Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Se votează la prezidențiale în diaspora. Câți români au votat în Rusia

Se votează la prezidențiale în diaspora. Câți români au votat în Rusia

D.C. 8 minute de citit Publicat la 07:00 22 Noi 2024 Modificat la 12:49 22 Noi 2024
Se votează la prezidențiale în diaspora. Câți români au votat în Rusia
Alegeri prezidențiale 2024. Foto: INQUAM Photos/ Mălina Norocea

Alegeri prezidențiale 2024

11 Update-uri
Afișează

Câți români au votat în disapora până la ora 12:30

Publicat acum 46 minute

Potrivit datelor publicate de AEP, până la ora 12:30 au votat 6.012 persoane. Dintre acestea, aproximativ 4.000 prin corespondență. 

În diaspora, cei mai mulți votanți sunt în Republica Moldova, unde au fost la urne deja peste 1.200 de români.

Până la această oră, în Australia, unde au fost printre primele secții deschise, au votat 69 de români. În Turcia sunt 54 de voturi, iar în Germania 45.

Și în Statele Unite au votat 34 de români, în timp ce în Canada 19.

În Federația Rusă, unde sunt deschise două secții de vot, au mers la urne 5 români.

 

Zeci de preşedinţi sau locţiitori din secţiile de votare s-au retras de la alegeri

Publicat acum 1 ora si 17 minute

Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri, invocând motive medicale sau faptul că sunt plecaţi din ţară în perioada scrutinului, astfel că s-au organizat mai multe trageri la sorţi pentru înlocuirea lor.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Arad, judecătorul Cosmin Branc, a declarat, pentru AGERPRES, că până vineri s-au organizat cinci trageri la sorţi în vederea înlocuirii celor care s-au retras din secţiile de votare. Ei fuseseră desemnaţi prin tragere la sorţi computerizată efectuată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

"În toate cazurile, motivele invocate au fost întemeiate, iar cererile de înlocuire au fost admise. Este vorba de motive medicale, ori unele persoane sunt plecate din ţară în scop profesional sau din alte considerente", a explicat preşedintele BEJ.

El a subliniat că pentru alegerile prezidenţiale de duminică s-au retras mai puţini preşedinţi şi locţiitori decât la scrutine anterioare. De exemplu, înainte de alegerile locale din iunie, aproximativ 170 de preşedinţi şi locţiitori au fost înlocuiţi.

În caz de forţă majoră, precizează BEJ, înlocuirea se realizează de AEP inclusiv în ziua votării.

Preşedinţii sau locţiitorii lor sunt aleşi cu ajutorul unui program informatic, iar lista persoanelor care fac parte din corpul experţilor electorali, gestionată de AEP, cuprinde în jur de 1.500 de nume în judeţul Arad, fiind vorba în special de jurişti, economişti sau profesori.

În judeţ au fost organizate 440 de secţii de votare, dintre care 115 în municipiul Arad. 

AEP: Până la ora 9.00 au votat în diaspora 4.377 de alegători. 150 s-au prezentat la urne

Publicat acum 3 ore si 35 minute

Până la ora 9,00 au votat vineri, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, în diaspora, 4.377 de alegători - 150 pe liste suplimentare şi 4.227 prin corespondenţă, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, la ora locală 12,00 (ora 1,00 - ora României) s-au prezentat la urne 150 de cetăţeni români

Prin corespondenţă şi-au exercitat dreptul constituţional 4.227 de alegători din străinătate.

Cei mai mulţi alegători români s-au prezentat la urne, până acum, în Australia, la Sydney - 23 şi la Melbourne - 10. La Auckland, în Noua Zeelandă, prima ţară unde a început votarea, şi-au exercitat dreptul de a alege 11 cetăţeni. La Beijing, în China, au venit la urne până acum 6 români, iar la Seul, în Republica Coreea - 11.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

Imagini de la secțiile de vot din Australia, Japonia, Thailanda, Singapore, Vietnam. Precizările MAE

Publicat acum 3 ore si 44 minute

Votarea în străinătate la alegerile pentru alegerile prezidențiale a început vineri, 22 noiembrie 2024, ora 01:00 (ora României), când s-a deschis prima secție de votare, organizată la Auckland, a anuntat MAE vineri dimineață.

Votul a început și la secțiile din Australia, Japonia, Republica Coreea, China, Thailanda, Singapore, Hong Kong, Malaysia, Filipine și Vietnam.

Lista sediilor secțiilor de votare din străinătate este disponibilă aici: https://www.mae.ro/.../anul.../alegeri_2024/lista_sectii.pdf

Programul secțiilor de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale este:

- Vineri, 22 noiembrie 2024, între orele locale 12:00 și 21:00;

- Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 și 21:00;

- Duminică, 24 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 și 21:00.

Pentru a vota în străinătate la alegerile prezidențiale este necesar unul dintre următoarele acte de identitate emise de statul român, cu condiția de a fi valabil în ziua votării:

· Cartea de identitate

· Cartea electronică de identitate

· Cartea de identitate provizorie

· Buletinul de identitate

· Pașaportul diplomatic

· Pașaportul diplomatic electronic

· Pașaportul de serviciu

· Pașaportul de serviciu electronic

· Pașaportul simplu

· Pașaportul simplu electronic

· Pașaportul simplu temporar

· Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)

Pentru informații actualizate și harta interactivă a secțiilor de vot din străinătate, accesați site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secțiunea Alegeri Prezidențiale 2024.

 

Primii votanți în Japonia

Publicat acum 5 ore si 10 minute

Secţiiile de votare s-au deschis şi în Japonia. În Tokyo, mai mulţi români au votat încă din primele minute de la deschdierea secțiilor de votare.

Ambasada României a postat pe Facebook imagini cu cei care au ajuns la urne.

 

Prima secție s-a deschis în Aukland, Noua Zeelandă

Publicat acum 22 ore si 54 minute

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că startul votării pentru alegerile prezidenţiale a fost dat în străinătate, prima secţie de votare deschizându-se în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.

Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informaţiilor şi a datelor primite de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, au fost înfiinţate 950 de secţii de votare în străinătate, cu 35 mai multe faţă de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleşi reprezentanţii României în Parlamentul European.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2024, între orele locale 12:00 şi 21:00, sâmbătă, 23 noiembrie 2024 şi duminică, 24 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 şi 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, în ziua de duminică, pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).

„Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar”, menţionează AEP.

Sursa citată precizează că datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secţii de votare din străinătate, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora.

Lista sediilor secţiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, la următorul link: https://www.roaep.ro/management-electoral/wp-content/uploads/2024/11/Lista-sediilor-sectiilor-de-votare-din-strainatate-prezidentiale_parlamentare-2024.pdf

Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2024 se regăsesc pe pagina de internet a Autorităţii, www.roaep.ro.

Doi candidați vor intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024

19 Noi

În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea absolută (50%+1 din voturi) după primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin între primii doi clasați. Astfel, pe data de 8 decembrie, data programată pentru al doilea tur, alegătorii vor primi buletine de vot cu două nume.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale 2024 este candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.

Candidații din primul tur și ordinea lor pe buletinele de vot

19 Noi

Pentru primul tur al alegerilor prezindențiale 2024, 14 candidați au fost înscriși în cursă, iar ordinea lor pe buletinele de vot a fost decisă de Biroul Electoral Central (BEC), prin taregere la sorți.

De menționat este că luni, 18 noiembrie, cu 6 zile înaintea primului tur, Ludovic Orban a anunțat că se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale în favoarea Elenei Lasconi, candidata USR.

  1. Elena Lasconi – USR
  2. George Simion – AUR
  3. Marcel Ciolacu – PSD
  4. Nicolae Ciucă – PNL
  5. Kelemen Hunor – UDMR
  6. Mircea Geoană – independent
  7. Ana Birchall – independent
  8. Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
  9. Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
  10. Ludovic Orban – Forța Dreptei
  11. Călin Georgescu – independent
  12. Cristian Diaconescu – independent
  13. Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
  14. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Documente necesare pentru vot și unde se pune ștampila

19 Noi

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România trebuie să se prezinte cu unul dintre următoarele acte de identitate valabile în ziua votării:

  • Carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie
  • Buletin de identitate
  • Pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic
  • Pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic
  • Carnet de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare

Alegătorii primesc un buletin de vot pe care sunt trecuți candidații, apoi intră în cabinele de vot și pun ștampila VOTAT pe patrulaterul care corespunde candidatului favorit, ies din cabine și introduc buletinul de vot în urnă. Buletinul va fi apoi îndoit, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. 

În cazul în care ștampila este aplicată greșit, alegătorul poate cere un nou buletin de vot, dar numai dacă buletinul nu a fost introdus în urnă. În această situație, primul buletin de vot va fi anulat.

Cum afli la ce secție de votare ești arondat

19 Noi

În cazul persoanelor care au mai votat până acum, iar domiciliul a rămas neschimbat, este foarte posibil ca alegerile prezidenţiale 2024 să voteze la aceeaşi secţie ca până acum. Însă cel mai sigur mod de a afla secţia de votare este o căutare simplă pe registrulelectoral.ro, în baza CNP-ului și numelui de familie. 

Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliul în ziua alegerilor pot vota la orice secţie, pe liste suplimentare. Cu toate acestea, un bucureştean nu va putea vota într-un alt sector, ci numai la secţia de care aparţine.

Programul secțiilor de votare

19 Noi

Pe 24 noiembrie, în ziua primului tur, secțiile de votare se deschid la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Alegătorii care se află în secțiile de vot sau la coadă la ora 21:00 pot vota până cel târziu la ora 23:59.

În diapora, secțiile de votare vor fi deschise timp de trei zile, în primur tur, dar șiîn cel de-al doilea, programul fiind astfel: 

  • Vineri, 22 noiembrie 2024, între orele 12:00-21:00
  • Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, între orele 7:00-21:00
  • Duminică, 24 noiembrie 2024, între orele 7:00-21:00.

Ca și în țară, votul poate fi prelungit până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

x close