Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale Alegeri prezidențiale 2024. Peste 9,4 milioane de români au votat. Prezența la vot a depășit 52%

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 9,4 milioane de români au votat. Prezența la vot a depășit 52%

D.C. 42 minute de citit Publicat la 07:00 22 Noi 2024 Modificat la 23:46 24 Noi 2024
coada la vot la alegeri prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. FOTO Antena 3 CNN
111 Update-uri
Afișează

De la extaz la agonie

24 Noi

Dacă la momentul afișării rezultatelor exit-poll, la sediul USR toți liderii partidului erau în extaz, singura care a fost temperată în reacții fiind chiar Elena Lasconi, la câteva ore de la încheierea votului, atmosfera este una mai degrabă plină de îngrijorare.

Candidata partidului la prezidențiale stă în birou, în timp ce liderii partidului dau telefoane și continuă numărătoarea paralelă.

Potrivit liderilor care țin legătura cu reprezentanții din secțiile de votare, trendul din acest moment arată că Lasconi nu are garantată intrarea în turul al doilea. Sunt așteptate rezultatele din urbanul mare și centralizarea tuturor voturilor din diaspora, însă diferența dintre Elena Lasconi și Călin Georgescu rămâne una destul de mare.

Citește mai multe AICI

George Simion anunță susținerea pentru Călin Georgescu

24 Noi

După numărarea a peste 50% din voturi, George Simion nu a mai revendicat intrarea în turul al doilea al prezidențialelor, însă a anunțat că îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a produs șocul acestor alegeri.

„Sunt convins şi reiterez acum că nu există niciun blat cu PSD. Reiterez opţiunea AUR de a nu face nicio alianţă cu PSD şi cu sistemul putred care a îngenunchiat România. Orice e mai bun decât PSD. Dumnealui e un candidat independent, mesajul meu a fost clar, vrem dărâmarea acestui sistem PNL-PSD şi s-a văzut ce jocuri fac”, a declarat George Simion.

Citește mai multe AICI

Ludovic Orban a fost votat de peste 12.000 de oameni

24 Noi

Peste 12.000 dintre alegătorii care s-au prezentat duminică la urne l-au votat pe preşedintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, deşi acesta s-a retras din cursa pentru alegerile prezidenţiale şi a anunţat că o susţine pe Elena Lasconi.

Citește mai multe AICI

Nicușor Dan speră că Lasconi va intra în turul 2

24 Noi

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că alegerile continuă în diaspora şi a făcut apel la oameni să meargă în continuare să-şi exprime opţiunile electorale.

El a adăugat că îi îndeamnă pe cei care nu au votat în diaspora să meargă la vot şi să voteze candidaţi de dreapta. Dacă Elena Lasconi va ajunge în turul al doilea, Nicuşor Dan spune că va susţine candidatura acesteia.

Citește mai multe AICI

Primele declarații ale candidaților după exit-poll

24 Noi

Rezultatele celor două exit-poll-uri pentru turul unu al alegerilor prezidenţiale au fost publicate, iar situaţia arată că Marcel Ciolacu ar urma să intre în turul doi cu candidata USR, Elena Lasconi. Rezultatele celor două sunt pentru ora 20:00. 

CURS

Marcel Ciolacu - 25,00%
Elena Lasconi - 18,10%
Călin Georgescu - 16,00%
George Simion - 14,10%
Nicolae Ciucă - 13,00%
Mircea Geoană - 5,5%
Hunor Kelemen - 4,6%
Alt candidat - 3,7%


AVANGARDE

Marcel Ciolacu - 25%
Elena Lasconi - 18%
Călin Georgescu - 16%
George Simion - 15%
Nicolae Ciucă - 14%
Mircea Geoană - 5%
Hunor Kelemen - 4%
Alţii - 1%

Ciolacu a transmis un mesaj de mulțumire românilor.

„Vreau să le mulțumesc tuturor românilor că au ieșit astăzi la vot. A fost un semnal clar să democrația în România este și puternică și mă bucur că votul s-a desfășurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt și primul ministru al României”, a mai spus el.

Elena Lasconi le-a mulțumit românilor care au votat. Ea a afirmat că „săptămâna viitoare va vorbi cu toate forțele de dreapta pentru a se pregăti de o majoritate parlamentară”.

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a anunțat că revendică intrarea în turul doi.

„Revendicăm în această seară intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale. Vă rog să închideți televizoarele, mai ales pe cele care îl dau pe un necunoscut înaintea noastră. La ora 23.00, toată manipularea lui Coldea o să se sfârșească”, a afirmat Simion.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că rezultatele exit-poll ale alegerilor prezidenţiale de duminică arată că pe scena politică din România este loc pentru toată lumea, iar după rezultatele finale liberalii vor lua şi o decizie.

„Vreau înainte de toate să le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit astăzi la vot, să le mulţumesc celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat. Este un exerciţiu de democraţie şi este o imagine care arată că pe scena politică din România este loc pentru toată lumea. În momentul de faţă avem doar estimările. Le cer tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în secţiile de votare să fie cât se poate de serioşi, aşa cum au fost şi până acum, şi să finalizeze întreg procesul până la capăt”, a spus Ciucă.

Călin Georgescu susține că „poporul român a trecut astăzi printre urechile acului”. „Cu alte cuvinte, bogații sistemului, astăzi, în România, au sărăcit, iar săracul popor român s-a îmbogățit”, a mai spus el.

Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale Kelemen Hunor a afirmat că pentru reprezentanţii formaţiunii urmează mobilizarea pentru alegerile parlamentare, foarte importante, pentru că „urmează decizii destul de dificile pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate”. Preşedintele UDMR a anunţat că decizia privind susţinerea unui candidat în turul al doilea se va lua în 2 decembrie.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care astăzi mi-au acordat un vot de încredere. Mă onorează fiecare vot”, a declarat, duminică seară, Kelemen Hunor.

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat că Elena Lasconi cu siguranţă va fi capabilă să înfrângă PSD în alegeri, să câştige alegerile prezidenţiale şi să ofere o şansă reală de schimbare profundă în România. El a mai spus că de mâine începe campania pentru alegerile parlamentare, astfel încât să aibă garanţia că Forţa Dreptei va avea o reprezentare parlamentară cât mai serioasă, astfel încât, alături de celelalte forţe democratice care vor reuşi să intră în Parlament, să încerce construcţia unei majorităţi parlamentare de centru-dreapta care să ofere România şansa unei guvernări reformiste.

Candidatul independent Ana Birchall a mulţumit duminică seara celor care i-au acordat votul „din convingere” la alegerile prezidenţiale, susţinând că aceştia au înţeles propunerea sa pentru România.

„Am vrut să mulţumesc celor care au votat astăzi. Astăzi a fost sărbătoarea democraţiei, votul este extrem de important şi este un drept al nostru şi prin exercitarea votului noi susţinem democraţia, ceea ce e un lucru extrem de important. Mulţumesc din suflet celor care mi-au acordat votul şi au înţeles propunerea mea pentru România: competenţă, onestitate, curaj, justiţie,. Fiecare vot, aşa cum am spus, mă onorează şi mă responsabilizează”, a subliniat Birchall.

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Mircea Geoană afirmă că rezultatele alegerilor prezentate de exit-poll-uri sunt „surprinzătoare şi dezamăgitoare", punctând că „nivelul de frustrare şi mânie împinge către voturi mult mai radicale".

„Pe fond, este un semnal foarte puternic din partea cetăţenilor noştri. Este clar că am avut în acest prim tur de alegeri mai multe variante de schimbare pentru România. Noi am încercat să venim cu o schimbare bazată pe competenţă, proiect, angajament pentru România, pe chestiuni măsurabile şi concrete. Dar se pare că nivelul de frustrare şi de mânie din partea publicului împinge către voturi mult mai radicale şi acest lucru trebuie să dea de gândit tuturor", a declarat Geoană duminică seară.

Primele rezultate parțiale

24 Noi

Potrivit primelor rezultate, publicate de AEP, 20,01% dintre alegători au votat cu Elena Lasconi, 19,45% cu Marcel Ciolacu, 14,82% cu Călin Georgescu, iar 14,54% cu George Simion.

În ceea ce privește voturile din diaspora, Elena Lasconi a obținut 48,88%, fiind urmată de Mircea Geoană, cu 11,51%. Călin Georgescu a obținut 9,24%, Nicolae Ciucă - 8,18%, George Simion - 6.39%, iar Marcel Ciolacu - 6,2%.

Secţiile de votare din România s-au închis. Cei care sunt la coadă o pot face până la 23.59

24 Noi

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerea preşedintelui s-au închis duminică seara, la ora 21.00.

Însă alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23.59.

În ţară au fost organizate 18.968 de secţii de votare, din care în Bucureşti - aproape 1.300.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.008.480 de cetăţeni.

Peste 9,4 milioane de români au votat până la ora 21.00

24 Noi

Până la ora 21.00 au votat peste 9,4 milioane de români.

Astfel, prezența la vot până la ora 20.00 a ajuns la 52,40%.

Mai mulți români au votat în mediul urban - 5.637.139, față de mediul rural - 3.799.811.

Un număr de 800.094 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 21.00.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri, până duminică, la ora 21.00, s-au prezentat la urne 795.867 de cetăţeni români. De asemenea, 4.227 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 800.094.

Cei mai mulţi alegători români au votat în Germania - 146.433, Marea Britanie - 141.422, Italia - 122.159, Spania - 87.032, Republica Moldova - 80.942, Franţa - 40.757, Belgia - 39.938, Austria - 28.164, Ţările de Jos (Olanda) - 24.542, Irlanda - 13.784 şi Danemarca - 11.604.

George Simion se pregătește să blocheze alegerile

24 Noi

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, se pregătește să blocheze alegerile.

În mai multe secții reprezentanții partidelor au sesizat că reprezentantul AUR a primit o hârtie tipizată, care reclamă probleme în procesul de votare, transmite HotNews.

„Nu s-a verificat stării sigiliilor de pe urnele de votare și/ sau nu s-a sigilat fanta acestora”, a transmis AUR.

Sunt și reclamații în avans: „Nu au fost anulate buletinele, (toate) buletinele de vot neîntrebuințate” sau „Nu a numărat și nu a deschis buletinele de vot unul câte unul”.

Unul dintre participanții dintr-o secție de votare a declarat că „se pregătesc să conteste și să ceară renumărare”.

MAI: Până la ora 20.00 s-au dat amenzi de 96.000 de lei

24 Noi

Ministerul de Interne a primit, până la ora 20.00, peste 340 de sesizări şi a aplicat mai multe amenzi, în valoare de 96.000 de lei. Se fac cercetări în cazul a 59 posibile infracţiuni.

„Cea mai recentă centralizare a incidentelor electorale arată că, de la începerea votării, au fost primite 342 de sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral: 97 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 61 sunt în curs de verificare. Din totalul sesizărilor, 7 nu erau de competenţa structurilor MAI, aşa că două au fost transmise către Autoritatea Electorală Permanentă, una către Biroul Electoral Central şi patru către Birourile Electorale Judeţene”, a transmis, duminică seară, MAI, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că poliţiştii au aplicat 80 de sancţiuni contravenţionale sub formă de avertisment şi 52 de amenzi în valoare de peste 96.000 de lei. Totodată, efectuează cercetări cu privire la 59 de posibile infracţiuni.

Ciolacu spune că a prevăzut din vară cine va intra în turul al doilea

24 Noi

Candidatul PSD la prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara, la sediul central al partidului, că a prevăzut încă din vara acestui an cine va intra în turul al doilea al prezidenţialelor, iar aceste date deocamdată se confirmă.

„Noi am spus de mai mult timp că la turul întâi va fi o mobilizare din partea tuturor partidelor, lucru care se şi vede. Şi, până la urmă, ne bucură faptul că vin azi la vot cât mai mulţi români. Am date că a venit foarte multă lume la vot şi vom vedea”, a afirmat liderul PSD.

Întrebat dacă are emoţii pentru exit-poll-uri, el a răspuns: „Nu. Nu am avut nicio... Vă mai spun un secret: toţi trei (el, Tudose, Grindeanu - n.r.) din vară am spus cine va intra pe locul doi”.

El a adăugat că datele vehiculate în prezent se confirmă: „Da, din punctul meu de vedere da. Să vedem şi votul din diaspora dacă va schimba această ordine”.

Cu referire la procentele vehiculate pentru candidatul independent Călin Georgescu, Ciolacu spune că „nu este o surpriză”.

„Asta a dus, şi îmi pare rău că partenerii noştri de coaliţie nu au înţeles acest lucru, la acest lucru duce o astfel de campanie, cu atacuri la familie. Eu le-am dus, mai greu familia, dar vor vedea ce au obţinut ei din acest stil de campanie”, a spus preşedintele PSD.

Incidente în Satu Mare

24 Noi

Poliţiştii din Satu Mare au aplicat, duminică, un număr de cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.000 de lei în cazul unor incidente electorale, informează Centrul de Comunicare Judeţean.

„De la începerea votării, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au menţinut climatul normal de siguranţă şi ordine publică, iar în judeţul Satu Mare nu au fost înregistrate situaţii grave care să afecteze procesul electoral. Angajaţii MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. În context electoral, au fost aplicate în total 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.000 de lei”, precizează sursa citată.

În cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic, au fost verificate peste 150 de vehicule, legitimate peste 230 de persoane şi fiind aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 7.500 de lei. 

Răsturnare de situație la alegerile prezidențiale

24 Noi

Până la această oră, ierarhia candidaților la alegerile prezidențiale este sigură doar în privința primului loc, a declarat sociologul Marius Pieleanu, la Antena 3 CNN. Acesta a vorbit despre un candidat care poate schimba totul: „O surpriză uriașă”.

Marius Pieleanu, sociolog: „Ierarhia este clară în privința primului loc. În privința locurilor 2,3 și 4, ierarhia este fluidă. Voturile sunt într-o procesualitate care ne pune într-o situație dificilă ca sociologi. Țin să menționez că nimic din ceea ce s-a publicat azi, indiferent de institut, nu se validează prin ceea ce eu estimez că va fi ierarhia finală, cea de la ora 23.00.”

Citește mai multe AICI

Cum aşteaptă liderii PSD rezultatul exit-poll

24 Noi

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, se află la sediul social democraților, acolo unde alături de Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu, coordonatorii săi de campanie, analizează cum se desfășoară votul.

Cei trei au afișat o atitudine relaxată, subliniind că sunt mulțumiți de mobilizarea formațiuni pe care au descris-o ca fiind ordonată.

În așteptarea veștii dacă va intra sau nu în turul al doilea, Ciolacu a declarat că este mulțumit, iar singurul său regret este că nu s-a făcut mai bine auzit în dialogul cu coaliţia.

Citește mai multe AICI.

Peste 768.000 de români au votat în diaspora

24 Noi

Până la ora 20.00 au votat peste 768.000 de români din diaspora.

Potrivit AEP, cei mai mulți au votat în Germania, peste 141.000. În Marea Britanie au votat 132.830 de români, în timp ce în Italia au votat 118.342.

În Republica Moldova s-au prezentat la urne 79.837.

De asemenea, în Spania au votat 82.657 de români.

Peste 9,2 milioane de români au votat până la ora 20.00

24 Noi

Până la ora 20.00 au votat peste 9,2 milioane de români.

Astfel, prezența la vot până la ora 20.00 a ajuns la 51,16%.

Mai mulți români au votat în mediul urban - 5.478.579, față de mediul rural - 3.735.888.

Două persoane au fost filmate în timp ce ieșeau din aceeași cabină de vot

24 Noi

Un filmuleț în care se observă că două persoane ies din aceeași cabină de vot a fost publicat duminică de George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale.

Acesta a acuzat că au fost „multiple fraude” la primul tur al alegerilor prezidențiale și spune că „toate aceste încercări ale reţelei Coldea şi ale statului paralel de a ne păcăli alegătorii au eşuat”.

Citește mai multe AICI.

Rareș Bogdan e optimist: „Stăm extrem de bine”

24 Noi

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a afirmat, cu două ore înainte de închiderea secţiilor de votare în România, că „bazinul suveranist este splitat în două şi practic nu mai are şanse de intrare în turul doi, iar bătălia se duce între doi candidaţi de dreapta”. Oficialul liberal susţine că PNL va câştiga, prin candidatul său, alegerile în 20 de judeţe.

„Este o zi istorică în care românii arată extrem de clar că sunt mobilizaţi şi le pasă, fie că sunt în ţară, fie că sunt în străinătate. La această oră, estimările sunt că prezenţa la vot va fi de peste nouă milioane şi jumătate de voturi, dintre care este 800.000 în diaspora. Este o cifră istorică, aproape 10% dintre românii care au votat la aceste alegeri vor fi din diaspora, români trăitori în afara graniţelor. Mai sunt două ore de vot, este o mobilizare maximă”, a declarat Rareş Bogdan, duminică.

El le-a mulţumit primarilor şi liderilor partidului care au mobilizat electoratul şi a cerut reprezentanţilor PNL să rămână în secţiile de votare până la numărarea ultimului vot.

„Stăm extrem de bine, iar bazinele noastre electorale sunt mobilizate. Pe bazinele electorale este clar că vom câştiga 20 dintre judeţele României pentru candidatul nostru. (...) În acest moment, bazinul suveranist este splitat în două şi practic nu mai are şanse de intrare în turul doi iar bătălia se duce între doi candidaţi de dreapta pentru turul doi”, a adăugat Rareş Bogdan.

Incidente în Giurgiu

24 Noi

Un număr de 11 posibile incidente electorale au fost sesizate în judeţul Giurgiu de la începerea votării, dintre care şapte au fost confirmate, fiind aplicate patru amenzi contravenţionale, în valoare totală de cinci mii de lei, şi patru avertismente, se arată într-un comunicat de presă, transmis duminică de Centrul Judeţean de Comunicare.

Conform sursei citate, Poliţia Municipiului Giurgiu a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că o altă persoană ar fi folosit autoturismul personal pentru a transporta alegători şi buletine de vot, pe drumul naţional DN 5D. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, stabilindu-se faptul că aspectele semnalate nu se confirmă.

Bărbatul care a sesizat a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 500 de lei, conform prevederilor art.2, pct.11 din Legea 61/1991 R, pentru solicitarea intervenţiei la faţa locului fără un motiv întemeiat, mai arată comunicatul menţionat. 

La sediul AUR deja e petrecere

24 Noi

Cu două ore înaintea anunțării primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale, susținătorii lui George Simion nu par foarte tensionați. La sediul AUR se ascultă muzică și se strâng toți liderii partidului, în așteptarea exit poll-urilor.

Nici candidatul George Simion nu pare că ar avea emoții prea mari. Acesta a fost filmat dansând pe muzică populară, la sediul partidului.

Citește mai multe AICI.

Documente falsificate în Ialomița

24 Noi

Poliţiştii din Ialomiţa au întocmit, duminică, două dosare penale pentru falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa.

Conform sursei citate, de la începerea votării, la nivelul acestui judeţ au fost sesizate nouă posibile incidente, dintre care opt sunt confirmate şi unul neconfirmat.

Astfel, legiuitorii au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 lei în cazul unui alegător care şi-ar fi filmat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare.

În ceea ce priveşte cazul celor şase preşedinţi ai unor secţii de votare care au completat deja procesele verbale care se întocmesc la finalul alegerilor, cu datele de identificare ale membrilor comisiilor şi formaţiunea politică din care fac parte, au fost întocmit două dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

„Pentru celelalte patru cazuri, au fost înaintate documentele constatatoare către Biroul Electoral Judeţean în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, mai arată sursa citată. 

Un bărbat din Băile Tuşnad a votat, deşi avea interdicţie

24 Noi

Poliţiştii au întocmit, duminică, un dosar penal, după ce un bărbat din Băile Tuşnad a votat, deşi avea interdicţie să-şi exercite acest drept, a informat Centrul de comunicare judeţean Harghita.

„De la ultima informare, a fost constatată o infracţiune de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Băile Tuşnad, fiind vorba de un bărbat, de 70 de ani, din localitate, care a votat, deşi figura cu interdicţia exercitării acestui drept, în baza unei sentinţe judecătoreşti”, a transmis sursa citată.

De asemenea, au mai fost sesizate două posibile incidente privind continuarea propagandei electorale, acestea fiind în curs de verificare.

În judeţul Harghita nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral, adaugă sursa menţionată.

Un bărbat a votat de două ori cu urna mobilă, în Olt

24 Noi

Un bărbat în vârstă de 74 de ani, din comuna Coteana, ar fi votat de două ori cu urna mobilă, atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde era internat, cât şi la o secţie din localitatea de domiciliu, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot, au informat, duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

„Poliţiştii din Olt au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat de 74 de ani, din comuna Coteana, ar fi votat prin intermediul urnei mobile, la o secţie de votare din comuna Coteana, dar şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde se află internat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situaţiei de fapt”, a precizat sursa citată.

Totodată, un alt dosar penal a fost deschis de poliţişti pentru tentativă de fraudă la vot, după ce un bărbat din Caracal a încercat să voteze la o secţie din localitate după ce anterior votase la o secţie din judeţul Mehedinţi.

„Preşedintele Secţiei de votare nr. 65 din municipiul Caracal a sesizat faptul că un bărbat de 41 de ani, din municipiul Caracal, ar fi încercat să voteze deşi acesta ar fi votat anterior la Secţia de votare nr. 113, din judeţul Mehedinţi. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situaţiei de fapt”, au informat reprezentanţii IPJ Olt.

Au votat peste 9 milioane de români. Prezența la vot a ajuns la 50%

24 Noi

Peste 9 milioane de români au votat la alegerile prezidențiale, până la această oră.

Astfel, prezența la vot a ajuns la 50, 08%.

Mai mulți români au votat în mediul urban - 5.350.625, față de mediul rural - 3.676.462.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2020, la închiderea urnelor, prezenţa la vot a fost de 46,02%.

O ștampilă de vot a dispărut dintr-o secție de votare din Brașov

24 Noi

Biroul Electoral al secției de votare nr. 20 din Brașov a informat Biroul Electoral Județean nr. 8 Brașov, pentru alegerea președintelui României, cu privire la dispariția unei ștampile cu mențiunea „VOTAT”. 

A fost întocmit în acest sens un proces verbal de constatare și au fost sesizate organele de poliție, care au început verificările.

Activitatea de votare nu a fost întreruptă și se desfășoară în mod normal, precizează autoritățile.

Incidente și în Mehedinți

24 Noi

În județul Mehedinți, de la începerea votării s-au primit 14 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral. 8 sesizări s-au confirmat, 2 sunt în curs de verificare, iar 4 nu s-au confirmat. Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, respectiv 4 avertismente și 2 amenzi în valoare de 3.000 de lei. 

- Polițiștii severineni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 34 de ani ar fi postat în mediul online un material cu caracter electoral, exprimându-și opțiunea pentru un anumit candidat. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei.

- Poliția municipiului Dr. Tr. Severin a fost sesizată despre faptul că o femeie de 25 de ani s-a prezentat la o secție de votare în vederea exercitării votului, însă a constatat că aceasta și-ar fi exercitat dreptul la vot, aspect stabilit și de polițiști în urma verificărilor. În consecință, s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot. Procesul electoral nu a fost afectat.

- Polițiștii orașului Baia de Aramă s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie ar fi încercat să influențeze alegătorii prin promiterea unor sume de bani sau alte foloase, în vederea alegerii unui anumit candidat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

- Polițiștii severineni au fost sesizați despre faptul că un bărbat de 54 de ani ar fi votat în mod repetat. Verificările efectuate au reliefat că aspectele sesizate se confirmă, persoana în cauză exprimându-ți dreptul la vot la două secții diferite. În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

Ședință de criză la PNL

24 Noi

Liderii PNL s-au reunit la sediul partidului din Aleea Modrogan, unde atmosfera este încărcată de veștile primite pe parcursul zilei de vot de la liberalii din teritoriu și de la casele de sondare care fac exit-poll-uri. Informațiile despre surprizele care s-ar putea produce, și care s-ar putea să nu fie plăcute pentru candidatul PNL, Nicolae Ciucă, nu îi fac pe liderii liberali fericiți, chiar dimpotrivă. 

Aceștia au organizat o videoconferință cu șefii de filiale, cărora Nicolae Ciucă și Rareș Bogdan le-au cerut să se mobilizeze cât de mult pot în ultimele ore ale zilei de vot, pentru că, după estimările lor, cozile formate la secțiile de votare din orașe nu sunt în favoarea partidului.

Citește mai multe AICI.

Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să meargă la vot

24 Noi

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, duminică seară, un îndemn ca bucureştenii să se prezinte la vot în timpul rămas până la închiderea urnelor. 

„Mai sunt câteva ore bune până la 21:00, când se va închide votarea. Mergeţi la vot! Fiecare vot contează, atât pentru alegerile prezidenţiale, cât şi pentru referendum. Fiecare vot în plus pentru alegerile prezidenţiale înseamnă un tur 2 în care nu vom fi nevoiţi să alegem răul cel mai mic”, a transmis Nicuşor Dan, duminică seară, într-o postare pe Facebook.

Au votat peste 730.000 de români din diaspora

24 Noi

Până la ora 19.00 au votat aproape 730.000 de români din diaspora.

Potrivit AEP, cei mai mulți au votat în Germania, peste 135.000. În Marea Britanie au votat 123.815 de români, în timp ce în Italia au votat 112.902.

În Republica Moldova s-au prezentat la urne 77.817.

De asemenea, în Spania au votat 76.574 de români.

Au votat aproape 9 milioane de români

24 Noi

Până la ora 19 au votat aproape 9 milioane de români.

Astfel, prezența la vot până la ora 19.00 a ajuns la 49,10%.

Mai mulți români au votat în mediul urban - 5.227.478, față de mediul rural - 3.615.307.

Simion i-a cerut lui Becali să îndemne oamenii să-l voteze, ca să nu iasă Lasconi

24 Noi

George Simion l-a sunat pe George Becali și i-a cerut să îndemne oamenii să iasă la vot, ca să nu iasă Lasconi președinte.

„Toată lumea la vot, că altfel e pericolul ca să avem o femeie președinte sau un om ca Georgescu care e împotriva bisericii. Să mergem la vot ca să salvăm țara, să votăm cu George Simion, că altfel vom avea o femeie care nu știe nici pe ce lume trăiește și căreia îi place și vinul”, a declarat Becali.

„Nu contează, nea' Gigi, important e să meargă lumea la vot, să voteze”, a spus Simion.

IPJ Ilfov a anunțat că face verificări în această situație.

A votat și Patriarhul Daniel

24 Noi

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a votat, duminică seară, la turul I al alegerilor prezidenţiale.

El şi-a exercitat dreptul electoral în jurul orei 17.30, la Secţia de votare nr. 661 din cadrul Şcolii Gimnaziale „Ienăchiţă Văcărescu” din Capitală, informează Agenţia de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis la începutul anului un îndreptar pentru clerici şi credincioşi privind participarea la alegerile europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale din 2024.

Primul român din lume care a votat la prezidenţiale este un preot, Mihai Mircea Corpodean, parohul românilor ortodocşi din Auckland, Noua Zeelandă, mai informează sursa citată. 

Un bărbat a votat și în Belgia și în Bacău

24 Noi

Un bărbat este cercetat penal după ce ar fi votat la alegerile prezidenţiale atât în Belgia, cât şi în localitatea Răcăciuni, a informat Centrul de Coordonare Judeţean (CCJ) Bacău.

„Poliţiştii din Bacău au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot în cazul unei persoane care ar fi votat atât în Belgia, cât şi la o secţie de votare din comuna Răcăciuni”, a precizat CCJ Bacău.

De la începerea votării, autorităţile din Bacău au primit opt sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni legate de procesul electoral.

Două sesizări s-au confirmat, patru sunt în curs de verificare, iar două nu s-au confirmat.

Poliţiştii au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.500 lei.

Un bărbat a mers la vot cu arma, în Timiș

24 Noi

Mai multe incidente au avut loc și în Timiș.

-A fost aplicat un avertisment pentru continuarea propagandei electorale în mediul online.

-A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, întrucât un bărbat, de 60 de ani (fost cadru militar), ar fi pătruns într-o clădire din Giroc, unde sunt amplasate secții de votare, având asupra sa o armă deținută legal. Acesta avea intenția de a vota.

-La Spitalul din Făget s-a solicitat urna mobilă pentru a-și exercita dreptul la vot două persoane. Având în vedere că un bărbat în vârstă de 74 de ani avea starea de sănătate precară, soția sa în vârstă de 68 de ani ar fi votat și în locul acestuia. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de la emoții

24 Noi

Candidatul USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a stat pe parcursul zilei de duminică la sediul de campanie al USR.

Elena Lasconi așteaptă aici rezultatele Exit-Poll de la ora 21:00.

În așteptarea veștii dacă va intra sau nu în turul al doilea, Lasconi a declarat pentru antena3.ro că este optimistă, însă emoțiile sunt mari. 

„Nu am dormit azi-noapte, am avut și o criză de bilă”, a spus ea.

Citește mai multe AICI.

Scandal uriaș lângă o secție de votare din Slatina. Un bărbat a fost bătut crunt

24 Noi

Scandal uriaș în ziua alegerilor prezidențiale, în Slatina. Polițiștii au deschis dosar penal după ce un bărbat a fost bătut crunt în apropierea unei secții de votare din oraș. 

Victima este chiar directorul Serviciului Județean de Pază din Olt, care este și observator acreditat legal la aceste alegeri. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 37 de ani, care în urmă cu puțin timp a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Slatina și ulterior a mers la Craiova pentru investigații suplimentare de specialitate. Se pare că acest bărbat ar fi fost agresat de un altul, în vârstă de 32 de ani, în urma unor discuții contradictorii pe care le-ar fi avut cu acesta pe teme politice. Cei doi sunt simpatizanți ai unor partide rivale. 

Citește mai multe AICI.

Prezență de 134% într-o comună din Alba

24 Noi

Numărul persoanelor care au votat duminică pe listele suplimentare până la ora 18.00 în secţia amenajată în Valea Mănăstirii, comuna Râmeţ, a fost mai mare decât cel al votanţilor de pe listele permanente.

Potrivit datelor publicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, prezenţa la vot era de 134,10% în Secţia nr. 356 amenajată în fosta şcoală din Valea Mănăstirii, unde pe listele permanente erau înscrişi 129 de alegători.

Până la ora menţionată, au votat 173 de persoane, din care 92 pe listele suplimentare şi 73 pe listele permanente, iar 8 cu urna mobilă.

O explicaţie este aceea că secţia este amenajată în apropierea Mănăstirii Râmeţ, iar pe listele suplimentare au putut vota atât pelerinii, cât şi călugăriţele de-aici.

Şi la Secţia nr. 353 din centrul de comună numărul celor care au votat pe listele suplimentare, respective 46, a fost mai mare decât al celor de pe listele permanente, adică 42, prezenţa la vot în localitatea Râmeţ fiind de 52,38%.

Prezenţa la vot cu trei ore înainte de închiderea urnelor era în Alba de 46,19%.

O femeie a încercat să voteze de 3 ori, în Tulcea

24 Noi

O femeie din Tulcea a încercat să voteze de trei ori la alegerile prezidenţiale, iar poliţiştii tulceni au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea, o femeie, în vârstă de 66 de ani, a încercat să voteze de trei ori în diferite secţii din municipiu.

„În cauză s-a deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Tulcea.

Incidente la vot în Vrancea

24 Noi
  • Un bărbat a încercat să voteze, deși avea acest drept suspendat

Poliţiştii vrânceni au deschis un dosar penal pentru un bărbat de 30 de ani, din comuna Vulturu, care a încercat să voteze, duminică, deşi avea acest drept suspendat, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

„La data de 24 noiembrie 2024, ora 12,30, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Odobeşti au fost sesizaţi de presedintele Secţiei de Votare nr. 85 - Odobeşti, despre faptul că la vot s-a prezentat o persoană care are interdicţia de a-şi exercita acest drept. În urma verificărilor, s-a stabilit că cele sesizate se confirmă, în sensul că bărbatul de 30 de ani din comuna Vulturu, judeţul Vrancea, s-a prezentat la Secţia de votare nr. 85 din Odobeşti unde a încercat să voteze, deşi avea interzis acest drept”, a precizat IPJ Vrancea.

Potrivit sursei citate, bărbatul a declarat că ştia din luna iunie 2024 că are dreptul la vot suspendat printr-o hotărâre judecătorească, când a mers să voteze pentru alegerea primarului şi i s-a adus la cunoştinţă acest fapt, însă a considerat că această măsură a expirat.

În cauză a fost întocmit dosarul penal în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot. 

  • Un bărbat a votat în locul unor persoane cu dizabilităţi

Poliţiştii vrânceni au întocmit dosar penal după ce, la o secţie din Odobeşti, un bărbat a intrat în cabină cu buletinele de vot a două persoane cu dizabilităţi pe care le-a însoţit la urne şi le-a ştampilat în locul acestora, ulterior bărbatul folosind şi un al treilea buletin pentru sine, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

„La data de 24 noiembrie 2024, lucrătorii Secţiei 9 Poliţie Rurală Odobeşti au fost sesizaţi în mod direct de către un membru în comisia de votare la Secţia de votare nr. 195 - Jariştea, cu privire la faptul că o persoană a votat de mai multe ori. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că în jurul orelor 11,00 - 11,30, în localul secţiei de votare 195 s-a prezentat un bărbat, însoţit de către două persoane cu handicap, care au solicitat buletine de vot, moment în care persoanele cu dizabilităţi au rămas în incinta secţiei de vot, iar bărbatul a pătruns singur în cabina de vot unde a ştampilat buletinele de vot atât pentru cele două persoane, cât şi pentru el, ulterior introducându-le în urnă”, a precizat IPJ Vrancea.

Potrivit sursei citate, în cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot - fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori şi prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Vor influența rezultatele primului tur la prezidențiale alegerile parlamentare? Ce spun analiștii

24 Noi

Ultimul sondaj realizat de CIRA, prezentat duminică după-amiază în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN, arată cum intenționează românii să voteze la alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 1 decembrie.

Pe primul loc în preferințele de vot ale românilor se situează PSD, cu 31%, urmat de PNL și AUR.

Analiștii politici spun că este posibil la rezultatele primului tur la alegerile prezidențiale să influențeze modul în care se va vota la alegerile parlamentare.

Citește mai mult AICI.

Buletine de vot suplimentate într-o secție din Buzău. Prezenţa de 100% ar putea fi depăşită

24 Noi

La de votare organizată la Şcoala Generală Cioranca prezenţa la vot a atins procentajul de 100%, Biroul Electoral Judeţean Buzău luând decizia de a suplimenta cu 100 de buletine de la o altă secţie învecinată, pentru rezervă, în situaţia în care 100 de persoane au votat pe liste suplimentare.

La Secţia Nr.290 - Şcoala Generală Cioranca au fost înscrise pe listele permanente 185 de persoane, 83 de alegători au votat pe listele permanente, 100 de persoane şi-au exprimat votul pe liste suplimentare şi doi alegători au solicitat urna mobilă. La ora 17.30, prezenţa la vot a atins pragul de 100%. Ţinând cont de numărul ridicat de persoane care au votat pe listele suplimentare şi posibilitatea ca până la închiderea urnelor persoanele înscrise pe listele permanente să se îndrepte spre secţia de vot, BEJ a luat decizia de a suplimenta numărul buletinelor cu încă 100 de bucăţi.

„O să redistribuim 100 de buletine de vot, acum dăm decizia să mai trimitem buletine de la o altă secţie de vot învecinată care are disponibile, pentru a avea o rezervă, Este o situaţie aparte, nu am mai trimis, este singura secţie şi o să rezolvăm. Având în vedere dinamica votului şi intervalul care a mai rămas, în mod clar vor mai avea nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ, Daniel Cristian Pîslaru.

Pe de altă parte, la ora 17.30 existau secţii de votare în judeţul Buzău în care prezenţa la vot nu depăşise procentajul de 20%. 

Prezență record în diaspora

24 Noi

Până la această oră au votat peste 676.000 de români din diaspora, un nou record, depășind prezența din 2019.

Potrivit AEP, cei mai mulți au votat în Germania, peste 125.000. În Marea Britanie au votat 113.082 de români, în timp ce în Italia au votat 104.409.

În Republica Moldova s-au prezentat la urne 74.597.

De asemenea, în Spania au votat 69.653 de români.

Au votat peste 8 milioane de români

24 Noi

Până acum au votat 8,1 milioane de români.

Astfel, prezența la vot până la ora 18.00 a ajuns la 45,79%.

Mai mulți români au votat în mediul urban - 4.8 milioane, față de mediul rural - 3.3 milioane.

Incidente la vot. Au fost date amenzi de aproape 39.000 de lei

24 Noi

Poliţia a înregistrat 208 posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 107 sunt confirmate, 42 sunt în curs de verificare şi 59 neconfirmate, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

„Au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 56 de avertismente şi 24 de amenzi, în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni”, a declarat, duminică, Monica Dajbog, în raportarea de la ora 17.00.

Potrivit acesteia, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi încercat să voteze de mai multe ori la aceeaşi secţie de votare din municipiul Tulcea, cercetările fiind continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.

De asemenea, ea a arătat că poliţiştii din judeţul Olt au întocmit actele procedurale pentru fraudă la vot, după ce un observator de la secţie de votare a sesizat că o persoană din municipiul Slatina s-a prezentat la secţie să voteze pentru ea şi pentru mama sa.

„Persoana în cauză a prezentat propriul act de identitate şi pe al mamei sale, fără ca aceasta să fie prezentă, şi a şi votat pe două buletine de vot”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Totodată, o persoană din judeţul Teleorman a sesizat poliţia prin apel la 112 cu privire la faptul că însoţitorul ales pentru a o ajuta să voteze i-a sugerat cu cine să voteze în timp ce se aflau în cabina de vot şi chiar a votat candidatul indicat, fără consimţământul său. În cauză a fost întocmit dosar penal, a menţionat Dajbog.

„În Vrancea, un membru al unui birou electoral de la o secţie de votare a sesizat poliţia cu privire la faptul că o persoană ar fi votat de mai multe ori. În urma verificărilor, s-a constatat că persoana respectivă s-a prezentat în secţia de votare, însoţită de doi alegători cu handicap, care au solicitat buletine de vot, după care persoana respectivă a pătruns singură în cabina de vot unde a ştampilat buletinele de vot pentru cei doi alegători. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, a mai arătat purtătorul de cuvânt. 

Prezența la vot la ora 17.00 - 42%

24 Noi

Peste 22% dintre românii cu drept de vot au votat deja la alegerile prezidențiale 2024. 

În total, aproape 7,6 milioane de români au fost la urne. Dintre aceștia, peste 617.000 sunt din diaspora.

Diferența dintre numărul alegătorilor din urban și al celor din rural e de peste un milion.

Peste 1.000 de deținuți din Penitenciarului Giurgiu au votat

24 Noi

Un număr de 1.008 persoane din cele 1.368 de persoane cu drept de vot din cadrul Penitenciarului Giurgiu şi-au exprimat duminică dreptul de vot cu ajutorul a 11 urne speciale.

„La Penitenciarul Giurgiu s-a încheiat procesul de votare. Au votat 1.008 de persoane custodiate, din 1.368 cu drept de vot, întregul efectiv custodiat este de 1.498', se arată într-un comunicat de presă, emis duminică de Penitenciarul Giurgiu, potrivit Agerpres.

În conformitate cu prevederile Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului la vot pentru alegerile prezidenţiale din anul 2024 persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ teritorială pe baza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale.

Astfel, la Penitenciarul Giurgiu, persoanele private de libertate au votat cu ajutorul a 11 urne mobile de la 11 secţii de votare unde au fost arondate persoanele cu drept de vot din cadrul Penitenciarului Giurgiu.

Procesul de vot la Penitenciarul Giurgiu s-a încheiat fără a fi înregistrate incidente.

O femeie din Olt s-a dus la vot cu două acte de identitate și a pus în urne două buletine de vot

24 Noi

O femeie care s-ar fi prezentat la o secţie de votare din comuna Spineni cu două documente de identitate ar fi primit două buletine de vot pe care le-ar fi ştampilat şi introdus în urnă, în acest caz poliţiştii deschizând dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Claudiu Şerban.

„O femeie de 67 de ani, din municipiul Slatina, s-ar fi prezentat cu două acte de identitate la Secţia de votare nr. 309, din localitatea Spineni şi ar fi primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ştampilat şi introdus în urnă. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situaţiei de fapt", a spus Claudiu Şerban, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, femeia s-ar fi prezentat cu documentul ei de identitate şi cu cel al mamei sale, o femeie în vârstă de 90 de ani.

Până în prezent în judeţul Olt au fost sesizate 16 posibile incidente, dintre care trei au fost infirmate, în caz a fost deschis dosar penal pentru fraudă la vot şi 12 incidente sunt referitoare la continuarea propagandei electorale, ruperea sau distrugerea afişelor electorale ori consumul sau servirea de băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de o secţie de votare, toate sancţionate cu avertismente.

O femeie din Craiova a fost amendată cu 1.000 de lei după ce și-a fotografiat buletinul de vot

24 Noi

O femeie de 39 de ani din Craiova a fost sancționată de polițiști cu o amendă de 1.000 de lei pentru că a fotografiat buletinul de vot în timpul alegerilor prezidențiale de duminică.

„Poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în incinta secţiei de votare nr. 75, din municipiul Craiova, o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot. În fapt, a fost identificată o femeie, de 39 de ani, din localitate, care a fotografiat buletinul de vot”, au transmis, duminică, reprezentanţii IPJ Dolj. 

Vicepreședinta unei secții de vot a plecat singură cu urna mobilă

24 Noi

Poliţiştii din Satu Mare au întocmit, duminică, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, informează Centrul de Comunicare Judeţean.

"S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului urnei de vot. În municipiul Carei, la o secţie de votare, vicepreşedinta s-a deplasat cu urna mobilă la două persoane, fără a fi însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne", precizează sursa citată.

Totodată, la nivel judeţean se verifică trei semnalări de continuare a propagandei electorale prin intermediul reţelelor de socializare şi un incident privind distrugerea unui afiş electoral, în acest sens urmând să fie aplicate sancţiuni contravenţionale. 

Diana Șoșoacă, al doilea scandal în ziua alegerilor: a amenințat cu bătaia un cetățean în secția de vot. "Boșorog nenorocit!"

24 Noi

Diana Șoșoacă a continuat să provoace agitație cu ocazia prezenței sale într-o secție de votare din București unde, potrivit imaginilor transmise live cu telefonul, a desenat un chenar cu numele ei pe buletinul de vot și a pus ștampila în interior.

Citește continuarea AICI

Cozi uriașe la secțiile de vot din București. Românii stau la coadă și în diaspora, imagini din Marea Britanie

24 Noi

Sunt cozi uriașe la secțiile de vot pentru alegerile prezidențiale amenajate în București.  De asemenea, oamenii așteaptă timp îndelungat la secțiile din diaspora.

Vezi FOTO și VIDEO aici

Prezența la vot la ora 15.00 - 32%

24 Noi

Peste 32% dintre românii cu drept de vot au votat deja la alegerile prezidențiale 2024. 

În total, 5,8 milioane de români au fost la urne. Dintre aceștia, 498.000 sunt din diaspora.

Diferența dintre numărul alegătorilor din urban și al celor din rural e de peste un milion.

Prezența la vot la ora 14.00 - peste 27%

24 Noi

Prezența la vot a ajuns la 27%. 

Totalul românilor care au votat deja e 4,89 milioane de români. Peste 425.000 au votat în diaspora.

E prezență mai mare în mediul urban decât în cel rural, cu aproape un milion de votanți.

Sunt cozi la secțiile de vot în București.

Numărul românilor din diaspora care au votat a trecut de 400.000

24 Noi

Peste 400.000 de români din diaspora au votat deja, potrivit AEP.

Prezența la urne a depășit 25%.

Prezența la vot la ora 13.00 - 22,25%

24 Noi

Prezența la vot la ora 13.00 este despre 22,25%, potrivit datelor AEP.

Au votat în total patru milioane de români.

Județele Argeș, Ilfov, Mehedinți, Olt au peste 24% prezență.

Un bărbat a murit în timp ce se ducea la vot, în Argeș

24 Noi

Un bărbat a murit în Argeș, în timp ce se ducea la vot. El era împreună cu soția.

Potrivit primelor informații, bărbatului în vârstă de 87 de ani din Ciocănești i s-a făcut rău. El avea probleme cardiace.

O echipă medicală a venit să îl preia spre spital, dar bărbatul a murit până să ajungă la unitatea sanitară.

George Simion a însoțit-o la vot pe soția lui. El a votat vineri la Roma

24 Noi

"Votul la Roma a fost extrem de bine organizat, dar din păcate s-au constatat niște fraude și vreau ca aceste fraude să se rezolve azi. Nu poți avea buletine ștampilate și oameni care intră câte doi în cabina de vot. Am văzut asta în mai multe secții de vot, în mediul rural.

Îi îndemn pe români să voteze, tinerii să voteze, România a țara lor, vârstnicii să meargă la vot, îi respectăm".

George Simion a votat vineri la Roma, azi a fost alături de soția lui care a venit să voteze.

3 milioane de români au votat deja

24 Noi

Prezența la vot la ora 12.00 este de 16,75.

În total, au votat 3 milioane de români, anunță AEP.

Mai mulți români au votat în mediul urban - 1,81 de milioane, față de mediul rural - 1,18 milioane.

 

Băsescu: Să ştiţi că nu mă duc în Congo. În turul întâi este de fapt finala

24 Noi

Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut un apel către români să vină la vot, argumentând că în turul întâi al alegerilor prezidenţiale este de fapt "finala".

"Mă aştept să vină oamenii să voteze pentru că, de fapt, turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala. (...) Să ştiţi că nu mă duc în Congo. Doar am ameninţat", a declarat Băsescu la Colegiul "Aurel Vlaicu" din Capitală, unde a votat.

Întrebat ce mesaj are pentru români, el a răspuns: "Să voteze!".

"Sunt convins că românii vor ieşi la vot şi vor alege bine. În primul rând că avem Opoziţie. Că în momentul de faţă sau de patru ani nu avem Opoziţie, ceea ce e foarte grav. De trei ani", adăugat fostul preşedinte.

El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că se adaptează noilor schimbări politice: "Ne adaptăm noi la încălzirea globală, darămite unor schimbări politice. Încălzirea globală e inevitabilă, cea politică o pot corecta oamenii cu votul".

Fostul şef de stat a precizat că îşi doreşte ca Parlamentul "să aibă un număr suficient de parlamentari aflaţi în Opoziţie" şi totodată să se revină în Bucureşti la situaţia administrativă de dinainte de anul 2000.

"În ceea ce priveşte referendumul, este absolut corect să se revină la forma de dinainte de anul 2000, când administrarea Bucureştiului se făcea de către Primăria Generală, iar primarii de sector executau programele stabilite de Consiliul General. Cred că e corect", a precizat el.

Întrebat dacă a fost deranjat că a stat la coadă în secţia de vot, Băsescu a arătat că a fost surprins de un cetăţean: "Nu m-a deranjat. M-a surprins un cetăţean de prin înăuntru care nu pare cel mai potrivit să fie într-o secţie de votare într-o zi de vot. Poate în altă parte".

Traian Băsescu a venit la vot împreună cu soţia sa, Maria. 

Cristian Diaconescu: Este un moment de răscruce

24 Noi

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu declară că a votat pentru o "Românie respectată", subliniind că este un "moment de răscruce", cu perioadă "extrem de complicată", context în care e nevoie de profesionişti care să ne reprezinte.

"În primul rând, pentru un vot pentru o Românie respectată. Îi rog pe români să vină la vot, este un moment crucial, pe care îl vom trece ca ţară, ca familii şi ca cetăţeni. Fac acest apel pentru o atitudine civică cât se poate de aplicată, este un moment de răscruce, va fi o perioadă extrem de complicată, avem nevoie de oameni profesionişti care să ne reprezinte. Şi un ultim cuvânt: tot respectul pentru ceilalţi candidaţi, pentru că şi-au asumat un astfel de demers, care este extrem de important", a precizat Diaconescu, după ce a votat, duminică, la Colegiul Naţional "Cantemir Vodă".

Întrebat dacă a votat şi la referendumul organizat de Primăria Capitalei şi de Consiliul General, Diaconescu a spus că da, menţionând că organizarea Bucureştiului reprezintă un "demers asumat".

Iaşi: Dosar penal pentru furtul unui panou electoral şi amenzi pentru continuarea campaniei online

24 Noi

Un dosar penal a fost întocmit de poliţişti pe numele unei persoane care a încercat să fure un panou pentru afiş electoral, iar alte două persoane s-au ales cu amenzi pentru continuarea campaniei electorale în mediul online după închiderea oficială a perioadei.

Potrivit unei informări primite de la Centrul de Comunicare Judeţean Iaşi, pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate cinci sesizări cu privire la posibile incidente electorale, una dintre acestea fiind în verificare.

"Efectivele MAI au întocmit un dosar penal cu privire la o posibilă infracţiune de furt (a unui panou pentru afişaj electoral). De asemenea, angajaţii MAI au aplicat două amenzi, în valoare totală de 3.000 de lei şi un avertisment pentru contravenţii referitoare la procesul electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale, iar verificările poliţiştilor au scopul de a descuraja încălcarea cadrului legal", menţionează sursa citată.

Aceeaşi sursă reaminteşte că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. 

Un bărbat de 100 de ani a votat la Munchen

24 Noi

Un bărbat de 100 de ani a votat la o secție din Munchen, Germania.

Ministerul de Interne a făcut publice imagini cu el, cu mesajul: "O nouă lecție de participare la viața civică, la vârsta de 100 de ani."

Românii din Spania, prezență mai scăzută la vot față de precedentele alegeri prezidențiale

24 Noi

"Este a treia zi de vot în diaspora și circa 24.000 dintre românii din Spania au votat până la orele 10. O prezență un pic scăzută față de ce n-am fi așteptat, comparativ cu alegerile precedente.

Însă autoritățile se așteaptă ca votanții să vină număr mare după slujba de la biserică, moment pe care românii folosesc îl folosesc pentru a veni la secțiile de vot.

Trebuie spus că vorbim de 147 de secții înființate aici, în Spania, și de reprezentanți ai societății civile care au ales să vină, să supravegheze și să facă aceste alegeri posibile și printre cele mai transparente alegeri de până acum. 

Totodată, vorbim și de o prezență foarte scăzută a tinerilor și asta pentru că puțin peste 4700 de români cu vârste până în 34 de ani au votat aici, în Spania.

Asta ne arată că țara noastră poate să pice examenul la interesul tinerilor care s-au născut aici, în Spania, de a-și nominaliza reprezentanți în tatul român. De altfel, fruntași la votare sunt cei cu vârste între 45 și 64 de ani. 

E vorba despre acei români care se gândesc la un viitor în țara lor, mai exact, se gândesc să se întoarcă după 20-25 de ani în România și să beneficieze de pensia comunitară europeană", a relatat corespondentul Antena 3 CNN în Spania, Radu Trascău.

 

Poliția anunță cercetări după ce BEJ Argeș a sesizat cazul Gorghiu

24 Noi

"Polițiștii au fost sesizați de către Biroul Electoral Județean Argeș, cu privire la continuarea campaniei electorale pe o rețea de socializare, de către un membru al unei formațiuni politice. Astfel, au fost luate măsuri în vederea verificării aspectelor sesizate, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Reamintim că persoanele care continuă campania electorală, după încheierea oficială a campaniei, inclusiv pe rețelele de socializare, considerate spațiu public, pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei", a comunicat IPJ Argeș.

Peste 2 milioane de români au votat

24 Noi

Prezența la vot la ora 11.00 a ajuns la 11.65%.

Au votat 2.098.000 de români, potrivit datelor AEP.

cea mai mare prezență este înregistrată în județele Teleorman, Olt, Mehedinți, peste 13%.

La alegerile din 2019, în primul tur prezența la ora 11.00 era de 11,08%.

Geoană: Data viitoare sper să intrăm şi noi în rândul lumii, să votăm digital

24 Noi

Mircea Geoană a votat la la Liceul I.L. Caragiale din București, unde a venit împreună cu familia.

"Este o alegere care va influenţa viitorul României pentru multe decenii. Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară. Cred că alegerea este destul de clară. Avem de ales între corupţie şi extremism, între competenţă şi patriotism. Celor care încă nu s-au decis dacă şi cu cine să voteze, sper că noaptea le-a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare cetăţenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul în mod democratic şi liber şi un mesaj de încurajare pentru diaspora românească din Europa, din America de Nord - îi aşteptăm în număr mare la vot şi de asemenea pentru masiva diasporă basarabeană care a făcut diferenţa la alegerile din republica Moldova şi sper să facă diferenţa şi la alegerile prezidenţiale de la noi", a spus Geoană. 

"Noi am mai trecut prin acest exerciţiu, suntem încrezători şi sunt convins că românii şi româncele vor alege cel mai bun preşedinte pentru vremuri complicate. Avem de ales şi între pace şi insecuritate, între dezvoltare şi stagnare. Criza economică bate la uşă. Rugămintea mea este: alegeţi cei mai competenţi oameni pe care îi găsiţi pe aceste buletine de vot", a arătat Mircea Geoană.

El şi-a exprimat speranţa ca în România să se voteze cât mai curând în format digital.

"Data viitoare sper să nu mai votăm aşa. Sper să intrăm şi noi în rândul lumii, să votăm digital, cu blockchain. Este uşor depăşit sistemul nostru electoral, iar motivele sunt binecunoscute", a susţinut Geoană. 

Lasconi a adus prăjituri "fără blat" la secţia de votare

24 Noi

"Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să îşi facă bagajul să plece în altă ţară, într-o ţară în care să funcţioneze instituţiile statului, o ţară în care să ai parte de o şcoală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fi tratat. Am votat cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba în 1989 şi că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi, nu doar pentru unii", a afirmat Lasconi, după ce a votat, duminică, la Colegiul Tehnic 'Mihai Bravu' din Capitală.

Întrebată dacă are emoţii, ea a răspuns că simte că votul de duminică va aduce o "schimbare majoră" pentru România.

"De ieri, a fost aşa o presiune pe mine... Toată lumea îmi scria câte emoţii are, dar nu se gândea deloc la emoţiile mele. Simt că astăzi putem să facem o schimbare majoră pentru România. Iubesc ţara asta şi continui să lupt pentru ea", a replicat Lasconi.

Ea a precizat că le-a adus celor de la secţia de votare cafea, ceai, dar şi prăjituri.

"Le-am adus cafea, ceai şi prăjituri 'fără blat'. E important asta. 'Fără blat'", a răspuns preşedinta USR.

De asemenea, Elena Lasconi a spus că sâmbătă seară a sunat-o fiica ei, aflată în diaspora, care i-a spus că a votat în favoarea ei. 

Prezența la vot a trecut de 10%

24 Noi

Prezența la vot a trecut de 10%. Până acum au votat 1,8 milioane de români.

Kelemen Hunor: Am votat vocea raţiunii

24 Noi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că este convins că vom avea un preşedinte mult mai atent la ceea ce doreşte societatea românească şi a menţionat că România are nevoie de un preşedinte protector.

Kelemen Hunor şi-a exercitat, duminică, dreptul de vot la o secţie de votare din localitatea sa natală, Cîrţa, din judeţul Harghita.

”Am votat în armonie totală cu convingerile mele politice şi morale şi am votat vocea raţiunii. Vă îndemn să mergeţi la vot, astăzi este primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat de ce fel de preşedinte are nevoie România, preşedintele UDMR a răspuns: ”De un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa în primul rând de problemele legate de declinul demogafic fiindcă asta este problema cea mai importantă a României”.

 

Un polițist s-a împușcat în cap în timp ce se îndrepta spre o secție de votare

24 Noi

 Un tânăr de doar 22 de ani, polițist în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiu, s-a împușcat în cap, în această dimineață. Agentul se îndrepta spre o secție de votare unde urma să schimbe un coleg.

El a fost dus la Unitatea de Primiri Urgențe Giurgiu, de către Serviciul de Asistență Judiciară, inconștient, cu semne vitale.

Poliția face cercetări.

Polițistul de frontieră urma să efectueze paza la secția de votare nr. 121 din localitatea Frătești.  

Peste 1,5 milioane de români au votat

24 Noi

Prezența la vot a ajuns la 8,4%. Peste 1,5 milioane de români au votat deja la alegerile prezidențiale.

Cea mai ridicată prezență este în județele Giurgiu (9,19%), Olt (10,42%), Teleorman (10,%).

Iohannis a refuzat, în premieră, să trasmită un mesaj la secția de votare

24 Noi

Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București. El a venit singur, fără soția lui, Carmen.

El a votat și pentru referendumul din București.

Vă doresc o zi bună și să pofiți la vot, a declarat Klaus Iohannis.

El a refuzat să facă alte declarații. Pentru prima dată nu a transmis niciun mesaj la secția de votare și nici nu a răspuns la întrebările presei.

 

Prezența la ora 10.00, mai mare decât în 2014 și 2019

24 Noi

Prezența la vot la ora 10.00 este de 7,26, mai mare decât la primul tur al prezidențialelor în 2014 - 6,55% și 2019 - 6,89.

Până acum au votat peste 1,3 milioane de români.

AUR acuză că la o secție de vot din Marea Britanie etau buletine ștampilate și cere anchetarea ministrului de Externe

24 Noi

AUR acuză că "se pregătește o fraudare masivă a alegerilor prezidențiale" și va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu invocând "neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora".

"Acest lucru este confirmat de toate incidentele care au avut loc la secțiile de votare din diaspora din momentul deschiderii acestora.

La secția de votare din Watford, Marea Britanie, în momentul în care a fost deschis un pachet de buletine de vot care era sigilat și nu era umblat în el s-au descoperit mai multe buletine deja ștampilate. Toate aveau ștampila pusă pe unul dintre candidații independenți înscriși în cursa electorală. Însă, cazul de la Watford nu este singular.

Această tactică murdară demonstrează disperarea sistemului care simte cum pierde teren. În loc să joace corect, armata ostașului scriitor recurge la manipulări și tentative de fraudă pentru a rămâne la putere. Prin intermediul MAE se distribuie secţiilor de votare din străinătate buletinele de vot, ştampila de control şi ştampilele cu menţiunea "VOTAT", formularele pentru încheierea proceselor-verbale şi alte materiale necesare desfăşurării procesului electoral. Așadar, de integritatea buletinelor de vot ajunse în diaspora răspund fie MAE (dacă buletinele au plecat deja preștampilate din România), fie membrii birourilor electorale (în cazul în care frauda prin preștampilare s-a produs direct în secție).

Tocmai de aceea AUR va depune plângere penală împotriva ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora.

Solicităm Parchetului General să procedeze de urgență la ridicarea înregistrărilor audio-video din secția Watford (Marea Britanie) pentru a se identifica dacă falsificarea a avut loc acolo, precum și să întocmească de urgență o adresă către Ministrul de Externe solicitând acesteia informații detaliate cu privire la măsurile concrete luate în vederea asigurării unui proces electoral legal.

Trebuie identificat de urgență momentul falsificării și totodată amploarea acestui fenomen, pentru ca procesul electoral să poată continua democratic.

Frauda electorală este o crimă împotriva democrației, iar evenimentele din diaspora arată că integritatea alegerilor este pusă în pericol.

Dacă astfel de nereguli sunt descoperite acum, în fazele timpurii ale procesului electoral, ce ne putem aștepta să se întâmple în ziua votului în țară? România nu își mai permite să fie luată ostatica unor jocuri politice murdare. Este momentul ca autoritățile electorale să intervină ferm și să investigheze aceste nereguli. Orice tentativă de fraudă trebuie expusă și sancționată, iar cei responsabili trași la răspundere. Facem un apel către toți cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice nereguli întâlnite în procesul electoral. De asemenea, cerem autorităților competente să acționeze rapid și transparent pentru a asigura corectitudinea votului", a anunțat AUR.

Peste un milion de oameni au fost la vot până acum

24 Noi

Peste 6% dintre români au votat deja. 

Potrivit AEP a fost depășit primul milion de cetățeni români care au votat până acum.

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei, a fost sesizată Poliția

24 Noi

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a încălcat legea electorală, a decis Biroul Electoral Județean Argeș, conform unui document al instituției, care a sesizat Poliție pe motiv că ea a continuat propaganda electorală pentru Nicolae Ciucă după încheierea campaniei pentru alegerile prezidențiale 2024, turul 1..

Ministra Alina Gorghiu a contestat decizia la Biroul Electoral Central. Ea a susținut că nu a încălcat legea. Gorghiu susține că mesajul nu conține propagandă electorală pentru că nu îndeamnă la votarea candidatului PNL, ci îl arată pe Ciucă împreună cu familia sa.

În decizia BEJ Argeș a fost analizată o postare a Alinei Gorghiu, făcută pe Facebook în 23.11, ora 13.12. Ea a postat două fotografii cu Nicolae Ciucă, cu mesajul "Familia e totul pentru el. Iubește pacea pentru că știe ce însemană războiul". 

O sesizare după această postare a fost făcută la 15.15 și a fost analizată, fiind decis ca Gorghiu să șteargă postarea. De asemenea, BEJ a sesizat IPJ Argeș.

Ciolacu: Am votat pentru ca românii să aibă un trai decent

24 Noi

Marcel Ciolacu a venit singur la vot, la școala gimnazială nr. 192 din București.

"Am votat pentru o Românie puternică economic, cu o voce puternică în lume, unde românii să aibă un trai decent, pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară.

Am votat pentru cât mai multe victorii pentru România, cum  a fost aderarea pentru Schengen.

Am votat pentru stabilitate, echilibru, echitate socială și pace.

Ne dorim un trai mai bun.

După această campanie electorală așa va fi", a declarat Ciolacu.

 

Bolojan: "Am votat pentru o Românie europeană și pentru un președinte responsabil"

24 Noi

Ilie Bolojan a votat la alegerile prezidențiale, la Oradea, la Colegiul Emanuil Gojdu.

El a declarat că a votat pentru "o Românie europeană și pentru un președinte responsabil".

Peste 710.000 de români au votat deja

24 Noi

Prezenșa la vot e de 3,94%. Numărul românilor care au votat deja a trecut de 710.00, potrivit AEP.

Călin Georgescu: Votul nu e doar un simbol al democrației, e credință în oameni

24 Noi

"Nu am votat pentru mine, ci pentru cei umiliți, care simt că nu contează în această lume.

Votul nu e doar un simbol al democrației, e credință în oameni.

Vreau să apăr linia neamului, uniți putem avea o lucrare unii cu alții și toți cu Dumnezeu", a declarat Călin Georgescu.

Ludovic Orban: Să nu cumva să mă votaţi!

24 Noi

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a amintit că el s-a retras recent din cursa prezidenţială și a îndemnat să nu fie votat.

"O diversiune care s-a lansat, şi trebuie să o spun că inclusiv preşedinţii secţiilor de votare au spus această năzdrăvănie, că voturile mele se transferă către candidatul pe care l-am propus. Este o minciună gogonată. Să nu cumva să mă votaţi, să votaţi candidata pe care v-am rugat să o votaţi", a declarat Orban la secţia de votare.

El i-a îndemnat pe români să meargă la vot.

"Dacă mă votaţi pe mine, voturile se pun la mine şi nu ne atingem obiectivul pentru care am făcut acest sacrificiu, pentru care am luat această decizie grea. Veniţi la vot, este fundamental să veniţi la vot!", a transmis Orban. 

Peste 600.000 de români au votat deja

24 Noi

Prezența la vot la ora 8.30 e de 3,42%.

Au votat peste 620.000 de români, anunță AEP.

Nicolae Ciucă: Sper să vină la vot cât mai mulți români, e vorba de viitorul nostru

24 Noi

Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale.

”Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români pentru vorba de viitorul nostru, este vorba de viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă la ieşirea din secţie de votare.

El a adăugat: ”Îmi spun speranţa că astăzi democraţia şi libertatea cu adevărat vor învinge”.

Soţia sa  a declarat jurnaliştilor că a votat pentru ca barierele care acum ne separă să cadă.

”Am venit cu sufletul deschis, cu inima plină de speranţă. Am votat pentru ca barierele care acum ne separă să cadă, să construim împreună, să fim uniţi şi în acest fel vom primi ceea ce merităm cu adevărat. Şi aş vrea să vă împărtăşesc ceva. Aseară nepoţica noastră ne-a întrebat ce înseamnă cuvântul democraţie. În câteva cuvinte i-am explicat cât poate să înţeleagă un copil de patru ani, dar vom continua să-i explicăm ce înseamnă democraţia, cum trebuie apărată democraţia, ce drepturi are, ce îndatoriri are faţă de această ţară pentru ca la un moment dat ea şi alţi copii să nu fie nevoiţi să plece aşa cum foarte mulţi compatrioţi ai noştri au plecat şi pe care ni-i dorim înapoi, pe toţi. Cu Dumnezeu înainte şi cu speranţa şi credinţa că în următoarea perioadă binele şi prosperitatea vor fi o normalitate în familiile românilor”, a declarat soţia lui Nicolae Ciucă.

Prezență la vot la ora 8.00 - 2,50%

24 Noi

Prezența la vot la ora 8.00 este de 2,50%.

Au votat deja peste 440.000 de români.

Prezența cea mai ridicată este în județele Ilfov, Dâmbovița, Constanța, Teleorman, Olt, iar cea mai scăzută în Satu Mare, Vaslui.

 

Toni Greblă: Nu e până acum nicio problemă la nicio secție de votare

24 Noi

"Nu e până acum nicio problemă la nicio secție de votare, nu au fost incidente în timpul campaniei electorale. În nicio secție de votare din străinătate nu a fost comunicat niciun fel de incident în legătură cu desfășurarea votului.

Nu s-a înregistrat niciun fel de incident, nu avem înregistrată niciun fel de contestație până în acest moment", a declarat duminică dimineață președintele AEP, Toni Greblă.

Peste 200.000 de români au fost deja la vot

23 Noi

Peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit AEP, cei mai mulți au votat în Marea Britanie - peste 37.000 de români. În Germania au votat 32.892 de români, în timp ce în Italia au votat deja 28.478.

În Spania sunt peste 23.380 de români care au votat, în timp ce în Republica Moldova au fost la urne 22.754 de români.

1.739 de români au votat și în SUA, în China au votat 82, iar în Rusia - 26.

Răspunsul MAI pentru USR

23 Noi

Ministerul Afacerilor Interne a răspuns USR, care a precizat, vineri seară, că „alegătorii sunt hărțuiți de Poliția lui Predoiu”.

„Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia..()”. Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare”, a transmis MAI.

MAI a mai precizat că „Poliția Română acționează strict în baza Legii, fără a face discriminări în funcție de apartenența politică a celor implicați.”

„Sancțiunile aplicate vizează exclusiv respectarea regulilor stabilite prin lege, iar măsurile nu sunt îndreptate împotriva unei formațiuni politice sau a simpatizanților acesteia, ci împotriva încălcării prevederilor legale. În această perioadă, este important ca toți cetățenii și formațiunile politice să respecte rigorile legii, pentru a garanta un proces electoral corect, transparent și democratic. Subliniem că Poliția Română are datoria să intervină acolo unde se constată abateri de la normele legale, inclusiv în ceea ce privește activitatea pe rețelele de socializare, acestea fiind parte integrantă a spațiului public, conform legii. Toate efectivele desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public. Astfel, scopul acestor intervenții este asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online”, se mai arată în comunicat.

USR acuză că alegătorii sunt „hărtuți de Poliția lui Predoiu”

23 Noi

USR acuză că se înmulțesc cazurile de alegători care „sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări pe Facebook și TikTok”.

„În această dimineață, la Timișoara, un membru USR s-a trezit cu poliția la ușă, după ce a distribuit o postare a lui Dan Barna, europarlamentar USR.

În Brașov, mama unui simpatizant USR a primit un telefon din partea Poliției Române. A fost amenințată în repetate rânduri că va primi o amendă de 4.500 lei și vor veni la ea acasă dacă Albert nu șterge postările de pe TikTok. Dovada, în comentarii.

În Teleorman: Un consilier local USR din comuna Tătărăștii de Jos s-a trezit cu doi comisari de la Poliția Orașului VIdele pentru două postări pe grupurile județene. Postările au fost făcute în timpul campaniei. A fost sancționat cu avertisment de poliție.

În Piatra Neamț: Pentru un story privat, un simpatizant USR a fost chemat la Poliția Piatra Neamț, unde a fost obligat, de față cu alți trei polițiști, să șteargă story-ul privat.

Și în Comuna Horia, de lângă Roman, un simpatizant din Diaspora a povestit cum mama lui s-a trezit la poartă cu polițiștii, care i-au transmis că ar fi bine ca fiul să șteargă postările.

În București: Consilierul local Paul Ene a fost somat să șteargă o postare în care a spus că va veni la vot.

Alt simpatizant, din Argeș, sunat și vizitat acasă de cineva din Poliție”, a precizat USR.

USR a cerut „încă o dată Poliției lui Cătălin Predoiu să se oprească din intimidarea oamenilor”.

Panică în Dâmbovița. O secție de votare a luat foc

23 Noi

Panică la o secție de votare din Dâmbovița. Aceasta a luat foc după ce membrii secției au vrut să se încălzească și au făcut focul în sobă. 

Incendiul se manifestă la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați. 

Totodată, au fost afectați și 10 metri pătrați din tavanul din rigips.

Nu au fost înregistrate persoane rănite, fiind doar pagube materiale.

Citește mai multe aici.

Premierul Dorin Recean îi îndeamnă pe moldovenii care au și cetățenie română să meargă la vot

23 Noi

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, i-a îndemnat sâmbătă pe moldovenii care deţin şi cetăţenia română să voteze neapărat la alegerile prezidenţiale din România. 

„Vreau să invit toţi cetăţenii români din Republica Moldova să meargă neapărat să-şi exercite dreptul de vot. România este un partener foarte important pentru Republica Moldova. România întotdeauna ne-a ajutat şi a intervenit în cele mai dificile momente. Cred că avem obligaţia cetăţenească să participăm la aceste alegeri. Am spus acelaşi lucru şi atunci când trebuia să mergem la vot pentru europarlamentare. Trebuie să fim cetăţeni responsabili şi să mergem la vot”, a declarat Dorin Recean, potrivit NewsMaker.

Citește mai multe AICI.

 

Până sâmbătă, la ora 15:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 104.000 de alegători

23 Noi

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri, până sâmbătă la ora 15,00, s-au prezentat la vot 104.089 de cetăţeni români.

De asemenea, 4.227 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de peste 108.000.

Cei mai mulţi alegători români au votat în Marea Britanie - 16.437, Republica Moldova - 16.174, Germania - 15.554, Italia - 13.112, Spania - 11.409, Franţa - 5.045, Belgia - 4.774, Ţările de Jos (Olanda) - 4.044, Austria - 3.435.

O prezenţă importantă la urne s-a înregistrat şi în Danemarca - 1.719, Irlanda - 1.434 şi Elveţia - 1.336.

Preşedinţii secţiilor de votare merg astăzi să preia sacii cu buletine de la birourile electorale

23 Noi

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale sunt pe ultima sută de metri. De astăzi, preşedinţii secţiilor de votare ajung la birourile electorale să preia sacii cu buletinele de vot.

Totul se face organizat şi programat astfel încât să nu existe probleme legate de transportul buletinelor de vot.

Toţi sacii vor fi transportaţi cu ajutorul maşinilor puse la dispoziţie de primării şi cu ajutorul angajaţilor MAI (jandarmi sau poliţişti) care vor supraveghea tot acest proces de predare-primire şi transport.

Din momentul în care sunt preluaţi sacii, ei sunt transportaţi în secţiile de votare de care aparţin, sunt depozitaţi în săli, sălile sunt încuiate şi sigilate şi apoi totul este păzit peste noapte de angajaţii MAI.

Ministerul de Interne: Campania electorală s-a încheiat oficial la ora 7, continuarea propagandei electorale este interzisă

23 Noi

Mobilizare de forţe la Ministerul de Interne, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Peste 45.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri se vor asigura că votul se desfăşoară fără încălcarea legii. Peste 18.000 de secţii de votare vor fi deschise în toată ţara.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: "Campania electorală s-a încheiat oficial astăzi la ora 7, deci continuarea propagandei electorale este interzisă și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Potrivit deciziei BEC, se interzice afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, care se referă la alegerile pentru Președintele României, precum și difuzarea de astfel de mesaje electorale în format video, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate. De asemenea, se interzice sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați. 

Nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale menținerea conținutului cu caracter electoral referitor la alegerile prezidențiale, care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de Internet și pe platformele online de socializare și nu face obiectul unei promovări plătite pentru afișarea respectivului conținut ulterior încheierii campaniei electorale. 

Din punct de vedere al competențelor care au revenit Ministerului Afacerilor Interne, campania electorală s-a desfășurat în condiții de normalitate.

Efectivele MAI au asigurat măsurile de ordine publică și de protecție a participanților la 190 de manifestări electorale care au avut loc în București și în alte 96 de localități din 36 de județe. Toate evenimentele electorale s-au desfășurat fără incidente deosebite. "

Aproape 54.000 de români din diaspora au fost deja la vot în primul tur al prezidenţialelor.

Peste 45.000 de români din diaspora au votat deja

23 Noi

Până sâmbătă la ora 3,00, s-au prezentat la urne în diaspora, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 41.055 de alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea secţiilor vineri şi până sâmbătă la ora 3,00, s-au prezentat la urne 41.055 de cetăţeni români, iar prin corespondenţă au votat 4.227 de alegători, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind de 45.282.

Cei mai mulţi alegători români au votat în Marea Britanie - 7.988, Germania - 5.299, Republica Moldova - 5.122, Italia - 5.013, Spania - 4.859, Franţa - 1.882, Belgia - 1.620, Ţările de Jos (Olanda) - 1.600, Austria - 1.353, SUA - 749, Irlanda - 713, Danemarca - 600, Canada - 567 şi Elveţia - 521.

Sâmbătă este a doua zi de alegeri prezidenţiale în diaspora.

Românii din diaspora pot vota la alegerile prezidenţiale până la ora 23,59 şi sâmbătă, nu doar duminică, în cazul în care mai sunt persoane la rând, la ora 21,00, pentru a-şi exercita dreptul constituţional.

Câți români au votat în diaspora până la ora 21.00

22 Noi

Până la această oră au votat peste 40.000 de români din diaspora. 

Cei mai mulţi alegători români au votat în Marea Britanie - 6.189, Republica Moldova - 5.122, Germania - 5.045, Italia - 4.750, Spania - 4.566, Franţa - 1.756, Ţările de Jos (Olanda) - 1.491, Belgia - 1.475, Austria - 1.281, Danemarca - 583, Irlanda - 540 şi Elveţia - 495.

Alegătorii aflați la cozi la secțiile din străinătate pot vota până la 23.59 și vineri și sâmbătă

22 Noi

Biroul Electoral Central a decis, vineri, că alegătorii aflaţi în sediul secţiilor de vot din străinătate la ora 21.00 sau la cozi în afara acestora îşi pot exprima votul pentru alegerea preşedintelui României până cel târziu la ora 23.59 şi în zilele de vineri şi sâmbătă, nu doar duminică.

Decizia a fost luată după ce ICCJ a admis o acţiunea a USR, prin care era atacată o decizie anterioară a BEC.

Peste 38.000 de români din diaspora au votat până la ora 20

22 Noi

Până la această oră au votat peste 38.000 de români din diaspora. 

Potrivit AEP, cei mai mulți au votat în Marea Britanie, peste 5.300. În R. Moldova au votat 5.033 de români, în timp ce în Germania au votat 4.688.

În Italia s-au prezentat la urne 4468.

În Rusia, până la ora 20.00, au votat 12 români.

Câți români au votat până la această oră

22 Noi

Până la această oră au votat peste 22.000 de români din diaspora. 

Potrivit AEP, cei mai mulți au votat în Republica Moldova, aproape 3.500. În Spania au votat 2.178 de români, în timp ce în Germania au votat deja 2.200.

Și în Marea Britanie sunt peste 2.400 de români care au votat, în timp ce în Italia s-au prezentat la urne 2.545.

20 de români au votat și în China, în SUA au votat 34, iar în Rusia 9.

Cum arată buletinul de vot din primul tur

22 Noi

Au apărut primele imagini cu buletinul de vot din primul tur, cu cei 14 candidați înscriși în cursa pentru cea mai înaltă funcție din stat.

 

George Simion a votat la Roma

22 Noi

Președintele AUR, George Simion, și-a exprimat votul la alegerile prezidențiale, la Consulatul României de la Roma.

 

Câți români au votat în disapora până la ora 12:30

22 Noi

Potrivit datelor publicate de AEP, până la ora 12:30 au votat 6.012 persoane. Dintre acestea, aproximativ 4.000 prin corespondență. 

În diaspora, cei mai mulți votanți sunt în Republica Moldova, unde au fost la urne deja peste 1.200 de români.

Până la această oră, în Australia, unde au fost printre primele secții deschise, au votat 69 de români. În Turcia sunt 54 de voturi, iar în Germania 45.

Și în Statele Unite au votat 34 de români, în timp ce în Canada 19.

În Federația Rusă, unde sunt deschise două secții de vot, au mers la urne 5 români.

 

Zeci de preşedinţi sau locţiitori din secţiile de votare s-au retras de la alegeri

22 Noi

Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri, invocând motive medicale sau faptul că sunt plecaţi din ţară în perioada scrutinului, astfel că s-au organizat mai multe trageri la sorţi pentru înlocuirea lor.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Arad, judecătorul Cosmin Branc, a declarat, pentru AGERPRES, că până vineri s-au organizat cinci trageri la sorţi în vederea înlocuirii celor care s-au retras din secţiile de votare. Ei fuseseră desemnaţi prin tragere la sorţi computerizată efectuată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

"În toate cazurile, motivele invocate au fost întemeiate, iar cererile de înlocuire au fost admise. Este vorba de motive medicale, ori unele persoane sunt plecate din ţară în scop profesional sau din alte considerente", a explicat preşedintele BEJ.

El a subliniat că pentru alegerile prezidenţiale de duminică s-au retras mai puţini preşedinţi şi locţiitori decât la scrutine anterioare. De exemplu, înainte de alegerile locale din iunie, aproximativ 170 de preşedinţi şi locţiitori au fost înlocuiţi.

În caz de forţă majoră, precizează BEJ, înlocuirea se realizează de AEP inclusiv în ziua votării.

Preşedinţii sau locţiitorii lor sunt aleşi cu ajutorul unui program informatic, iar lista persoanelor care fac parte din corpul experţilor electorali, gestionată de AEP, cuprinde în jur de 1.500 de nume în judeţul Arad, fiind vorba în special de jurişti, economişti sau profesori.

În judeţ au fost organizate 440 de secţii de votare, dintre care 115 în municipiul Arad. 

AEP: Până la ora 9.00 au votat în diaspora 4.377 de alegători. 150 s-au prezentat la urne

22 Noi

Până la ora 9,00 au votat vineri, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, în diaspora, 4.377 de alegători - 150 pe liste suplimentare şi 4.227 prin corespondenţă, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, la ora locală 12,00 (ora 1,00 - ora României) s-au prezentat la urne 150 de cetăţeni români

Prin corespondenţă şi-au exercitat dreptul constituţional 4.227 de alegători din străinătate.

Cei mai mulţi alegători români s-au prezentat la urne, până acum, în Australia, la Sydney - 23 şi la Melbourne - 10. La Auckland, în Noua Zeelandă, prima ţară unde a început votarea, şi-au exercitat dreptul de a alege 11 cetăţeni. La Beijing, în China, au venit la urne până acum 6 români, iar la Seul, în Republica Coreea - 11.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

Imagini de la secțiile de vot din Australia, Japonia, Thailanda, Singapore, Vietnam. Precizările MAE

22 Noi

Votarea în străinătate la alegerile pentru alegerile prezidențiale a început vineri, 22 noiembrie 2024, ora 01:00 (ora României), când s-a deschis prima secție de votare, organizată la Auckland, a anuntat MAE vineri dimineață.

Votul a început și la secțiile din Australia, Japonia, Republica Coreea, China, Thailanda, Singapore, Hong Kong, Malaysia, Filipine și Vietnam.

Lista sediilor secțiilor de votare din străinătate este disponibilă aici: https://www.mae.ro/.../anul.../alegeri_2024/lista_sectii.pdf

Programul secțiilor de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale este:

- Vineri, 22 noiembrie 2024, între orele locale 12:00 și 21:00;

- Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 și 21:00;

- Duminică, 24 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 și 21:00.

Pentru a vota în străinătate la alegerile prezidențiale este necesar unul dintre următoarele acte de identitate emise de statul român, cu condiția de a fi valabil în ziua votării:

· Cartea de identitate

· Cartea electronică de identitate

· Cartea de identitate provizorie

· Buletinul de identitate

· Pașaportul diplomatic

· Pașaportul diplomatic electronic

· Pașaportul de serviciu

· Pașaportul de serviciu electronic

· Pașaportul simplu

· Pașaportul simplu electronic

· Pașaportul simplu temporar

· Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)

Pentru informații actualizate și harta interactivă a secțiilor de vot din străinătate, accesați site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secțiunea Alegeri Prezidențiale 2024.

 

Primii votanți în Japonia

22 Noi

Secţiiile de votare s-au deschis şi în Japonia. În Tokyo, mai mulţi români au votat încă din primele minute de la deschdierea secțiilor de votare.

Ambasada României a postat pe Facebook imagini cu cei care au ajuns la urne.

 

Prima secție s-a deschis în Aukland, Noua Zeelandă

21 Noi

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că startul votării pentru alegerile prezidenţiale a fost dat în străinătate, prima secţie de votare deschizându-se în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.

Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informaţiilor şi a datelor primite de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, au fost înfiinţate 950 de secţii de votare în străinătate, cu 35 mai multe faţă de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleşi reprezentanţii României în Parlamentul European.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2024, între orele locale 12:00 şi 21:00, sâmbătă, 23 noiembrie 2024 şi duminică, 24 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 şi 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, în ziua de duminică, pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).

„Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar”, menţionează AEP.

Sursa citată precizează că datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secţii de votare din străinătate, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora.

Lista sediilor secţiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, la următorul link: https://www.roaep.ro/management-electoral/wp-content/uploads/2024/11/Lista-sediilor-sectiilor-de-votare-din-strainatate-prezidentiale_parlamentare-2024.pdf

Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2024 se regăsesc pe pagina de internet a Autorităţii, www.roaep.ro.

Doi candidați vor intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024

19 Noi

În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea absolută (50%+1 din voturi) după primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin între primii doi clasați. Astfel, pe data de 8 decembrie, data programată pentru al doilea tur, alegătorii vor primi buletine de vot cu două nume.

Câștigătorul alegerilor prezidențiale 2024 este candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.

Candidații din primul tur și ordinea lor pe buletinele de vot

19 Noi

Pentru primul tur al alegerilor prezindențiale 2024, 14 candidați au fost înscriși în cursă, iar ordinea lor pe buletinele de vot a fost decisă de Biroul Electoral Central (BEC), prin taregere la sorți.

De menționat este că luni, 18 noiembrie, cu 6 zile înaintea primului tur, Ludovic Orban a anunțat că se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale în favoarea Elenei Lasconi, candidata USR.

  1. Elena Lasconi – USR
  2. George Simion – AUR
  3. Marcel Ciolacu – PSD
  4. Nicolae Ciucă – PNL
  5. Kelemen Hunor – UDMR
  6. Mircea Geoană – independent
  7. Ana Birchall – independent
  8. Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
  9. Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
  10. Ludovic Orban – Forța Dreptei
  11. Călin Georgescu – independent
  12. Cristian Diaconescu – independent
  13. Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
  14. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Documente necesare pentru vot și unde se pune ștampila

19 Noi

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România trebuie să se prezinte cu unul dintre următoarele acte de identitate valabile în ziua votării:

  • Carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie
  • Buletin de identitate
  • Pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic
  • Pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic
  • Carnet de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare

Alegătorii primesc un buletin de vot pe care sunt trecuți candidații, apoi intră în cabinele de vot și pun ștampila VOTAT pe patrulaterul care corespunde candidatului favorit, ies din cabine și introduc buletinul de vot în urnă. Buletinul va fi apoi îndoit, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. 

În cazul în care ștampila este aplicată greșit, alegătorul poate cere un nou buletin de vot, dar numai dacă buletinul nu a fost introdus în urnă. În această situație, primul buletin de vot va fi anulat.

Cum afli la ce secție de votare ești arondat

19 Noi

În cazul persoanelor care au mai votat până acum, iar domiciliul a rămas neschimbat, este foarte posibil ca alegerile prezidenţiale 2024 să voteze la aceeaşi secţie ca până acum. Însă cel mai sigur mod de a afla secţia de votare este o căutare simplă pe registrulelectoral.ro, în baza CNP-ului și numelui de familie. 

Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliul în ziua alegerilor pot vota la orice secţie, pe liste suplimentare. Cu toate acestea, un bucureştean nu va putea vota într-un alt sector, ci numai la secţia de care aparţine.

Programul secțiilor de votare

19 Noi

Pe 24 noiembrie, în ziua primului tur, secțiile de votare se deschid la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Alegătorii care se află în secțiile de vot sau la coadă la ora 21:00 pot vota până cel târziu la ora 23:59.

În diapora, secțiile de votare vor fi deschise timp de trei zile, în primur tur, dar șiîn cel de-al doilea, programul fiind astfel: 

  • Vineri, 22 noiembrie 2024, între orele 12:00-21:00
  • Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, între orele 7:00-21:00
  • Duminică, 24 noiembrie 2024, între orele 7:00-21:00.

Ca și în țară, votul poate fi prelungit până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

x close