Antena 3 CNN Externe Viktor Orban, ridiculizat la discursul din PE. Europarlamentarii au cântat „Bella Ciao” și l-au huiduit. „Nu suntem la Eurovision aici”

Viktor Orban, ridiculizat la discursul din PE. Europarlamentarii au cântat „Bella Ciao” și l-au huiduit. „Nu suntem la Eurovision aici”

Viktor Orban vorbeste la microfon cu Ursula von der Leyen pe fundal.
Viktor Orban a prezentat prioritățile președinției ungare a Consiliului UE. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    09 Oct 2024   •   14:06

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a fost huiduit și ridiculizat, miercuri, în timpul discursului său la Parlamentul European, în cadrul căruia a prezentat prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, pe care țara sa o va deține până la sfârșitul anului. După ce a făcut noi declarații inflamatoare față de migranți, pe care i-a acuzat de „homofobia, violența împotriva femeilor și antisemitismul” din UE, liderul ungar a fost huiduit, iar europarlamentarii de stânga din plen au început să cânte imnul antifascist „Bella Ciao”. 

În timp ce Orban era ridiculizat de europarlamentari, președinta forului, Roberta Metsola, a intervenit spunându-le colegilor că „aici nu e Eurovision și nici serialul Casa del Papel”.  „Să respectăm demnitatea acestei camere”, a spus Metsola.

Viktor Orban a spus, în discursul său, că sosirea imigranţilor în Uniunea Europeană se află în spatele creşterii unor fenomene precum homofobia, violenţa împotriva femeilor sau antisemitismul și că „europenii nu pot fi protejaţi de imigraţia ilegală” fără un model de gestionare a cererilor de azil în ţări terţe. El a numit restul soluţiilor de pe masă „o iluzie”.

„Sistemul de azil al Uniunii Europene nu funcţionează. Imigraţia duce la mai multă violenţă împotriva femeilor, homofobie şi antisemitism”, a spus Orban.

Aceste cuvinte au provocat primele huiduieli la adresa premierului ungar în plenul PE, care au fost întâmpinate cu aplauze de aliaţii săi.

La finalul discursului său, un mic grup de europarlamentari de stânga a început să cânte binecunoscutul imn antifascist italian „Bella Ciao”, până când preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut să înceteze, avertizându-i că hemiciclul „nu este Eurovision” sau serialul spaniol „La Casa de Papel”.

„Bella Ciao” este un cunoscut imn antifascist dedicat luptătorilor rezistenței italiene din Al Doilea Război Mondial împotriva ocupanților naziști și a regimului colaboraționist al lui Mussolini (Republica Socială Italiană - n. red.) de după 1943. 

Înainte de începerea dezbaterii, liderii grupurilor socialiste, liberale, verzi şi de stânga au manifestat chiar la intrarea în sala de plen cu afişe LGTBIQ+ şi au protestat împotriva utilizării abuzive a fondurilor europene de către guvernul Ungariei.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close