Antena 3 CNN Externe Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul ei, anunță Comisia Europeană

Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul ei, anunță Comisia Europeană

atac cu drona asupra unui vehicul militar ucrainean imagine distribuita de ministerul rus al apararii
Imagine difuzată de Ministerul Apărării de la Moscova, menită să ilustreze atacul unei drone rusești asupra unor vehicule blindate ucrainene în apropierea orașului Sudja din regiunea Kursk, pe 6 august 2024. Sursă: Profimedia Images
08 Aug 2024   •   19:54

Comisia Europeană a susţinut joi că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia în cadrul operaţiunilor de "legitimă autoapărare" pentru a răspunde agresiunii ruse, după ce trupele ucrainene au pătruns marţi în regiunea rusă de graniţă Kursk, transmite agenţia EFE.

"Ucraina luptă într-un război defensiv, conform dreptului internaţional Ucraina are dreptul să se apere şi asta include lovirea inamicului de pe teritoriul său", a spus la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.

"În cadrul acestui drept legitim de a se apăra, Ucraina este îndreptăţită să-şi lovească inamicul acolo unde consideră necesar pe teritoriul său, dar şi pe teritoriul inamicului", a insistat purtătorul de cuvânt comunitar, care a evitat totuşi să comenteze "evoluţiile specifice" de pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, el subliniat că aceste ultime evoluţii de pe front nu schimbă poziţia de susţinere a blocului comunitar pentru Ucraina şi a reamintit că această poziţie a fost confirmată la toate summiturile şefilor de stat şi de guvern din UE de când a început războiul.

În regiunea rusă Kursk continuă luptele după ce armata ucraineană a lansat marţi o ofensivă peste graniţă cu cel puţin o mie de soldaţi sprijiniţi de unităţi mecanizate, profitând de prezenţa slabă în acea zonă a armatei ruse, care a fost luată prin surprindere. Ministerul rus al Apărării a susţinut joi că a oprit înaintarea ucraineană, dar bloggerii militari ruşi afirmă că trupele ucrainene continuă să avanseze către mai multe localităţi.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close