Antena 3 CNN Externe Putin e disperat să le ascundă rușilor că sunt atacați de ucraineni la ei acasă și "dresează" presa să scrie despre victorii din 1943

Putin e disperat să le ascundă rușilor că sunt atacați de ucraineni la ei acasă și "dresează" presa să scrie despre victorii din 1943

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 15:22 09 Aug 2024 Modificat la 15:22 09 Aug 2024

Președintele Rusiei Vladimir Putin a instruit jurnaliștii pro-Rusia cum să „evite” știrile despre avansul armatei ucrainene în regiunea Kursk. Echipei de la Kremlin i-a luat două zile până să pună la punct o strategie prin care populația să nu afle de ce se întâmplă pe front, scrie site-ul independent Meduza.

„Recomandările urgente” ale administrației Putin avertizează și cu privire la evitarea discuțiilor despre deschiderea unui „nou front” în așa-numita operațiune militară specială, au declarat pentru meduza doi angajați ai unor instituții media.

În plus, jurnaliștii au fost instruiți să nu menționeze posibila înaintare a trupelor ucrainene către orașul Kurchatov, unde se află centrala nucleară de la Kursk, pentru a preveni îngrijorarea publicului cu privire la apariția unei „amenințări nucleare”.

În loc să menționeze centrala nucleară, presa ar trebui să vorbească despre „succesele forțelor ruse”, care se presupune că împiedică trupele ucrainene să avanseze mai adânc în regiunea Kursk, subliniind că trupele ucrainene au fost oprite înainte de a avansa adânc în regiune. În acest context, publicațiile ruse au fost sfătuite să compare evenimentele cu bătălia de la Kursk din 1943 din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bătălia de la Kursk din 1943, din cel de-al Doilea Război Mondial între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, este considerată de unii istorici cea mai mare înfruntare de tancuri din istorie. Bătălia de la Kursk a fost ultima încercare germană de a păstra iniţiativa strategică pe Frontul de Est, după dezastrul de la Stalingrad. 

În loc să menționeze potențialele amenințări asupra centralei nucleare Kursk, presa a fost instruită să se concentreze asupra victimelor civile din atacurile armatei ucrainene asupra coloniilor rusești, în special asupra copiilor răniți și uciși. (Conform datelor oficiale, cel puțin nouă copii au fost răniți în operațiunea de la Kursk).

Administrația Putin a instruit, de asemenea, instituțiile de presă să promoveze povești „despre oameni”, care pun accent pe teme de „unitate și solidaritate”, cum ar fi rapoarte despre campanii de donare de sânge și acțiuni pentru a oferi adăpost refugiaților din zona Sudzha. Factorii politici de la Kremlin precizează că aceste rapoarte ar trebui să fie descrise în amănunt, nu să fie doar relatări „seci”.  

Subiectele ar trebui să urmărească vizitele guvernatorului interimar Alexey Smirnov la adăposturi și spitale unde sunt tratați civili răniți.

Nu în ultimul rând, jurnaliștii sunt sfătuiți să sublinieze „eforturile” autorităților federale, ale lui Vladimir Putin și ale guvernului și să evidențieze faptul că oficialii ruși „nu abandonează nicio persoană aflată în dificultate”.

„Ordinele” administrației Putin au ajuns în redacție abia joi după-amiază, la mai bine de două zile de la începerea raidurilor ucrainene asupra Kursk.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole