Antena 3 CNN High Tech Anumite servicii Microsoft au picat în întreaga lume. Utilizatorii au raportat că Word, PowerPoint și Outlook nu au putut fi accesate

Anumite servicii Microsoft au picat în întreaga lume. Utilizatorii au raportat că Word, PowerPoint și Outlook nu au putut fi accesate

microsoft
Sigla companiei Microsoft. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    31 Iul 2024   •   08:09

O întrerupere globală a afectat, marți, produsele Microsoft, inclusiv serviciul de e-mail Outlook și jocul video Minecraft. Compania a transmis scuze pentru incident, care a durat aproape 10 ore și a determinat mii de utilizatori să raporteze probleme cu serviciile Microsoft, potrivit BBC.

Problema a fost rezolvată, ulterior, a declarat gigantul tehnologic într-o actualizare.

Firma a declarat că investigațiile preliminare arată că întreruperea a fost cauzată de un atac cibernetic și de eșecul de a se apăra corespunzător împotriva acestuia.

Incidentul survine la mai puțin de două săptămâni după ce o pană globală majoră a lăsat inaccesibile aproximativ 8,5 milioane de computere care foloseau sisteme Microsoft, afectând asistența medicală și călătoriile, după o actualizare software defectuoasă efectuată de firma de securitate cibernetică CrowdStrike.

„Deși evenimentul declanșator inițial a fost un atac DDoS (Distributed Denial-of-Service)... investigațiile inițiale sugerează că o eroare în punerea în aplicare a sistemului nostru de apărare a amplificat impactul atacului în loc să îl atenueze”, se arată pe site-ul web al platformei de cloud computing Microsoft Azure.

Atacurile DDoS funcționează prin inundarea unui site web sau a unui serviciu online cu trafic de internet, în încercarea de a-l scoate offline sau de a-l face inaccesibil în alt mod.

„Pare ușor suprarealist faptul că ne confruntăm cu o nouă întrerupere gravă a serviciilor online de la Microsoft”, a declarat profesorul Alan Woodward, expert în securitate informatică. „Te-ai aștepta ca infrastructura de rețea a Microsoft să fie rezistentă la bombe”.

Marți, o alertă pe site-ul web al gigantului tehnologic privind starea serviciilor a declarat că întreruperea a afectat Microsoft Azure - platforma de cloud computing din spatele multor servicii ale sale - și Microsoft 365, care include sisteme precum Microsoft Office și Outlook.

De asemenea, sistemele sale de cloud Intune și Entra au fost enumerate printre cele afectate.

Microsoft a declarat că a implementat un remediu pentru problemă, care „arată îmbunătățiri”, și că va monitoriza situația „pentru a asigura recuperarea completă”.

„Ne cerem sincer scuze pentru neplăcerile create”, a afirmat Microsoft într-o postare pe X, fostul Twitter.

Instanțe și bănci, afectate de întreruperea serviciilor Microsoft

Întreruperea pare să fi afectat și alte servicii care se bazează pe platformele Microsoft, Cambridge Water fiind printre cei afectați.

„Din cauza unor probleme la nivel mondial cu Microsoft Azure, o problemă cu site-ul nostru afectează mai multe servicii, inclusiv MyAccount și PayNow”, a declarat aceasta într-o postare pe X.

HM Courts and Tribunals Service - care este responsabil pentru administrarea instanțelor și tribunalelor penale, civile și de familie din Anglia și Țara Galilor - a declarat că este conștient de problemele cu „mai multe servicii online”.

Unii clienți ai NatWest au raportat, de asemenea, probleme. Un purtător de cuvânt al băncii a declarat pentru BBC: „Suntem conștienți de faptul că unii clienți au întâmpinat dificultăți în accesarea paginilor noastre web astăzi. Acest lucru a fost legat de problemele raportate de Microsoft Azure care a afectat unele servicii Microsoft la nivel global.

„Problema a fost acum rezolvată și paginile noastre web funcționează normal. Ne cerem scuze clienților pentru orice inconveniente cauzate.”

Între timp, echipa olandeză de fotbal FC Twente a postat pe Twitter o actualizare pentru fanii săi, anunțând că site-ul său de bilete și aplicația clubului nu sunt disponibile pentru suporteri ca urmare a întreruperii.

Problemele legate de unul dintre cele mai importante produse ale Microsoft au apărut cu câteva ore înainte ca gigantul tehnologic să prezinte ultima sa actualizare financiară.

În ultimii ani, Microsoft Azure a fost unul dintre principalele motoare de profit pentru Microsoft. Dar cererea a încetinit în ultimele luni, zguduind investitorii.

Acțiunile companiei au scăzut marți cu 2,7% în tranzacțiile after-hours, după ce compania a raportat o creștere mai slabă decât se aștepta în perioada aprilie-iunie.

Veniturile din unitatea „cloud inteligent” au crescut cu 21% față de anul precedent în trimestru, a declarat Microsoft. Veniturile totale au crescut cu 15% la 64,7 miliarde de dolari (50,4 miliarde de lire sterline), în timp ce profitul a crescut cu 11% la 22 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: microsoft Word PowerPoint outlook
Citește mai multe din High Tech
» Vezi toate știrile din High Tech
Cele mai noi știri
Parteneri
x close