, marcată de experiență juridică și acuzații de corupție. Fost procuror general și deputat, Stoianoglo este promovat de Partidul Socialiștilor ca fiind „candidatul poporului”. Cu o carieră lungă în politică și justiție, el s-a confruntat cu multiple dosare penale și acuzații de abuz în serviciu. Este candidatul preferat de Rusia în contextul războiului hibrid dus de Kremlin în Moldova. 

Ce arată ultimul sondaj înainte de turul doi al prezidențialelor din R. Moldova

Președinta Republicii Moldova ar câștiga un al doilea mandat, potrivit unui sondaj defalcat pe trei scenarii prezentat de compania iDATA, citat de agora.md.

Astfel potrivit primului scenariu, pe care iDATA îl consideră „puțin probabil”, Maia Sandu ar obține 50,95% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo 49,05% din voturile din Republica Moldova. Cu voturile din diaspora și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 55,2%.

Potrivit sursei citate, acest scenariu este puțin probabil pentru că nu ține cont de faptul că nu toți participă la vot, că până la alegeri unele opinii se pot schimba și că există o diferență de structură de vârstă etc. În acest scenariu nu se ține cont de cine vine la vot în mod real, doar se descrie cum ar vota populația dacă fiecare categorie de cetățeni ar veni în mod proporțional la vot.

În cel de al doilea scenariu prezentat de iDATA, prezentat ca fiind „mai probabil”, Alexandru Stoianoglo ar avea 52,68% în Republica Moldova, dar Maia Sandu ar câștiga alegerile cu 52,2% cu sprijinul voturilor venite din diaspora.

Al treilea scenariu, prezentat de compania iDATA ca fiind „foarte probabil”, Maia Sandu ar acumula 51,1% din voturile totale venite din Republica Moldova, diaspora și din stânga Nistrului.

Potrivit autorilor sondajului, Alexandru Stoianoglo ar putea câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale numai printr-o mobilizare slabă a cetățenilor aflați în diaspora și a unei mobilizări active a cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului.

Sondajul este avizat de Comisia Electorală Centrală. 60% dintre răspunsuri au fost colectate prin apel, 20% au fost chestionare colectate online și 20% au fost chestionare colectate față în față. Eroarea maximă de eșantionare este de aproximativ 3%. Chestionarul a fost realizat în 323 de localități, pe un eșantion de 1005 persoane. Perioada de colectare a datelor este de 25-29 octombrie.

Cum arată buletinul de vot pentru turul doi al prezidențialelor din Republica Moldova

Maia Sandu, care a acumulat 42,49%, este prima pe buletinul de vot, în timp ce Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95% din voturi, este al doilea.

Pentru alegerile prezidenţiale au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.

Din cele 1.957 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Marea Britanie (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar două secţii de votare.

Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00- 21:00.

Secții de votare deschise în România pentru cetățenii moldoveni

Cetățenii moldoveni aflați în România vor putea să viteze la 16 secţii din țară, trei dintre acestea aflându-se în Bucureşti. Câte două secţii de votare vor fi deschise în Cluj şi Iaşi, iar în orașele Braşov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galaţi, Suceava şi Timişoara se află câte o secție. 

Secțiile la care pot vota cetățenii din Republica Moldova aflați pe teritoriul României:

  • București (o secție): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Stavropoleos nr. 6; București (două secții): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3;

  • Cluj-Napoca (două secții): Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;

  • Iași (o secție): Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta nr. 30;

  • Iași (o secție): Școala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 64; Brașov: Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului, nr:39;

  • Sibiu: Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1;

  • Timișoara: Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12;

  • Craiova: Universitatea din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13;

  • Oradea: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A;

  • Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității nr. 13;

  • Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești nr. 158;

  • Galați: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47;

  • Constanța: Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124;

Dezbaterea din 27 octombrie

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au participat, duminică, 27 octombrie, la o dezbatere electorală. Evenimentul s-a desfășurat fără un moderator care să intervină în discuții. Cei doi au abordat inclusiv subiectul relației Republicii Moldova cu România. Stoianoglo spune că țara noastră nu a reușit proiecte majore cu Moldova, afirmație despre care Maia Sandu spune că este o „ofensă adusă românilor”.

Stoianoglo a refuzat să vorbească despre avantajele paşaportului românesc de care beneficiază.

Alexandr Stoianoglo a evitat să răspundă la o întrebare a contracandidatei sale, Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu, despre avantajele pe care i le oferă cetăţenia română, pe care a obţinut-o în urmă cu mai mulţi ani.

„Acum, când vorbim despre România, eu vreau să vă întreb un lucru aici: Domnule Stoianoglo, dumneavoastră sunteţi cetăţean european, pentru că sunteţi cetăţean al României, dar la referendum nu aţi vrut să susţineţi acest lucru. De ce credeţi că dumneavoastră trebuie să aveţi beneficiile pe care le oferă paşaportul unui cetăţean european, dar ceilalţi oameni din Moldova nu? Poate nu toţi oamenii vor să îşi ia cetăţenia română sau poate nu toţi oamenii pot să îşi ia cetăţenia română. Dumneavoastră, prin decizia dumneavoastră la referendum, le limitaţi celorlalţi oameni dreptul să aibă aceleaşi avantaje pe care le aveţi dumneavoastră datorită acestei cetăţenii române”.

Candidatul socialiştilor nu doar că nu a oferit răspuns la întrebarea adresată de Maia Sandu în limba română, dar a decis să se refere la un alt subiect, vorbind în limba rusă. În răspunsul său, el a făcut trimitere la Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare şi drepturile minorităţii maghiare din România.

Stoianoglo: „Cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional”; Sandu consideră declaraţia o „ofensă”

Socialistul Alexandr Stoianoglo a fost pus să răspundă la întrebarea: „Dumneavoastră sunteţi cetăţean român, dar sunteţi susţinut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeţi dumneavoastră că puteţi să construiţi o relaţie bună cu vecinul nostru cel mai important, România?”.

„Aveţi dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, şi din punct de vedere al aspiraţiilor noastre pro-europene. Vă garantez că relaţiile noastre cu România nu doar se vor îmbunătăţi, dar se vor întări în toate domeniile de activitate”, a spus Stoianoglo, răspunzând întrebării adresate de contracandidata sa.

„Aţi făcut atâtea declaraţii despre relaţiile noastre cu România. Într-adevăr, statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situaţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, practic, cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional, care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. De 20 de ani vorbim de relaţiile bune cu România, şi până acum nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti. De aceea, haidem să lăsăm declaraţiile deoparte şi să trecem la realizări concrete”, a afirmat candidatul PSRM, care s-a exprimat cu dificultate în limba română.

În replică, Maia Sandu a considerat că declaraţiile lui Stoianoglo sunt o ofensă la adresa României, manifestându-şi convingerea că autorităţile de la Bucureşti nu sunt dispuse să susţină „omul Moscovei”.

„Eu cred că este o ofensă la adresa oamenilor din România, la adresa României, să spuneţi că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem, construcţia de poduri, reparaţii de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din Programul Satul European, obiective culturale, cumpărarea de autobuze şi multe alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze. Dar aşa, ca între doi români, dumneavoastră chiar credeţi că România o să sprijine omul Moscovei şi o să continue să facă investiţii cum a făcut până acum? Chiar credeţi asta?”, a replicat Maia Sandu. 

Ce se va întâmpla cu Republica Moldova dacă Maia Sandu va pierde alegerile

Eugen Tomac a afirmat în cadrul emisiunii Be EU că Republica Moldova va deveni o țară „pusă pe tavă lui Putin” dacă Maia Sandu va pierde în turul doi al alegerilor prezidențiale, în favoarea lui Alexandr Stoianoglo.

„Republica Moldova are o comunitate pro-rusească destul de influentă, sunt regiuni întregi în care apropierea de Rusia încă reprezintă un obiectiv pentru cei care locuiesc acolo. Singurul lucru de care mă tem în acest moment este să nu comită greșeli tabăra care o susține pe Maia Sandu. Ea a dovedit că are capacitatea să ducă bătălii grele, este liderul politic al momentului și este omul care a schimbat cursul țării.

O bună parte din societate, chiar dacă a sancționat actuala guvernare, nu își dorește instabilitate și știe că orice instabilitate s-ar putea transforma în altceva. Frica de război îndeamnă lumea să rămână rațională, deși au convingeri politice diferite”, a afirmat Eugen Tomac.

Întrebat care este cel mai mare pericol cu care se confruntă țara vecină în momentul de față, europarlamentarul a răspuns: „Manipularea cetățenilor în turul doi al alegerilor prezindețiale. Dacă nu câștigă Maia Sandu, Rep. Moldova intră într-o zonă gri și va pierde tot creditul pe care l-a obținut cu mare efort în ultimii patru ani. Se amână un lung proces de susținere a Rep. Moldova, în primul rând financiară, dar și politică.

Se va repeta „Scenariul Georgia” în Republica Moldova? 

„Republica Moldova e în fața unei alegeri practic fără nuanțe, în alb și negru: aderare la UE sau blocarea în zona gri a Rusiei”, spune pentru antena3.ro jurnalistul moldovean Radu Osipov.

Atenția este, însă, îndreptată spre rețelele infracționale care, cu banii Moscovei, cumpără voturile moldovenilor. 

„Chiar dacă platește Rusia, prin Șor, votează moldovenii”, spune analistul de politică externă Iulian Chifu.

Pentru ca Maia Sandu să câștige, Chifu spune că trebuie îndeplinite două condiții.

„Prima condiție, aceea de a combate furtul de voturi, și nu mă refer la războiul informațional, ci strict la cumpărarea de voturi, în măsura în care am văzut deja zilnic instituții care acționeză, care expun public, care arată efecte, plecând de la amenzi la scutiri de sancțiuni dacă cooperează cu autoritățile. În aceste condiții, pentru că nu trebuie uitat, chiar dacă platește Rusia, prin Șor, votează moldovenii. Dacă acest tip de acțiuni descurajează, e un prim punct. Al doilea punct ține de un număr de nemulțumiri legitime, deși in momentul de față aici e vorba de destinul statului, iar din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt verificate și valorificate pentru că vorbim despre prosperitatea și securitatea Republicii Moldova”, explică Iulian Chifu.

La Chișinău sunt, însă, îngrijorări că Republica Moldova ar putea avea soarta Georgiei, unde parcursul pro-european pare deturnat de Kremlin mai ales după alegerile generale. Nici pentru Republica Moldova, drumul spre Occident nu este unul garantat nici măcar de victoria candidatului pro-european în alegerile de duminică.

Citește mai multe AICI

Cum încearcă Rusia să influențeze alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Apar acuzaţii foarte grave de fraudă electorală care s-ar pregăti pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

În Federația Rusă s-ar organiza transportul moldovenilor la secțiile de votare pentru data de 3 noiembrie, iar mobilizarea se face pe grupurile de pe reţelele sociale care sunt dedicate moldovenilor stabiliți în Rusia, relatează Tv8.md.

Organizatorii acestor transporturi promit să acopere nu doar cheltuielile de transport în țările vecine în care vor fi deschise secții, dar și costul biletelor de avion spre Chișinău și înapoi la Moscova.

Poliția din Republica Moldova declară că investighează fenomenul, ba mai mult, sunt suspiciuni că cei transportați în mod organizat vor primi bani și pentru a vota cu un anumit candidat.

În plus se pare că se organizează mai multe curse aeriene către Baku, capitala Azerbaidjanului sau spre Minsk, în Belarus. Pentru cei care din anumite motive de sănătate nu pot călători cu avionul, se organizează o cursă cu autocarul la Moscova. 

Totodată, canalul de Telegram al propagandistului rus Vladimir Soloviov a pus la dispoziţie un număr de telefon la care moldovenii pot suna pentru a solicita transport spre secțiile de votare deschise la Moscova sau la Minsk.

Maia Sandu acuză o „fraudă fără precedent” la referendum şi prezidenţiale

Pe 20 octombrie a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, dar și un referendum, prin care cetățenii erau întrebați dacă „susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

50,46% din cetățenii Republicii Moldova au spus DA referendumului constituțional, potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Alți 49.54% au votat opțiunea NU. Diferența dintre DA și NU e sub jumătate de punct procentual, adică de 13.596 de voturi.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat pe 31 octombrie rezultatele referendumului din 20 octombrie, potrivit presei locale.

Referendumul din 20 octombrie a avut ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este „obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este „europeană”.

Maia Sandu a declarat că „Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”. Lidera de la Chişinău a declarat, într-o conferinţă de presă, că, pe parcursul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de duminică, Republica Moldova a fost supusă „unei fraude fără precedent”.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate.

Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, cetăţeni ai Republicii Moldova au primit în total peste 15 milioane de dolari (13,6 milioane de euro) pentru a vota pe 20 octombrie împotriva preşedintei pro-occidentale Maia Sandu şi împotriva aderării la Uniunea Europeană, un sistem de o amploare „fără precedent”, dirijat din Rusia, informează presa de la Chişinău şi AFP.

Citește și:

×
x close