Antena 3 CNN Politică Oamenii afectați de inundații vor primi până la 10.000 de lei de la Guvern. Ciolacu: Prioritatea e efectuarea urgentă a reparațiilor

Oamenii afectați de inundații vor primi până la 10.000 de lei de la Guvern. Ciolacu: Prioritatea e efectuarea urgentă a reparațiilor

Marcel Ciolacu in sedinta de guvern
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, cuantumul ajutoarelor alocate de guvern pentru familiile afectate de inundații. Sursă foto: Hepta
de G.M.    |    16 Sep 2024   •   12:42

Guvernul s-a reunit, luni în ședință la Palatul Victoria, în contextul inundațiilor cu efecte grave care au afectat mai multe județe din țară. Anterior, premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat participarea la redeschiderea Fabricii de cărămidă Wienerberger din satul buzoian Sătuc şi a convocat o şedinţă extraordinară de Guvern.

UPDATE: Ciolacu: "Dăm până la 10 mii de lei fiecărei familii afectate de inundații și, suplimentar, 10 mii de lei celor care au pierdut membri ai familiei"

Premierul Marcel Ciolacu a făcut precizări luni, în ședința de guvern, în legătură cu măsurile în sprijinul celor afectați de inundații.

"Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. În cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă.

Prin acest cadru legislativ aprobat azi, putem interveni cu ajutoare de urgență în orice altă zonă, dacă va fi nevoie. Sperăm să nu mai fie cazul și să depășim fără alte probleme majore acest episod de vreme severă.

Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt.

De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare.

Le mulțumesc tuturor instituțiilor locale și centrale implicate în acest efort. Sunt mii de pompieri, militari, polițiști, medici și angajați din administrațiile locale care au muncit non-stop de aproape 72 de ore.

În numele tuturor, îi asigur pe locuitorii afectați de inundații că nu ne vom opri până când nu vom repara șoselele și podurile din zonă, până când nu vom reface toate locuințele distruse astfel încât viața lor să revină cât mai aproape de normal. Închei, nu fără a saluta solidaritatea mediului privat românesc cu românii din zonele afectate de inundații. Azi, ar fi trebuit să merg în Buzău, unde s-a redeschis o importantă fabrică de materiale de construcții. Înțeleg că acest grup va face o donație constând în materiale de construcții pentru refacerea celor mai afectate case. Le mulțumesc pentru că se alătură efortului guvernamental!  Este un gest demn de respect și sunt convins că vor fi urmați și de alte societăți comerciale sau ONG-uri. Pentru că asta înseamnă cu adevărat solidaritatea!", a spus Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

În cursul dimineţii, șeful guvernului a subliniat că, pentru a se putea interveni în continuare în mod eficient în zonele afectate, este nevoie să nu mai plouă, iar prognozele meteo arată că în perioada următoare vremea se va ameliora.

"În primul rând, să nu mai plouă şi prognozele arată că, din acest moment, intrăm într-o normalitate. Azi noapte am avut o monitorizare din oră în oră şi nu numai în zona Galaţi şi în zona Iaşi. În zona Iaşi am anticipat, făcusem centre de logistică, anticipând eventuale probleme în zonă, Vaslui, Botoşani, dar, de această dată, Dumnezeu a ţinut cu noi", a mai declarat Ciolacu.

El a punctat că amploarea precipitațiilor a fost una foarte mare în zonele inundate.

"În primul rând eu nu am avut nicio informare. În al doilea rând, să știți - cu natura nu poți să te pui. În acest moment, în schimb, am mutat toţi specialiștii şi de la Iaşi, pentru că ei ţin ca şi organizare administrativă de Iași, şi experții de la Apele Române din Bucureşti, am făcut o solicitare şi către mediul academic, la Universitatea de Construcții, dacă se pot face anumite investiţii, ca să nu se mai întâmple acest lucru. Faţă de 2013, cantitatea de apă a fost de aproape trei ori mai mare, era foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii", a explicat premierul Ciolacu. 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close