Antena 3 CNN Politică Cum s-a decis Mircea Geoană să candideze la prezidențiale: Când a început războiul, m-a luat teama pentru viitorul țării mele

Cum s-a decis Mircea Geoană să candideze la prezidențiale: Când a început războiul, m-a luat teama pentru viitorul țării mele

mircea geoana
„Am avut o perioadă în care vă spun că începusem să cauți job-uri”, a spus Mircea Geoană.
de Andreea Ştefan    |    11 Sep 2024   •   22:04

Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, actual candidat independent la alegerile prezidențiale, a povestit în cadrul unui interviu acordat lui Mihai Gâdea, despre cum a ajuns la decizia candidaturii. „Dar, când am văzut război în Europa din nou, la granițele țării noastre, cu atât de multă complexitate în lumea asta... Mi s-a strâns stomacul efectiv și a început să mă ia puțin teama pentru viitorul țării mele”, a spus Geoană.

„A fost o perioadă de căutare. Eram în aeroport, la Varșovia, într-o escală în întârziatele avioane care zboară deasupra Europei și cu atât de mulți români și era un domn care lucra pentru o firmă suedeză undeva prin Polonia, avea un job pe lângă Poznan, venea acasă, și mă întreabă: Domnule Geoană, candidați? Și eu zic: cred că da. Și mai pot să vă întreb ceva? N-aveți tot ce vă trebuie, ce vă trebuie să vă întoarceți în mizeria aia de politică românească? I-am dat un răspuns politicos, evident. Dar întrebarea asta merită. (...) Și a fost o întrebare lungă și grea cu mine, cu familia mea, cu sufletul meu, amintirile mele despre politica românească, cu greșelile pe care le-am făcut în politica românească. Am făcut multe, dar într-un fel, partea asta a mea mai strategică, să zic, și anii de la NATO mi-au arătat și știu de la locul faptei cât de complicată este lumea, cât de grea va fi perioada următoare, câte pericole vor fi, câte oportunități vor fi. Deci, într-un fel, decizia mea interioară e luată de ceva timp”, a spus Mircea Geoană.

Acesta a povestit apoi cum a ajuns la decizia de a candida la președinția României.

„Eu cred că ideea de a pune umărul, de a împinge țara în direcția bună n-a dispărut niciodată din mine. Într-un fel, asta a fost și șansa tinereții mele, pentru că am început ca inginer pe șantier, am fost la Externe, am ajuns foarte rapid ambasador în America la 37 de ani și de atunci am început să muncesc aproape obsesiv, obstinat, încăpățânat, fără pauză, fără nimic altceva în cap decât să bag România în NATO, și după aia ca ministru în UE. A fost misiunea vieții mele și cred că misiunea generației noastre a fost să aducem țara din comunism înapoi în democrație și în capitalism, și în libertate. Și, într-un fel, momentul în care am terminat a fost episodul 2009. Știm cu toții ce s-a întâmplat. După aia a fost mazilirea mea din politică. O perioadă în afara politicului, detox-ul de politică care mi-a făcut atât de mult bine.

Și după asta, șansa aceasta nesperată de a veni la NATO. S-a copt în timp, cred că nu m-a părăsit niciodată, dar la un moment dat efectiv am avut o perioadă în care vă spun că începusem să cauți job-uri. Ai oferte de joburi după NATO în consilii de administrație, poți să faci bani și să îți vezi de treaba ta. Dar cred că momentul în care a început cu adevărat să încline balanța a fost începutul războiului în Ucraina. Fără să-mi dau seama, n-am conștientizat.

Dar, când am văzut război în Europa din nou, la granițele țării noastre, cu atât de multă complexitate în lumea asta... Mi s-a strâns stomacul efectiv și a început să mă ia puțin teama pentru viitorul țării mele, că până la urmă asta a fost tot timpul menirea mea, cred eu, pe lumea asta. Și cred că după aceea a început cu întrebări, cu răspunsuri, cu familie, cu prietenii cei mai apropiați. Și cred că în cele din urmă decizia e una logică. Cineva cu atât de multe experiențe și care știe atât de multe lucruri și interne, și externe, că ar fi păcat să nu pună umărul la următorul capitol al proiectului nostru”, a povestit Mircea Geoană în interviul exclusiv acordat lui Mihai Gâdea.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close