Antena 3 CNN Actualitate Educație Rectorul Universității din București a anunțat că îi va face bazin de înot lui David Popovici chiar dacă nu primește finanțare

Rectorul Universității din București a anunțat că îi va face bazin de înot lui David Popovici chiar dacă nu primește finanțare

de Daniela Chihaia    |   

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, a spus joi că proiectul privind construirea bazinului de înot al instituţiei de învăţământ superior este pregătit 100% şi are toate aprobările necesare pentru a fi depus spre finanţare, adăugând că, în situaţia în care nu se va primi sprijin de la instituţiile publice, UB îşi va asuma costurile, făcând economii la alte capitole şi atrăgând sponsorizări. „David Popovici va reîncepe din toamnă cursurile la Facultatea de Psihologie a Universității din București. Toată suflarea UB, studenți și profesori, îl așteaptă acasă cu admirație, cu dragoste, cu recunoștință, cu mândrie, dar și cu o mare responsabilitate”, a spus Marian Preda într-o postare pe o rețea socială. 

„Noi, la Universitatea din Bucureşti, avem de peste 10 ani un proiect de construcţie a unui bazin de înot în Grozăveşti în locul parcării din faţa căminelor. L-am depus spre finanţare de atunci şi a rămas 10 ani pe lista de aşteptare, ni s-a spus că în Bucureşti mai sunt bazine de înot (unde??!) aşa că trebuie să se mai construiască şi în ţară (deh, interese politice locale şi regionale!). Pentru că nu s-a găsit finanţare timp de 10 ani, am retras şi am refăcut proiectul şi îl avem acum din nou pregătit 100%, cu toate aprobările necesare pentru a fi depus din nou spre finanţare”, a scris Marian Preda pe Facebook.

Potrivit acestuia, realizarea bazinului ar costa 6 milioane de euro, sumă care ar putea să scadă după organizarea licitaţiei.

„Costă 6 milioane de euro. Probabil după licitaţie va mai scădea suma. Este mult? Oare, merită cei 33.000 de studenţi care au ore de sport obligatorii, sutele de campioni naţionali la diverse sporturi şi cei patru bursieri speciali ai UB care sunt medaliaţi la competiţii de înot europene, mondiale sau olimpice (inclusiv David) un astfel de bazin?”, a mai spus rectorul.

El a adăugat că bazinul va fi construit chiar dacă autorităţile publice vor rămâne „în continuare indiferente” la solicitările universităţii.

„David Popovici va reîncepe din toamnă cursurile la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Bucureşti. Toată suflarea UB, studenţi şi profesori, îl aşteaptă acasă cu admiraţie, cu dragoste, cu recunoştinţă, cu mândrie, dar şi cu o mare responsabilitate. Nu se poate ca universitatea la care învaţă un campion olimpic de înot excepţional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autorităţile publice vor rămâne în continuare indiferente la solicitările noastre. Dacă instituţiile publice nu ne vor sprijini, ne vom asuma noi costurile construcţiei. Nu va fi uşor, dar vom economisi la alte capitole, vom atrage sponsorizări şi vom intra în normalitate cu forţele proprii ale universităţii”, a mai scris Preda.

Preda a mai spus că David Popovici este un campion excepţional, „o minune de sportiv, dar şi o minune de tânăr român” care munceşte enorm, are performanţe incredibile, îi inspiră pe alţii şi, în plus, înţelege contexte şi probleme sociale apoi exprimă opinii pertinente şi propune soluţii pro-active.

„Sunt atât de mândru că este student la Universitatea din Bucureşti! Sunt atât de bucuros că a ales să rămână în România, să se lupte cu contextul local nefavorabil şi să-l schimbe în bine din interior. România are creştere economică „miraculoasă”, are fonduri europene pentru investiţii, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil şi ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creşteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriaşe şi pierderilor la regiile autonome şi de la companiile de stat ineficiente precum Tarom”, a susţinut rectorul.

El a menţionat că, în Bucureşti, nici măcar Universitatea pentru Educaţie Fizică şi Sport, unde predă Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, nu are bazin de înot propriu.

David Popovici, medaliat cu aur și argint la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris

David Popovici a cucerit luni aurul olimpic la 200 m liber, după ce a intrat în finală cu al cincilea timp. Înotătorul român a fost al şaptelea în finala la 100 m liber în 2021, la JO de la Tokyo, când avea doar 16 ani.

La două zile distanță, David Popovici a câștigat medalia de bronz la proba de 100 m liber, cu un timp de 47 de secunde și 49 de sutimi.

David Popovici, mesaj pentru politicieni: „Trebuie să investim în sport”

După cursa de miercuri, în urma căreia a fost medaliat cu bronz, într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Sport, sportivul nostru a oferit un discurs-manifest prin care trage un semnal de alarmă autorităţilor cu privire la lipsa de investiţii în infrastructura sportivă. 

„Sper să fac o diferență oricât de greu ar fi în sportul românesc, pentru că e cel mai bun ambasador al țării, chiar dacă la noi merge un pic mai greu. Trebuie să se facă presiuni, să se aducă la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă de așa ceva să ne punem pe treabă, că avem campioni olimpici din an în paște în ultima vreme. Pentru România educată, sănătoasă trebuie să investim mai mult în sport. E mesaj pentru toți politicienii să vorbească despre asta, dar mesajul se blochează pe undeva”, a spus David Popovici.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile