Antena 3 CNN Externe Georgia grăbește virajul spre Rusia. Visul Georgian a desemnat un fost fotbalist anti-occidental și de extremă dreapta la președinție

Georgia grăbește virajul spre Rusia. Visul Georgian a desemnat un fost fotbalist anti-occidental și de extremă dreapta la președinție

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 18:19 27 Noi 2024 Modificat la 18:19 27 Noi 2024
Mihail Kavelașvili
Mihail Kavelașvili va fi, cel mai probabil, viitorul președinte al Georgiei. Foto: Profimedia Images

Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, de orientare pro-rusă, a anunțat că nominalizarea sa pentru postul de președinte al țării este Mihail Kavelașvili, un fost fotbalist cu viziuni de extremă dreapta și anti-occidentale, relatează Euronews.

Mihail Kavelașvili este un fost fotablist, cunoscut în Georgia pentru cariera sa de atacant și pentru faptul că a jucat pentru clubul englez Manchester City vreme de doi ani, între 1995 și 1997.

Visul Georgian, un partid reacționar și populist de orientare pro-rusă, se așteaptă că va câștiga alegerile prezidențiale și o va înlocui pe președinta pro-europeană Salome Zurabișvili, una dintre ultimii adversari politici ai formațiunii.

După câștigarea alegerilor disputate de acum două luni, Visul Georgian este partid dominant în Georgia, iar impulsurile sale autoritare au provocat temeri că țara ar putea să intre complet în sfera de influență a Rusiei din nou.

Kavelașvili a fost ales în parlamentul georgian pe listele partidului Visul Georgian în 2016. În 2022, a cofondat un alt partid, rupt din formațiunea de guvernământ, cunoscut sub numele de Puterea Poporului. Kavelașvili și formațiunea lui sunt cunoscuți pentru retorică anti-occidentală apăsată.

Nominalizarea acestui personaj vine pe fondul unei tensiuni tot mai profunde în interiorul societății georgiene după alegerile din octombrie, în cadrul cărora Visul Georgian a obținut puțin sub 54% din sufragii. Acele alegeri au fost văzute ca un referendum față de aderarea țării la UE, mai ales după retorica pro-rusă și anti-UE a liderilor partidului și după ce Comisia Europeană a înghețat procesul de aderare, ca urmare a legislației de inspirație rusească adoptată de guvern.

Opoziția din Georgia susține în continuare că votul a fost fraudat sub influența Rusiei care dorește să mențină țara în orbita sa. Luni, președinta Salome Zurabișvili a refuzat să participe la deschiderea primei sesiuni parlamentare după alegeri.

Observatorii europeni ai alegerilor din Georgia au spus că acestea au avut loc într-o atmosferă de „dezbinare” și că au fost marcate de fraudare prin mită electorală, vot dublu și violențe fizice la secții. Visul Georgian neagă acuzațiile, deși aceste elemente sunt confirmate de clipuri video.

Zurabișvili a declarat nou parlament „neconstituțional” și încearcă prin metode juridice să anuleze rezultatul alegerilor, o acțiune susținută de mii de protestatari la Tbilisi.

Deși funcția prezidențială din Georgia este, în mare parte, ceremonială, Occidentul va vedea în nominalizarea lui Kavelașvili un nou semn că guvernul de la Tbilisi îș continuă virajul spre Rusia.

Criticii au acuzat Visul Georgian și pe miliardarul post-sovietic care-l patronează, Bidzina Ivanișvili, că devin tot mai autoritari și tot mai orientați spre Rusia.

Alegerile din decembrie 2024 vor fi primele în care președintele nu va mai fi ales prin vot popular direct ci cu ajutorul unui colegiu electoral format din parlamentari, lideri regionali și reprezentanți locali. Aceste schimbări asigură că Visul Georgian, care a acumulat o putere uriașă în stat, va fi formațiunea care va alege noul președinte.

×
x close