Antena 3 CNN Externe Dezbaterea decisivă dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo înainte de turul 2 al alegerilor din R. Moldova va fi fără moderator

Dezbaterea decisivă dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo înainte de turul 2 al alegerilor din R. Moldova va fi fără moderator

maia sandu alexandr stoianoglo
Cei doi candidați au convenit să organizeze o dezbatere electorală înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Sursă colaj foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    23 Oct 2024   •   17:54

Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a acceptat miercuri propunerea lansată de Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), de a avea o dezbatere fără moderator. Răspunsul său a venit după ce Maia Sandu a anunțat marți că dezbaterea va avea loc duminică, la Palatul Republicii, şi va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonţa, la insistenţa echipei lui Stoianoglo, care a refuzat inițial propunerea ca dezbaterea să aibă loc la Televiziunea Naţională, în cursul săptămânii. Dar discuțiile s-au complicat atunci când imparțialitatea jurnalistului propus pentru moderare a fost contestată.

Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, a răspuns propunerii printr-un mesaj publicat pe Telegram, conform NewsMaker:

„Stimată doamnă Sandu! Desigur, accept propunerea dumneavoastră și sunt pregătit pentru o discuție conform condițiilor indicate de dumneavoastră. Acestea sunt, fără îndoială, foarte convenabile. Ca un compliment pentru viitor, nu eu am inițiat discuția privind inacceptabilitatea anumitor moderatori. Mă bucur, totuși, că ați găsit o soluție pentru a vă ajusta poziția. Vă mulțumesc pentru acest lucru”, a declarat Stoianoglo.

Cei doi candidați au convenit să organizeze o dezbatere electorală înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Marți, s-a anunțat că dezbaterea va avea loc la Palatul Republicii pe 27 octombrie, moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cu transmisiunea asigurată de Teleradio-Moldova. Jurnalistul a fost propus ca moderator de către echipa lui Stoianoglo.

Nominalizarea lui Gheorghe Gonța a provocat controverse. Mai multe figuri din presa din Republica Moldova și Consiliul de Presă au criticat alegerea acestuia, acuzându-l de încălcarea normelor deontologice. În semn de protest, TV8, un post de televiziune popular, a anunțat că nu va transmite dezbaterea, iar Jurnal TV a declarat că va proceda la fel dacă Gonța nu va fi înlocuit.

Miercuri, Adrian Băluțel, membru al echipei Maiei Sandu, a precizat că echipa a luat în considerare criticile Consiliului de Presă și boicotul televiziunilor. El a propus ca acest consiliu să se ocupe de organizarea dezbaterii și de desemnarea moderatorilor.

În replică, Alexandr Stoianoglo a insistat ca Gheorghe Gonța să rămână moderator, propunând ca Maia Sandu să aleagă și ea un moderator.

În final, Maia Sandu a postat un mesaj video în care a propus o dezbatere fără moderator, sugerând ca fiecare candidat să adreseze 10 întrebări contracandidatului.

Gheorghe Gonța, în ultimii ani, a fost un critic vocal al președintei Maia Sandu și al guvernării, conform NewsMaker. Recent, el a plecat de la postul de televiziune N4 după ce a criticat public referendumul pentru aderarea la UE. De asemenea, în ziua alegerilor prezidențiale, a postat pe Facebook o imagine cu clădirea Președinției și mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.

Pe de altă parte, Maia Sandu a anunțat miercuri că va participa la două dezbateri electorale, una duminică și una luni. Ea a acceptat invitația televiziunii publice Moldova 1 și a Consiliului de Presă pentru o dezbatere suplimentară, programată pe 28 octombrie. Anunțul a fost făcut de consilierul său, Adrian Băluțel, pe Telegram.

Nu este clar încă dacă Alexandr Stoianoglo va participa și la dezbaterea de luni.

×
Parteneri
x close