Antena 3 CNN Actualitate Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la 6 morţi. Codul roșu a fost prelungit până luni

Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la 6 morţi. Codul roșu a fost prelungit până luni

Adrian Dumitru
20 minute de citit Publicat la 09:27 15 Sep 2024 Modificat la 19:23 15 Sep 2024
Casa inundata in Galati
În acest moment, la Slobozia Conachi se intervine pentru a putea fi scoasă apa din locuințele inundate și să se facă și o evaluare a pagubelor. Foto: Inquam Photos/George Călin

Imaginile dezastrului de după ploile catastrofale de noaptea trecută sunt greu de privit, mai ales în zonele cele mai afectate, precum Slobozia Conachi, unde apele continuă să fie la un nivel ridicat. Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la șase morţi, iar un om este dat dispărut. De asemenea, codul roșu de viituri a fost prelungit până luni.

Burduja: Au mai rămas 4.309 de case fără curent electric

ACTUALIZARE 19:25 Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că sunt aproape de obiectivul asumat la Comandamentul Energetic de dimineaţă, de 80% utilizatori reconectaţi la reţeaua de distribuţie energie electrică în zona Galaţi, el arătând că mai sunt în acest moment 4.309 de utilizatori fără curent. Localităţile care rămân de conectat: Bujoru (partial), Slobozia Conachi, Costachi Negri, Cudalbi, Vameş, Rugineni

Ministrul Energiei prezintă situaţia alimentării cu energie electrică în zonele inundate din Galaţi la ora 18:30.

„Suntem aproape de obiectivul asumat la comandamentul energetic de dimineaţă, de 80% utilizatori reconectaţi la reţeaua de distribuţie energie electrică în zona Galaţi. Mai sunt în acest moment 4.309, o îmbunătăţire majoră faţă de situaţia din prima parte a zilei (peste 18.000). Două linii de medie tensiune sunt indisponibile total, iar două parţial”, arată Burduja.

El menţionează că localităţile care rămân de conectat: Bujoru (parțial), Slobozia Conachi, Costachi Negri, Cudalbi, Vameş, Rugineni”, a scris ministrul pe Facebook.

„Mulţumesc colegilor de la Electrica (DEER - Muntenia Nord) pentru efortul exemplar şi eficient. Vă felicit pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi. Vom reuşi, cu răbdare şi aceeaşi dedicare, să rezolvăm problemele rămase şi să revenim la normalitate în comunităţile afectate”, mai transmite ministrul.

Codul roșu, prelungit până luni

ACTUALIZARE 19:00 Codul roșu de inundații pe râuri din Galați și Vaslui a fost prelungit până luni. 

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), de duminică, de la ora 18:00 până luni la ora 12:00, este avertizare cod roșu pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

De asemenea, de duminică de la ora 12:00 până luni, la ora 18:00 este cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad, Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad, râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

O altă avertizare cod galben este în vigoare de duminică, de la ora 12:00 până luni la miezul nopții. Aceasta se manifestă pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi), râurile din judeţul Tulcea şi din jumătatea de nord a judeţului Constanţa.

Nou bilanț al inundațiilor: Șase oameni au murit

ACTUALIZARE 18:45 Încă o persoană a fost identificată decedată, duminică seara, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi a fost identificată o victimă decedată”, a informat IGSU.

Conform sursei citate, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şase.

În cursul zilei de duminică a mai fost găsită o persoană decedată, la Slobozia Conachi. 

De asemenea, o persoană este dată dispărută.

Ciolacu: Vom reface toate casele afectate

ACTUALIZARE 18:30 Premierul Marcel Ciolacu a fost din nou în localitățile afectate de inundații.

„Ne-a murit tot aici!!” – Nimic nu poate alina suferința oamenilor din Pechea, care și-au pierdut, în câteva ore, tot ce au agonist o viață întreagă. Am fost acolo să mă uit în ochii lor și să le spun că nu îi voi dezamăgi! Sunt peste 5.000 de case afectate. Le vom reface pe toate!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Copiii din zonele afectate de inundaţii vor învăţa, temporar, în patru clădiri modulare

ACTUALIZARE 17:50 Premierul Marcel Ciolacu anunţă că, în urma discuţiilor cu cei afectaţi de inundaţiile din Galaţi, a dispus eliberarea urgentă de la Rezervele Naţionale ale Statului a patru clădiri modulare în care copiii pot învăţa temporar. Fiecare clădire are o capacitate de 80-100 de persoane şi este dotată cu grupuri sanitare.

„Astăzi, oamenii cu care am vorbit în localitățile din Galați afectate de inundații mi-au spus că o mare problemă este și cu copiii care nu mai au unde merge la școală.  De aceea, am dispus eliberarea urgentă de la Rezervele Naționale ale Statului a patru clădiri modulare în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Fiecare clădire are o capacitate de 80-100 de persoane și este dotată cu grupuri sanitare.  Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru implicare, se va ocupa de amplasarea rapidă a acestor școli temporare. Copiii trebuie să aibă unde să învețe!”, a scris premierul pe Facebook.

Aproximativ 11.000 de case nu au curent electric

ACTUALIZARE 16:40 Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vine cu noutăţi despre situaţia alimentării cu energie în zonele inundate, arătând că, urmare a eforturilor echipelor de intervenţie ale Electrica (DEER - Muntenia Nord), numărul utilizatorilor nealimentaţi a scăzut la 11.005. Ministrul mai afirmă că, dacă vremea ţine azi cu ei, vor reuşi să îşi atingă ţinta de 80% defecţiuni remediate, în funcţie şi de avariile noi pe care echipele le identifică în teren.

„Ca urmare a eforturilor echipelor de intervenţie ale Electrica (DEER - Muntenia Nord), numărul utilizatorilor nealimentaţi a scăzut la 11.005. Am pornit de la peste 25.000 ieri, azi dimineaţă eram la aproximativ 18.000. În imagini, veţi vedea condiţiile în care muncesc aceşti eroi nevăzuţi, departe de familiile lor, pentru a aprinde din nou lumina în casele românilor afectaţi de inundaţii. Le mulţumesc în mod special pentru efortul deosebit”, a scris ministrul pe Facebook.

Burduja mai afirmă că, dacă vremea ţine azi cu ei, vor reuşi să îşi atingă ţinta de 80% defecţiuni remediate, în funcţie şi de avariile noi pe care echipele le identifică în teren.

„Siguranţa lor şi a cetăţenilor rămâne pe primul loc. Cu răbdare, vom trece împreună şi peste acest nou moment dificil”, mai spune Burduja.

Ministrul prezintă şi zonele afectate de întreruperea cu energie electrică: LEA 20 kV afectate: LEA 20 kV Bujoru - Băneasa LEA 20 kV Bujoru - Nicopole, LEA 20 kV Schela - SPP 21, LEA 20 kV Schela - SPP 22, LEA 20 kV Bereşti - Suceveni, LEA 20 kV Pechea - Schela, LEA 20 kV Pechea - Cudalbi 2, LEA 20 kV Cudalbi - Pechea, LEA 20 kV Tecuci - Petrol, LEA 20 kV Schela - SPP 22, LEA 20 kV Bereşti - Suceveni, LEA 20 kV Foltesti - Oancea

Localităţile afectate sunt: Bujoru (parţial), Moscu, Izvoarele, Cavadineşti (partial), Grăpeni, Vădeni, Pechea, Sat Lupele, Costachi Negri, Cudalbi, Griviţa, Corod, Vameş, Suceveni,Chiraftei, Drăculeşti, Găneşti, Suceveni, Comăneşti, Puricani, Aldeşti, Săseni, Prodăneşti, Şipote.

Fechet: „E posibil să avem zone afectate şi în Suceava şi Neamţ”

ACTUALIZARE 16:35 Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat duminică, la Antena 3 CNN, că aşteaptă informaţiile orei 18.00 pentru că sunt preconizate, la noapte, începând cu ora 00.00, în judeţul Vaslui, precipitaţii de 40 de litri pe mp, acesta fiind motivul pentru care s-a mutat din Galaţi în Vaslui. El a precizat că monitorizează cu atenţie ce se întâmplă şi mai spre nord, pentru că cel mai probabil aceste precipitaţii vor urca spre judeţele Iaşi şi Botoşani.

„Aşteptăm informaţiile orei 18.00, dar din ceea ce ştim până acum, aşteptăm la noapte, începând cu ora 24.00, aici, în judeţul Vaslui, precipitaţii de 40 de litri pe mp sau în jurul acestei cifre. Asta, la primă vedere, ar putea să nu însemne mult, însă având în vedere că solul e îmbibat deja şi că nu există o scurgere a acestor precipitaţii, aşa cum s-ar fi întâmplat în urmă cu o săptămână, ne face să fim în alertă. Din acest motiv m-am mutat din judeţul Galaţi în judeţul Vaslui”, a spus ministrul la Antena 3 CNN.

Fechet a precizat că monitorizează cu atenţie ce se întâmplă şi mai spre nord, pentru că aceste precipitaţii vor urca cel mai probabil în judeţul Iaşi, în judeţuil Botoşani.

„E posibil să avem zone afectate şi în Suceava şi Neamţ”, a arătat el, adăugând că „Galaţiul, slavă Domnului, e în afara oricărui pericol”.

Despre prezenţa preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, la inundaţii, Fechet a arătat că „prezenţa oricărui demnitar reprezintă un lucru bun”.

„Practic, şi instituţiile se coordonează un pic mai bine atunci când există o prezenţă semnificativă a conducătorilor acestora. Tocmai din acest motiv şi aseară în judeţiul Galaţi au fost prezenţi o serie întreagă de miniştri. Fiecare şi-a coordonat propriile echipe, motiv pentru care nu pot decât să mă bucur dacă dânsul va sosi aici”, a spus ministrul Mediului.

Guvernul alocă bani din fondul de urgență pentru oamenii afectați de inundații

ACTUALIZARE 16:30 Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat duminică, pe Facebook, că vor fi alocați bani din Fondul de Intervenții pentru Situații de Urgență, pentru a ajuta la refacerea caselor și a vieților.

„Sunt în continuare clipe grele, în care inimile noastre sunt strâns legate de toți cei afectați de inundațiile care au lovit cu o forță nemiloasă Galațiul. Gândurile noastre se îndreaptă, cu profundă compasiune, către familiile celor care și-au pierdut oamenii dragi. Nu există cuvinte suficiente pentru a alina durerea lor, dar vă promitem că nu veți fi lăsați să înfruntați această pierdere singuri. Felicitări tuturor eroilor care duc greul în aceste momente: pompierii, jandarmii, militarii, medicii, voluntarii – toți cei care s-au pus în slujba binelui au demonstrat ce înseamnă adevăratul spirit de solidaritate și sacrificiu”, a scris Boloș, pe Facebook.

Ministrul a anunțat că vor fi alocate fonduri din Fondul de Intervenții pentru Situații de Urgență, pentru a ajuta la refacerea caselor și a vieților.

„Ne-am angajat să folosim toate resursele disponibile și, de aceea, vom aloca fonduri din Fondul de Intervenții pentru Situații de Urgență, pentru a ajuta la refacerea caselor și a vieților. Fiecare persoană va avea parte de sprijinul nostru, astfel încât toți să-și poată regăsi pacea și stabilitatea de dinainte de acest dezastru. Nu va fi ușor, dar vom fi alături de voi la fiecare pas. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. Vom reconstrui împreună, cu demnitate și compasiune”, a mai precizat Boloș.

Mai multe școli și grădinițe din Galați vor fi închise luni și marți, din cauza inundațiilor

ACTUALIZARE 16:25 Ministerul Educaţiei a informat duminică, într-un comunicat de presă, că având în vedere gradul de afectare în urma inundaţiilor, în judeţul Galaţi este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 şi 17 septembrie în 25 de unităţi de învăţământ.

Lista completă a unităților de învățământ unde cursurile vor fi suspendate poate fi consultată AICI.

O persoană din Pechea dată dispărută, găsită în viaţă; o alta încă este căutată

ACTUALIZARE 15:30. O persoană din localitatea Pechea, judeţul Galaţi, care era dată dispărută a fost găsită în viaţă, a informat, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„A fost găsită în viaţă, fără afecţiuni medicale”, a precizat IGSU. Totodată, autorităţile caută o persoană din localitatea gălăţeană Costache Negri.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, la momentul raportării sunt înregistrate 5 persoane decedate", mai menţionează IGSU.

Pe de altă parte, în urma fenomenelor hidrometeorologice înregistrate în data de 14 septembrie 2024 şi a prognozei hidrometeorologice pentru data de 15 septembrie 2024, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Iaşi şi Vaslui au crescut capacitatea operaţională.

În judeţul Iaşi sunt mobilizaţi peste 400 pompieri cu 6 autocamioane de intervenţie, 9 bărci, o automacara, 26 maşini de stingere, 4 microbuze, 3 şenilate, un buldoexcavator, 8 motopompe transportabile, 6 motopompe remorcabile, un punct de comandă mobil şi o tabără mobilă. În sprijinul ISU Iaşi a fost dislocată, de sâmbătă, o tabără mobilă de la ISU Mureş.

În judeţul Vaslui sunt mobilizaţi 380 de pompieri cu 5 autocamioane de intervenţie, 3 bărci, 22 maşini de stingere, 2 microbuze, o şenilată, 14 motopompe transportabile, 6 motopompe remorcabile şi o tabără mobilă. În sprijinul ISU Vaslui au fost dislocate, de sâmbătă, o tabără mobilă de la ISU Harghita, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, precum şi o autospecială pentru salvarea persoanelor din medii ostile de la ISU Călăraşi.

Inspectorul general al IGSU a dispus suplimentarea resurselor din cele două judeţe cu efective şi mijloace tehnice din judeţele limitrofe, neafectate de fenomenele meteo. Toate mijloacele tehnice sunt în deplasare către judeţele Iaşi şi Vaslui.

Încă o victimă a inundațiilor a fost găsită în Slobozia Conachi

ACTUALIZARE 13:48. Încă o persoană decedată în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi a fost găsită, duminică, în localitatea Slobozia Conachi, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Acum cinci minute am fost acolo, persoana decedată nu e din Slobozia Conachi, a fost adusă de ape. Urmează să fie identiticată, să vedem din ce localitate poate fi. E o persoană de sex masculin.

Eu am fost acum să-l identific să văd dacă e din localitate de la noi, nu e, e adus de ape.

Cele mai apropiate localități sunt Cuza Vodă și Pechea, dar trupul a fost adus de apele mari.

Situația e dezastruoasă în continuare, față de inundațiile din 2013 e dezastru. Dar toată lumea e pusă în dispozitiv, ne-au sosit ajutoare, alimente, avem pompierii cu noi, avem armata cu noi.

Prim-ministrul ne-a vizitat și ne-a asigurat de tot ajutorul dumnealui.

Pe această cale vă anunț că am scos și ultima persoană care nu voia să coboare din pod, e vorba de un bătrân. I-am identificat și i-am convins pe toți, s-a retras și apa și situația începe să intre ușor-ușor pe făgașul normal”, a declarat primarul din Slobozia Conachi la Antena 3 CNN.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, a fost identificată încă o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 5", precizează IGSU.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, duminică dimineaţă, la tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, că două persoane încă sunt date dispărute.

„Nu avem o veste foarte bună, încă sunt două persoane dispărute de acum două nopţi", spunea premierul.

Marcel Ciolacu a precizat la momentul respectiv că „s-ar putea să fie şi o alarmă falsă, ca oamenii să se fi dus la rude”. Una dintre cele două persoane dispărute a fost găsită, ulterior, decedată.

Predoiu: Tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, dotată cu toate condiţiile

ACTUALIZARE 13:21. Tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi este dotată cu toate condiţiile necesare pentru siguranţa celor care vor fi cazaţi aici, a declarat, duminică, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu.

„Este o prioritate ca persoanele afectate să primească tot sprijinul de care au nevoie, iar autorităţile sunt mobilizate pentru a răspunde rapid tuturor solicitărilor", a precizat ministrul Cătălin Predoiu.

Ministrul afacerilor interne a vizitat, duminică, tabăra pentru sinistraţi de la Slobozia Conachi, după care a mers la principalul centru logistic de primire a ajutoarelor, amplasat în aceeaşi localitate.

Cătălin Predoiu a verificat, aici, modul în care se desfăşoară operaţiunile de colectare şi distribuire a ajutoarelor. Ulterior, ministrul Predoiu a vizitat localităţile Cuza Vodă şi Pechea, afectate de viituri.

La Slobozia Conachi a fost instalată o tabără pentru sinistraţi, organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Tabăra dispune de 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi şi saci de dormit, instalaţia de încălzire fiind complet funcţională.

De asemenea, sunt asigurate două containere pentru duş şi baie, precum şi două bucătării mobile, pentru a răspunde nevoilor de bază ale persoanelor afectate.

Patru persoane au murit iar două sunt date dispărute, în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi. Potrivit autorităţilor locale, au fost afectate circa 5.400 case din 24 comune.

Ciucă: S-a produs o breşă în digul pârâului Sucu; a scăzut nivelul apei

ACTUALIZARE 12:45. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, merge, duminică, în mai multe localităţi afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui.

Prima dată, Mircea Fechet va fi prezent la Cudalbi şi Valea Marului, în judeţul Galaţi.

Ulterior, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor va merge în localităţile Murgeni şi Zorleni, din judeţul Vaslui.

Mircea Fechet va fi însoţit de specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi Administraţiilor Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi Siret.

ACTUALIZARE 12:00. Autorităţile au reuşit să creeze o breşă în digul pârâului Sucu iar nivelul apei a început să scadă, a anunţat, duminică, în tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Acesta a subliniat că măsura a fost luată după ce sâmbătă s-a realizat o misiune aeriană de recunoaştere, în urma căreia s-a constatat care este motivul pentru care nivelul apei nu scade.

„Situaţia este dramatică. Măsurile trebuie să continue, să existe toate cele necesare pentru a gestiona nevoile de sprijin ale populaţiei, cât şi cele de infrastructură.

Ieri după-amiază am reuşit ca împreună cu premierul să executăm o recunoaştere şi să identificăm problema reală care ţinea nivelul apei ridicat. S-au luat măsuri azi-noapte şi s-a produs o breşă în digul de pe pârâul Sucu. În momentul de faţă a scăzut nivelul apei”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a precizat că Armata este pregătită să intervină imediat ce nivelul apei va scădea suficient.

„După străpungerea de azi-noapte, veţi vedea că lucrurile încep să intre în normal. Deja, pe drum, Armata este pregătită cu maşini specializate să ajungă, după ce se retrag apele. Este totul sub control”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au mers, duminică, în tabăra de sinistraţi din Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi.

Codul roșu se instituie din nou

ACTUALIZARE 11:49. Codul roșu se reinstituie, astăzi, începând de la ora 18:00 pana mâine la ora 12:00 pe aceleași sectoare

Conform ANM, în intervalul 15.09.2024 ora 18:00 – 16.09.2024 ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) se instituie din nou codul roșu.

Punct medical în tabăra de sinistrați din Slobozia Conachi

ACTUALIZARE 11:46. Autorităţile vor amenaja un punct medical în tabăra de sinistraţi din localitatea Slobozia Conachi, judeţul Galaţi.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că aceasta este una dintre măsurile care trebuie luate, în urma inundaţiilor.

„Punctul medical va fi amenajat aici, nu poate să fie în altă parte. Ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice care se impun în astfel de situaţii, va trebui să existe un astfel de punct.

Domnul doctor Arafat este pregătit în acest sens. Specialiştii vor lua decizia", a declarat, duminică, la Slobozia Conachi, Nicolae Ciucă.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că pompierii urmează să cureţe fântânile din localităţile afectate de inundaţii iar specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică vor lua măsurile pentru a deveni potabilă.

Potrivit autorităţilor locale, inundaţiile au afectat 24 comune din judeţul Galaţi iar circa 5.400 case au fost afectate de viituri. Patru persoane şi-au piedut viaţa şi două sunt date dispărute.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a mers, duminică, alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi.

Sâmbătă seară, Guvernul a anunţat că 30 de locuinţe modulare erau amenajate deja în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi pentru cazarea populaţiei evacuate.

Ciolacu: Două persoane sunt dispărute

ACTUALIZARE 11:30. Două persoane sunt date dispărute în urma inundaţiilor care au afectat judeţul Galaţi, a declarat, duminică, premierul Marcel Ciolacu, aflat în zonele lovite de dezastru.

„Nu avem o veste foarte bună, încă sunt două persoane dispărute de acum două nopţi”, a spus Marcel Ciolacu, aflat la tabăra de sinistraţi din localitatea Slobozia Conachi. Prim-ministrul a precizat, totodată, că există posibilitatea ca cele două persoane să fie plecate la rude.

„S-ar putea să fie şi o alarmă falsă, ca oamenii să se fi duşi la rude”, a adăugat premierul.

Patru persoane şi-au piedut viaţa în urma inundaţiilor care s-au produs în judeţul Galaţi. Este vorba despre doi bărbaţi din localităţile Pechea şi Drăguşeni şi două femei din localităţile Costache Negri şi Corod.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a mers, duminică, alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi.

Sâmbătă seară, guvernul a anunţat că 30 de locuinţe modulare erau amenajate deja în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi pentru cazarea populaţiei evacuate.

Potrivit unui comunicat al guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuinţe modulare, care vor fi operaţionalizate în regim de urgenţă şi amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanţii Apelor Române.

În acest moment, la Slobozia Conachi se intervine cu echipaje din 17 județe, inclusiv cu motopompe pentru a putea fi scoasă apa din locuințele inundate și să se facă și o evaluare a pagubelor.

Azi-noapte, oamenii au fost nevoiți să doarmă la rude sau în adăposturile organizate de autorități. Astăzi, unii dintre ei s-au întors la locuințe și au încercat să mai salveze ce s-a mai putut.

„Mă ia groaza ce-i în casă! Am dormit la o vecină, la o prietenă de-a mea. Ce e în casă e dezastru, nenorocire, cu ce putem noi să ne ajutăm acuma, cu ce-i aici la mine...

Ciolacu a zis că o să ne ajute, dar cu ce să ne ajute?”,spune una dintre femeile sinistrate, duminică dimineață.

După inundațiile de ieri, disperare și teamă au simțit mii de oameni care s-au temut pentru vieților lor. Cele mai afectate sunt localitățile Cudalbi, Cuza Vodă, Izvoarele și Cuca, unde în 24 de ore au căzut precipitații care au depășit 200 de litri pe metrul pătrat.

În localitatea Pechea, autoritățile au intervenit pentru evacuarea a 26 de persoane care refuzaseră, la fel ca cele de la Slobozia Conachi, să-și părăsească locuințele.

Între timp, oamenii care au putut să revină la locuințe pentru a vedea dimensiunea dezastrului, au început să-și scoată animalele moarte din curți.

Dezastru și la Vaslui

Zeci de persoane, printre care şi copii, au fost evacuate din locuinţe în urma inundaţiilor produse în judeţul Vaslui, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui precizând că situaţiile cele mai dificile s-au înregistrat în localităţile Murgeni, Gara Banca, Zorleni, Trestiana, Griviţa, Măluşteni, Fălciu, Gara Docăneasa, Vinderei, Lunca Banului, Rânzeşti, Bârlad şi Bogdăneşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu, în localitatea Griviţa doi pacienţi au rămas blocaţi în ambulanţe din cauza aluviunilor de pe carosabil, însă şoseaua a fost curăţată, astfel că o femeie însărcinată şi un bărbat cu hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din municipiul Bârlad.

Traficul rutier a fost afectat pe trei drumuri naţionale: DN 24 A, DN 15D şi DN 26.

„Pentru gestionarea situaţiei în mod eficient, în judeţ a fost activată gruparea operativă, concomitent fiind crescută capacitatea operaţională, toate cadrele aflate în ture libere fiind chemate la serviciu.

În sprijinul comunităţilor afectate au acţionat în teren peste 100 de pompieri, precum şi 22 de mijloace de intervenţie. De asemenea, în sprijinul forţelor din teren au acţionat şi încă mai acţionează persoane din cadrul autorităţilor administraţiei locale şi structurilor locale ale instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în asigurarea răspunsului în cazul producerii unor situaţii deosebite", a informat, duminică dimineaţa, ISU Vaslui.

La nivelul judeţului Vaslui au fost emise patru mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT.

În urma fenomenelor meteo înregistrate, aproape 1.200 de consumatori au rămas fără energie electrică, în localităţile Obârşeni, Lipovăţ, Corbu, Bogdăneşti, Sărăţeni, Griviţa şi Murgeni, mai multe echipe de intervenţie ale distribuitorului zonal de energie lucrând pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei din subsolul Casei de Cultură din municipiul Bârlad, precum şi din două locuinţe din Zorleni, în timp ce militarii de la Punctul de Lucru Murgeni au acţionat pentru salvarea unor animale în localitatea Blăgeşti. Salvatorii huşeni au intervenit cu motopompele pentru evacuarea apei din trei case aflate în localitatea Lunca Banului.

În judeţul Vaslui, două tabere destinate persoanelor evacuate sunt operaţionalizate în municipiile Bârlad şi Huşi.

Pentru a veni în sprijinul pompierilor gălăţeni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a trimis o autospecială şi o barcă remorcabilă. Militarii vasluieni au fost repartizaţi pentru a acţiona în localitatea Cudalbi.

×
Parteneri
x close