Antena 3 CNN Externe Discuții urgente pentru prevenirea unui război regional. Procesiuni funerare pentru șeful Hamas ucis. Israelul, mesaj pentru Hezbollah

Discuții urgente pentru prevenirea unui război regional. Procesiuni funerare pentru șeful Hamas ucis. Israelul, mesaj pentru Hezbollah

de Georgiana Marina    |   

Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere după ce liderul politic al Hamas a fost asasinat în capitala Iranului. O procesiune de doliu pentru Ismail Haniyeh are loc joi la Teheran, după care trupul neînsufleţit va fi dus cu avionul în Qatar, a precizat Hamas într-un comunicat. Totodată, după uciderea unui comandant de rang înalt al Hezbollah, Israelul a transmis grupului terorist, prin intermediul diplomaților occidentali, un mesaj conform căruia țintirea pe scară largă a civililor israelieni va duce la un război în toată regula, relatează site-ul de știri Ynet. Diplomații SUA și ai Uniunii Europene poartă discuții urgente în Orientul Mijlociu pentru a preveni un război regional în urma asasinării comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, și a șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, a relatat miercuri Financial Times.

Procesiuni funerare în Teheran

UPDATE 9.00. Procesiunile funerare încep la Teheran pentru șeful Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis ieri într-un atac la Teheran, atribuit Israelului, scrie Times of Israel.

În capitala iraniană se adună mulțimi care poartă postere cu Haniyeh și steaguri palestiniene. Mulțimea scandează „Moarte Israelului” și flutură, de asemenea, pancarte care cer căderea Israelului.

Liderul suprem al Republicii Islamice, Ayatollahul Ali Khamenei, va conduce rugăciunile pentru Haniyeh la Teheran, înainte de înmormântarea sa la Doha.

Khamenei a amenințat cu o „pedeapsă aspră” pentru uciderea liderului Hamas și ar fi ordonat o lovitură directă asupra Israelului. 

Știrea inițială

Funeraliile oficiale pentru Ismail Haniyeh au loc la Doha. Președintele Autorității Palestiniene a anunțat zi de doliu în Cisiordania ocupată de Israel. Între timp, gruparea teroristă anunţă că liderul a fost ucis de o rachetă care a ţintit direct camera în care se afla acesta. Iranul amenință că va răspunde cu o operaţiune specială. 

Ismayl Haniyeh va fi înmormântat în Qatar, ţară din care purta negocierile prin intermediul emirilor, pentru eliberarea ostaticilor şi încetarea focului din Gaza. Odată cu moartea lui Haniyeh, numărul 1 pe lista inamicilor pentru Israel ajunge Yahya Sinwar.

Israelul, mesaj pentru Hezbollah

După uciderea unui comandant de rang înalt al Hezbollah, Israelul a transmis grupului terorist, prin intermediul diplomaților occidentali, un mesaj conform căruia țintirea pe scară largă a civililor israelieni va duce la un război în toată regula, relatează site-ul de știri Ynet.

Potrivit raportului, mesajul transmis grupului terorist menționa faptul că Israelul viza mai degrabă comandanții și luptătorii din cadrul grupului terorist decât infrastructura, iar așteptările erau ca Hezbollah să vizeze, prin urmare, doar personalul militar israelian.

Israelul se pregătește de represalii după ce comandantul senior al Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis într-un atac israelian la periferia Beirutului, devenind astfel cea mai importantă personalitate a grupării care a fost ucisă în aproape 10 luni de conflict cu Israelul.

Miercuri s-a raportat că liderul suprem iranian Ali Khamenei a ordonat o lovitură directă asupra Israelului pentru uciderea șefului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran. Israelul nu a comentat uciderea.

Discuții urgente pentru prevenirea unui război regional

Diplomații SUA și ai Uniunii Europene poartă discuții urgente în Orientul Mijlociu pentru a preveni un război regional în urma asasinării comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, și a șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, a relatat miercuri Financial Times.

Enrique Mora, un diplomat de rang înalt al UE, a purtat discuții cu reprezentanți din Teheran. Între timp, Brett McGurk, emisarul președintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, a purtat discuții cu oficiali din Arabia Saudită. Potrivit raportului, discuțiile sunt axate pe convingerea Iranului să răspundă printr-o acțiune „simbolică” la asasinatul de pe teritoriul său, scrie Ynetnews.

Benjamin Netanyahu a vorbit despre "loviturile severe" aplicate duşmanilor Israelului în ultimele zile

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că Israelul a aplicat "lovituri severe" "inamicilor" săi în ultimele zile, menţionând explicit eliminarea marţi seara a liderului militar al Hezbollah-ului libanez Fouad Chokr în suburbiile Beirutului. În timpul discursului său de cinci minute, el nu a făcut nicio referire la eliminarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis marţi la Teheran într-un atac atribuit Israelului, declanşând un val de reacţii în întreaga lume.

"L-am eliminat pe mâna dreaptă a lui Hassan Nasrallah (şeful Hezbollah), care era direct responsabil de masacrul copiilor", a declarat el într-un discurs către naţiune difuzat de televiziunea israeliană, referindu-se la moartea a 12 tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, ucişi de un atac sâmbătă în nordul ţării, atribuită de Israel mişcării islamiste armate libaneze, care a negat că ar fi responsabilă.

Premierul israelian a menţionat în mod explicit eliminarea lui Fouad Chokr, Mohsen Chokr după numele său de război, într-un atac de marţi seara asupra unei clădiri dens populate dintr-un cartier din sudul Beirutului.

"Ne-am reglat conturile cu Mohsen şi ne vom regla conturile cu toţi cei care ne fac rău", a adăugat el. "Oricine ne ucide copiii, oricine ne ucide concetăţenii, oricine face rău ţării noastre va avea un preţ pe capul său", a adăugat el.

Benjamin Netanyahu şi-a apărat poziţia de a continua războiul pe care armata israeliană îl poartă în Fâşia Gaza de aproape zece luni, într-un moment în care Israelul este supus unor presiuni intense atât în Israel, cât şi în străinătate pentru a pune capăt acestuia.

"Dacă am fi ascultat aceste voci, nu i-am fi eliminat pe liderii Hamas şi pe miile de terorişti, nu am fi distrus infrastructura teroristă", a spus el, fără a indica la cine se referă.

Marşuri ale furiei în lumea musulmană

Sunt marşuri ale furiei în lumea musulmană după asasinarea liderului Hamas. Curg reacțiile de revoltă, dar și amenințările din partea susţinătorilor Hamas, dar şi din China sau Rusia. Moartea lui Haniyeh a fost confirmată de Hamas, care a acuzat imediat Israelul. Și președintele turc crede că guvernul de la Tel Aviv este responsabil și s-a arătat convins că un astfel de gest nu va rămâne fără urmări. De altfel, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, va vizita Turcia în perioada 14-15 august, unde se va întâlni cu Recep Erdogan, iar apoi se va adresa Parlamentului.

Imediat după anunţul morţii reprezentantului Hamas, lideri politici, şefi de state din lumea arabă au ieşit cu reacţii şi au acuzat Israelul. Ameninţările dure de răzbunare au venit de la brigăzile militare ale Hamas, care au chemat oamenii din Gaza şi Cisiordania la proteste.
Marşuri au fost şi la Teheran. Un grup de susținători ai guvernului s-a adunat în faţa Universităţii pentru a condamna atacul.

Liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, promite o "pedeapsă aspră" pentru Israel: "Prin această acțiune, regimul sionist criminal și terorist a pregătit terenul pentru o pedeapsă aspră pentru el însuși, iar noi considerăm că este de datoria noastră să ne răzbunăm pentru sângele său, deoarece a fost martirizat pe teritoriul Republicii Islamice Iran".

Și presedintele Turciei, Recep Erdogan este revoltat: "Condamn ferm și blestem asasinarea trădătoare a președintelui Biroului politic al Hamas, Ismail Heniye, la Teheran. Acest asasinat este un act josnic menit să distrugă cauza palestiniană, glorioasa rezistență din Gaza și lupta dreaptă a fraților noștri palestinieni, demoralizând și intimidând palestinienii".

Reactii au venit si de peste ocean.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: "Am lucrat din prima zi, nu numai pentru a încerca să ajungem la o situație mai bună în Gaza, ci și pentru a preveni extinderea conflictului, fie că este în nord cu Libanul și Hezbollah, fie că este în Marea Roșie cu Houthis, fie că este în Iran, Siria, Irak, indiferent de situație și o cheie importantă pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă și că putem ajunge la o situație mai bună este obținerea încetării focului".

Vor fi consecinte in urma incidentului, spun voci de la Moscova. Mihail Bogdanov, ministrul adjunct de Externe: "Este clar că cei care au orchestrat această crimă politică erau conștienți de consecințele periculoase pe care această acțiune le va avea pentru întreaga regiune".

Seful Pentagonului a declarat că America va apăra Israelul de orice atac. Lloyd Austin: "Da, deci ceea ce m-ați auzit spunând ieri este că dacă Israelul este atacat, cu siguranță vom ajuta la apărarea Israelului. Ne-ați văzut făcând asta în aprilie. Vă puteți aștepta să ne vedeți făcând asta din nou. Dar noi nu vrem să vedem nimic din toate astea întâmplându-se. Vom munci din greu pentru a ne asigura că facem lucruri pentru a ajuta la scăderea tensiunilor și la abordarea problemelor prin mijloace diplomatice".

Israelul este în alertă după uciderea liderului Hamas. A fost intensificată securitatea la misiunile diplomatice din întreaga lume, iar securitatea a crescut și în instituțiile evreiești.

Subiecte în articol: Israel Hamas Hezbollah Ismail Haniyeh
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile