Antena 3 CNN Externe Preşedinta Georgiei anunţă că nu va pleca din funcţie când i se termină mandatul, în decembrie

Preşedinta Georgiei anunţă că nu va pleca din funcţie când i se termină mandatul, în decembrie

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 09:04 01 Dec 2024 Modificat la 09:04 01 Dec 2024
Salome Zurabişvili.
Mandatul lui Salome Zurabişvili expiră pe 16 decembrie.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a declarat actualul guvern de la Tbilisi, rezultat din alegerile disputate din octombrie, ilegitim şi a spus că nu are de gând să părăsească funcţia prezidenţială la finalul mandatului său, care expiră în decembrie, relatează The Guardian. Zurabişvili îl sfidează, astfel, pe premierul pro-rus al guvernului ţării, care a suspendat negocierile cu UE şi pare că aduce ţara tot mai aproape de sfera de influenţă a Rusiei.

Premierul Irakli Kobahidze a anunţat, joi, că suspendă negocierile cu UE pentru următorii patru ani, motivul său fiind că Georgia a fost „şantajată” de blocul european.

Decizia vine în condiţiile în care aderarea la UE este un obiectiv naţional în Georgia şi este extrem de populară printre georgieni care ies constant în stradă pentru a-şi anunţa susţinerea pentru acest obiectiv.

Aderarea la UE este un obiectiv care a fost chiar inclusiv în constituţia ţării.

Într-o declaraţie de sâmbătă, preşedinta Zurabişvili, o politiciană pro-europeană aflată în opoziţie cu guvernul format de partidul pro-rus Visul Georgian, a declarat că parlamentul nu are niciun drept să aleagă un succesor pentru ea la preşedinţie pentru că este ales ilegitim şi că va rămâne în funcţie şi după ce mandatul i se va termina, în luna decembrie.

„Nu avem un parlament legitim şi, prin urmare, un parlament ilegitim nu poate să aleagă un nou preşedinte. Astfel că nu poate să aibă loc nicio învestire în funcţie, iar mandatul meu continuă până ce un parlament legitim ales poate să se formeze”, a declarat Zurabişvili.

Zurabişvili, observatorii internaţionali şi Uniunea Europeană au acuzat guvernul Georgian de măsluirea alegerilor – Visul Georgian ar fi câştigat aceste alegeri cu 54% din voturi, însă imagini din timpul votului au arătat că numeroase fraude au fost comise.

De asemenea, opoziţia a acuzat fraudarea alegerilor şi a cerut repetarea acestora. Anterior, premierul în funcţie a acuzat opoziţia că pregăteşte o revoluţie în stilul protestelor euromaidan din Ucraina, din 2014, în care marioneta ruşilor, Viktor Ianukovici, a fost eliminat de la putere şi a fugit în exil în ţara stăpânilor săi.

„Unii vor o repetare a acelui scenariu (al euromaidanului – n. red.) în Georgia. Nu va fi aşa ceva în Georgia”, a spus Kobahidze.

Georgia continuă virajul spre Rusia

Ministerul de interne din această ţară a anunţat, sâmbătă, arestarea a 107 oameni în capitală, în timpul unui protest de peste noapte în care demonstranţii au venit cu baricade şi au aruncat cu artificii în jandarmi. Jandarmii au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene în încercarea de a-i dispersa.

Serviciul intern de securitate georgian a susţinut că „partide politice specifice” încearcă să „răstoarne guvernul prin forţă”.

Mii de protestatari s-au adunat, sâmbătă seară, în Tbilisi, pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierilor de aderare. Sute de angajaţi din ministerele georgiene şi-au anunţat, de asemenea, dezaprobarea faţă de decizia guvernului, prin scrisori deschise. Diplomaţi din Italia şi Olanda şi-au dat demisia în semn de protest.

Visul Georgian a anunţat, anterior, nominalizarea sa pentru funcţia prezidenţială - Mihail Kavelașvili, un fost fotbalist cu viziuni de extremă dreapta și anti-occidentale.

Deși funcția prezidențială din Georgia este, în mare parte, ceremonială, Occidentul va vedea în nominalizarea lui Kavelașvili un nou semn că guvernul de la Tbilisi îș continuă virajul spre Rusia.

Criticii au acuzat Visul Georgian și pe miliardarul post-sovietic care-l patronează, Bidzina Ivanișvili, că devin tot mai autoritari și tot mai orientați spre Rusia.

Alegerile din decembrie 2024 vor fi primele în care președintele nu va mai fi ales prin vot popular direct ci cu ajutorul unui colegiu electoral format din parlamentari, lideri regionali și reprezentanți locali. Aceste schimbări asigură că Visul Georgian, care a acumulat o putere uriașă în stat, va fi formațiunea care va alege noul președinte.

×
x close