Antena 3 CNN Be EU LIVE TEXT. ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Partidul Popular European a câştigat alegerile europene

LIVE TEXT. ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Partidul Popular European a câştigat alegerile europene

Redacția Antena 3 CNN
37 minute de citit Publicat la 21:00 09 Iun 2024 Modificat la 13:42 10 Ian 2025
profimedia-0437295774
vot pentru parlamentul european 2024

Duminică, 9 iunie, începând cu ora 7:00, românii au fost așteptați la urne pentru alegerile europarlamentare și locale 2024. Primii români au votat, însă, de sâmbătă, la ora 22:00 fiind deschise primele secții de vot din diaspora, în Noua Zeelandă. Toate informațiile despre alegerile de pe 9 iunie le găsiți în LIVE TEXT-ul antena3.ro și pe Antena 3 CNN.

Duminică, la ora 22:00, în direct la Antena 3 CNN şi pe antena3.ro veţi afla primii care sunt rezultatele alegerilor europarlamentare şi locale 2024 și datele singurului EXIT-POLL din România realizat de Curs-Avangarde.

 

 

 

 

Sunt organizate aproape 19.000 de secţii în toată ţara. Astfel, vor fi aleşi pentru următorii patru ani primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cei ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor, primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. De asemenea, românii își vor alege cei 33 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles, în Parlamentul European.

Votarea se desfășoară de duminică la ora 7:00 şi se încheie la ora 22:00. Pentru alegerile europarlamentare, românii pot vota la orice secție de vot din țară sau din diaspora. 

LIVE TEXT. Alegeri europarlamentare 2024

Update 22:00 REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Alianța PSD-PNL a câștigat 54% din voturi, partidele lui Cioloș și al Dianei Șoșoacă nu au trecut pragul

Alianța PSD-PNL a obținut peste jumătate din voturi la alegerile europarlamentare 2024, conform rezultatelor din singurul EXIT-POLL din România realizat de Curs-Avangarde.

Rezultatele difuzate de Antena 3 CNN, duminică, la ora 22:00, arată astfel: PSD-PNL a obținut 54% din voturi, AUR 14%, Alianța Dreapta Unită, ADU 11% UDMR 5%, SOS România 3% , REPER 3%, PUSL 2%.

Până la ora 22:00, duminică, la alegerile europarlamentare 2024, au votat 52,29% dintre alegătorii din țară și străinătate, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Procesul de votare pentru alegerile locale 2024 şi europarlamentare a ajuns la final, duminică, la ora 22,00, dar acesta poate fi prelungit, în situaţii excepţionale, până la ora 23:59.

Pe teritoriul României au fost organizate 18.955 de secţii de votare, la care cetăţenii şi-au putut exercita dreptul de vot la scrutinul local şi european, iar în străinătate MAE a organizat 915 secţii de vot pentru euroalegeri.

Cetăţenii s-au prezentat duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni. 

Extrema dreaptă a Marinei Le Pen obţine mai mult decât dublu faţă de partidul lui Macron

Update 21:40 Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos, informează EFE şi AFP.

Acelaşi rezultat îl prognozează şi compania de sondare a opiniei publice OpinionWay, citată de Reuters.

Pe poziţia a treia, cu 14% din voturi, se situează lista social-democratului Raphael Glucksmann.

Comparativ cu scrutinul european din 2019, când a obţinut 23,34% din sufragii, Adunarea Naţională a înregistrat câştiguri masive, în timp ce blocul Renaissance al lui Macron a scăzut de la 22,42% acum cinci ani, la circa 15% în 2024, remarcă Reuters.

Lista condusă de Raphael Glucksmann, membru socialist al Parlamentului European, a crescut de la 6,19% în 2019 la circa 14% la actualul scrutin.

Update 21:10 Până la ora 21:00 au votat, duminică, la alegerile europarlamentare, 9.134.142 de alegători (50,69%), potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 4.580.543 alegători, iar în mediul rural 4.553.599 de alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 112.279 de alegători.

PPE a obţinut cele mai multe locuri în primele cinci ţări cu estimări centralizate de Parlamentul European

Update 21:00 Grupul Partidului Popular European (PPE) a obţinut 51 de locuri în primele cinci ţări cu estimări centralizate de Parlamentul European până la ora locală 18.30 (19.30 ora României), urmat de grupul Socialiştilor şi Democraţilor europeni, cu 26 de locuri, şi Verzi cu 22 de locuri, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit centralizării rezultatelor bazate pe estimări din Austria, Germania, Cipru, Grecia şi Olanda, PPE a obţinut în total 51 de locuri, capitalizând rezultatele bune obţinute la vot de CDU-CSU în Germania şi Noua Democraţia în Grecia.

În pofida înfrângerii în alegeri a Partidul Social-Democrat german, ajuns abia pe locul al treilea în ţară, grupul S&D a adunat până acum 26 de locuri, iar grupul Verzi/ALE (Verzi/ Alianţa Liberă Europeană) este pe locul al treilea cu 22 de locuri.

Grupul Renew Europe a adunat şi el 17 locuri în cele cinci ţări, iar Identitate şi Democraţie (ID) - 13 locuri, datorită rezultatelor bune obţinute în Austria şi Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a părăsit grupul ID face ca locurile sale, nu mai puţin de 19, să nu fie atribuite grupului ID.

Grupul GUE/NGL (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică) a obţinut şi el 10 locuri, iar Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) trei locuri până acum.

În pofida declaraţiilor premierului maltez, Partidul Laburist a înregistrat pierderi semnificative

Update 20:20 În cel mai mic membru al Uniunii Europene, Malta, Partidul Laburist, aflat la guvernare, a suferit pierderi semnificative la alegerile europene de duminică, potrivit unor prime rezultate parţiale, informează dpa, potrivit Agerpres.

În pofida acestor rezultate, premierul maltez Robert Abela a vorbit duminică despre o victorie "solidă" în capitala Valletta. Insulei mediteraneene cu circa 500.000 de locuitori îi sunt atribuite şase mandate în Parlamentul European.

Potrivit previziunilor din timpul după-amiezii, trei din aceste mandate vor reveni laburiştilor. Opoziţia conservatoare, Partidul Naţionalist, se poate aştepta la două sau trei mandate.

Actuala preşedintă a Parlamentului European, Roberta Metsola, din partea Partidului Naţionalist, şi-a asigurat un loc în noul Parlament European.

Campania electorală a Partidului Laburist a fost marcată de un scandal de corupţie în care a fost implicat fostul premier maltez Joseph Muscat. 

Update 20:00 Prezența la alegerile europarlamentare este 47.84%, cu puțin peste un procent față de prezența la vot la scrutinele din 2019 și 2020.

Astfel, aproape 9 milioane de români au votat până la ora 20:00 la europarlamentare.

AEP: Prezența la vot a alegători români din țară și străinătate a depășit 43%

Update 19:00 Prezenta la vot, la alegerile europarlamentare de duminică, 9 iunie, până la ora 19:00, a ajuns la 43,23% din numărul total al alegătorilor români din țară și străinătate, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC).

Sondaj: În Austria, partidul de extremă dreaptă FPO conduce clasamentul câștigătorilor

Update 18:30. Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, este cel mai probabil câştigătorul alegerilor europene de duminică din Austria, potrivit unor sondaje publicate de principalele mass-media locale, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

FPO este creditat cu 27% din voturi, devenind pentru prima dată cea mai importantă forţă politică din ţara alpină.

Potrivit aşa-numitei "prognoze de tendinţă" care are la bază sondaje pentru radiodifuzorii austrieci şi pentru agenţia de ştiri APA, publicată la închiderea secţiilor de votare, Partidul Libertăţii de extremă-dreapta este probabil câştigătorul alegerilor pentru Parlamentul European din Austria.

Prognoza, făcută după intervievarea de-a lungul săptămânii trecute a 3.600 de oameni pentru postul public de radiodifuziune ORF, Puls 24 TV şi APA a arătat că Partidul Libertăţii se află pe prima poziţie, cu 27% din voturi, fiind urmat de Partidul Poporului (OVP, conservator) cu 23,5% şi de social-democraţi (SPO) cu 23%. 

Marja de eroare a fost de 2,5 puncte procentuale. 

În Germania, rata de participare la alegerile europene este în creştere faţă de 2019

Update 18:20. Rata de participare în Germania la alegerile europene de duminică se situa la ora locală 14:00 (12:00 GMT) la 32,3%, cu aproape trei puncte procentuale mai mult faţă de rata de 29,4% înregistrată la aceeaşi oră la alegerile europene din 2019, conform datelor publicate de comisia electorală, informează EFE.

Aceste date reprezintă o rată provizorie a prezenţei la vot pe baza datelor de la secţiile de votare selectate şi nu includ voturile prin poştă.

La alegerile europene din 2019, prezenţa la vot în Germania a fost de 61,4%.

În Germania, urnele se închid la ora locală 18:00 (16:00 GMT).

Circa 60,9 milioane de germani sunt chemaţi la urne la aceste alegeri europene, dintre care aproximativ 5,1 milioane vor putea vota pentru prima dată, inclusiv cei care au împlinit 16 ani.

În plus, aproximativ 4,1 milioane de cetăţeni ai altor ţări membre ale UE cu reşedinţa în Germania îşi vor putea exercita dreptul de vot în această ţară.

Un total de 1.413 candidaţi din 35 de partide şi alte organizaţii politice candidează pentru cele 96 de locuri alocate Germaniei la alegerile europene.

De la închiderea ultimelor secţii de vot dintr-un stat membru al UE - Italia, la ora 23:00 (21:00 GMT) -, rezultatele disponibile până la acel moment vor fi publicate pe portalul comisiei electorale germane şi vor fi actualizate continuu.

Este de aşteptat ca rezultatele oficiale provizorii să fie cunoscute la primele ore ale zilei de luni.

Votarea s-a încheiat în secția din Auckland, Noua Zeelandă, prima deschisă

Update 18:10. Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European s-a încheiat duminică, la 13:00, ora României, în cea mai estică secție, organizată la Auckland, Noua Zeelandă. Pe de altă parte, la ora 13:00, votarea a început în secțiile organizate în Brazilia, Argentina și Uruguay.

„Procesul electoral la această secție a decurs în condiții optime, fără a fi nevoie de prelungirea programului de votare. În următoarele ore se vor închide și secțiile de votare organizate în Australia.

Pe de altă parte, la ora 13:00, votarea a început în secțiile organizate în Brazilia (Brasilia, Ipora do Oeste, Rio de Janeiro și Sao Paulo), Argentina și Uruguay și urmează să se deschidă și secțiile de votare organizate în Canada, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Peru și SUA”, anunță MAE.

În contextul diferențelor de fus orar, votarea în străinătate la alegerile europarlamentare se desfășoară pe durata a 34 ore.

AEP: Până la ora 18:00, au votat 7.239.290 de alegători români din țară și străinătate (40,18%)

Update 18:00. Până la ora 18:00 au votat duminică, la alegerile europarlamentare, 7.239.290 de alegători (40,18%), potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 3.535.307 alegători, iar în mediul rural 3.715.594 de alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 51.435 de alegători.

În Polonia, scrutinul european se desfăşoară fără incidente, dar cu o participare foarte scăzută

Update 16:30. Comisia Electorală din Polonia, care supraveghează desfăşurarea alegerilor europene, a transmis duminica aceasta că votul se desfăşoară în deplină normalitate, dar cu o prezenţă redusă la scrutin, în condiţiile în care 29 de milioane de polonezi au drept de vot, informează EFE.

Într-o apariţie în faţa presei la Varşovia, preşedintele Comisiei Electorale Naţionale (PKW), Sylwester Marciniak, a confirmat că, la amiază, doar 11,66% dintre polonezii cu drept de vot s-au prezentat la urne, o cifră chiar mai scăzută decât rata de 14,4% înregistrată la alegerile precedente pentru Parlamentul European, în 2019.

Pe lângă cele 32.000 de secţii de vot care şi-au deschis porţile la ora 07:00 (05:00 GMT) şi care vor continua să funcţioneze până la ora 21:00 (19:00 GMT) în toată ţara, au fost înfiinţate 299 de secţii în consulate şi ambasade din întreaga lume pentru a facilita votul în persoană pentru diaspora poloneză.

După cum a clarificat purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale, abia luni după-amiază vor fi cunoscute rezultatele oficiale ale numărătorii.

Update 16:00. Prezența la urne se apropie de 35% la alegerile europarlamentare

Prezenţa la urne pe ţară, la alegerile europarlamentare, a fost, duminică, până la ora 16,00, de 32,36%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Duminică, în mediul urban au votat 27,26%, iar în mediul rural - 39%.

Potrivit BEC, în Capitală au votat 25,73% dintre cetăţeni. În Sectorul 1 au votat 29,96%, în Sectorul 2 - 26,46%, în Sectorul 3 - 21,44%, în Sectorul 4 - 26,33%, în Sectorul 5 - 25,07%, iar în Sectorul 6 - 28,22%.

Alegerile europarlamentare se desfășoară fără incidente în Bulgaria

Update 15:40. Ziua electorală din Bulgaria, care în această duminică votează simultan pentru a-şi alege cei 17 reprezentanţi în Parlamentul European şi cei 240 de deputaţi ai parlamentului naţional, în alegeri anticipate, al şaselea scrutin în trei ani de instabilitate politică, se desfăşoară fără incidente, informează EFE.

Mai bine de 16.000 de poliţişti monitorizează cele peste 11.800 de secţii de votare care s-au deschis la ora locală 07:00 (4:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (17:00 GMT), când sunt aşteptate primele exit-polluri.

Peste 6 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă între 31 de partide şi alianţe.

Grecia, la un pas de un nou minim istoric al prezenței la vot

Update 15:35. Analiștii de la Atena și-au exprimat temerea cu privire la o rată mare de abținere la scrutinul de astăzi, deoarece, din cauza temperaturilor ridicate, cetățenii ar putea alege să meargă la plajă în loc să voteze. 

Mai multe sondaje realizate zilele trecute au arătat că Grecia s-ar putea confrunta cu un nou minim istoric al prezenței la vot, temându-se în special de abținerea generațiilor tinere sau a lucrătorilor sezonieri care lucrează deja în locuri de muncă legate de turism în insulele grecești. 

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, până în prezent au votat 13,1% dintre cei înregistrați, în scădere cu 3% față de aceeași perioadă la alegerile naționale din iunie 2023.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și liderul principalului partid de opoziție Syriza, Stefanos Kasselakis, i-au îndemnat astăzi pe cetățeni să participe la aceste alegeri descrise de ambii ca fiind cruciale pentru viitorul Uniunii. 

Se estimează că rata scăzută de participare a tinerilor va afecta negativ cele două partide principale. 

Decalajul de participare ar putea fi parțial acoperit de cele 178.809 persoane care au votat de la distanță, deoarece, pentru prima dată, Grecia a aplicat pentru votul prin corespondență.

Update 15:25. Prezența la vot în Ungaria a fost de 22,89% la ora 11:00, potrivit Biroului Electoral Național. Aceasta este o creștere cu peste 5 procente față de prezența la vot de la aceeași oră din 2019, care a fost de 17,16%.

Creșterea prezenței la vot vine în momentul în care premierul populist al Ungariei, Viktor Orbán, se confruntă cu un nou partid condus de fostul membru al guvernului, Péter Magyar.

Magyar își propune să conteste poziția dominantă a partidului de guvernământ Fidesz în politica maghiară. „Construim o țară în care nu există nici dreapta, nici stânga”, a declarat el la un miting organizat ieri.

Fidesz se bucură de sprijinul a 50% dintre alegători, potrivit unui studiu publicat vineri de sondajul Medián, în timp ce Partidul Magyar, de doar 27%.

Update 15:15. Până la ora 15,00 au votat duminică, la alegerile europarlamentare, 5.332.077 alegători (29,59%), potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 2.597.259 alegători, iar în mediul rural 2.734.818 alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 13.946 de alegători.

87 de sancțiuni contravenționale, amenzi de peste 47.000 lei

Update 15:05. Poliţiştii au înregistrat, duminică, 312 sesizări privind incidente în legătură cu procesul electoral în întreaga ţară, dintre care 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare.

"Au fost aplicate 87 de sancţiuni contravenţionale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei şi 45 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracţiuni", a precizat duminică, într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Au fost verificate 9.500 de persoane cu 7.000 de vehicule, fiind aplicate 1.800 de sancţiuni contravenţionale şi constatate 24 de infracţiuni.

"Pentru orele următoare, efectivele MAI îşi vor concentra misiunile pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice, cu precădere în zona secţiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme", a spus Dajbog. 

Românii din Republica Moldova, cei mai activi din Diaspora la europarlamentare

Update 14:55. Românii din Republica Moldova, cei mai activi din Diaspora la secțiile de vot. Peste 30 000 de cetățeni au votat la europarlamentare până la ora 14:30.

Kelemen Hunor: ”Va fi o prezență foarte mare”

Update 14:25. „Am votat pentru a avea o voce și o reprezentare puternică în Parlamentul European”, declară liderul UDMR, Kelemen Hunor, la ieșirea de la urne: „Va fi o prezență foarte mare”.

„Am votat, astăzi, pentru a avea o voce și o reprezentare puternică în Parlamentul European, și pentru a avea o forță în autoritățile locale”, a spus Kelemen. 

Potrivit acestuia, va fi o prezență foarte mare: „avem nevoie de peste 500 de mii de voturi. Vă îndemn să mergeți la vot!”.

Mircea Hava a votat ”cu gânduri bune” pentru ca românii să aibă drepturi egale cu ale cetățenilor din alte țări

Update 14:15. Europarlamentarul PNL Mircea Hava a votat duminică, la Alba Iulia, după cum afirmă el, pentru cei din administraţie care ştiu să atragă fonduri europene şi pentru o Europă care vrea ca în România să fie aceleaşi drepturi pe care le au şi alţi cetăţeni din alte ţări.

Însoţit de o parte din familie, Mircea Hava a spus că s-a prezentat la vot cu "gânduri bune" pentru Europa şi pentru administraţia locală.

Ursula von der Leyen: ”Să facem Europa casa noastră comună”

Update 13:55. Ursula von der Leyen, care încearcă să obțină un al doilea mandat de cinci ani ca șef al Comisiei Europene, și-a exprimat votul și îi îndeamnă pe alții să facă același lucru.

Este un joc important pentru politicianul german de centru-dreapta, deoarece Parlamentul European, care se află la Bruxelles și Strasbourg, va avea și ultimul cuvânt cu privire la mandatul de președinte al Comisiei Europene, una dintre cele mai puternice poziții în politica europeană.

”Tocmai am votat. Vă îndemn să mergeți la vot! Să arătăm puterea democrației noastre.

Să facem Europa casa noastră comună, mai puternică ca niciodată”, a scris Ursula von Der Leyen pe o rețea socială.

Votarea în străinătate, la alegerile pentru PE, se desfășoară în toate secțiile în Europa

Update13:40. Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European se desfășoară în toate secțiile de votare organizate în Europa, prin deschiderea, la ora 10.00 (ora României), a secției de votare organizată la Reykjavik, Islanda.

La ora României 10.00, votul este în curs de desfășurare într-un total de 775 secții deschise în Africa, Asia, Australia, Europa, Orientul Apropiat și Mijlociu și Oceania. 

Următoarele secții din străinătate unde va începe votarea în cursul zilei de duminică sunt cele organizate în Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay și SUA. 

Ultimele secții în care începe votarea, la ora României 17.00, sunt cele organizate în Vancouver și pe coasta de Vest a SUA (Los Angeles, Anaheim, San Diego, Sacramento, San Francisco, Las Vegas, Phoenix, Portland, Seattle). 

În contextul diferențelor de fus orar, votarea în străinătate la alegerile europarlamentare se va desfășura pe durata a 34 ore, informează MAE.

 

Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European se desfășoară în toate secțiile de votare organizate în...

Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Duminică, 9 iunie 2024

 

Cei 4 copii ai Regelui Filip al Belgiei au stat la coadă să voteze pentru prima dată

Update 13:35 Cei 4 copii ai Regelui Filip și ai Reginei Mathilde votează pentru prima dată. Este vorba de prințesa moștenitoare Elisabeta, 22 de ani, prințul Gabriel, 20 de ani, prințul Emmanuel, 18 ani și prințesa Eléonore, 16 ani.

Peste 20% dintre alegători și-au exprimat votul până la ora 13:00

Update 13:20: Prezenţa la urne pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, duminică, până la ora 13,00, de 21,93%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

În 2019, până la ora 13,00 votaseră la acest scrutin 20% dintre alegători.

Pedro Sánchez: ”Cu votul nostru decidem dacă vrem o Europă care progresează sau o Europă care regresează”

Update 13:10. Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a încercat să sublinieze importanța alegerilor, dând o imagine clară a ceea ce crede el că este în joc.

”Votul nostru este cel care decide dacă viitorul pe care îl construim în Europa și, în consecință, și în Spania, este un viitor de progres sau un viitor de regres.

El decide dacă dorim o Europă care continuă să persiste într-un răspuns unitar la provocările și crizele care ne așteaptă sau dacă optăm pentru o Europă care reacționează. 

De aceea cred că este important. Cu votul nostru decidem dacă vrem o Europă care merge înainte sau o Europă care merge înapoi”, a declarat el, potrivit The Guardian.

Marius Budăi: ”Am votat pentru o Europă lipsită de extremism”

Update 12:50. Deputatul Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a votat, duminică, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele europarlamentare, arătând că ambele scrutinuri sunt importante.

Referindu-se la alegerile europarlamentare, Budăi a declarat că a votat pentru o Europă fără extremism şi pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană.

"Am votat pentru o Europă incluzivă, o Europă lipsită de extremism, o Europă cu toate statele membre egale şi pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană", a afirmat Budăi.

Carmen Iohannis: ”Am votat pentru o Europă unită”

Update 12:25. Carmen Iohannis, soţia şefului statului, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru "performanţă şi unitate".

"Astăzi am votat pentru o administraţie locală performantă şi pentru o Europă unită. Vă doresc o duminică frumoasă şi vă invit pe toţi la vot, este foarte important", a fost mesajul lui Carmen Iohannis.

Secretarul de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a votat la Chișinău

Update 12:15. Secretarul de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, şi-a exprimat duminică la Chişinău dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare. Oficialul a declarat că i-a votat "pe cei care promovează la Bruxelles interesele României şi ale Republicii Moldova", informează MOLDPRES, citat de Agerpres.

"Am votat în această dimineaţă la secţia 595 din Chişinău, în primul rând pentru că îmi iubesc ţara. Am votat pentru oameni cu experienţă în Parlamentul European, care au demonstrat că luptă pentru România şi pentru Republica Moldova. I-am ales pe cei care promovează la Bruxelles interesele României şi ale Republicii Moldova", a afirmat Adrian Dupu.

Numărul alegătorilor a depășit trei milioane la europarlamentare

Update 12:00. La această oră, numărul alegătorilor pentru alegerile europarlamentare a depășit trei milioane. 

Până la ora 12,00 au votat duminică, la alegerile europarlamentare, 3.176.517 alegători (17,63%), potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 1.521.549 alegători, iar în mediul rural 1.661.877 alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 1.997 de alegători.

Aproape 450 de miioane de cetățeni din UE sunt chemați la urne

Update 11:55. Până la 450 de milioane de cetățeni din întreaga UE sunt chemați la urne la aceste alegeri - un număr care, în unele țări, include și copii de 16 ani.

De data aceasta, s-a înregistrat o extindere a votului tinerilor, Belgia și Germania alăturându-se Austriei și Maltei în ceea ce privește acordarea dreptului de vot tinerilor de 16 ani, scrie The Guardian

Raluca Turcan: ”Am votat o voce puternică în Parlamentul European”

Update 11:20. Raluca Turcan a votat duminică, la Sibiu, ”o voce care să sprijne România!”. 

”Am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European, o voce care să sprijine ţara noastră să poată să obţină cât mai multe fonduri europene pe care să le direcţionăm spre investiţii", a spus, duminică, Raluca Turcan.

Românii din Diaspora se mobilizează și vin în ajutorul celor care nu pot ajunge la vot

Update 11:00. Românii din Diaspora se mobilizează pe grupurile de Facebook și vin în ajutorul conaționalilor care nu au mijloace de transport, dar își doresc să voteze. 

”În atenția voluntarilor care doresc să ajute persoanele fără mijloace de transport să ajungă la secțiile de votare!

Aici puteți oferi sprijin șoferilor și tuturor celor care doresc să voteze, dar nu au mijloace de transport.

Cum poți ajuta?

Fii atent la postările cu hashtag-urile țara și orașul (sau parcarea) în care se află solicitantul și mențiunea șofer sau "Vreau la vot".

  1. Contactează persoanele care au nevoie de ajutor:
  • Răspunde la postări prin comentarii sau mesaj privat pentru a stabili detaliile  
  • Nu întreba pe nimeni cu cine intenționează să voteze și nu permite discuții politice în mașină. 
  • Dacă persoana a lăsat un număr de telefon, poți să o contactezi direct.

      2. Confirmă ajutorul oferit:

  • După ce ai luat legătura cu persoana care are nevoie de transport, asigură-te că aceasta scrie rezolvat la postare.

Implică-te și ajută la promovarea votului!

Distribuie acest mesaj pentru ca informația să ajungă la cât mai multe persoane care doresc să ajute!”, scrie un internaut pe grupul ”Voluntari în Europa”. 

Rareș Bogdan: ”Am votat pentru o Românie care să arate ca afară”

Update 10:45. „Am votat pentru o Românie care să fie una dintre marile revelații ale următorilor 10 ani pe continentul european”, declară Rareș Bogdan la ieșirea de la urne. 

„Am votat cu gândul la viața românilor de peste tot, inclusiv la cei din diaspora, cu gândul la întoarcerea lor acasă. Am votat pentru o Românie care să arate ca afară, cu gândul la administrații locale de succes și am votat pentru o Românie puternică în Europa, o Românie care să fie una dintre marile revelații ale următorilor 10 ani pe continentul european, o Românie care știe să și aprecieze forța, care știe să își aprecieze locul în Europa și care nu se va mai lăsa niciodată umilită și va fi cea care va da semnalul puterii într-un continent care are nevoie mai mult decât oricând de creștinism, de patrioți și de oameni serioși și muncitori așa cum sunt românii”, a spus Rareș Bogdan.

Prezența la vot, la ora 10:00

Update 10:30. "La nivel de județ, procente mai mari pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European s-au înregistrat în Teleorman 14,53%, Olt 13,99%, Giurgiu 12,59%, Călărași 12,36%, Mehedinți 12,19%.

Participare mai redusă la vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European s-a înregistrat în Vaslui 7,28%, Timiș 7,09%, Cluj 6,92%, Sibiu 6,62%, municipiul București 6,28%", au anunţat, duminică, reprezentanţii BEC.

 

 

Victor Negrescu: „Am votat pentru o Românie reprezentată cu profesionalism la nivel european”

Update 10:25. Europarlamentarul Victor Negrescu susține că a votat, duminică, pentru ”schimbul de generații în politică”.

„Am votat pentru o Românie reprezentată cu profesionalism la nivel european. Am respins prin votul meu scandalul şi extremismul”, a declarat social-democratul Victor Negrescu.

Dan Barna: ”E timpul pentru o schimbare!”

Update 10:15. Deputatul Dan Barna, candidat la europarlamentare pe lista Alianţei Dreapta Unită, a declarat, duminică, că a votat "pentru modernizare", punctând că "miza acestei zile este participarea la vot".

"Am votat în această dimineaţă pentru modernizare. Am votat pentru o vorbă pe care bunicul meu ne-o spunea în copilărie: Nepoate, dacă ceva este stricat, schimbă, dacă este bun, păstrează.

E timpul pentru o schimbare. Am votat pentru schimbarea aceasta de care România are disperată nevoie şi am foarte mare încredere că fiecare cetăţean poate şi va merge astăzi să voteze.

Miza acestei zile este participarea la vot. Mergeţi şi votaţi pentru România, mergeţi şi votaţi pentru viitor! E timpul să avem un viitor modern în această ţară”, a spus Dan Barna.

Alexandru Rafila: ”Am votat pentru parteneriatul polic, extrem de important”

Update 10:00. Referindu-se la alegerile europarlamentare, Alexandru Rafila a declarat, astăzi, a că a votat ”parteneriatul politic care este important”.

"În ceea ce priveşte votul pentru alegerile europarlamentare, (...) am votat pentru acest parteneriat politic, care, până la urmă, este extrem de important, pentru că se opune, pe de o parte, extremismului şi sprijină parcursul european al României", a spus ministrul Sănătăţii.

Zeci de români au votat, la prima oră, la Bruxelles

Update 09:50. Zeci de români s-au prezentat, în această dimineață, la urnele de vot de la Bruxelles. Mulți dintre aceștia, cu vârste foarte tinere, care speră că pot schimba ceva în România prin votul lor. 

 

 

Siegfried Mureșan: „Am votat pentru o Românie puternică într-o Europă puternică”

Update 09:35.  „Astăzi puterea este la dumneavoastră, folosiți-o”, a transmis europarlamentarul Siegfried Mureșan alegătorilor, după ce a votat.

„Am votat pentru o Românie puternică într-o Europă puternică. Am votat cu gândul la viitor, am votat cu gândul la dezvoltare și opinia mea este că trebuie totdeauna la competență, la hărnicie, la responsabilitate când acordăm încrederea”, a spus europarlamentarul PNL.

Acesta a făcut apel la o prezență cât mai mare la vot : „Astăzi puterea este la dumneavoastră, folosiți-o”.

Klaus Iohannis: "Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot. Este extrem de important"

Update 09:25. Preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat duminică pe români să meargă la vot, punctând că este o zi importantă.

"Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot. Este extrem de important", a spus şeful statului, după ce şi-a exercitat opţiunea electorală.

Dacian Cioloș: ”Se iau foarte multe decizii care vă impactează și ne impactează direct!”

Update 09:15. Europarlamentarul Dacian Cioloş a votat, duminică dimineața, la Zalău, pentru persoane competente, integre şi muncitoare la alegerile locale şi europarlamentare.

El şi-a îndemnat concetățenii să meargă la vot.

"Nu uitaţi că avem şi alegerile europarlamentare şi se iau foarte multe decizii la nivel european care vă impactează şi ne impactează direct şi nu-i tot una”, a spus europarlamentarul.

Politicieni de extremă dreapta din Germania, atacați de bărbați mascați

Update 09:00. Politicieni din formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) au fost atacaţi sâmbătă, incidentele fiind semnalate la Karlsruhe (sud-vest) şi Dresda (est), relatează, duminică, dpa, citat de Agerpres.

Incidentele au loc în contextul unei întregi serii de violenţe împotriva politicienilor din diferite partide aflaţi în campanie în Germania şi în ajunul alegerilor europene de duminică la care coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz este de aşteptat să piardă teren, în timp ce AfD ar putea deveni al doilea cel mai puternic partid.

Doi consilieri municipali ai AfD au fost atacaţi de persoane mascate în faţa unei cafenele centrale din Karlsruhe, au declarat reprezentanții poliţiei. În urma atacului, trei persoane au fost uşor rănite şi cinci arestate. Potrivit reprezentanţilor AfD din consiliul local, atacul a venit din partea stângii radicale şi au fost implicate în total zece persoane.

Sâmbătă, un reprezentant al AfD în parlamentul regional din Saxonia, în vârstă de 70 de ani, a fost lovit cu pumnul în faţă de un alt bărbat la un stand de informare din Dresda. 

În cel mai grav incident din cursul violenţelor împotriva politicienilor germani înregistrate în ultimele săptămâni, un candidat social-democrat, Matthias Ecke, a fost bătut acum o lună la Dresda, necesitând spitalizare, aminteşte dpa.

MAI, primul raport al zilei despre incidentele electorale

Update 08:50La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, au fost primite 665 de sesizări electorale, fiind aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100.000 de lei.

"Pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale.

În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare. 67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte.

Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni", a precizat Monica Dajboj, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, într-o declaraţie de presă.

Mihai Tudose: ”Am votat cu încredere că românii își vor manifesta visul european”

Update 08:40. Europarlamentarul Mihai Tudose a votat, la puțin timp după deschiderea urnelor, la Brăila.

„Am votat pentru continuarea proiectelor în Brăila, am votat cu încredere că românii își vor manifesta visul european”, a spus acesta.

Marcel Ciolacu: ”Am votat românește!”

Update 08:30. Premierul Marcel Ciolacu a votat în această dimineață la Buzău, alături de alți reprezentanți ai partidului,  printre care primarul orașului Buzău.

”Am votat românește, pentru o voce puternică în Parlamentul European, pentru o voce unită în Parlamentul European și am votat pentru investiții, autostrăzi, școli, spitale, reindustrializarea României”, a spus premierul. 

Nicolae Ciucă: "Am votat pentru dezvoltarea României”

Update 08:20. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru dezvoltarea României, pentru păstrarea valorilor, a tradiţiilor şi a credinţei, pentru o Românie puternică într-o Europă unită.

"Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viaţă mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranţa românilor, pentru păstrarea valorilor noastre, a tradiţiilor şi a credinţei, tot ceea ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face", a afirmat Ciucă.

 

 

Prezența la urne la ora 08:00

Update 08:05. Până la ora 8,00 au votat duminică, la alegerile europarlamentare, 357.599 alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 152.539 alegători, iar în mediul rural 205.060 alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 53 de alegători.

Silvestru Șoșoacă: ”La toamnă rupem tot”

Update 07:30: Silvestru Șoșoacă a votat în această dimineață, imediat după deschiderea urnelor, la Liceul Teoretic Traian, din București. 

”Noi, naționaliștii, la toamnă rupem tot! Trebuie doar să știm să fim închegați”, a declarat Silvestru Șoșoacă. 

Acesta susține că nu a primit nicio propunere de colaborare din partea formațiunii AUR.

”Nu, nu s-a mers la o colaborare așa de strânsă. Dar eu vreau să spun că după ce am scăpat de momentul Diana din viața mea, putem să ne închegăm noi, naționaliștii. 

 

 

Secțiile de votare s-au deschis

Update 07:00. Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secţii de votare la care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.

Cele mai multe secţii de votare din ţară se află în Bucureşti, iar din străinătate - în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Procesul de votare se va încheia la ora 22,00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59.

Update 22:15  Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European a început, prin deschiderea secției de votare Auckland, Noua Zeelandă

Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European a început sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00 (ora României), când s-a deschis prima secție de votare, organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

Duminică, 9 iunie 2024, la ora 00:00 (ora României) se vor deschide secțiile de votare din Australia, urmate de cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

Pe fondul diferențelor de fus orar, votarea în străinătate la alegerile europarlamentare se va desfășura pe durata a 34 ore, ultimele secții care vor închide votarea luni, 10 iunie 2024, la ora 08:00 (ora României) fiind cele organizate în Vancouver (Canada) și pe coasta de Vest a SUA.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024, mai mult decât dublu față de secțiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor (https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae.pdf).

Reamintim că la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

La scrutinul din 9 iunie 2024 votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care se află la ora 22:00 la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

A început votul în Diaspora. Primii români votează în Noua Zeelandă

Update 22:00 S-au deschis primele secții de vot pentru alegerile europarlamentare 2024. Acestea au fost deschise în Noua Zeelandă. 

Din secția de votare din Noua Zeelandă vor fi preluate primele date pe site-ul de transparență al AEP. 

De la această oră se vor publica primele date de prezență pe site-ul https://prezenta.roaep.ro/, secțiunea europarlamentare.

Update 18:20 Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Germania, cu o zi înainte de alegerile europene, pentru „a spune nu” extremei dreptei şi a îndemna la apărarea democraţiilor la urne, informează AFP, potrivit Agerpres.

La Berlin, manifestaţia de la Coloana Victoriei a mobilizat circa 30.000 de manifestanţi, potrivit alianţei civice Campact, unul dintre organizatori alături de asociaţii ale societăţii civile, antirasiste şi ecologiste.

„Germania este diversă!”, „Stop urii!”, „Jos rasismul!”, proclamau pancartele manifestanţilor. Cu litere galbene şi stele ale drapelului european, manifestanţii au format sloganul „Go vote!” (Mergeţi la vot) deasupra mulţimii.

„Nu există mijloc mai bun de a apăra democraţia decât a merge să votaţi mâine”, a declarat de la tribună Tareq Alaows, de la asociaţia de apărare a drepturilor refugiaţilor ProAsyl.

Mai multe mii de persoane au răspuns de asemenea la apelul de a manifesta împotriva extremei drepte la Stuttgart, Leipzig, Dresda, Munchen, Frankfurt.

În pofida scandalurilor care au presărat campania sa pentru europarlamentare, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) speră să realizeze duminică cea mai bună performanţă a sa în acest scrutin.

În 2019, lista sa a obţinut aproape 11% din sufragii. Formaţiunea anti-imigraţie şi critică la adresa UE este dată, în cele mai recente sondaje, cu rezultate de circa 15%, umăr la umăr pentru locul al doilea cu partidul social-democrat al cancelarului federal Olaf Scholz şi cu ecologiştii, aliaţi ai coaliţiei guvernamentale.

Update 16:00 Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă după-amiaza în Italia pentru alegerile europene, un scrutin pentru care şefa guvernului italian Giorgia Meloni şi partidul său de extremă dreapta Fratelli d'Italia (FDI) sunt daţi drept mari favoriţi, informează AFP.

Secţiile de votare s-au deschis la orele locale 15:00 (13:00 GMT) în întreaga peninsulă italiană, unde peste 47 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 76 de eurodeputaţi.

Ele se vor închide la orele 23:00 (21:00 GMT), înainte de o nouă zi de vot, duminică, precizează AFP.

În afară de Italia, sâmbătă pentru europarlamentare se mai votează în Cehia, Estonia, Letonia, Malta şi Slovacia.

La nivelul întregii Uniuni Europene, urnele s-au deschis cel mai devreme în Olanda, joi, şi se vor închide duminică. Primele rezultate preliminare vor fi cunoscute abia duminică seara, după încheierea votării în toate cele 27 de state membre ale Uniunii, şi vor fi actualizate luni dimineaţa devreme.

Update 14:40 Robert Fico, premierul Slovaciei a votat din spital

Imaginea de pe contul său de Facebook îl arată în picioare, sprijinit într-o cârjă, introducând buletinul de vot într-o urnă aşezată pe un birou, în salon.

Fico a profitat de această ocazie pentru a acuza din nou Occidentul că alimentează tensiunile cu Rusia. „Trebuie să alegem membri ai Parlamentului European care vor susţine iniţiativele de pace, nu continuarea războiului”, a insistat premierul, potrivit Agerpres. Fico se opune ajutoarelor militare pentru Ucraina. Sâmbătă, el a criticat din nou „acceptul ţărilor occidentale care au permis Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a ataca ţinte de pe teritoriul rus”.  Şeful guvernului populist al Slovaciei şi-a repetat promisiunea de a nu angaja ţara „în astfel de aventuri militare”.

Slovacia trimite în Parlamentul European 15 din cei 720 de deputaţi.

Alegeri europarlamentare 2024. Se votează, sâmbătă, în Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Malta şi Slovacia

Sâmbătă se votează pentru Parlamentul European în Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Malta şi Slovacia.

În Cehia, Estonia şi Italia este a doua şi ultima zi de vot, iar în Slovacia, în Letonia şi Malta sâmbătă este singura zi când se votează în alegerile europarlamentare.

La nivelul întregii Uniuni Europene, urnele s-au deschis cel mai devreme în Olanda, joi, şi se vor închide duminică.

Primele rezultate preliminare vor fi cunoscute abia duminică seara, după încheierea votării în toate cele 27 de state membre ale Uniunii, şi vor fi actualizate luni dimineaţa devreme.

Românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European

Este o ocazie crucială, deoarece România a avut beneficii financiare enorme în urma aderării la Uniunea Europeană.

România va trimite 33 de europarlamentari la Bruxelles pentru un mandat de 5 ani. Printre proiectele majore se numără aderarea la Schengen și Zona Euro.

 

 

Având în vedere că pe 9 iunie au loc atât alegeri europarlamentare, cât şi locale, alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri.

Cum se votează în România. Ghid complet pentru alegerile locale și alegerile europarlamentare

Peste 18.900.000 de cetăţeni români sunt aşteptaţi duminică să voteze.

Campania electorală, care a început pe data de 10 mai, s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00.

În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi.

Ordinea pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare 2024

Partidele și candidații independenți se află pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2024 în următoarea ordine:

    • 1. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
    • 2. Alianța Electorală PSD PNL;
    • 3. Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);
    • 4. Alianța AUR;
    • 5. Partidul Umanist Social Liberal (PUSL);
    • 6. Alianța Dreapta Unită USR - PMP - Forța Dreptei;
    • 7. România Socialistă;
    • 8. Partidul România Mare (PRM);
    • 9. Partidul Patrioților;
    • 10. Partidul Alternativa Dreaptă;
    • 11. Partidul S.O.S. România;
    • 12. Partidul Diaspora Unită;
    • 13. Candidat independent - Puala-Marilena Pîrvănescu;
    • 14. Candidat independent - Vlad-Dan Gheorghe;
    • 15. Candidat independent - Nicolae-Bogdănel Ștefănuță;
    • 16. Candidat independent - Dumitru-Silvestru Șoșoacă.

 

 

Prezența la vot la alegerile europarlamentare din 2019

Alegerile pentru Parlamentul European ţinute între zilele de 23 şi 26 mai 2019 au reprezentat o excepţie privind rata de participare la vot a cetăţenilor europeni. Dacă la cele opt scrutine europarlamentare desfăşurate începând cu 1979 şi până în 2014, prezenţa la urne s-a înscris într-un trend descrescător, în 2019 s-a înregistrat o creştere semnificativă a acesteia, potrivit Agerpres.

La europarlamentarele din 2019, 50,66% dintre cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană s-au prezentat la urne, cel mai mare procent din 1994. Spre comparaţie, la precedentele trei scrutine, rata de participare la nivel european a fost de 45,47% în 2004, 42,97% în 2009 şi 42,61% în 2014, arată https://results.elections.europa.eu/.

Prezenţa la vot în 2019 în cele 28 de state membre ale UE a fost după cum urmează: Belgia - 88,47%; Danemarca - 66,08%; Germania - 61,38%; Irlanda - 49,70%; Franţa - 50,12%; Italia - 54,50%; Luxemburg - 84,24%; Olanda - 41,93%; Regatul Unit - 37,18%; Grecia - 58,69%; Spania - 60,73%; Portugalia - 30,75%; Suedia - 55,27%; Austria - 59,80%; Finlanda - 40,80%; Cehia - 28,72%; Estonia - 37,60%; Cipru - 44,99%; Lituania - 53,48%; Letonia - 33,53%; Ungaria - 43,36%; Malta - 72,70%; Polonia - 45,68%; Slovenia - 28,89%; Bulgaria - 32,64%; Croaţia - 29.85%; România - 51,20%, potrivit https://results.elections.europa.eu/.

În România, au votat 8.943.897 de alegători. În mediul urban au fost 5.132.786 şi în rural - 3.811.111. Potrivit BEC, în Capitală au votat 52,26% dintre alegători. În străinătate şi-au exprimat opţiunea electorală 329.984 de cetăţeni. Procente mai mari la vot s-au înregistrat în judeţele: Ilfov - 63,78%, Cluj - 60,95% şi Giurgiu - 55,42%. Participare mai redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Vaslui - 34,79%, Botoşani - 39,66% şi Satu Mare - 41,63%.

În 19 state membre, participarea la vot a crescut faţă de 2014, câteva exemple relevante în acest sens fiind România, Polonia, Spania, Ungaria şi Germania, dar şi Slovacia şi Cehia, unde rata de participare este tradiţonal foarte scăzută. De cealaltă parte, participarea la urne a scăzut în doar opt state, cu mai puţin de 3 puncte procentuale.

În cinci ţări, Belgia, Bulgaria, Luxembrug, Cipru şi Grecia, votul este obligatoriu.

În perioada 7-26 iunie 2019, Parlamentul European a realizat sondajul post-electoral "Eurobarometrul 91.5". Au fost intervievaţi 27.464 de respondenţi cu drept de vot din toate cele 28 de state membre ale UE. Din cercetarea sociologică a reieşit că numărul mare de alegători prezenţi la alegerile europene din mai 2019 a fost determinat de o mobilizare a electoratului tânăr. S-au prezentat în număr mai mare decât în trecut cetăţenii europeni cu vârsta de sub 25 de ani, cu 14 puncte procentuale în creştere, precum şi tinerii între 25 şi 39 de ani, cu 12 puncte procentuale în creştere.

Brexitul a jucat un rol important în a-i motiva pe cetăţeni să se prezinte la vot, 22% dintre aceştia considerând că acest aspect le-a influenţat decizia de a ieşi la vot cel puţin "într-o oarecare măsură".

Alţi factori care au explicat prezenţa consistentă la urnele de vot din mai 2019, au fost: economia şi creşterea economică - 44%; schimbările climatice - 37%; drepturile omului şi democraţia - 37%; chestiunea imigraţiei - 34%.

Mai mult de două treimi dintre respondenţi considerau că ţara lor a beneficiat de aderarea la UE, cel mai înalt nivel înregistrat din 1983. 

 

×
x close