Antena 3 CNN Externe Cum a fost fraudat referendumul pro-UE în Moldova: Rețeaua lui Ilan Șor, de partea lui Stoianoglo

Cum a fost fraudat referendumul pro-UE în Moldova: Rețeaua lui Ilan Șor, de partea lui Stoianoglo

ilan sor Alexandr Stoianoglo
Ilan Șor (stânga), Alexandr Stoianoglo (dreapta). Sursă colaj foto: Profimedia Images (stânga), Hepta (dreapta)
de A.S.    |    31 Oct 2024   •   13:47

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au reușit o nouă infiltrare în rețeaua lui Ilan Șor, documentând strategii de influență electorală și manipulare politică la nivel intern. Natalia Zaharescu, sub numele de „Irina Zahar”, a participat, timp de trei luni, la întâlniri și acțiuni politice unde a primit sume de bani pentru prezență și instrucțiuni de vot în campania pentru alegerile prezidențiale. Investigația a dezvăluit cum erau mobilizați susținătorii și cum erau racolați „simpatizanți” în rețeaua lui Ilan Șor.

Timp de trei luni, Natalia a participat la întâlniri și acțiuni politice unde a primit bani pentru prezență și instrucțiuni clare legate de preferințele de vot în campania pentru alegerile prezidențiale. Cu două zile înainte de primul tur de scrutin, i s-a spus pe cine să voteze, iar în ziua alegerilor a fost îndemnată să voteze împotriva integrării europene la un referendum simultan. Înainte de turul al doilea, rețeaua lui Șor, afectată deja de percheziții și rețineri ale liderilor săi, a fost mobilizată pentru a-l susține pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor.

Natalia a început infiltrarea în luna iunie, la protestele organizate în fața Judecătoriei Chișinău, unde se desfășurau audieri în dosarul Evgheniei Guțul, bașcanul regiunii găgăuze și inculpată pentru finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. Observând modul de organizare al protestatarilor – mulți în vârstă, prezenți în mod repetat și fotografiați pentru a fi monitorizați – Natalia a reușit să descopere și alte tehnici folosite pentru mobilizarea susținătorilor. 

Prin aceste mărturii și dovezi obținute în cadrul anchetei au ieșit iveală detalii alarmante despre structurile de influență politică din jurul lui Ilan Șor, metodele de manipulare a electoratului și tentativele de deturnare a orientării politice a Republicii Moldova.

„Excursie” la Moscova

La unul dintre protestele din fața Judecătoriei Chișinău, unde jurnalista Natalia Zaharescu documenta rețeaua lui Ilan Șor, o femeie blondă, care s-a prezentat sub numele de Iulia, i-a făcut o propunere „generoasă” – o „excursie” la Moscova.

Am o propunere foarte bună: să mergi la Moscova la o conferință. E un zbor dus-întors gratuit, cazarea e gratuită, alimentația e extraordinară. O să-și arăt fotografii, îți fug ochii! Acolo este bufet suedez, ar putea fi și excursii. O să fie o conferință. Trebuie să notezi ce vor spune acolo. Poți să mergeți cu cineva – cu soțul, cu o prietenă, important e să aibă mai puțin de 35 de ani. E un program pentru a face legături cu tineretul din Rusia, vor fi granturi pentru creații, economice, adică legături, cooperare… Pentru că oamenii oricum au legături, unii au rude acolo. Ei și ce dacă e război? Ce au oamenii cu asta?”, i-a explicat Iulia jurnalistei.

Natalia a întrebat-o dacă pentru participare se plătește, iar Iulia a lăsat să se înțeleagă că ea a mai fost în astfel de „excursii” și că a fost plătită pentru asta „un pic”, dar că de data asta nu vor fi plăți. 

Pentru că vor fi tineri și ei vor primi dividende pe urmă. Cine se va înregistra și va participa, pe urmă li se va propune și poate va fi ceva. Acum, deocamdată, nu”, a lămurit Iulia. 

Jurnalista a refuzat oferta de a participa la „excursia” în Moscova, evitând astfel să-și ofere datele personale pentru achiziționarea biletelor și conștientă de riscurile de securitate asociate unei vizite într-un stat considerat agresor, cum este Federația Rusă. La scurt timp, Iulia i-a trimis fotografii și un video montat cu logo-ul organizației „Eurasia”, controlată de Ilan Șor, confirmând că aceste călătorii erau, de fapt, organizate de această entitate. Acest episod în care apare Iulia este unul esențial în cadrul investigației, iar rolul ei va reveni în mod crucial în finalul dezvăluirilor.

În septembrie, pe măsură ce campania electorală se intensifica, jurnalista Natalia Zaharescu a descoperit o nouă oportunitate de infiltrare în rețeaua lui Ilan Șor. Pe 10 septembrie 2024, în sectorul Botanica al capitalei, un grup de susținători aștepta sosirea deputatei Marina Tauber, fostă membră a Partidului „Șor” și lider al Blocului „Victorie”.

Când Tauber s-a apropiat de grup, a rostit un discurs emoționant: „Vă mulțumim din numele lui Ilan Mironovici Șor și a întregii echipe că sunteți aici. Vă mulțumim foarte mult că ați găsit timp pentru această întâlnire de suflet.” În jurul adunării, mai multe persoane se aflau la colțurile clădirilor, notând și fotografiind participanții.

Printre aceștia s-a numărat și o femeie pe nume Iustina, cunoscută de toți sub numele de Iulia, care urma să devină ghidul jurnalistei în rețeaua lui Șor. Vorbitoare de limbă rusă, Iulia s-a oferit să o înregistreze pe Natalia ca „simpatizant”, marcând astfel intrarea acesteia în primul nivel al organizației.

Noi suntem pentru Blocul «Victorie» și înregistrăm oameni în echipă, doritori, simpatizanți. Ca să vă înscrieți, trebuie de mers la oficiu, să vă înregistrați, să aveți buletinul de identitate, care va fi fotografiat pe o parte și pe cealaltă și veți fi „simpatizant”. Peste o perioadă, vă va fi deschis un cont pe care vor veni bani. Ei nu spun bani, dar „bonusuri”, a explicat femeia cu exactitate cu ce se ocupă. 

Pe 16 septembrie 2024, reportera Ziarului de Gardă, Natalia Zaharescu, cunoscută sub numele de cod „Irina”, s-a întâlnit cu Iulia, care a condus-o către un oficiu al Blocului „Victorie” de pe strada Independenței din Chișinău. Pe drum, Iulia a explicat că Natalia urma să fie înregistrată ca „activistă” și că rolul ei va fi acela de a racola alți „simpatizanți” pentru campania electorală.

Iulia a subliniat că referendumul privind integrarea europeană reprezenta obiectivul principal și a detaliat cum va fi transmisă informația privind candidatul la președinție pe care activiștii trebuie să-l voteze.

Jurnalista: Când vorbesc cu cineva, îi spun din start…

Iulia: Împotriva referendumului.

ZdG: Și împotriva Maiei Sandu?

Jurnalista: Nu împotrivă. Pentru oricine, numai nu pentru ea. Ultima zi a alegerilor este duminică, iar sâmbătă o să ne sune și o să ne spună: „Votați pentru această persoană.” Și tu trebuie să-i suni pe oamenii tăi și le spui. Când era partidul „Șansă, l-au exclus pe ăsta, Lungu, și pe Cristina Vulpe. I-au exclus cu o zi înainte de alegeri. Și nouă ne-au spus: „Au exclus partidul «Șansă», votați pentru partidul «Renaștere»”. Nu-mi amintesc cine era de la „Renaștere”. Și acum va fi la fel. Ei ne vor spune: „Dacă îi vor exclude pe toți, iată pentru cine trebuie să votați.” Și tu deja îi vei suna pe ai tăi, pe simpatizanți. Și le spui: „Iată așa și așa”. O să vezi deja. 

„Cu cât mai mulți oameni o să aduci, cu atât mai mult o să primești”

Iulia a încurajat-o pe Natalia să atragă cât mai mulți „simpatizanți”, promițând „bonusuri” financiare pentru fiecare persoană racolată.

Mai întâi tu o să ai „bonusuri”, pentru că tu i-ai adus. Tu o să primești mai mult. „Bonusurile” sunt bani, înțelegi, dar noi nu spunem „bani”, spunem „bonusuri”. Dacă tu aduci oameni, ca „activist”, vei primi mai multe „bonusuri”. Lor poți să nu le spui. Spune-le: „Eu nu știu, sunt prima dată…” Tu vei primi mai multe „bonusuri”, iar ei, ca „simpatizanți”, vor primi mai puține „bonusuri”. Înțelegi? Și cu cât mai mulți oameni o să aduci, cu atât mai mult o să primești”, i-a spus Iulia.

Odată ajunse la oficiu, cu inscripția „Laudrowash” pe fațadă, Natalia a fost înregistrată oficial. Un tânăr a introdus în calculator numele ei de cod, „Irina Zahar”, și numărul de telefon, marcând-o ca a treizecea pe listă în sectorul 20. De asemenea, a fost adăugată într-un chatbot de pe Telegram numit „Botanica 4 35/2”. În acest proces, jurnalista a oferit o fotografie a unei imitații a buletinului de identitate, cu datele personale modificate.

În oficiul Blocului „Victorie”, atmosfera era aglomerată, cu mai mulți oameni, majoritatea în vârstă, așteptând să fie înregistrați. Membrii personalului le explicau procedurile și le notau datele în calculatoare, în timp ce discuțiile se axau pe listele de „simpatizanți”, care erau esențiali pentru cariera „activiștilor”. Aceștia primeau instrucțiuni clare: fiecare activist trebuia să înregistreze cel puțin 10 persoane.

O femeie pe nume Irina, care participase anterior la întâlnirea cu deputata Marina Tauber, părea să fie coordonatoarea oficiului. Ea a instruit-o pe reportera Ziarului de Gardă, Natalia Zaharescu, cu privire la modul de înregistrare a persoanelor utilizând chatbot-ul din Telegram. Irina a subliniat importanța colectării informațiilor, cerându-le oamenilor să își fotografieze buletinele de identitate și să le introducă în chatbot.

Ultima etapă a procesului de înregistrare consta în faptul că fiecare persoană trebuia să se fotografieze cu telefonul său, asigurând astfel confirmarea identității. „Trebuie să aveți până luni 10 simpatizanți”, a spus Irina.

Pentru a-și demonstra activitatea de „activistă”, Natalia Zaharescu a decis să racoleze cel puțin un „simpatizant” și să-l înregistreze în chatbot. Astfel, redactorul-șef al Ziarului de Gardă, Victor Moșneag, s-a oferit voluntar, adoptând o nouă identitate – Victor Moroșan. El a introdus o fotografie a unui buletin de identitate modificat, iar identitatea sa a fost verificată printr-o fotografie făcută în timp real.

Pe 24 septembrie 2024, la patru zile de la începutul campaniei electorale, Natalia a fost invitată să participe la o ședință a „activiștilor”. Aceasta nu s-a desfășurat în sediul obișnuit de pe strada Independenței, ci într-o clădire a fabricii de înghețată Drancor. Natalia a fost contactată de o femeie vorbitoare de limbă rusă, care s-a prezentat drept Ana Ivanovna, șefa „uceastokului 20”.

„Eu sunt președintele. Să luați și niște simpatizanți, cine vrea să vină. Luați simpatizanți, cu cât mai mulți, cu atât mai bine,” a fost îndemnul acesteia pentru reporteră, subliniind importanța mobilizării de noi susținători în cadrul campaniei.

„Ea este șefa ta, iar eu sunt șefa ei”

La intrarea în noul oficiu unde urma să se desfășoare ședința, Natalia Zaharescu a întâlnit-o pe Ana Ivanovna Macovei, care s-a prezentat cu o căldură specifică. „Bună ziua. Îmi pare bine,” a salutat-o Ana, indicând-o pe Iulia, care o aștepta deja la ușă. „Ea este șefa ta,” a spus Ana, apoi a continuat să clarifice ierarhia din rețea, arătând spre oficiu. „Iar eu sunt șefa ei, iar acolo sunt șefii mei.”

În noul oficiu, întâlnirea a fost preluată de o nouă șefă, care s-a prezentat ca Xenia. Vorbind în limba rusă, aceasta a început să îi admonesteze pe „activiști” pentru că nu aduseseră destui „simpatizanți” la ședință. „La această ședință trebuia să vină câte doi simpatizanți de la fiecare activist. Unde sunt simpatizanții voștri? Trebuie să înțelegeți și trebuie să le explicați și celorlalți: până nu se vor înregistra în telefon, nu va fi nimic,” a declarat Xenia, impunând un ton serios.

Xenia a subliniat importanța înregistrării simpatizanților, adăugând: „Îi putem înregistra și în telefon cu butoane. Cine are telefon cu butoane, aduceți-i aici și noi îi vom înregistra.”

Pe 4 octombrie 2024, pe măsură ce ziua alegerilor se apropia, Natalia Zaharescu, reporteră de la Ziarul de Gardă, a fost contactată de Ana Ivanovna, președinta sectorului, pentru a participa la o întâlnire electorală cu Victoria Furtună, candidată independentă.

Pe 8 octombrie 2024, Ana Ivanovna i-a făcut o nouă propunere reporterei de la Ziarul de Gardă, Natalia Zaharescu: să participe ca observator la alegerile din 20 octombrie. În mod surprinzător, Ana Ivanovna nu a dezvăluit însă din partea cărui candidat ar fi fost desemnată această responsabilitate.

Pe 12 octombrie 2024, rețeaua de comunicare a „activiștilor” coordonați de Ana Ivanovna a întâmpinat un obstacol semnificativ. Chatbot-ul de pe Telegram, prin care „activiștii” recrutau și înregistrau „simpatizanți”, a fost blocat, aparent de către poliție. Când reportera de la Ziarul de Gardă, sub numele de cod „Irina”, a sunat-o pentru detalii, Ana Ivanovna i-a spus că aceasta este doar o problemă temporară și că situația „se va normaliza” după trecerea alegerilor.

Pe 16 octombrie 2024, în apropierea alegerilor prezidențiale, jurnalista ZdG Natalia Zaharescu a fost contactată de o veche cunoștință din rețeaua lui Șor, Iulia, femeia blondă care în vară i-a propus o excursie la Moscova. Iulia i-a transmis pe Telegram că a apărut o nouă oportunitate de a câștiga bani: Natalia trebuia să participe la o „conferință electorală”, să fie prezentă timp de o oră, iar plata, de 400 de lei de persoană, urma să se facă a doua zi. Iulia i-a explicat, de asemenea, că putea aduce și prieteni sau cunoscuți. Conferința era programată pentru 17 octombrie, la Palatul Sindicatelor din Chișinău, confirmându-se astfel implicarea rețelei lui Șor în organizarea și finanțarea de evenimente menite să influențeze votanții în apropierea scrutinului.

Luni, 21 octombrie 2024, la o zi după primul tur al scrutinului prezidențial, Ana Ivanovna i-a transmis jurnalistei ZdG Natalia Zaharescu, cunoscută sub numele de cod „Irina”, un mesaj pe Telegram, convocând-o la un protest în fața Curții de Apel Chișinău. Fără detalii suplimentare despre scopul manifestației, Natalia a aflat că evenimentul viza susținerea a trei persoane reținute la Orhei în data de 10 octombrie, suspectate de implicare în transferuri ilegale de bani din Rusia. Rețeaua din sectorul Botanica, parte din structura de influență a lui Șor, a fost chemată să scandeze în apărarea lor.

Pe 22 octombrie, la protest, Natalia s-a întâlnit cu Iulia și alte femei din „uceastokul 20”. Atmosfera era tensionată, iar discuțiile despre referendum lipseau complet, înlocuite de temeri ale participanților legate de o eventuală arestare. Iulia i-a mărturisit Nataliei că nu mai dorea să se fotografieze la astfel de proteste, temându-se de riscuri, și a avertizat-o să fie precaută în legătură cu persoanele cu care interacționa. Iulia chiar a amintit despre Măriuța Nistor, o jurnalistă ZdG care se infiltrase anterior în rețea și publicase o investigație sub acoperire, intitulată „În slujba Moscovei”.

Citește întreaga investigație pe site ul Ziarul de Gardă.

×
Parteneri
x close