Antena 3 CNN Externe NYT: Ayatollahul Khamenei a dat ordin ca Iranul să lovească direct Israelul

NYT: Ayatollahul Khamenei a dat ordin ca Iranul să lovească direct Israelul

Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului Ali Khamenei. Sursa foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    31 Iul 2024   •   23:45

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a emis un ordin ca Iranul să lovească direct Israelul, ca represalii pentru uciderea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, relatează The New York Times, citând trei oficiali iranieni, dintre care doi din Gărzile Revoluţionare.

Khamenei a dat ordinul la o reuniune de urgență a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului miercuri dimineață, la scurt timp după ce Iranul a anunțat că Haniyeh a fost ucis, au declarat cei trei oficiali iranieni, inclusiv doi membri ai Gărzilor Revoluționare.
 
Iranul și Hamas au acuzat Israelul de asasinat; Israelul, care este în război cu Hamas în Fâșia Gaza, nici nu a recunoscut și nici nu a negat uciderea lui Haniyeh, care se afla la Teheran pentru ceremonia de învestire a noului președinte al Iranului.
 
Miercuri, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a promis o „pedeapsă aspră” pentru Israel după uciderea liderului Hamas la Teheran. „Prin această acțiune, regimul sionist criminal și terorist a pregătit terenul pentru o pedeapsă aspră pentru el însuși, iar noi considerăm că este de datoria noastră să ne răzbunăm pentru sângele său, deoarece a fost martirizat pe teritoriul Republicii Islamice Iran”, afirmă el într-o declarație preluată de agenția oficială de presă IRNA.  

Ulterior, prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Reza Aref, a declarat că Iranul nu are intenția de a escalada conflictul din Orientul Mijlociu, comentariu care contrastează puternic cu declarațiile lui Khamenei.

Cum a fost ucis liderul Hamas 

Liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Teheran într-o lovitură atribuită Israelului, a fost ucis de o rachetă care a ţintit direct camera imobilului unde se afla, a declarat un lider Hamas din Fâşia Gaza, Khalil Al-Hayya, potrivit Reuters.

Ca efect al loviturii rachetei, pereţii, uşile şi ferestrele încăperii unde se afla au fost distruse, racheta ţintind „direct" camera în care era Ismail Haniyeh, a spus la o conferinţă de presă la Teheran respectivul lider al Hamas, fără a preciza dacă a fost o rachetă trasă din apropiere sau una lansată de un avion militar israelian.

„Aşteptăm acum investigaţia completă a fraţilor noştri" iranieni, s-a limitat el să completeze, potrivit Agerpres.

Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene, au transmis miercuri dimineaţă că ce s-a întâmplat este „în curs de investigare". 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close