Antena 3 CNN Externe Putin către Viktor Orban, la Kremlin: Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului UE

Putin către Viktor Orban, la Kremlin: Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului UE

Robert Kiss
8 minute de citit Publicat la 12:55 05 Iul 2024 Modificat la 16:20 05 Iul 2024
profimedia-0887452304
Viktor Orban a fost primit de Vladimir Putin la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban a ajuns, vineri, la Moscova, la doar câteva zile după prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat biroul de presă al lui Orban. Acesta s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Vizita sa a înfuriat liderii UE de la Bruxelles. Joi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Orban nu are niciun mandat de a discuta cu Rusia în numele UE, în condițiile în care Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Update 15: 30 Putin, a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

"Stimate prim-ministru, dragi colegi, bine aţi venit la Moscova. Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene", a declarat Putin la începutul întâlnirii de la Kremlin, transmisă în direct de televiziunea de stat rusă.

"Sper să avem ocazia să facem un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale în această situaţie dificilă. Şi, bineînţeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la Ucraina", i-a transmis Putin lui Orban.

Şeful de la Kremlin a apreciat că Orban cunoaşte deja propunerea rusă de încetare a focului în Ucraina şi l-a invitat pe premierul ungar "să dezbată nuanţele acesteia".

Putin a mai declarat că este gata să asculte poziţia premierului ungar asupra Ucrainei şi să fie pus la curent de către Orban cu privire la opiniile altor parteneri europeni.

La rândul său, la întâlnirea de la Kremlin cu Putin, premierul Ungariei a apreciat că ţara sa este una dintre puţinele care se află în prezent în situaţia de a media între Rusia şi Ucraina.

"Numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi este redus drastic, iar în curând Ungaria ar putea deveni singura care poate face acest lucru", a susţinut Orban la începutul întâlnirii cvu şeful statului rus.

Premierul ungar i-a mulţumit lui Putin pentru că a acceptat să-l primească "în condiţii atât de grele" şi a amintit că întâlnirea anterioară a avut loc în februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina.

"Aceasta este deosebirea dintre aceste două întâlniri", a apreciat Orban, care a subliniat caracterul special al întâlnirii din această vineri. "Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. Şi aş dori să ştiu poziţia dumneavoastră cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa", i-a transmis Orban lui Putin.

Update 14:20 Putin i-a urat bun venit lui Orban și a menționat că premierul ungar a vizitat recent Kievul și apoi a sosit la Moscova pentru a discuta toate „nuanțele” referitoare la Ucraina. Putin a declarat că Orbán a sosit la Moscova, inclusiv în calitate de lider al țării care deține președinția Consiliului UE. Acesta i-a cerut lui Orban să îl familiarizeze cu poziția Ungariei și a UE cu privire la situația din Ucraina.

Orban i-a mulțumit lui Putin pentru primire, într-un moment dificil pentru Federația Rusă și a calificat drept specială întâlnirea de astăzi cu Putin.

Update 13:40 Viktor Orban și Vladimir Putin s-au întâlnit la Kremlin, potrivit imaginilor difuzate de presa de stat de la Moscova.

Premierul maghiar a scris vineri, pe rețeaua X, că „misiunea de pace continuă”, după sosirea în capitala Rusiei.  

Orban a vizitat ultima dată Rusia în septembrie 2022 pentru a participa la înmormântarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov, dar nu s-a întâlnit la acea vreme cu președintele rus Vladimir Putin.

Budapesta s-a opus în mod repetat aderării Ucrainei la NATO și UE, sancțiunilor împotriva Rusiei, a subminat eforturile de ajutor occidental pentru Ucraina și a menținut relații strânse cu Moscova pe tot parcursul războiului.

Orban și Putin au purtat discuții la Beijing în octombrie 2023 la Forumul Belt and Road. Prim-ministrul ungar a fost singurul lider din Uniunea Europeană care a participat la summit.

Perspectiva ca Orban să călătorească în Rusia, mai ales după ce Ungaria tocmai dobândise președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, i-a înfuriat pe mulți lideri din UE.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că Ungaria, în rolul său de actuală președinție rotativă a Consiliului UE, „nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE”.

UE a mai subliniat că vizita lui Orban în Rusia „ nu a reprezentat sub nicio formă poziția Uniunii”.

Donald Tusk a reacţionat şi el: „Viktor Orban, zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate, nu-i aşa?”.

Într-un interviu acordatTelex, publicat vineri dimineață, Orban recunoscut că nu are mandatul de a purta discuții de pace, dar a spus că Ungaria ar putea fi „un instrument bun în mâinile oamenilor care doresc pacea”.

„Este dificil de măsurat impactul unei astfel de întâlniri (asupra negocierilor de pace). Ungaria trebuie să-și cunoască locul și ponderea, iar discuțiile de pace vor fi gestionate de țări mai mari", a adăugat Orban.

Într-o postare despre X la începutul zilei, Orban a spus: „Nu poți să faci pace dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles”.

Vizita în Rusia are loc după Viktor Orban s-a deplasat anterior la Kiev unde a purtat discuții cu Zelenski.

Orban i-a cerut lui Zelenski să ia în considerare „o încetare rapidă a focului”

Premierul ungar Viktor Orban a ajuns marţi la Kiev, la o zi după preluarea președinției UE. Orban, principalul aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Europa, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta este prima vizită a lui Orban în Ucraina de la începutul războiului pe scară largă.

Viktor Orban a subliniat că obiectivul vizitei sale la Kiev este de a afla ce posibilităţi de pace vede guvernul ucrainean. „Noi (Ungaria) suntem foarte favorabili păcii. Aş dori să înţelegeţi că aceasta este misiunea mea, de a înţelege cum vedeţi oportunităţile de pace", a declarat Orban la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

„Obiectivul prezenţei mele aici este de a înţelege cum putem ajuta Ucraina în următoarele şase luni şi de asemenea cum putem ajuta comunitatea maghiară" din Ucraina, a explicat premierul ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„I-am cerut preşedintelui să ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului rapide", care să fie "limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace", a continuat el la conferinţa de presă cu Zelenski.

Acesta din urmă a apreciat că vizita lui Orban ilustrează "priorităţile europene comune, prin urmare este importantă obţinerea unei păci juste pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă".

„Este de asemenea important pentru noi toţi în Europa ca sprijinul Europei pentru Ucraina să rămână la un nivel suficient, inclusiv pentru apărarea noastră împotriva terorii ruse", a adăugat Zelenski, după ce Orban s-a împotrivit în interiorul UE şi NATO ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Posibilitatea unei întrevederi Orban-Zelenski a fost evocată de la sfârşitul anului trecut, o întrevedere pregătitoare în acest scop având loc în ianuarie între miniştrii de externe ungar şi ucrainean, Peter Szijjarto şi Dmitro Kuleba. Ulterior, şeful diplomaţiei ungare a declarat la începutul lui martie că răspunsul Ucrainei faţă de un document în 11 puncte ce i-a fost prezentat de Ungaria pe tema drepturilor minorităţilor naţionale nu aduce mai aproape restabilirea acestor drepturi ale minorităţii maghiare.

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Kiev şi a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare.

Potrivit guvernului ungar, numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front. În iunie 2022, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, această înţelegere a Budapestei cu Moscova provocând iritarea Kievului.

Totuşi, Viktor Orban a declarat marţi la Kiev că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Ucraina şi să semneze un acord extins de cooperare bilaterală. De partea sa, Volodimir Zelenski a estimat că discuţiile avute cu premierul ungar pot servi ca bază pentru un viitor acord între Ucraina şi Ungaria.

„S-a lucrat mult pentru această vizită. Discuţii importante despre viitorul Europei, securitate, dreptul internaţional şi Formula de Pace" a preşedintelui Zelenski, a scris pe social media şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, făcând referire la formula de pace a preşedintelui Zelenski.

Aceasta constă într-un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

De partea sa, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecută retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului, în timp ce Ucraina continuă în acelaşi timp să se consolideze militar pentru a putea forţa Rusia să accepte o "pace justă".

„Avem numeroşi răniţi şi morţi pe câmpul de luptă şi printre civili. Nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace", a adăugat Zelenski, referindu-se la conferinţa internaţională care a avut loc luna trecută în Elveţia şi la care Rusia nu a fost invitată.

Preşedintele ucrainean a declarat joi, la Bruxelles, că planul asupra căruia lucrează Ucraina, împreună cu susţinătorii săi, ar trebui să fie prezentat la un al doilea summit. Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la o asemenea reuniune.

×
x close