Antena 3 CNN Externe Ucrainenii au luat peste 100 de soldaţi ruşi prizonieri de război în Kursk în mai puţin de o zi. Aerodromurile ruseşti, lovite cu drone

Ucrainenii au luat peste 100 de soldaţi ruşi prizonieri de război în Kursk în mai puţin de o zi. Aerodromurile ruseşti, lovite cu drone

soldati rusi capturati kursk
Soldaţi ruşi capturaţi în Kursk. Foto: Captură Twitter/Euromaidan Press
de Adrian Dumitru    |    14 Aug 2024   •   16:40

Armata ucraineană a capturat 100 de prizonieri de război ruşi într-o singură zi în cadrul incursiunii sale în Rusia, în condiţiile în care trupele continuă să avanseze în profunzimea teritoriului rus, relatează Sky News.

Şeful armatei ucrainene a anunţat că 100 de prizonieri de război au fost capturaţi în Kursk până acum, în condiţiile în care trupele ucrainene îşi continuă avansul în interiorul Rusiei. Oleksandr Sîrski l-a informat pe Volodimir Zelenski prin videoconferinţă, conform imaginilor publicate pe reţelele sociale.

Zelenski a spus că forţele ucrainene continuă să avanseze în regiunea de graniţă a Rusiei şi că incursiunea a avansat cu între unul şi doi kilometri în direcţii diferite de la începutul zilei. Zelenski a mai spus că prinderea soldaţilor ruşi va „accelera aducerea acasă a băieţilor şi fetelor noastre”.

O sursă din domeniul securităţii ucrainene a mai precizat că au lansat cel mai mare atac cu dronă de până acum împotriva a patru aerodromuri militare ruseşti. Conform sursei citate, atacul are ca scop să submineze capacitatea Rusiei de a folosi avioane de vânătoare pentru a ţinti Ucraina cu bombe de alunecare.

Conform The Moscow Times, Rusia foloseşte recruţi fără nicio experienţă de luptă pentru a se apăra de incursiunea ucraineană în interiorul teritoriului rus. Cel puţin 52 de familii au contactat ministerul rus al apărării după ce au pierdut legătura cu rudele lor de pe front. Familiile au pornit, de asemenea, o petiţie prin care cer Kremlinului să-i retragă pe soldaţi din Kursk.

În plus, forţele ucrainene au doborât şi un avion de vânătoare Su-34 deasupra provinciei Kurk, în noaptea de 13 spre 14 august, a informat armata ucraineană citată de Kyiv Independent.

Zelenski: Armata ucraineană a ocupat oraşul Sudja

Armata ucraineană îşi continuă înaintarea în regiunea Kursk din Rusia, a susţinut, miercuri, Volodimir Zelenski, în a opta zi a ofensivei ucrainene care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

„Continuăm să facem progrese în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unu şi doi kilometri în diferite zone”, a spus Zelenski în înregistrarea video alături de Sîrski. Acesta din urmă spune că numai miercuri trupele ucrainene au luat peste o sută de prizonieri de război ruşi în atacul asupra provinciei Kursk.

De partea sa, armata rusă a susţinut, tot miercuri, din nou, că respinge atacurile ucrainene. Forţele ruse, sprijinite de aviaţie, drone şi artilerie, „au dejucat tentative ale grupurilor mobile inamice de a pătrunde în profunzime în teritoriul rus” şi le-au provocat pierderi grele ucrainenilor, spune ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Şi comandanţii ruşi susţin că situaţia militară în Kursk s-a stabilizat, dar sunt contrazişi de bloggerii militari. „Situaţia este în continuare dificilă”, afirmă Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus născut în Ucraina. „Inamicul încă menţine iniţiativa şi, deşi o face lent, îşi creşte prezenţa în regiunea Kursk”, adaugă bloggerul.

Ucraina susţine că a ocupat peste o mie de kilometri pătraţi de teritoriu în provincia Kursk, inclusiv oraşul Sudja, de unde televiziunea publică ucraineană a difuzat imagini ce arată soldaţi ucraineni coborând drapelul Rusiei de pe o clădire oficială şi o coloană de vehicule militare ruse calcinate la intrarea în oraş. „Căutarea şi distrugerea inamicului în localitatea Sudja s-a încheiat”, spune generalul Sîrski în faţa preşedintelui Zelenski în înregistrarea difuzată de acesta.

Rusia a susţinut în acest timp că a doborât 117 drone ucrainene în timpul nopţii, inclusiv în provincia Kursk, în ceea ce surse ucrainene au descris drept un atac ucrainean masiv asupra aerodromurilor aviaţiei militare ruse ce a avut ca obiectiv degradarea capacităţii acesteia de a lansa bombe ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă asupra poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.

În acest timp, Rusia a lansat tot în timpul nopţii o nouă salvă de drone şi rachete împotriva infrastructurii energetice ucrainene, provocându-le noi avarii în diferite regiuni ale Ucrainei.

Bloggeri militari ruşi afirmă că se aşteaptă la noi mişcări militare surpriză din partea Ucrainei în zilele următoare. Ei au atras atenţia asupra faptului că armata ucraineană acţionează în provincia Kursk dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri.

„Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a declarat, luni, la o reuniune de criză convocată de dictatorul Vladimir Putin guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close