Antena 3 CNN Externe JD Vance a dezvăluit misteriosul plan de pace al lui Trump în Ucraina. Ce ar urma să primească Putin

JD Vance a dezvăluit misteriosul plan de pace al lui Trump în Ucraina. Ce ar urma să primească Putin

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 16:14 13 Sep 2024 Modificat la 20:12 13 Sep 2024
Donald Trump si JD Vance
JD Vance a descris ceea ce era până acum un misterios plan de pace al lui Donald Trump. Foto: Getty Images

Candidatul pentru funcția de vicepreședinte al SUA din partea republicanilor, JD Vance, a vorbit despre misteriosul plan de pace al lui Donald Trump, cu care fostul președinte se laudă că va opri „imediat” invazia rusească în Ucraina, relatează The Washington Post.

Vance spune că planul șefului său ar putea include crearea unei „zone demilitarizate” în Ucraina, în traducere – o reînghețare a conflictului pentru a da timp Rusiei să revină și să invadeze din nou în câțiva ani – o situație despre care guvernul de la Kiev a spus în repetate rânduri că nu vrea să o repete.

O astfel de abordare ar marca o schimbare dramatică față de cea pe care o are în prezent administrația Biden – focalizată pe furnizarea de ajutor militar și financiar Ucrainei pentru ca acestă să-i poată scoate pe invadatori de pe teritoriul său.

„Trump se va așeza la masă și le va spune rușilor, ucrainenilor și europeni – voi trebuie să vă rezolvați problema asta. Cum arată o rezolvare pașnică? Și probabil arată în felul în care ar trebui să existe o linie de demarcație între Rusia și Ucraina, iar aceea să devină o zonă demilitarizată”, a spus Vance la The Shawn Ryan Show, un podcast pe teme militare.

Noua zonă demilitarizată propusă ar fi „puternic fortificată, pentru ca rușii să nu mai poată să invadeze din nou”, a mai spus Vance. Ca parte a planului de pace, a continuat el, Ucraina își va menține independența în schimbul unei garanții de neutralitate – adică nu va avea voie să se alăture NATO sau altor organizații aliate.

În fapt, ce propune Vance este o știrbire a suveranității Ucrainei în favoarea rușilor. Comentariile sale reprezintă cea mai explicită detaliere a planului pentru Ucraina al republicanilor de extremă dreapta, cunoscuți pentru afinitatea lor față de sângerosul dictator rus, Putin

Trump spune că va obține „imediat” pacea în Ucraina

Trump a susținut de mai multe ori că dacă va fi ales va încheia războiul „imediat”. În această săptămână, în timpul dezbaterii prezidențiale împotriva vicepreședintei Harris, el a spus că ar putea să încheie războiul „înainte să devină președinte”, adică imediat după ce ar fi ales pe 5 noiembrie, nu după învestitura din ianuarie.

A refuzat din nou, însă, să-și detalieze planul, sugerând că dacă l-ar face public, asta i-ar slăbi capacitatea de negociere.

„Am un plan exact despre cum putem opri Ucraina și Rusia. Și am o idee clară, poate nu un plan, dar o idee pentru China. Nu pot să vă dau planurile astea, pentru că dacă vă dau planurile, nu le voi mai putea folosi. Vor fi un eșec. Pentru că parte din ele e surpriză”, a declarat Trump într-un interviu cu Lex Fridman.

În interviul său, Vance a spus că e „fals” și „greșit” să considerăm războiul din Ucraina „o mare misiune umanitară pentru vremea noastră” și că este „o mentalitate de basm” să consideri că în Ucraina se duce o luptă între bine și rău.

Apoi, Vance a mai spus și că „Rusia n-ar fi trebuit să invadeze” dar că „și ucrainenii au o mulțime de probleme de corupție”.

Planul lui Trump e, în fapt, o capitulare a Ucrainei

Alte persoane care au mai discutat despre misterioasa propunere a lui Trump, vorbind sub rezerva anonimatului, au mai spus în aprilie că planul reprezintă de fapt forțarea Ucrainei să cedeze Crimea și teritoriul ocupat în favoarea Rusiei.

„Există multe riscuri dacă noi rămânem acolo și îi încurajăm pe ucraineni să nu renunțe la Crimeea – întrebare este câte vieți de americani ne-ar costa? Iar dacă răspunsul e mai mare de zero, atunci eu nu mai vreau”, a spus Vance, într-o nouă minciună.

Deși armata americană a ajutat forțele ucrainene cu antrenamente în mai multe părți ale Europei, niciun militar american nu este angajat, în prezent, pe câmpul de luptă din Ucraina, iar președintele Biden a promis că acest lucru nu se va schimba.

Ca răspuns la comentariile republicanului, campania Harris a făcut referire la discursul vicepreședintei americane din iunie, când ea a numit planul lui Putin, în care dictatorul rus a cerut retragerea Ucrainei din teritoriile ocupate și ridicarea sancțiunilor, drept „o capitulare, nu negocieri”.

Vance a continuat să mintă, precum a făcut și șeful său în dezbaterea cu Harris de marți, când a susținut în mod fals că SUA au cheltuit 250-275 de miliarde de dolari în Ucraina, mai mult de dublu față de Europa.

Până pe 30 iunie, țări europene cu economii mult mai mici decât SUA cheltuiseră considerabil mai mult decât SUA, conform Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Ca proporție din economia sa, SUA e mai jos de locul 21 pentru ajutoarele oferite Ucrainei, conform institutului.

Vance nu a precizat și cine ar urma să controleze această așa-zisă „zonă demilitarizată”, dar a compeltat că actuala linie de demarcație ar rămâne stabilă, asta însemnând că Ucraina nu ar putea să-și mai recupereze teritoriul furat de invadatorii ruși.

×
x close