Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană a plecat de la NATO, decorat de Jens Stoltenberg: „A fost privilegiul vieții mele”

Mircea Geoană a plecat de la NATO, decorat de Jens Stoltenberg: „A fost privilegiul vieții mele”

I.C.
4 minute de citit Publicat la 13:51 10 Sep 2024 Modificat la 20:48 10 Sep 2024
064c2d05-a897-49e6-8897-bd68d1b4ab06
FOTO: Facebook/ Mircea Geoana

Mircea Geoană își termină astăzi mandatul la NATO pentru a intra în cursa pentru Palatul Cotroceni. Secretarul general adjunct al Alianței a fost decorat marţi de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a „excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice”. 

Ceremonia de decorare a avut loc la sediul Alianţei din Bruxelles şi a fost găzduită de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. 

La eveniment a participat și familia lui Mircea Geoană.

„Am onoarea de a vă acorda Ordinul NATO 'Serviciu Merituos'. Este cea mai înaltă distincţie a Alianţei, acordată doar celor care îşi fac mai mult decât datoria în slujba Alianţei noastre. A vă face mai mult decât datoria este ceva firesc pentru dvs., Mircea. Şi aţi făcut asta în fiecare zi în funcţie, lucrând pentru a face Alianţa mai puternică, aprofundând parteneriatele NATO şi contribuind la menţinerea NATO în formă pentru viitor. Energia, entuziasmul şi optimismul dvs au fost constante de-a lungul carierei”, a declarat secretarul general al NATO, la ceremonia de premiere.

Stoltenberg a trecut în revistă parcursul lui Geoană, care a fost cel mai tânăr ambasador al României în SUA, apoi ministru al afacerilor externe, postură din care „a condus ţara pe calea euro-atlantică, ajutând şi alte naţiuni să facă la fel”. „Aţi devenit primul secretar general adjunct al NATO din Europa Centrală şi de Est, cel mai înalt post deţinut vreodată de cineva dintr-o ţară care a aderat la Alianţă după sfârşitul Războiului Rece", a mai spus secretarul general al NATO.

„Perspectiva şi experienţa dvs au fost de nepreţuit pentru mine şi pentru NATO. Aţi demonstrat un profund simţ al datoriei, fler diplomatic şi o dorinţă de a conduce NATO înainte într-o lume mai periculoasă. (...) Aţi consolidat parteneriatele de aproape şi de departe, ajutând să ducem cooperarea noastră cu UE la niveluri fără precedent şi îmbunătăţind munca noastră cu alţi parteneri din întreaga lume. Aţi fost, de asemenea, un susţinător de frunte al NATO, implicându-vă şi conectându-vă cu oameni din toate categoriile sociale, promovând valorile noastre comune şi explicând cum le apărăm în fiecare zi. Vă mulţumesc pentru prietenia, leadershipul şi angajamentul dumneavoastră faţă de NATO”, a încheiat Stoltenberg.

Geoană pleacă de la NATO: A fost privilegiul vieții mele

La rândul său, Mircea Geoană a afirmat că funcția pe care a avut-o la NATO a fost privilegiul vieții sale.

„A fost privilegiul vieții mele să lucrez alături de tine, să-mi reprezint țara și să mă aflu la cârma acestei alianțe alături de liderul care a transformat lucrurile cel mai mult în ultimii ani, Jens Stoltenberg. Înt-un fel sau altul, unii îl numesc destin, dar poate Dumnezeu cumva m-a ales pe mine și familia mea. Ne-au ales pe noi să ne aflăm în această călătorie în care aducem o fostă țară comunistă acolo unde de fapt aparține, în familia democrației, libertății. Am început cariera ca tânăr ambasador, în ani '90, încercam atunci să fac ca țara mea să adere la NATO și acum pot să vă mărturisesc că e un vis care s-a realizat. Am conferit acestei alianțe experiența mea, pasiunea mea, energia mea, dar și credința mea nemărginită în libertatea democrației și statul de drept. 

Doresc să le mulțumesc tuturor care lucrează în această organizație. Nu am văzut niciodată oameni atât de inteligenți și implicați ca în NATO”, a declarat Geoană.

„Știu că pe mulți dintre voi v-am făcut mândru pentru că am ocupat această poziție pentru ultimii cinci ani. Vreau să știți că și eu sunt mândru de voi, de tinerii noștri, de tinerele noastre, de diplomații noștri, de militarii noștri, de toți cei care lucrează aici, în NATO. Suntem o națiune respectată și influentă în NATO și sunt extrem de mândru să fi lucrat împreună și vreau să vă rog să ducem această cultură a unei Românii profesioniste și în cultura de acasă. Dedic acești cinci ani și această distincție tinerilor și tinerelor din România. Sper ca exemplul meu să fie o inspirație pentru voi, să lăsați orice complex de inferioritate deoparte, să munciți, să investiți în voi, să reprezentați cu mândrie țara noastră și sunt convins că în anii care vin cineva din țara noastră o să ocupe poziții chiar și mai înalte”, a mai adăugat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a ocupat funcția de Secretar General Adjunct al NATO pe o perioadă de 5 ani, începând cu 2019, mandatul său fiind prelungit de două ori.

Săptămâna trecută, Mircea Geoană l-a anunțat pe Jens Stoltenberg că se retrage din această poziție începând cu data de 10 septembrie. Dupa acest moment Geoana isi va anunta oficial candidatura la prezidentiale, este si perioada in care incepe oficial strangerea de semanturi pentru candidatii la prezidentiale.

Mircea Geoană, în vârstă de 66 de ani, este din octombrie 2019 secretar general adjunct al NATO. A fost președintele Partidului Social Democrat (PSD) din 2005 până în 2010, iar în 2009 a fost candidatul partidului la funcția de președinte al României. A pierdut cursa la limită, cu o diferență de 0,66% în fața lui Traian Băsescu.

Între 2008 și 2011, Geoană a fost președinte al Senatului României. De asemenea, a fost ministrul de Externe al României între 2000 și 2004. Înainte de cariera politică, între 1996 și 2000, Geoană a fost ambasador al României în Statele Unite.

×
x close