Antena 3 CNN Externe Dezvăluirile unui soldat ucrainean despre operațiunea din Kursk: „Rusia a lăsat copii aflați în stagiu militar să-i apere granițele”

Dezvăluirile unui soldat ucrainean despre operațiunea din Kursk: „Rusia a lăsat copii aflați în stagiu militar să-i apere granițele”

soldati ucraineni intr-un tanc pe front
Ucrainenii au făcut tot posibilul pentru a păstra misiunea secretă. FOTO: Profimedia Images
de Bianca Chirilă    |    13 Aug 2024   •   15:17

Incursiunea Ucrainei în Kursk a fost o surpriză pentru mulți și mai ales pentru Rusia. Un comandant ucrainean a declarat, pentru Business Insider, că au anticipat mai multă rezistență din partea trupelor rusești și a dezvăluit că, după lansarea atacului, Rusia i-a lăsat pe „copiii care își îndeplineau serviciul militar obligatoriu” să apere frontierele.

Ucraina a declarat că a preluat controlul asupra a aproape 1.000 kilometri pătrați de teritoriu în provincia rusă Kursk, determinând Kremlinul să declare stare de urgență.

Comandantul adjunct al unei echipe implicate în ofensivă a declarat pentru The Wall Street Journal că au anticipat mai multă rezistență din partea trupelor rusești.

„Erau în principal copii care își făceau serviciul militar obligatoriu”, a povestit el.

Comandantul a mai anunţat că au luat trei prizonieri, iar cel mai tânăr avea 19 ani.

Ucrainenii au făcut tot posibilul pentru a păstra misiunea secretă

Bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani trebuie să efectueze un an de serviciu militar. Rusia a crescut anul trecut limita maximă de vârstă la care bărbații pot fi înrolați în armată, de la 27 la 30 de ani.

Comandantul a adăugat că a aflat despre ofensiva de la Kursk abia cu puțin timp înainte de începerea acesteia.

Armata ucraineană părea să facă tot posibilul pentru a păstra misiunea secretă. New York Times a dezvăluit că un institut de cercetare afiliat armatei a analizat invaziile din istoria modernă și a descoperit că cele mai de succes operațiuni au fost ținute secrete înainte de a fi puse în practică. Un comandant adjunct al brigăzii ucrainene a declarat pentru The Times că majoritatea ofițerilor superiori au fost informați despre incursiune cu o zi înainte.

Conducerea militară a Rusiei a monitorizat în ultimele două luni mișcările trupelor ucrainene în zonă, dar nu a făcut prea multe pentru a se pregăti, potrivit canalului de telegram Rybar.

„Se pare că, încă o dată, în ultimele zile, ucrainenii au surprins Rusia și pe cei din Occident cu cea mai recentă operațiune”, a explicat Mick Ryan, analist de război.

Acest lucru este în contrast cu contraofensiva eșuată a Ucrainei de anul trecut. După ce au respins apărarea rusă din sud, trupele au reușit să recâștige doar aproximativ 500 de kilometri pătrați de teritoriu.

„Semnalul a venit, dar nu au fost luate măsuri”

Cu câteva luni înainte de atac, armata ucraineană a lansat un videoclip în care oferea indicii despre intențiile sale.

De data aceasta, rușii „nu credeau că au forțele necesare pentru a face acest lucru”, a declarat Patrick Bury, analist militar la Universitatea din Bath din Marea Britanie.

Într-o postare pe Telegram, expertul militar rus Vladislav Shurygin a declarat că comandanții ruși au ignorat informațiile potrivit cărora Ucraina se pregătește de un atac și nu au inițiat protocoalele de apărare.

Serghei Markov, fost consilier al Kremlinului, a declarat pentru The Washington Post că „semnalul a venit, dar nu au fost luate măsuri”.

„Acesta este un eșec al întregului sistem de informații și, din moment ce Putin este responsabil pentru asta, atunci este clar că aceasta este o lovitură pentru el”, a adăugat el.

Rainer Saks, un expert în securitate estonian, a declarat pentru ERR că invazia ucraineană din Kursk a avut succes „în principal datorită faptului că comandamentul militar rus și conducerea politică au fost complet nepregătite pentru acest tip de eveniment”.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close