Antena 3 CNN Externe „O extindere periculoasă a războiului Rusiei”. NATO confirmă că soldați nord-coreeni sunt acum în Kursk și îl ajută pe Putin

„O extindere periculoasă a războiului Rusiei”. NATO confirmă că soldați nord-coreeni sunt acum în Kursk și îl ajută pe Putin

de Georgiana Marina    |   

Soldații nord-coreeni care ajută Rusia au fost trimiși în regiunea rusă Kursk, care e controlată parțial de trupele ucrainene, a declarat luni șeful NATO, Mark Rutte, scrie Politico.

Declarațiile sale confirmă informațiile anterioare din Ucraina și arată că trupele nord-coreene sunt acum angrenate în luptă cu armata ucraineană sau sunt gata să lupte contra soldaților Kievului.  

Armata Kievului a ocupat zone din Kursk în august, în timpul unei ofensive militare surpriză. Ucraina a sperat ca prin incursiunea sa să forțeze Rusia să-și redistribuie trupele aflate în prezent în estul Ucrainei, unde acestea au avansat constant. 

Ajutorul oferit de Phenian pe câmpul de luptă pentru armata lui Putin i-a îngrijorat pe aliații occidentali. Mark Rutte a subliniat că desfășurarea trupelor nord-coreene reprezintă o „extindere periculoasă” a conflictului.

„Pot confirma că trupele nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat Rutte reporterilor, la scurt timp după o întâlnire cu un înalt oficial al serviciilor de informații din Coreea de Sud.

Secretarul general al NATO a adăugat că îi va suna în cursul zilei de luni pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și pe ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov.

Desfășurarea de către Moscova a trupelor nord-coreene marchează „o escaladare semnificativă a implicării continue a Republicii Coreea de Nord în războiul ilegal al Rusiei” și „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”, a spus Rutte.

Pe de altă parte, Rutte a spus că desfășurarea aceasta de forțe arată slăbiciunea Rusiei și este „un semn al disperării tot mai mari a lui Putin”. 

„Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar el nu poate să-și susțină asaltul în Ucraina fără sprijin străin”, a spus el. „Acest lucru e o consecință a faptului că ucrainenii ripostează cu curaj, rezistență și ingeniozitate. NATO solicită Rusiei și RPDC să înceteze imediat aceste acțiuni”, a adăugat Mark Rutte.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile