Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale 2024: biografie, studii, carieră, familie, avere

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale 2024: biografie, studii, carieră, familie, avere

mircea geoana alaturi se staful de campanie la depunerea candidaturii la BEC
Mircea Geoana este candidat independent la alegerile prezidenţiale 2024 / Sursa foto: Hepta
de G.A.    |    22 Oct 2024   •   16:21

Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este candidat independent la alegerile prezidențiale 2024. Cu o carieră marcată de ocuparea unor funcții importante, Mircea Geoană își propune să aducă schimbări semnificative în România.

Mircea Geoană este candidat independent la alegerile prezidențiale 2024

În vârstă de 66 de ani, Mircea Geoană a deținut până de curând funcția de secretar general adjunct al NATO.

În data de 11 septembrie 2024, Mircea Geoană și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale: „Eu nu sunt perfect. România nu are nevoie de perfecțiune”, a transmis el.

Biografia lui Mircea Geoană

Mircea Geoană s-a născut pe 14 iulie 1958, în București și este singur la părinți. 

Acesta a absolvit Liceul ”Sf. Sava” din București și a urmat studiile Facultății de Drept din București, dar și al Institutului Politehnic din București.

A continuat pregătirea la prestigioasa "Ecole Nationale d’Administration de Paris" în 1992 precum și cursul despre Instituții Democratice al NATO.

Este, de asemenea, doctor în economia mondială la Academia de Studii Economice din București.

Cariera lui Mircea Geoană. Cele mai importante funcții ocupate de candidatul independent la alegerile prezidențiale 2024

Înainte de a intra în politică, Mircea Geoană a avut o carieră diplomatică.

Între 1996 și 2000 a fost ambasador al României în Statele Unite, la vârsta de 37 de ani, în februarie 1996, fiind cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic românesc. Din anul 2000 până în 2004, Mircea Geoană a fost Ministrul Afacerilor Externe al României. 

De asemenea, a fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001, iar în 2005 a fost reprezentanul personal al președintelui OSCE în exercițiu pentru Georgia.

A intrat în PSD în 2001, a fost președinte al formațiunii între 2005 și 2010 și președinte al Senatului României între anii 2008 și 2011.

În 2009, a candidat la alegerile prezidențiale, însă a pierdut în fața lui Traian Băsescu. 

Acesta a fost exclus din PSD în noiembrie 2011, iar la câteva luni distanță înființează o platformă apolitică, care se ramifică printr-un braț politic numit ”PRODEMO”. În octombrie 2012, Geoană revine în PSD și candidează pentru un nou mandat de senator pe listele USL.

În 2015 lansează Partidul Social Românesc. Cea mai recentă funcție internațională de prestigiu a fost cea de secretar general adjunct al NATO, pe care a ocupat-o între 2019 și 2023.

(Sursa: Wikipedia)

Averea lui Mircea Geoană, candidatul independent la alegerile prezidențiale

Potrivit declarației de avere (poate fi consultată aici), Mircea Geoană are un teren în Corbeanca și două apartamente în București, precum și două mașini Lexus. În declarația de avere a raportat bijuterii, artă, mobilier de 490.000 de lei, dar și faptul că a vândut în 2024 un apartament de 220.000 de euro, și a donat o mașină de 40.000 de euro.

Are 423.000 de euro în conturi, și aproximativ 800.000 de lei. Geoană a împrumutat o persoană fizică cu 80.000 de euro și o companie - Montel Residence SRL, cu peste 700.000 de lei.

A încasat de la NATO 240.000 de euro, iar soția sa de la Fundația Renașterea peste 160.000 de lei. Din chirii a obținut 45.000 de lei. 28. 000 de lei a câștigat de pe urma vânzării cărții sale, și 104.000 din pensia de diplomat. 

Familia lui Mircea Geoană. Totul despre soția și cei doi copii, Ana și Alexandru

Mircea Geoană este căsătorit cu Mihaela Geoană, cu care are doi copii: o fiică, Ana Maria, și un fiu, Alexandru. 

Mihaela Geoană este cunoscută pentru activitatea sa în domeniul filantropiei și pentru inițiativele sociale. Ea este președinta Fundației „Renașterea”, care se ocupă de campanii pentru sănătatea femeilor și prevenirea cancerului la sân. De asemenea, Mihaela Geoană a fost implicată în diverse proiecte educaționale și de sprijin pentru comunitate​.

Ana Maria, fiica lui Mircea Geoană, locuiește, de mai mulți ani, în Los Angeles, alături de soțul său, Garett Cayton, un tânăr american pe care l-a cunoscut la facultate. 

Soția lui Mircea Geoană a mărturisit că fiica ei este nutriționist și ajută oamenii cu care lucrează să-și schimbe stilul de viață.

Alexandru Geoană a absolvit o școală de business din New York în 2016, iar apoi a devenit consultant la o firmă de business de renume în SUA, unde a lucrat timp de 4 ani.

În 2020, Alexandru Geoană a luat decizia de a se întoarce în țară și a devenit asociat la o importantă companie de investiții unde lucrează și în prezent.

Mircea Geoană a fost implicat într-o serie de controverse de-a lungul carierei sale, cea mai notabilă fiind pierderea alegerilor prezidențiale în fața lui Traian Băsescu, din 2009.

În 2009, Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale

În decembrie 2009, Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale la o diferență extrem de mică, de doar 0,33%, față de Traian Băsescu, deși sondajele îl indicau drept favorit. Mulți analiști au considerat că vizita nocturnă a lui Geoană la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, cu câteva zile înainte de alegeri, a influențat negativ rezultatul final.

Dezbaterea dintre cei doi candidați, programată inițial pentru 2 decembrie, a fost amânată pentru 3 decembrie, pentru a include subiectul arestării lui Nicolae Popa, asociat al lui Vîntu.

Îngrijorat de situația delicată, Sorin Ovidiu Vântu a aranjat în seara zilei de miercuri 2 decembrie 2009 o întâlnire cu Mircea Geoană, iar un paparazzo angajat de echipa lui Traian Băsescu l-a surprins pe candidatul la prezidențiale în fața casei mogulului.

În timpul dezbaterii, Traian Băsescu l-a confruntat pe Geoană, cel din urmă recunoscând că vizita respectivă a avut loc, lucru ce a stârnit controverse în rândul electoratului. Ulterior, Geoană a declarat că regretă această vizită​.

Vizitele la Moscova

În noiembrie 2009, HotNews.ro a dezvăluit că Mircea Geoană a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizită privată la Moscova, unde s-ar fi întâlnit în secret cu unul dintre consilierii președintelui de atunci, Dmitri Medvedev. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic din România, despre care presă a scris că ar fi fost ofițer GRU.

La momentul respectiv, Golovin a negat orice legătură cu Geoană, însă deplasarea a fost confirmată de Cristian Diaconescu, ministru de Externe la acel moment.

La 15 ani distanță, Mircea Geoană a confirmat vizita de la Moscova din 2009, despre care a spus că a fost una „normală, exploratorie”.

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale în data de 11 septembrie 2024.

Pe 3 octombrie, și-a depus oficial candidatura la alegerile prezidenţiale 2024, la Biroul Electoral Central.

×
Parteneri
x close