Antena 3 CNN Externe Kamala Harris spune că planul lui Trump pentru Ucraina nu e de pace ci de capitulare: „Acestea sunt propunerile lui Putin”

Kamala Harris spune că planul lui Trump pentru Ucraina nu e de pace ci de capitulare: „Acestea sunt propunerile lui Putin”

Kamala Harris gesticuleaza in timp ce Volodimir Zelenski priveste spre camera in timpul unei conferinte de presa.
Zelenski și Harris la conferința de presă susținută după ce președintele ucrainean a discutat despre planul său de victorie cu cei doi lideri de la Casa Albă. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    27 Sep 2024   •   12:54

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, a denunțat indirect politica lui Trump cu privire la încheierea războiului din Ucraina, spunând că așa-zisul plan de pace al lui Trump este, de fapt, un plan de „capitulare”, cu aceleași propuneri pe care le face și dictatorul Vladimir Putin, relatează The Guardian.

În timpul discursurilor de după discuțiile cu Volodimir Zelenski la Casa Albă, de vineri, Harris a declarat că „unii de la mine din țară” ar pune presiune pe Ucraina să accepte un acord de pace în care ar renunța la teritoriul său suveran și ar accepta neutralitatea în schimbul păcii cu Vladimir Putin.

„Aceste propuneri sunt aceleași pe care le face și Putin. Să fim clari, ele nu sunt propuneri de pace, ci propuneri de capitulare. E periculos și inacceptabil”, a continuat Harris.

Deși nu i-a pomenit nici pe Trump, nici pe Vance, planul de care vorbește este cel pe care l-a prezentat candidatul republican la vicepreședinte în urmă cu mai multe zile, în timpul unui interviu de campanie.

Atunci, Zelenski l-a numit pe Vance „mult prea radical”, declanșând un conflict intens cu Trump și cu republicanii care au culminat cu acuzații de interferență în alegeri și cu solicitări din partea interpușilor lui Trump de a o demite pe ambasadoarea ucraineană la Washington.

Într-o schimbare de abordare, Trump a spus că-l va întâlni pe Zelenski la Trump Tower pe parcursul zilei de vineri.

La o conferință ulterioară, candidatul republican a respins criticile lui Harris și a insistat că doar vrea „ca ororile în desfășurare să se termine”.

Întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii, Trump a răspuns din nou evaziv – „Haideți să obținem pacea. Avem nevoie de pace. Trebuie să oprim moartea și distrugerile”.

Înainte de a anunța întâlnirea sa cu Zelenski, Trump a publicat pe rețeaua sa socială mesajul pe care l-ar fi primit de la președintele ucrainean, în care acesta îi cerea să se întâlnească cu el.

Oficialii ucraineni nu au confirmat autenticitatea mesajului, însă decizia de a face publice astfel de comunicări private ilustrează felul în care abordează Trump relațiile cu partenerii și cu cei cu care discută.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close