Antena 3 CNN Externe Lukașenko, principalul aliat al lui Putin, recunoaște că prezența soldaților nord-coreeni în Ucraina e o „escaladare”

Lukașenko, principalul aliat al lui Putin, recunoaște că prezența soldaților nord-coreeni în Ucraina e o „escaladare”

Aleksandr Lukasenko din profil
Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Belarus. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    24 Oct 2024   •   09:23

Dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, a declarat, miercuri, că informația că trupe nord-coreene sunt desfășurate pe frontul din Ucraina pentru a ajuta Rusia este „o prostie”, însă a recunoscut că asta ar fi o escaladare majoră a conflictului, relatează Politico.

Într-un nou interviu pentru BBC, Lukașenko a respins informațiile că regimul de la Phenian participă activ la eforturile de război ale lui Putin.

„Ar fi un pas spre escaladarea conflictului dacă forțele armate ale oricărei țări, chiar și ale Belarusului, s-ar afla pe linia de contact”, a spus dictatorul bielorus.

Comentariile lui Lukașenko vin la puțin timp după ce și SUA și NATO au anunțat că au dovezi clare că trupe nord-coreene se află în Rusia la pregătiri sau deja luptă în Ucraina. Imagini de pe rețelele sociale, publicate săptămâna trecută, arată soldați nord-coreeni în uniformă pregătindu-se de luptă la o bază militară din Rusia.

Dictatorul bielorus, unul dintre aliații lui Putin și susținător al invaziei acestuia pentru distrugerea Ucrainei, a declarat că dictatorul de la Kremlin nu i-a cerut sprijinul militar al forțelor din Belarus.

Totuși, dictatura de la Minsk nu e deloc detașată de războiul bolnav al lui Putin – la momentul invaziei, Belarusul a fost folosit ca rampă de lansare, iar, mai recent, Putin și-a staționat arme nucleare în Belarus.

Întrebat dacă Putin e pregătit să folosească armamentul nuclear staționat pe teritoriu bielorus, Lukașenko a insist că aliatul său „niciodată” nu va folosi armele fără acordul său.

Lukașenko a spus că e „complet pregătit” să folosească armele „dacă va fi necesar”, dar doar dacă „un singur bocanc de soldat străin pășește în Belarus”,

„Noi nu avem planuri să atacăm pe nimeni”, a adăugat el.

×
Parteneri
x close