Pana globală care a afectat companiile aeriene, de comunicații, bănci și spitale a fost cauzată de un update al companiei de securitate cibernetică Crowdstrike la sistemele Microsoft Cloud. Compania americană a recunoscut problema și a spus că lucrează la remedierea ei. Pana globală a sistemelor informatice, cea mai mare din 2017 până în prezent, potrivit BBC, a scăzut valoarea acțiunilor Crowdstrike cu până la 21%.
Compania Crowdstrike a transmis, într-un comunicat de presă, că lucrează la remedierea problemei și că aceasta nu a fost cauzată de un „incident de securitate sau de un atac cibernetic.”
„Problema a fost identificată, izolată și a fost implementată o remediere. Sistemele Mac și Linux nu sunt afectate”, a transmis compania.
„Recomandăm organizațiilor să se asigure că comunică cu reprezentanții Crowdstrike prin canale oficiale. Echipa noastră este pe deplin mobilizată pentru a asigura securitatea și stabilitatea clienților Crowdstrike”, au mai spus aceștia.
Un purtător de cuvânt al Microsoft a spus că „Suntem conștienți de o problemă care afectează dispozitivele Windows din cauza unei actualizări de la o platformă software terță parte. Anticipăm că va veni cu o rezolvare.
Crowdstrike a pierdut o cincime din valoarea sa după pana globală
Acțiunile Crowdstrike au scăzut cu 21% după pana globală. Aceasta este o pierdere de 16 miliarde de dolari, potrivit BBC.
Specialiștii din industrie spun că problema se concentrează pe faptul că companiile de securitate în cloud au privilegii de nivel foarte înalt pentru a actualiza sistemele de bază ale clienților lor.
Când funcționează, ajută la protejarea sistemelor lor. Când o încercare de actualizare eșuează, cad toate sistemele pe care ar trebui să le protejeze.
Crowdstrike este o companie de securitate cibernetică înființată în 2011 cu scopul de a proteja cele mai mari companii și hardware-uri din lume de amenințările și vulnerabilitățile cibernetice.
Produsele companiei încearcă să prevină pătrunderea programelor sau fișierelor rău intenționate în rețelele corporative de pe dispozitivele care se conectează la acestea, cum ar fi telefoanele și laptopurile.
De asemenea, își propune să protejeze datele companiilor care le mută de pe propriile servere la așa-numiții furnizori de cloud. Compania are sediul în Texas.