Antena 3 CNN Externe Benjamin Netanyahu: „Au apărut ameninţări din toate direcţiile. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu”

Benjamin Netanyahu: „Au apărut ameninţări din toate direcţiile. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu”

benjamin netanyahu getty
Premierul israelian Benjamin Netanyahu | Sursă foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Iul 2024   •   21:46

Israelul se aşteaptă la zile dificile, dar va răspunde cu forţă oricărui atac, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, după uciderea la Teheran a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas şi a unui comandant de rang înalt al mişcării libaneze pro-iraniene Hezbollah la Beirut, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

„Cetăţeni ai Israelului, urmează zile dificile. După lovitura de la Beirut, au apărut ameninţări din toate direcţiile. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu şi vom rămâne uniţi şi hotărâţi împotriva oricărei ameninţări.

Israelul va provoca un preţ mare oricărei agresiuni împotriva noastră, indiferent de unde ar veni”, a spus Netanyahu într-o declaraţie televizată.

El a adăugat că în ultimele zile Israelul a dat lovituri zdrobitoare forţelor aliate Iranului, inclusiv grupărilor Hamas şi Hezbollah.

„Am eliminat mâna dreaptă a lui Hassan Nasrallah (liderul Hezbollah), care a fost direct responsabil pentru masacrul asupra copiilor”, a continuat Netanyahu, referindu-se la comandantul-şef al aripii militare a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Fuad Shukr, ucis marţi seară într-un raid al aviaţiei israeliene într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut.

Israelul îl consideră pe acesta din urmă responsabil pentru atacul cu rachetă în urma căruia 12 copii şi adolescenţi au fost ucişi în weekend pe un teren de fotbal în oraşul druz Majdal Shams situat pe platoul sirian Golan anexat de Israel, în timp ce Hezbollahul neagă orice implicare în acest atac.



La câteva ore după raidul din apropiere de Beirut, în capitala Iranului a fost ucis şi liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. Venit la Teheran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, Haniyeh a fost asasinat împreună cu garda sa de corp aparent într-o lovitură aeriană ţintită atribuită Israelului şi executată în timpul nopţii la ora locală 02:00 asupra unei reşedinţe destinate veteranilor iranieni, unde era găzduit.

În timp ce Israelul a admis deschis că a executat raidul de la Beirut, s-a abţinut să-l recunoască şi pe cel de la Teheran, pe care nici Netanyahu nu l-a menţionat în declaraţia sa televizată miercuri seară.

Iranul a ameninţat că va răzbuna moartea lui Ismail Haniyeh, stârnind temeri privind un conflict extins în regiune în plin război aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close