Antena 3 CNN Externe Cum au încercat pro-rușii să împiedice votul moldovenilor din Diaspora. Alerte cu bombă la secții de votare din București și Brașov

Cum au încercat pro-rușii să împiedice votul moldovenilor din Diaspora. Alerte cu bombă la secții de votare din București și Brașov

G.M.
3 minute de citit Publicat la 09:58 03 Noi 2024 Modificat la 23:57 03 Noi 2024
moldoveni care stau la coada sa voteze
Chișinăul a avertizat țări UE că Rusia ar plănui alerte false cu bombă la secțiile de vot din diaspora. FOTO: Profimedia Images

A fost alertă cu bombă și la o secție de votare din București, la cea din Brașov, dar și la patru secții de votare din Marea Britanie și Germania. Inițial, Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe, inclusiv prin alerte false cu bombă, votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău, scrie Agerpres.

UPDATE 19.40 A fost alertă cu bombă și la o secție de votare din București, dar și la cea din Brașov.

Ambasadorul Republicii Moldova la București a declarat, pentru Agerpres, că a fost o alertă cu bombă și la secţia din Centrul Vechi al Capitalei, de pe Strada Stavropoleos.

De asemenea, potrivit Jandarmeriei din Brașov, alerta cu bombă a avut loc la complexul studențesc Memo, unde se află singura secție de votare din Brașov.

Autoritățile au mai transmis că a fost vorba despre o alertă falsă, adăugând că procesul electoral nu a fost întrerupt.

UPDATE 17.40 A fost alertă cu bombă la patru secții de votare din Marea Britanie și Germania, potrivit ipn.md.

Procesul de votare a fost întrerupt la Liverpool și Northampton, din Marea Britanie, după primirea unei alerte cu bombă, au relatat agenției de presă IPN surse diplomatice și alegători prezenți la fața locului.

Incidentul a provocat întreruperea activităților electorale în acele secții.

O alertă similară a fost înregistrată la o secție de votare din Frankfurt. De această dată, poliția germană a permis continuarea procesului de votare, pentru că alerta nu s-a confirmat.

„Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antiterorist, anunțând că alarmele respective au fost false. Alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.

Știre inițială

Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă.

Preşedinta prooccidentală în exerciţiu Maia Sandu se înfruntă în al doilea tur de scrutin cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialist, tradiţional prorus, într-o confruntare tensionată.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise de Reuters sâmbătă prin e-mail. Moscova neagă amestecul în afacerile interne ale Republicii Moldova.

"Scopul este de a întrerupe procesul de vot în timpul evacuării (declanşate de o ameninţare cu bombă - n.r.) şi verificării de către poliţie. Vă rugăm să aplicaţi proceduri şi protocoale care să nu întrerupă procesul de vot", se solicită într-un mesaj din Republica Moldova către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran văzute de Reuters.

Agenţiile de aplicare a legii de la Chişinău l-au acuzat pe oligarhul fugar prorus Ilan Şor că este responsabil pentru amestecul în alegerile din Republica Moldova, fapte pe care acesta le neagă.

Alegătorii moldoveni care trăiesc în Occident sunt percepuţi în mare măsură drept proeuropeni şi, prin urmare, mai dispuşi să o sprijine pe Sandu, aflată în fruntea eforturilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană până în 2030.

Votul diasporei s-a dovedit crucial pentru ca echipa lui Sandu să câştige un referendum din 20 octombrie care afirmă aspiraţiile ţării la aderarea la UE. Referendumul a avut loc odată cu primul tur al alegerilor.

"Sursa a declarat că Moscova transporta cetăţeni moldoveni cu avionul şi autobuzul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia şi Moldova pentru a vota, în încercarea de a maximiza şansele lui Stoianoglo", potrivit Reuters. 

×
x close