Rezultatele finale ale alegerilor din Republica Moldova
Publicat acum 8 ore si 33 minuteÎnchidem acest Live Text aici.
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, proeuropeana Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică cu 55,33% din sufragii, în timp ce contracandidatul său, fostul procuror prorus Alexandr Stoianoglo, a primit sprijinul a 44,67% dintre cetăţeni, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală din ţară după finalizarea numărării voturilor.
Aliaţii occidentali ai Chişinăului au salutat rezultatele scrutinului, după o campanie tensionată, umbrită de suspiciuni de ingerinţă rusească în această fostă republică sovietică, acum candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Kremlinul, care neagă „categoric” acuzaţiile de ingerinţă, nu a reacţionat încă.
Preşedintele american Joe Biden a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câştigarea turului doi al scrutinului prezidenţial şi a declarat că eforturile Rusiei de a submina procesul electoral au eşuat.
„O felicit pe Maia Sandu pentru realegerea sa istorică în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, a afirmat Biden într-un comunicat, publicat pe site-ul Casei Albe."Timp de luni de zile, Rusia a încercat să submineze instituţiile democratice şi procesele electorale din Moldova. Dar Rusia a eşuat”.
„Moldovenii şi-au arătat încă o dată hotărârea de a construi un viitor european în pofida încercărilor hibride de a submina democraţia”, a reacţionat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, pe reţeaua socială X. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au transmis mesaje similare.
Din statele membre ale UE, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat bucuria pentru faptul că "democraţia a triumfat asupra tuturor ingerinţelor şi tuturor manevrelor", în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a salutat "cursul european" ales de Chişinău.
Record de votanți în Diaspora. Peste 80% au votat cu Maia Sandu
Publicat acum 15 ore si 25 minuteNumărul cetăţenilor care şi-au exprimat votul în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova în secţiile de votare deschise în afara ţării a fost cel mai mare din istorie, a anunţat, luni, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
"În cele 231 de secţii de votare deschise în străinătate şi-au exercitat dreptul constituţional de vot 328.855 alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanţi de la organizarea alegerilor peste hotare", a afirmat Caraman.
Cele mai active secţii de votare din diasporă au fost cele două de la Moscova (Federaţia Rusă), unde au votat câte 4.999 persoane, Brescia (Italia) - 4.463, Bucureşti (România) - 4.433, Padova (Italia) - 4289, Paris (Franţa) - 4.012 şi Vicenza (Italia) - 3673.
În diasporă, Maia Sandu a fost votată de 82,77% dintre alegători, în timp ce Stoianoglo a beneficiat de susţinerea a 17,23% dintre votanţi.
Maia Sandu a ajuns la 55,36% din voturi
Publicat acum 18 ore si 37 minuteMaia Sandu, care în 2020 câştiga mandatul de preşedinte cu peste 57 la sută din voturi, a ajuns şi acum la 55,36% din voturi, arată rezultatele publicate de Comisia Electorală Centrală după centralizarea datelor primite de la 2.213 din totalul celor 2.219 secţii de vot deschise (reprezentând 99,73 la sută).
Alexandr Stoianoglu 44,64 la sută.
Rezultate aproape finale. Maia Sandu se apropie de 55%
04 NoiDupă ce au fost numărate aproape 99% dintre voturi, candidata pro-europeană Maia Sandu conduce detașat în fața candidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Au fost numărate aproape 1.640.000 de voturi. Maia Sandu se apropie de 55%.
Rezultate parțiale:
- Maia Sandu: 54,64%
- Alexandr Stoianoglo: 45,36%
Primul discurs al Maiei Sandu după victorie
04 NoiMaia Sandu a făcut declarații de presă, duminică seară, după ce a obținut un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Ea le-a mulțumit cetățenilor „care au salvat Moldova” și a lăudat Diaspora, despre care a spus că e „uimitoare”.
„Moldova ești învingătoare. Ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi voi ați salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul și dreptatea au învins. Moldova a reușit să-și arate voința și puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniți reușim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze. Dragi moldoveni, vă mulțumesc fiecăruia în parte pentru că ați ieșit la vot, indiferent de opțiunea voastră. Asta înseamnă că în suflet purtați dragostea de țară. Mulțumesc tuturor moldovenilor de la sate, de la orașe, din localitățile mici și mari. Astăzi ați arătat că noi suntem Moldova cu bune și cu rele, cu istorii zbuciumate, dar peste toate acestea ați arătat că Moldova este o familie, lucru de care aveam nevoie cu toții ca să devenim mai buni în ceea ce facem, de la actul de guvernare, până la ultima sămânță pe care o sădim în pământul nostru.
Diaspora, ești uimitoare! Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecție din care toți trebuie să tragem învățăminte. Moldovenii noștri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic ca în piepturile noastre, cei de aici, de acasă. Chișinăul a dat dovadă de o mobilizare extraordinară. Tinerii au impresionat, o mobilizare istorică la vot.
Am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică și vă mulțumesc că am trecut peste supărări, nemulțumiri, ca să ne protejăm țara.
Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe: bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii și a fricii în societatea noastră. Poporul nostru s-a unit, iar libertatea și cetățenii noștri au câștigat.
Pacea și speranța într-o viață mai bună au învins. Voi ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii poporului care alege să-și spună cuvântul prin vot. Azi, Moldova a învins datorită fiecăruia, celor care au mers la vot, celor care au făcut îndemnuri la vot. Indiferent cum ați votat și pentru cine, vă mulțumesc. V-am auzit vocea, și a celor care mă susțin și a celor care au votat altfel. Indiferent de opțiunea de vot, ne dorim să trăim în pace, bună înțelegere și să avem o viață mai bună. Acesta este obiectivul meu de bază pentru următorii ani.
Apreciez chemarea la unitate din partea contracandidatului Alexandr Stoianoglo. Vom continua să dezvoltăm Moldova în pace și democrație, împreună cu toți moldovenii și pentru toți moldovenii. Moldova, fii mândră de tine și, dragi moldoveni, pășiți cu fruntea sus oriunde vă veți afla mâine dimineață. Voi sunteți definiția libertății și omeniei. Te cuprind, Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu se îndreaptă spre victoria în alegeri
04 NoiDiferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo a crescut la peste trei procente după ce au fost numărate peste 90% din voturi.
- Maia Sandu: 53,4%
- Alexandr Stoianoglo: 46,6%
Crește diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
03 NoiDiferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ajunge la aproape două procente, după ce au fost numărate deja peste 1,4 milioane de voturi, din cele aproape 1,7 milioane.
- Maia Sandu: 51,8%
- Alexandr Stoianoglo: 48,2%
La sediul PAS e sărbătorită victoria
03 NoiMaia Sandu este felicitată la sediul partidului PAS. Mulțimea scandează „Maia Sandu președinte!”.
Diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo crește în continuare:
- Maia Sandu: 51,12%
- Alexandr Stoianoglo: 48,88%
Maia Sandu trece peste Alexandr Stoianoglo
03 NoiPotrivit datelor preliminare, Maia Sandu a trecut peste Alexandr Stoiangolo. Trendul este unul în favoarea președintei în funcție. Pe măsură ce sunt numărate voturile diferența dintre aceasta Stoianoglo probabil va crește.
- Maia Sandu: 50,15%
- Alexandr Stoianoglo: 49,85%
În municipiul Chișinău, Maia Sandu are 57,3% în timp ce Stoianoglo obține doar 42,7%. În Diaspora, Maia Sandu obține peste 80% dintre voturi.
Și în Orhei, fief al oligarhului pro-rus Ilan Șor, Maia Sandu pare că îl învinge pe Stoianoglo cu 52% la 48%.
Stoianoglo câștigă în Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova, cu 70% la 30%.
Și în regiunea Transnistreană, potrivit datelor preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală, Stoianoglo conduce detașat. După prelucrarea tuturor proceselor verbale Stoianoglo a obținut 79,40%.
Scade diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
03 NoiLa ora 23:00 diferența dintre cei doi candidați a scăzut la sub un procent. Pe măsură ce au fost numărate voturile, Maia Sandu a recuperat din diferență.
- Maia Sandu: 49,58%
- Alexandr Stoianoglo: 50,42%
Record istoric de participare la vot în diaspora
03 NoiComisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat duminică seara că rata de participare în diaspora la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a atins un nivel istoric, cu peste 322 de mii de alegători care s-au prezentat la urne.
Preşedinta Comisiei Electorale Centrale a anunţat că a fost nevoie de prelungirea programului de vot cu o oră, până la ora locală 22.00, la secţiile de votare din: Moscova, Tel Aviv, Braşov, Constanţa, Kaiserslautern.
Voturile prin corespondenţă se deschid după închiderea secţiilor de vot din ţara respectivă.
Toate secţiile de votare din Moldova s-au închis la ora locală 21:00, iar rata de participare la vot a fost de 54,2 la sută, 1.690.911 alegători prezentându-se la urne, ceea ce reprezintă un record al ultimilor ani.
Rezultatele finale ale alegerilor din Republica Moldova sunt aşteptate luni, la ora 10.00.
Primele rezultate parțiale la alegerile prezidențiale din Republica Moldova
03 NoiLa ora 22:00, președintele Comisiei Electorale Centrale anunță primele rezultate parțiale la alegerile din R. Moldova. Acestea sunt procente după numărarea primelor voturi din secțiile mici.
- Maia Sandu: 47,93%
- Aleaxandr Stoianoglo: 52,07%
Primele declarații ale Maiei Sandu, după închiderea urnelor
03 Noi„Secțiile de vot s-au închis. Mulțumesc celor care au participat la vot, din toate localitățile. Mulțumesc celor din Chișinău care au participat în număr mare și tinerii care au înregistrat record.
Cetățenii din afara țării care au dat dovadă de mobilizare extraordinară. Mulțumesc lui Constantin Cojocari care la ai săi 105 ani a mers în localitatea de baștină să voteze.
Fac apel către lucrătorii din secțiile de votare, indiferent de candidatul pe care-l reprezintă, să fie atenți la numărarea buletinelor de vot”, a spus Maia Sandu, după închiderea urnelor.
„Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energie, implicare și încredere”, a fost prima declarație făcută la ora 21:00 și de candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
S-au închis secțile de vot din Republica Moldova. Prezență record la urne
03 NoiPrezența la vot este una istorică, de peste 54%, cu câteva procente mai mare decât la primul tur al alegerilor prezidențiale. Au votat aproape 1,7 milioane de moldoveni, din țară și din Diaspora.
În Diaspora sunt 315 mii de voturi, de asemenea, mai multe decât la referendum și în primul tur al prezidențialelor.
Cine sunt Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidații la președinția Moldovei
Maia Sandu este una dintre cele mai importante figuri politice din Republica Moldova, o personalitate care a reușit să atragă atenția internațională prin viziunea sa progresistă și dedicarea față de reformarea țării. Maia Sandu are o biografie impresionantă, studii la universități prestigioase și o viață personală marcată de discreție. Maia Sandu a devenit simbolul luptei pentru o Moldovă mai transparentă și europeană, este președinta în funcție a țării și la actualele alegeri prezidențiale a obținut cele mai multe voturi în primul tur și întră în cel de-al doilea cu cele mai mari șanse.
Alexandr Stoianoglo, contracandidat al Maiei Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, se prezintă ca o figură controversată, marcată de experiență juridică și acuzații de corupție. Fost procuror general și deputat, Stoianoglo este promovat de Partidul Socialiștilor ca fiind „candidatul poporului”. Cu o carieră lungă în politică și justiție, el s-a confruntat cu multiple dosare penale și acuzații de abuz în serviciu. Este candidatul preferat de Rusia în contextul războiului hibrid dus de Kremlin în Moldova.
Cum au încercat rușii să influențe rezultatul alegerilor din Republica Moldova
03 NoiPe parcursul zilei de duminică au fost mai multe alerte cu bombă la secțiile de votare din România, Marea Britanie și Germania. Prin aceste alerte, Chișinăul îi acuză pe pro-ruși că încearcă să împiedice diaspora să voteze.
A fost alertă cu bombă și la o secție de votare din București, la una Brașov, dar și la patru secții de votare din Marea Britanie și Germania.
Inițial, Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe, inclusiv prin alerte false cu bombă, votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău.
De asemenea, Rusia a mutat cetățeni moldoveni cu avioane charter în mai multe țări precum Belarus, Azerbaidjan sau Turcia. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău și-a exprimat îngrijorarea cu privire la multiplele cazuri de transportare a alegătorilor.
Foto: Alegători duși cu avionul la Minsk, în Belarus
„Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi. De asta este foarte important să ne mobilizăm să votăm”, a declarat premierul Dorin Recean.