În faţa parlamentului Georgiei, la Tbilisi, au izbucnit sâmbătă seară ciocniri între poliţişti şi manifestanţii pro-europeni care au protestat, pentru a treia seară consecutiv, faţă de decizia guvernului de a amâna pentru 2028 discuţiile privind aderarea ţării la UE, scrie AFP, potrivit Agerpres.
Poliţişti mascaţi, în echipament antirevoltă, au tras gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care aruncau artificii, potrivit unui jurnalist al AFP care a văzut flăcări în spatele unei ferestre a clădirii.
The Moscow puppet government in Georgia decided to attack pro-democracy protestors with water cannons, pepper spray, tear gas, and rubber bullets, the protestors responded with the equivalent of a fireworks mini gun. #georgiaprotests pic.twitter.com/oAJN5FOVtt
— Anonymous (@YourAnonCentral) November 30, 2024
Washingtonul condamnă „folosirea excesivă a forţei” în Georgia
Diplomaţia americană a denunţat sâmbătă "folosirea excesivă a forţei de către poliţie" împotriva manifestaţiilor pro-europene care zguduie de trei zile Georgia şi guvernul său, acuzaţi de opoziţie că deturnează această ţară de la ambiţiile sale de a adera la UE, notează AFP.
Manifestaţiile au fost provocate de decizia guvernului, acuzat de derivă autoritară pro-rusă, de a amâna până în 2028 discuţiile privind integrarea acestei ţări din Caucaz în UE.
Această alegere constituie o "trădare a Constituţiei Georgiei", a scris pe X purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
"A făcut Georgia mai vulnerabilă în faţa Kremlinului", a mai declarat el într-un comunicat, în timp ce, în opinia sa, "poporul georgian sprijină în mod covârşitor integrarea europeană".
"Statele Unite condamnă folosirea excesivă a forţei de către poliţie împotriva georgienilor care încearcă să îşi exercite dreptul de a se aduna şi de a se exprima, care include libertatea de a demonstra în mod paşnic", a subliniat textul Washingtonului.
SUA a suspendat un program de parteneriat cu Georgia
Manifestaţiile au fost dispersate joi şi vineri de poliţişti cu ajutorul tunurilor de apă şi gaze lacrimogene, forţele de ordine operând, de asemenea, peste o sută de arestări.
Matthew Miller a mai anunţat sâmbătă "suspendarea" unui program de parteneriat între cele două ţări, care se referă în special la statul de drept, drepturile omului şi lupta împotriva corupţiei, potrivit Washingtonului.
În mai, administraţia americană a ordonat o reevaluare completă a relaţiilor sale cu Tbilisi după adoptarea în Georgia a unei legi controversate privind "influenţa străină", Departamentul de Stat îndemnând ulterior ţara "să-şi schimbe traiectoria".