Antena 3 CNN Externe Primul oficial american care confirmă că Kim Jong Un i-a trimis lui Putin soldați. Austin: Încercăm să aflăm ce rol vor avea în Ucraina

Primul oficial american care confirmă că Kim Jong Un i-a trimis lui Putin soldați. Austin: Încercăm să aflăm ce rol vor avea în Ucraina

profimedia-0916124739
În ultimele luni, Moscova și Phenianul și-au întărit parteneriatul militar anti-Statele Unite ale Americii. Foto: Profimedia Images
de R.K.    |    23 Oct 2024   •   15:09

Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat, miercuri, că Coreea de Nord a desfășurat trupe în Rusia. Austin este primul înalt oficial american care a confirmat trimitere de trupe nord-coreene în Rusia, scrie CNN.

„Vedem dovezi că există trupe nord-coreene care au plecat în Rusia”, a declarat șeful Pentagonnului miercuri reporterilor care călătoreau cu el la Roma. „Ce fac mai exact acolo, rămâne de văzut.”

Ucraina și Coreea de Sud au susținut că Coreea de Nord a desfășurat mii de trupe în Rusia pentru a ajuta Moscova să lupte cu ucrainenii. O sursă americană familiarizată cu informațiile a declarat pentru CNN că „mii” de trupe nord-coreene se află deja în Rusia.

Austin a spus că SUA încă încearcă să stabilească ce rol vor juca nord-coreenii în conflict.

„Dacă sunt co-beligeranți și intenția lor este să participe la acest război în numele Rusiei, aceasta este o problemă foarte, foarte serioasă și va avea impact nu numai asupra Europei, ci și asupra lucrurilor din Indo-Pacific”, a spus Austin.

Întrebat ce va primi Coreea de Nord în schimbul ajutorului oferit Rusiei, Austin a spus că SUA încă încearcă să stabilească acest lucru.

În ultimele luni, Moscova și Phenianul și-au întărit parteneriatul militar anti-Statele Unite ale Americii, iar alianța a îngrijorat oficialii de la Kiev și Washington.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în mod repetat că trupele nord-coreene se alătură războiului în numele Rusiei, spunând la summit-ul NATO de săptămâna trecută că „10.000” de soldați și personal tehnic sunt pregătiți.

O sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat anterior pentru CNN că un număr mic de nord-coreeni au lucrat cu armata rusă, mai ales pentru a ajuta la inginerie și pentru a face schimb de informații cu privire la utilizarea muniției nord-coreene.

Între timp, agenția de spionaj a Coreei de Sud, Serviciul Național de Informații,  a declarat vineri  că Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldați, inclusiv luptători din forțele speciale, în Rusia pentru antrenament.

×
Parteneri
x close