Antena 3 CNN Actualitate Încă un mort la Galați, după inundațiile devastatoare. Bilanțul a ajuns la 7 decese. Se instituie stare de alertă în două județe

Încă un mort la Galați, după inundațiile devastatoare. Bilanțul a ajuns la 7 decese. Se instituie stare de alertă în două județe

G.M.
15 minute de citit Publicat la 21:10 16 Sep 2024 Modificat la 21:32 16 Sep 2024

Pericolul apărut după dezastrul provocat de cele mai mari inundaţii nu a trecut. Luni dimineață sunt intervenţii contracronometru în zonele devastate de viituri. În Vaslui, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă e în alertă maximă, iar pompierii intervin cu utilaje şi motopompe. S-a cerut ajutorul şi din alte judeţe, iar sute de salvatori au fost mobilizaţi. Inundaţiile se extind şi în restul ţării. După ploile torenţiale din ultimele ore, mai multe gospodării şi drumuri din Iaşi au fost inundate. Debitul apelor din zonă a început să crească. Bilanțul morților după inundații a crescut la 7.

Se instituie stare de alertă în județele Galați și Vaslui

UPDATE 21:10 Urmare a hotărârilor Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență constituite în județele Galați și Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, viceprim ministrul, ministrul afacerilor interne, dl. Cătălin Predoiu a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două județe.

În acest sens, de la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost trimisă informarea către Instituțiile Prefectului Galați și Vaslui, urmând să fie emise noi horărâri ale CJSU care să cuprindă măsuri punctuale ce trebuie întreprinse în sprijinul comunităților afectate.

Burduja: Problemele de alimentare cu energie electrică au fost rezolvate în Galați

UPDATE 21:00 Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă, luni, că problemele de alimentare cu energie electrică au fost rezolvate în zonele inundate din Galaţi.

„În 36 de ore de la declanşarea lucrărilor de intervenţie, specialiştii Electrica au reuşit să remedieze toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi. Astăzi, cu excepţia unor deranjamente punctuale, toţi utilizatorii din judeţul Galaţi sunt alimentaţi cu energie electrică”, a scris, luni seară, pe Facebook, ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a afirmat că lucrările au fost făcute în condiţii extrem de grele.

„În timp record, în condiţii extrem de dificile, sub presiunea timpului, oamenii aceştia minunaţi au reuşit imposibilul. Un elicopter Black Hawk ne-a ajutat să relocăm trei stâlpi de medie tensiune din zona Târgu Bujor la Moscu, într-o zonă extrem de greu accesibilă”, a mai transmis ministrul.

Inspectoratul General de Aviaţie al MAI a intervenit, luni, pentru refacerea infrastructurii critice în zonele afectate de inundaţii.

Astfel, un elicopter Black Hawk a transportat patru stâlpi pentru refacerea infrastructurii electrice. Stâlpii au peste 12 metri lungime, iar cel mai greu cântăreşte peste un sfert de tonă.

Apele Române: În judeţul Vaslui au fost precipitaţii cât într-un an întreg

UPDATE 20:15 Administraţia Naţională „Apele Române” anunţă, luni, că, în judeţul Vaslui, s-au înregistrat precipitaţii cât într-un an întreg, cel mai mult - 253 l/mp la staţia hidrometrică Cârja. La Galaţi, s-au produs inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani. Instituţia prezintă şi o listă a investiţiilor din ultimii ani pentru amenajări şi consolidări de maluri.

„Pe lângă măsurile comunicate anterior, în cursul zilei de astăzi, echipele de la Apele Române – SGA Galaţi au intervenit pentru supraînălțarea digului apărare din zona UAT Foltești, situat pe râul Chineja. Astfel, s-a intervenit cu saci, polipropilenă și folie pentru consolidarea liniei de apărare. De asemenea, în localitatea Izvoarele, o echipă de la Apele Române - SGA Galaţi acționează pentru evacuarea apei din gospodării. În localitatea Piscu, râul Suhu este monitorizat în permanenţă și la această oră nivelul apei este în scădere”, a transmis, luni seară, Administraţia Naţională „Apele Române”.

Sursa citată a precizat că în localitatea Cuza Vodă au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie pentru evacuarea apei din incinta inundată şi din gospodării.

„Se acţionează în zonă, cu forte proprii, cu oameni şi utilaje de la Apele Române echipele mixte ale Apelor Române Prut-Bârlad (SGA Galaţi, SGA Iaşi, SGA Vaslui). Cumulat, s-au înregistrat în judeţul Vaslui, precipitaţii cât într-un an întreg”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, în bazinul hidrografic Prut s-au înregistrat:

  • Staţia hidrometrică Cârja- 253 l/mp;
  • Staţia hidrometrică Huşi- 160 l/mp;
  • Drânceni – 179,1 l/mp;
  • Acumularea Şopârleni – 140 l/mp;
  • Acumularea Gura Văii- 158 l/mp;
  • Broscoşeşti- 193,9 l/mp;
  • Acumularea Muşata- 204,1 l/mp;
  • Acumularea Sărata – 210, 5 l/mp;
  • Acumularea Poşta Elan 139 l/mp;
  • Acumularea Şuletea -150, 9/mp

Investiţiile derulate în ultimii ani în judeţul Galaţi 

Instituţia prezintă şi investiţiile derulate în ultimii ani în judeţul Galaţi care „au contribuit la limitarea efectelor produse de inundaţii, prin amenajări şi consolidări de maluri”, în valoare totală de 88.592 mii lei de la bugetul de stat şi 16.650 mii lei din surse ale Apelor Române.

Din fonduri externe, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt:

  • Supraînălţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi (POS Mediu) – valoare 8274 mii lei;
  • Reducerea riscului la inundaţii a municipiului Tecuci, judeţul Galaţi, finanţat prin POIM şi buget – valoare 189.435 mii lei

„În ultimii 10 ani, s-au executat şi o serie de lucrări cu forțe proprii ale Apelor Române, precum şi în colaborare cu autorităţile locale. Astfel s-a intervenit pentru asigurarea capacităţii de transport a albiei, fiind executate lucrări de recalibrare/decolmatare a aproximativ 111 de km de albii (în judeţul Galaţi)”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, specialiştii anunţă că pagubele produse în judeţul Galaţi au fost determinate, între 60-65%, de cantităţi de precipitaţii de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice (inundaţii de tip fulger).

„Cantităţile de precipitaţii record au provocat inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani. Efectele inundaţiilor de tip fulger se amplifică cu cât reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecţie a torenţilor, protecţia versanţilor (lucrări de combatere a eroziunii solului) şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei (desecare), recomandări pe care Apele Române le-au facut către autorităţile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la Inundaţii, în ciclul I (2015-2021) şi II de inundaţii (2022-2027)”, a mai transmis sursa citată.

Zonele cele mai afectate din judeţul Galaţi sunt incluse în hărţile de hazard şi de risc la inundaţii, disponibile pe site-ul www.inundatii.ro şi au fost comunicate către autorităţile locale, inclusiv în cadrul şedinţelor de instruire de la nivel judeţean pentru a fi incluse în Planurile de Apărare Locale şi Judeţene.

214 tone de alimente, alocate în zonele afectate din Rezervele Statutului

UPDATE 20:00 Consiliul Judeţean Galaţi anunță, luni seară, că, din Rezervele Statului, au fost alocate alimente şi apă pentru zonele afectate de inundaţii. De asemenea, 18.000 de pâini au fost distribuite de două firme private.

„Din ordinul premierului Marcel Ciolacu, din rezervele statului, au fost alocate 214 tone de alimente şi peste 200.000 de litri de apă pentru zonele afectate de inundaţii”, a transmis, luni seară, Consiliul Judeţean Galați.

Sursa citată a precizat că 210.000 de litri au ajuns în judeţul Galaţi, aproximativ 150.000 de litri fiind distribuiţi deja în zonele afectate. 

Aproximativ 175 de tone de alimente - conserve de tocană de legume şi cu carne, caşcaval, pate de ficat, zahăr şi gem - au ajuns deja la Galaţi. 

„Au fost deja distribuite alimente şi se distribuie în continuare în zonele afectate, în funcţie de solicitările autorităţilor locale, la Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Piscu, Cudalbi, Corni, Costache Negri, Băneasa, Valea Mărului, Pechea, Suhurlui, Corod. Distribuirea alimentelor către cei afectaţi de inundaţii se face prin intermediul autorităţilor locale. Sunt în curs de livrare şi alte transporturi către Galaţi, astfel că noi produse alimentare vor fi distribuite. Situaţia se schimbă de la o oră la alta”, a mai transmis instituţia citată.

Consiliul Judeţean Galaţi a mai anunţat că Crucea Roşie a distribuit deja două camioane cu apă, precum şi alimente. De asemenea, două firme au distribuit 18.000 de pâini în Pechea, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Valea Mărului şi Griviţa.

Crește bilanțul morților după inundațiile devastatoare

UPDATE 15:40 „Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona loc. Grivita din județul Galați, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 7”, transmite DSU.

Stare de alertă în Galați și Vaslui

UPDATE 15:30 Starea de alertă va fi instituită în zonele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui pentru efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la casele şi anexele distruse, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală, a declarat, luni, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

[GAL layout="5"]

„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la casele şi anexele distruse, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt”, a precizat Ciolacu în şedinţa extraordinară de guvern.

Citește și Oamenii afectați de inundații vor primi până la 10.000 de lei de la Guvern. Ciolacu: Prioritatea e efectuarea urgentă a reparațiilor

UPDATE 14.40 România cere ajutorul UE după inundații, iar o rezoluție care include și țara noastră privind ajutorul care poate fi acordat se va vota luni, la ora 17.00, a declarat la Antena 3 CNN europarlamentarul PSD Dan Nica.

UPDATE 14.30 Oameni din trei sate din Vaslui nu mai au acces la alimente după de drumul a fost acoperit de apă. În unele locul aceasta ajunge şi la un metru. Pompierii au fost în zonă, dar au spus că nu au ce să facă până nu se retrag apele. Prefectul județului Vaslui a declarat luni la Antena 3 CNN, unde a fost solicitat să comenteze imagini din dronă cu inundațiile, el a spus că "nu sunt drumuri blocate", că a existat "o mică problemă cu un lac de acumulare care a revărsat puțin".

UPDATE 12.00 Este cod roșu de inundații până marți la ora 12.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui – amonte S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Hidrologii anunță și cod portocaliu până marți ora 18:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad şi afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

Până marți la ora 24.00, este cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

Hidrologii avertizeaă că aici sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Harta avertizărilor de inundații. FOTO INHGA

Iaşi: Angajaţii ISU intervin în zece locuri din judeţ pentru evacuarea apei

UPDATE 11.50 Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi intervin în mai multe zone din judeţ pentru a evacua apele acumulate în urma precipitaţiilor căzute în noaptea de duminică şi luni şi dimineţii de luni.

Potrivit unei informări ISU Iaşi, în zonele din judeţ în care au fost avertizări hidrologice cod roşu de inundaţii (Bazin hidrografic Bârlad) nu s-au înregistrat evenimente negative, la momentul actual precipitaţiile fiind oprite.

UPDATE 11.40 Ministrul Educației, Ligia Deca, este luni în Slobozia Conachi. Deși localitatea este sub ape, la școala la care vine ministrul totul strălucește. Autoritățile au spălat ușile, au șters geamurile și au pus palmieri și orhidee pe holuri. 

UPDATE 10.50 Drumul judeţean 251 din Galaţi care face legătura între Pechea și Slobozia Conachi se surpă. Oamenii cer ajutor de urgenţă pentru a nu rămane izolaţi.

UPDATE 10.00 Primarul comunei Pechea din Galați, Mihăiță Măncilă, a făcut un apel la solidaritate către toți cei care pot să se alăture instituțiilor și autorităților în efortul de sprijinire a celor aflați în nevoie.

UPDATE 9.50 Imagini dramatice din Pechea, unde o familie a făcut o gaură în ușă pentru evacuarea apei. Membrii familiei s-au adăpostit în pod pentru a se salva de ape.

UPDATE 9.10 Raed Arafat, șeful DSU a declarat luni dimineață la Antena 3 CNN că situația se ameliorează din punct de vedere al inundațiilor.

"Ploile s-au oprit, la Vaslui s-a lucrat pe malul acumulării Mușata, unde era risc, s-a dat mesaj Ro-alert, apele sunt acum în scădere acolo. La Galați, unde a fost cod portocaliu nu au fost probleme semnificative

În Iași s-a evacuat apa dintr-o parcare și câteva curți, dimineață au fost șapte intervenții acolo.

Nu vor mai fi extinse sau prelungite codurile meteo, ne vom concentra în Galați și Vaslui pentru sprijinul populației pentru scoaterea apei, curățirea caselor si distribuirea de apă și alimente.

Sunt 5000 de gospodării, adică minim 15.000 de persoane afectate, dar nivelul de afectare diferă.

Nu pot pune că e risc de boli, dar oamenii care au fîntâni și nu sunt racordați la rețelele de apă au fost sfătuiți să nu bea din fântâni până nu sunt curățate și dezinfectate", a declarat Arafat.

UPDATE 8.20 Imagini cu drumul județean 244 A Mușata Berezeni acoperit de ape.

Autorităţile din judeţul Vaslui au început, luni dimineaţă operaţiunea de deversare controlată a apei din barajul Muşata, după ce nivelul apei în aval de acumulare a atins cota de pericol în urma precipitaţiilor care au continuat să cadă în zonă. Zeci de pompieri au fost trimişi în localitatea Berezeni, pentru a construi un dig din saci de nisip, în condiţiile în care există riscul ca şase case să fie inundate de apele revărsate din acumulare. Populaţia a fost avertizată prin mesaj RO-ALert asupra pericolului.

Circulaţia rămâne oprită pe DN 25, în judeţul Galaţi

UPDATE 8.20 Centrul Infotrafic informează că luni dimineaţă, circulaţia rutieră rămâne oprită pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi, din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă. De asemenea, în judeţul Galaţi mai sunt închise 2 tronsoane de drumuri judeţene.

Totodată, în judeţul Arad, din cauza aluviunilor aduse pe carosabil, traficul auto se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliţiei, pe DN 7, în zona localităţii Lipova.

UPDATE 8.10 Ministrul Educaţiei Ligia Deca merge luni la şcoli din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi, pentru a evalua necesarul de sprijin. astfel încât cursurile să poată fi reluate cât mai repede.

Și ministrul Energiei Sebastian Burduja, se află în județul Galați, în zona afectată de inundații, pentru a evalua situația avariilor și a coordona acțiunile de remediere. În prezent, sunt 2.232 consumatori rămași fără energie electrică, ceea ce reprezintă mai puțin de 10% din totalul celor afectați inițial de inundații.

Știrea inițială

Daniel Onofrei, prefectul de Vaslui, a declarat pentru Antena 3 CNN azi se vor constitui comisii care se vor deplasa în teren. La o primă estimare, 300 de persoane au fost afectate de inundații, a spus el.

"Avem două tabere de refugiați, una în Huși și alta în Bârlad, nu s-a justificat mutarea lor acolo, dar suntem pregătiți. Persoanele afectate și-au dorit să fie duse la rude sau prieteni. Unde ploile au afectat fântânile am avut cereri de apă potabilă, cu ISU am transferat aceste materiale. Nu sunt drumuri afectate major.

Am primit sprijin de la MAI cu forțe și camioane. Nu avem locații unde să nu putem interveni, singura chestiune reclamată era că nu putem face nimic pentru deversarea apei cât timp încă ploua. Azi nu mai plouă, sperăm să îndepărtăm cât mai repede aceste probleme", a declarat prefectul de Vaslui.

"30 de oameni din Slobozia Conachi și Pechea sunt adăpostiți într-o sală de sport. Avem tabără mobilă cu 200 de locuri nu a fost nevoie să o folosim. Sunt paturi de campanie, nu e ușor să treci peste o astfel de situație, vor primi ajutor de la autoritățile locale și centrale, se fac evaluări pe infrastructura din cele 18 localități afectate", a declarat la Antena 3 CNN Teodora Diaconiță, purtător de cuvânt al Prefecturii Galați.

Sala de sport din Slobozia Conachi, unde sunt cazați sinistrații

Șase oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţiile devastatoare din estul ţării. Trupul unui bărbat care s-a înecat a fost dus de ape la mai mult de nouă kilometri depărtare. Peste 300 de oameni au fost evacuaţi, iar 6.000 de gospodării au fost distruse de ape doar în Galaţi şi Vaslui. 25 de școli și grădinițe din județul Galați sunt închise luni și marți.

În Vaslui, elevii din zonele grav afectate vor fi mutaţi şi vor învăţa, temporar, în patru clădiri modulare, până când situația va reveni la normal.

Localitatea Costache Negri din Galaţi a fost inundată pentru a treia oară, în ultimii 10 ani. De fiecare dată oamenii au fost nevoiţi să o ia de la zero. 

Imagini de coşmar au fost surprinse şi în localitatea Costache Negri din judeţul Galaţi. Oamenii sunt devastaţi pentru că nu au mai putut salva nimic din calea apelor.

Bărbat: "Suntem foarte necăjiţi. De la două fără ceva alaltăieri seară până ieri dimineaţă, la ora 09:00, am stat numai în apă. Uitaţi-vă! Ce am pe mine numai atât a mai rămas! Uitaţi-vă curtea, uitaţi-vă gospodăria, nu mai putem face nimic. Cerem şi noi ajutor la oamenii cu suflet mare, să ne ajute, că avem animale. Sau cu ce se poate. Statului român, noului Guvern, domnului Ciolacu, domnului preşedinte, să vină şi la noi să ne vadă! Vă rugăm din tot sufletul să ne ajutaţi! Este a treia oară când suntem loviţi de aşa ceva!  

N-a venit nimeni să ne vadă de atâtea zile! Niciun organ de la noi din comună n-a venit să ne aducă măcar o sticlă de apă sau să ne întrebe de ceva!   Trebuie să dărâmăm totul şi să plecăm în altă parte, că nu mai avem. Un WC unde să facem o necesitate n-avem! Este ceva strigător la cer! Vă rog din suflet să ne ajutaţi! Adunătura de-o viaţă am pierdut-o. Asta e! "

Zeci de animale, legate şi neputincioase în calea viituri au fost găsite moarte după retragerea apelor.

Femeie: "Porcii au plecat, am rămas cu ce e pe noi. Suntem mulţumiţi că am scăpat cu viaţă! Ne-a fost frică că data asta chiar nu mai scăpăm! Nimeni nu a venit să ne întrebe ceva, de la comuna locală, nimeni nimic, nimic, nimic. Suntem distruşi cu toţii."

Localnică din Costache Negri: "Am dormit la Cosmeşti. Am o soră acolo şi mai am o cumnată pe imaş, un frate. Deci noi suntem trei familii pe aici. Şi am plecat aseară toţi, că nu avem unde să dormim".

Una dintre femeile ucise de viitură era din localitatea Costache Negri. Însă vecinii spun că aceasta ar fi murit din cauza unui atac de panică.

Vecină a victimei: "Are o fiică mai la deal aici, dar era în casă. Am auzit că a făcut atac de panică, nu știu dacă a fost din apă, ... panică."

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole