Antena 3 CNN Externe Serviciile ucrainene anunță că primele trupe nord-coreene au ajuns pe câmpul de luptă: „Kremlinul și-a făcut speranțe mari”

Serviciile ucrainene anunță că primele trupe nord-coreene au ajuns pe câmpul de luptă: „Kremlinul și-a făcut speranțe mari”

soldati nord-coreeni
Serviciile de informații nord-coreene au estimat la circa 12.000 numărul soldaților pe care regimul lui Kim Jong Un i-a alocat pentru războiul Rusiei în Ucraina. Sursă foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    25 Oct 2024   •   11:58

Primele unități militare din Coreea de Nord au plecat din bazele de antrenament rusești și au intrat în zona de luptă între forțele ucrainene și ruse pentru prima oară, informează Serviciul de Informații Militare de Apărare al Ucrainei (HUR), conform unui comunicat transmis joi, relatează Politico.

Spionii ucraineni au observat participarea activă a trupelor nord-coreene la efortul de război al Rusiei în regiunea Kursk, miercuri, a mai transmis HUR.

Soldații nord-coreeni sunt antrenați la cinci baze militare din Orientul Îndepărtat al Rusiei, acolo unde trec printr-un curs de pregătire de mai multe săptămâni, înainte de a fi desfășurați pentru a lupta împotriva apărărorilor ucraineni.

SUA au confirmat, miercuri, că mii de soldați nord-coreeni se antrenează în Rusia, alături de trupe ale regimului criminal de la Kremlin.

Conform unor estimări actualizate de la Kiev, regimul de la Pehnian a transferat aproximativ 12.000 de militari în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali.

La începutul săptămânii, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, declara că armata ucraineană deja a observat primii ofițeri de armată în teritoriile ocupate ale Ucrainei, în Donbas.

Dictatorul rus nu a confirmat, dar nici nu a infirmat prezența trupelor nord-coreene în țara sa. A spus la summit-ul BRICS de joi că „nu acțiunile Rusiei au dus la escaladare” și a acuzat, în stilul caracteristic, că escaladarea a avut loc pentru că Occidentul ajută Ucraina să lupte împotriva sângeroșilor săi agresori.

Putin a mai spus și că parlamentul fictiv al Rusiei a ratificat un acord față de „parteneriatul strategic cuprinzător” cu Coreea de Nord, semnat de el la Phenian, în vară. Cele două țări își promit „ajutor mutual în cazul unei agresiuni”.

Deși Kremlinul insistă că Rusia are dreptul de a se alătura oricărui tratat de cooperare militară pe care îl dorește cu Coreea de Nord și că orice activitate militară nu e direcționată spre state terțe, regimul de la Phenian a respins informațiile că trupe ale Coreei de Nord luptă în Ucraina drept „zvonuri fără bază reală”.

Rusia l-a numit pe ministrul apărării adjunct rus, Yunu-Bek Yevkurov, să monitorizeze antrenamentul și adaptarea trupelor nord-coreene la realitățile războiului din Ucraina, conform serviciilor de la Kiev.

„Soldații veniți de la Phenian sunt echipați cu muniție, paturi, haine și încălțăminte de iarnă, dar și produse de igienă. Kremlinul are speranțe mari pentru componenta nord-coreeană din război și din confruntarea globală cu Occidentul”, a mai transmis HUR.

×
Parteneri
x close