Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen l-a criticat în față pe Viktor Orban la PE: „Încă mai sunt unii care dau vina pe invadat, nu pe invadator”

Ursula von der Leyen l-a criticat în față pe Viktor Orban la PE: „Încă mai sunt unii care dau vina pe invadat, nu pe invadator”

Ursula von der Leyen vorbeste de la pupitrul PE in timp ce, pe fundal, Viktor Orban o priveste.
Ursula von der Leyen l-a criticat dur pe Viktor Orban în timpul discursului ei din Parlamentul European. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    09 Oct 2024   •   15:08

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a criticat în față pe Viktor Orban pentru sprijinul său acordat regimului de la Kremlin, în timpul unui discurs ținut după cel al liderului ungar, relatează Politico. Șefa CE l-a acuzat pe Orban că este un apropiat al lui Putin, că a permis interferența străină a Rusiei și Chinei în Ungaria și că și-a dezamăgit poporul.

„Încă mai sunt unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat. Nu pe setea de putere a lui Putin ci pe setea de libertate a Ucrainei”, a spus Von der Leyen.

Uitându-se direct la Viktor Orban, ea a continuat – „Aș vrea să-i întreb. Ar fi de dat ei vreodată vina pe unguri pentru invazia sovietică din 1956? Sau pe cehi și pe slovaci pentru represiunea sovietică din 1968? Sau pe lituanieni pentru violențele sovietice din 1991?”.

La aceste întrebări retorice, europarlamentarii din grupurile politice pro-europene au reacționat cu aplauze.

Reacția dură a Ursulei von der Leyen vine în contextul unor critici anterioare, conform cărora șefa CE ar fi fost mult prea blândă atunci când a gestionat problema drepturilor omului și statului de drept în Ungaria, o țară în care statul a cunoscut un pronunțat regres al democrației în ultimii ani.

Criticile ei vin cu câteva săptămâni înainte ca echipa de 26 de comisari europeni să vină în fața Parlamentului European pentru votul de învestitură – vot la care Von der Leyen va avea nevoie de sprijin important.

Ungaria deține, în prezent, președinția rotativă a Consiliului UE. La începutul acestei perioade de șase luni, în iulie, Viktor Orban a mers în ceea ce el a numit „misiuni de pace”, mai întâi la Kiev, după care la Moscova și Beijing. Fără a primi nicio autorizație, Orban a spus că face vizitele în numele UE.

După comentarii făcute de liderii grupurilor politice din PE, Orban, vizibil șocat, a primit șansa de a răspunde și a s-a declarat „surprins de spusele președintei”.

„Intenționat nu am vorbit despre disputele noastre pentru că, fiind la președinția Consiliului, lucrăm pentru Europa. Nu este corect să discutăm de aceste dispute de opinie, aici, când vorbim de președinție”, a spus Orban.

Orban a adăugat că, „în loc să fie neutră” și să „protejeze tratatele UE”, Comisia a devenit „o armă politică”.

Critici dure pe tema imigrației și economiei

Von der Leyen a mai vorbit și de alte probleme pe care le are cu prim-ministrul ungar – în ce privește competitivitatea, domeniul în care cei doi sunt de acord că UE are nevoie de investiții majore, președinta Comisei a argumentat că, în ciuda eforturilor europene de a consolida Piața Comună, „avem un guvern care se îndreaptă în direcția complet opusă, care pleacă în derivă din Piața Comună”.

„Cum se poate ca un guvern să atragă mai multe investiții europene când, în același timp, discriminează împotriva unor companii europene, taxându-le mai mult decât pe altele”, a continuat Ursula von der Leyen.

Ea și-a continuat atacul împotriva lui Orban vorbind despre imigrație, un subiect fierbinte în Europa acestei perioade și o temă preferată a liderului ungar.

„V-am auzit cuvintele, ați spus  că Ungaria protejează granițe și că infractorii sunt încarcerați în Ungaria. Cum vine asta când autoritățile ungare, anul trecut, au eliberat din închisoare traficanți și contrabandiști condamnați înainte ca ei să-și ispășească pedepsele”.

În plus, șefa CE a profitat de ocazie pentru a-l ataca pe Orban pe tema permiterii poliției chineze să patrueze în Ungaria, dar și pe tema relaxării cerințelor pentru vize pentru cetățeni ruși și bieloruși, despre care a spus că e „un risc de securitate” pentru toate statele UE.

„Așa nu apărăm suveranitatea Europei, asta este o ușă lăturalnică pentru interferență străină”, a spus ea.

În încheiere, Ursula von der Leyen s-a adresat poporului ungar, făcând un apel: 

„Suntem o singură familie. Povestea voastră este povestea noastră. Viitorul vostru e viitorul nostru. Zece milioane de unguri sunt zece milioane de motive bune pentru a continua să ne facem viitorul împreună”, a concluzionat ea.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close