Antena 3 CNN Sport Fenomenul David Popovici schimbă peisajul sportului românesc: Copiii vor să ajungă campioni. Părinții fac cheltuiala, statul aplaudă

Fenomenul David Popovici schimbă peisajul sportului românesc: Copiii vor să ajungă campioni. Părinții fac cheltuiala, statul aplaudă

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 18:47 31 Iul 2024 Modificat la 18:47 31 Iul 2024
New Project - 2024-07-31T182842.074
David Popovici, după ce a câștigat aurul la proba de 200 m liber de la JO 2024 | Sursă foto: Hepta

Dorinţa de a duce tricolorul pe podium este scumpă în România. Statul pare să intervină abia după ce sportivii aduc aurul acasă, însă doar cu felicitări, nu şi cu un ajutor. Fenomenul „David Popovici” pare să schimbe peisajul sportului românesc. Tot mai mulţi copii îşi doresc să devină campioni la înot. Visul lor pare departe de a deveni realitate, pentru că mulţi nu au unde să se antreneze. Promisiuni şi proiecte există, însă multe dintre ele sunt puse pe pauză. Cei care au totuşi acces la un bazin olimpic suportă cheltuieli enorme.

Imediat după ce David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de 200 m liber de la Jocurile Olimpice de la Paris, au venit şi felicitările de la vârful statului. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu şi chiar preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă.

Lista aplauzelor nu a fost la fel de lungă cu cea a ajutorului. David Popovici a ajuns campion după o muncă titanică şi cu cheltuieli uriaşe asigurate în cea mai mare parte de părinţi. 

A primit, în 2022, un milion de lei, bani din fondul de rezervă al statului. Tot atunci, CS Dinamo, clubul la care Popovici este legitimat, i-a mai oferit încă 500.000 de lei, însă premiul a venit după mai bine de un deceniu de muncă. Înotul nu pare a fi un sport în prim-plan în ţara noastră, iar ca David îşi doresc să fie mulţi alţi copii.

„Numărul lor a crescut cu 50% după ceea ce se întâmplă, cu imaginile care se dau cu David Popovici care e clar un fenomen”, a declarat Claudiu Grama, instructor de înot, pentru Antena 3 CNN.

Harta bazinelor olimpice din România



Aceasta este harta bazinelor care pot fi catalogate drept bazine olimpice și care sunt omologate. Pe lângă Capitală, Ilfov, Cluj, Braşov, Baia Mare şi Târgu Mureş, Vasluiul ar urma să aibă şi el un astfel de bazin în valoare de aproape 20 de milioane de euro, însă nu se ştie concret când.

„Această omologare înseamnă că el întrunește toate condițiile pentru a se organiza competiții de orice nivel aici la Târgu Mureș. Bineînțeles, ea coastă și bani și se reînnoiește la fiecare 5 ani, motiv pentru care probabil nu multe bazine sau nu mulți administratori de bazine au luat hotărârea de a omologa bazinele respective”, a explicat Cosmin Pop, Președinte clubul sportiv Mureșul.

Totuşi, determinaţi de ambiţie, mulţi reuşesc să facă performanţă.

„Să știți că pe lângă performanțele mele în Constanța, am reușit, cel puțin când avem acest bazin de 11 ani, să aducem și alte rezultate notabile prin Dinu Patric, care este campion mondial de juniori, campion european de juniori”, a spus Răzvan Florea, medaliat cu bronz la JO Atena 2004.

În multe zone ale ţării, nu mai există nici un loc unde sportivii se pot antrena.

„Ultimul antrenament în bazinul Olimpia a fost în 2020. A fost închis cu promisiunea că va fi reabilitat complet, însă de atunci și până în prezent nu s-a mai bătut nici măcar un cui”, a precizat Andrei Naiță, corespondent Antena 3 CNN.

În cazul bazinului din Arad, s-a luat decizia de a-l închide după ce facturile la încălzire au ajuns la peste 600 de mii de lei. Administrația locală a încercat ca bazinul să nu ajungă o ruină.

În orașul de la malul mării a existat pe vremuri un bazin în aer liber, suficient de mare, însă acum e o ruină.  

Copiii vor să fie campioni, iar părinții scot bani din buzunar în locul statului

Mulţi copii, pentru a-şi îndeplini visul, străbat zeci de kilometri pentru a se antrena. Dar dorinţa de a duce tricolorul pe podium este scumpă în România.

Pentru a face înot de performanță în România, părinții trebuie să își ducă de cele mai multe ori copii la bazine private, iar costurile ajung chiar și până la 1500 de lei pe lună, iar statul nu oferă niciun ajutor.

Sunt cinci pagini de proiecte în derulare, cu o valoare totala de peste 130 de milioane de euro.

Mai exact, 44 de bazine de înot, nu toate dintre ele olimpice, ar urma sa fie deschise în județe precum Bacău, Brașov, Maramureș, Bihor sau Caraș Severin.

Pe site-ul Companiei Naționale de Investiții nu sunt însă specificate și termenele de finalizare, iar așa cum s-a întâmplat în multe cazuri, copiii care speră că într-o zi vor face performanță se vor uita din nou la un proiect abandonat.

×
TOP articole
x close