Antena 3 CNN Externe Papa Francisc spune că politicile lui Trump şi Harris sunt „împotriva vieţii". Îndemnul dat cetăţenilor la alegerile prezindenţiale SUA

Papa Francisc spune că politicile lui Trump şi Harris sunt „împotriva vieţii". Îndemnul dat cetăţenilor la alegerile prezindenţiale SUA

de Claudia Popovici    |   

Papa Francisc a declarat, vineri, în timpul unei conferințe de presă în avionul papal, că atât politicile anti-migranți ale fostului președinte Donald Trump și sprijinul vicepreședintelui Kamala Harris pentru drepturile la avort sunt „împotriva vieții.” Astfel, în contextul alegerilor prezidențiale 2024 din SUA, suveranul pontif a dat de înțeles americanilor să aleagă „răul cel mai mic". Declarația vine în contextul în care, la alegerile din 2016, Trump a spus că, în opinia sa „nu este creștin”, iar în această campanie a promis că va opri imigrația ilegală și va expulza milioane de imigranți deja aflați în SUA dacă va fi reales ca președinte. De cealaltă parte, Harris a promis că va semna orice legislație adoptată de Congres pentru a restabili dreptul constituțional la avort, care a fost anulat de Curtea Supremă în 2022, scrie CNN. 

 „Trebuie să alegi răul cel mai mic. Cine este răul cel mai mic? Acea doamnă sau acel domn? Nu știu”, a spus Francisc în timpul unei conferințe de presă în avionul papal, referindu-se la Harris și Trump. „Fiecare, cu propria conștiință, trebuie să se gândească la asta și să facă alegerea.”

„Fie că este cel care alungă migranții, fie cel care ucide copii”, a spus Papa. „Amândoi sunt împotriva vieții”, a mai spus suveranul pontif. 

Francisc, care a fost mai vocal în legătură cu politica decât predecesorii săi și a acționat pentru a face Biserica Catolică mai deschisă, a subliniat de-a lungul anilor că problema avortului nu poate fi izolată de alte preocupări privind drepturile omului, precum imigrația.

Deși Francisc menține poziția oficială a bisericii, conform căreia avortul este un păcat grav, și a criticat-o vineri pe Harris pentru sprijinirea drepturilor reproductive, el a criticat și politicile de imigrație ale lui Trump, numindu-le „rele.”

„Să trimiți migranții departe, să îi lași oriunde vrei, să îi lași... este ceva teribil, acolo este rău. Să trimiți departe un copil din pântecele mamei este o asasinare, pentru că acolo este viață. Trebuie să vorbim clar despre aceste lucruri,” a spus Papa Francisc liderul a aproximativ 1,4 miliarde de catolici la nivel global, este de obicei atent în privința alegerilor politice naționale, şi critică frecvent avortul, care este interzis de învățătura catolică, în termeni duri. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile