Antena 3 CNN Externe HĂRȚI. Ucrainenii au avansat 35 km în interiorul Rusiei. O coloană rusească cu întăriri militare a fost distrusă. Rușii fug din Kursk

HĂRȚI. Ucrainenii au avansat 35 km în interiorul Rusiei. O coloană rusească cu întăriri militare a fost distrusă. Rușii fug din Kursk

colaj rusia kursk
Avansul trupelor ucrainene în interiorul Rusiei. Foto: Colaj ISW/X
de Robert Kiss    |    09 Aug 2024   •   14:04

Ucrainenii își continuă avansul pe teritoriul Federației Ruse, la zeci de kilometri distanță de graniță, în regiunea Kursk. Coloane de mașini lungi de câțiva kilometri cu ruși care fug din mai multe localități evacuate au fost surpinse în imagini publicate pe rețelele sociale. Potrivit Bloomberg, șeful statului Major rus Valeri Gherasimov ar fi știut despre planurile ucrainenilor, însă a ales să le ignore. 

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, imaginile geolocalizate și afirmațiile ruse indică faptul că forțele ucrainene au continuat avansurile rapide în Kursk pe 8 august, iar forțele ucrainene sunt prezente în zone aflate la 35 de kilometri de granița internațională cu Regiunea Sumî. 

Surse pro-ucrainene vorbesc deja de 27 de localități „eliberate” și de un teritoriu „cucerit” cu o suprafață de peste 430 kilometri pătrați.

De asemenea, pe rețelele sociale au apărut imagini cu o coloană de vehicule militare rusești distrusă în regiunea Kursk. Coloana se deplasa pentru a întări apărarea rusă în zonă, dar a fost bombardată și nimicită de focul ucrainean noaptea trecută. Cel puțin 100 de soldați ruși ar fi fost uciși.

De partea cealaltă, ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut peste 280 de militari în ultimele 24 de ore - o afirmație care nu a fost verificată independent, scrie BBC.

Rușii au declarat stare de urgență federală în regiunea Kursk, unde au fost trimise întăriri, potrivit imaginilor publicate de ministerul rus al Apărării. Potrivit presei ruse, câteva mii de persoane au fost evacuate din regiunea Kursk.

Operatorul feroviar de stat a declarat pe 8 august că gările din Sudja, Korenevo și Psel sunt „închise temporar călătorilor”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 8 august că locuitorii din Oblastul Kursk strămutați din cauza luptelor vor primi 10.000 de ruble (115 dolari) drept compensație.

Gherasimov știa că ucrainenii urmează să atace, dar a ignorat avertismentele

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, pare să fi ignorat avertismentele conform cărora forțele armate ale Ucrainei se adunau lângă granița regiunii Kursk, scrie Bloomberg, citând o sursă apropiată de Kremlin.

Forțele ucrainene au trecut granița în regiunea Kursk pe 6 august, ducând la ciocniri pe teritoriul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a susținut pe 8 august că forțele sale se luptă cu trupele ucrainene în două districte din apropierea graniței cu Ucraina.

Gherasimov și oficiali de rang înalt „se pare că au respins avertismentele serviciilor de informații potrivit cărora soldații ucraineni se adunau în apropierea graniței cu regiunea de vest a Rusiei cu aproape două săptămâni înainte de a începe atacul”, a declarat sursa Bloomberg.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin nu a fost informat cu privire la acumularea de trupe, a declarat sursa anonimă pentru Bloomberg.

Sursa a indicat că „în timp ce Gherasimov este puțin probabil să fie îndepărtat pe termen scurt, răbdarea Kremlinului cu privire la gestionarea războiului se epuizează”.

Putin a avut o întâlnire cu Gherasimov și alți oficiali de rang înalt pe 7 august, în timpul căreia Gherasimov i-a spus lui Putin că „avansul Ucrainei în direcția Kursk a fost oprit”.

Putin a descris incursiunea ca fiind o „provocare pe scară largă” și a susținut că soldații ucraineni efectuează atacuri asupra infrastructurii civile. 

Oblastul Kursk se află la granița cu regiunea Sumî a Ucrainei, care se confruntă cu atacuri zilnice de când Ucraina a respins trupele rusești din regiune.

„Rusia a adus război în țara noastră și ar trebui să simtă ceea ce a făcut”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară din 8 august, în care a evitat să se menționeze direct luptele în desfășurare din regiunea Kursk a Rusiei.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close