Antena 3 CNN Actualitate Noi bucăţi de dronă rusească au fost găsite în Tulcea. MApN anunţă că face expertiză pe fragmentele descoperite

Noi bucăţi de dronă rusească au fost găsite în Tulcea. MApN anunţă că face expertiză pe fragmentele descoperite

New Project - 2024-07-25T114742.793
Drona Shahed. Imagine cu caracter ilustrativ | Sursă foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    24 Sep 2024   •   16:12

Ministerul Apărării anunţă că a găsit noi fragmente dintr-o dronă rusească în judeţul Tulcea. Conform MApN, fragmente de la o dronă de tip Geran 2 au fost găsite în zona comunei Plauru şi precizează că zona în care au fost decoperite este nelocuită dar şi că infrastructura de acolo nu a fost afectată.

„Forțe ale Ministerului Apărării Naționale au continuat acțiunile de căutare a unor eventuale fragmente de dronă căzute pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate, în ultimele săptămâni, de forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina.

În acest context, marți, 24 septembrie, specialiști din MApN și SRI au cercetat o zonă aflată la sud de localitatea Plauru, județul Tulcea, unde a fost semnalată existența unor fragmente de dronă.  Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a informat Ministerul Apărării.

Autorităţile române au mai precizat şi tipul dronei prăbuşite în România - e vorba de o dronă de tip Geran2 (numele rusesc al dronei kamikaze Shahed, de fabricaţie iraniană - n. red.). De asemenea, MApN informează că fragmentele au fost ridicate pentru a fi expertizate, condamnând, în acelaşi timp, atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile ucrainene. 

„Din investigațiile executate la fața locului, s-a stabilit că fragmentele respective provin de la o dronă rusească de tip Geran 2. Acestea au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale.

Ministerul Apărării Naționale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”.

În ultimele săptămâni şi luni, mai multe fragmente de drone din Rusia au ajuns peste graniţă, în România, în judeţul Tulcea. La începutul lui septembrie, autorităţile române găseau fragmente de dronă la Periprava. Alte drone distruse au mai fost descoperite la Plauru sau Ceatalchioi.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close