Antena 3 CNN Externe "O adevărată dilemă pentru Putin". WSJ: Rusia retrage o parte din trupele din Ucraina ca să apere Kursk. Kievul încurcă planul rușilor

"O adevărată dilemă pentru Putin". WSJ: Rusia retrage o parte din trupele din Ucraina ca să apere Kursk. Kievul încurcă planul rușilor

Georgiana Marina
6 minute de citit Publicat la 09:55 14 Aug 2024 Modificat la 10:11 14 Aug 2024
armata curaineana si harta cu avansul in kursk
Kievul a comunicat că forțele sale au preluat controlul asupra a 74 de așezări și a peste 1.000 de kilometri pătrați de teren după ce au trecut granița. FOTO colaj: Pofimedia Images/understandingwar.org

Rusia retrage o parte din forțele sale din Ucraina pentru a contracara avansul ucrainean în regiunea Kursk din Rusia, au declarat oficiali americani pentru Wall Street Journal (WSJ), citat de Kyiv Independent.

Operațiunea fără precedent a Ucrainei care a început de săptămâna trecută, pare să fi luat Rusia prin surprindere. Kievul a comunicat că forțele sale au preluat controlul asupra a 74 de așezări și a peste 1.000 de kilometri pătrați de teren după ce au trecut granița. Grupuri de soldați ucraineni au intrat și în regiunea vecină Belgorod, iar autoritățile ruse încearcă să evacueze populația și să trimită întăriri.

Potrivit WSJ, oficialii americani nu știu încă clar câte trupe redirecționează Rusia și cât de semnificativ este acest pas. Cu toate acestea, acest lucru pare să indice că cel puțin unul dintre obiectivele declarate ale incursiunii ucrainene înregistrează un succes.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Heorhii Tykhyi , a declarat pe 13 august că incursiunea urmărește să împiedice Moscova să trimită întăriri pe frontul din regiunea Donețk.

De asemenea, planul de incursiune a fost gândit cu scopul de a încurca logistica rusă și a opri atacurile transfrontaliere. "Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu caută să pună mâna pe teritorii. Vrem să protejăm viețile poporului nostru", a spus Tykhyi.

Efectele imediate nu se resimt încă în unele dintre cele mai fierbinți puncye ale frontului din Donbas. Un purtător de cuvânt militar al unei brigăzi desfășurate la Toretsk a declarat că incursiunea Kursk nu a influențat încă ostilitățile din zonă, Rusia doar intensificând atacurile aeriene.

Incursiunea transfrontalieră a venit într-un moment în care Ucraina se confrunta cu o situație dificilă în est. Forțele ruse au avansat spre Pokrovsk, deplasându-se pe o rază de aproximativ 15 kilometri de orașul cheie, potrivit site-ului de monitorizare DeepState.

Conducerea rusă a susținut că forțele sale contraatacau și provoacă pierderi grele trupelor ucrainene. La rândul său, Ucraina a declarat că a capturat un număr mare de soldați ruși, publicând imagini cu militari ruși luați prizonieri. Mulți observatori subliniază, totuși, că prima intrare a forțelor armate străine în Rusia de la al Doilea Război Mondial îl pune pe președintele rus Vladimir Putin într-o situație jenantă, unele zvonuri sugerând că ar putea recurge la un nou val de mobilizare.

Rusia afirmă că a distrus 117 drone şi patru rachete lansate de Ucraina în cursul nopţii

Apărarea aeriană a Rusiei a distrus 117 drone şi patru rachete tactice lansate peste noapte de Ucraina, care au vizat mai multe regiuni, inclusiv Kursk, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării.

Rachetele şi 37 de drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk, în timp ce alte 37 de drone au fost distruse deasupra regiunii Voronej.

Ministerul rus nu a anunțat o cifră totală a armelor aeriene lansate de Ucraina şi nu a precizat dacă există distrugeri sau victime.

Aleksandr Gusev, guvernatorul din Voronej, a declarat pe Telegram că mai multe case au fost avariate, iar un meci de fotbal din campionatul intern care era programat la Voronej a fost mutat la Moscova.

Moscova şi Kievul dezvăluie rareori întreaga amploare a pagubelor provocate de atacurile asupra lor, cu excepţia cazului în care există răniţi sau clădiri rezidenţiale deteriorate.

Regiunea de frontieră Belgorod din Rusia declară stare de urgenţă, din cauza atacurilor ucrainene

Şeful regiunii ruse Belgorod a declarat, miercuri, stare de urgenţă, afirmând că situaţia este "extrem de dificilă" în regiunea de frontieră supusă bombardamentelor ucrainene.

dezvaluril

"Situaţia în regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă şi tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene", a declarat guvernatorul Vyacheslav Gladkov pe Telegram.

Acesta a adăugat că "starea de urgenţă va fi introdusă la nivel regional" începând de miercuri.

În Kursk, 121.000 de persoane au plecat deja sau au fost evacuate, iar alte 59.000 erau în curs de evacuare, au declarat oficialii locali.

În regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Kursk, 11.000 de civili au fost, de asemenea, evacuaţi, a declarat guvernatorul regiunii.

Forţele ucrainene din Kursk încercau să încercuiască Sudja, pe unde gazele naturale ruseşti ajung în Ucraina pentru a tranzita teritoriul ţării spre Europa, în timp ce lupte majore aveau loc în apropiere de Korenevo, la aproximativ 22 km de frontieră, şi Martinovka, potrivit unor bloggeri militari.

Biden: Incursiunea ucraineană „creează o adevărată dilemă pentru preşedintele rus, Vladimir Putin”

Incursiunea ucraineană în Rusia „creează o adevărată dilemă pentru preşedintele rus, Vladimir Putin”, a apreciat marţi preşedintele american, Joe Biden, vorbind pentru prima dată public pe acest subiect, scrie Agerpres.

Preşedintele american, aflat la New Orleans, a declarat că ţine legătura cu echipa sa „la fiecare patru sau cinci ore de şase, opt zile” pe acest subiect şi a dat asigurări că Statele Unite ale Americii, primul susţinător militar al Kievului, sunt „în comunicare constantă cu ucrainenii”.

Comentariile lui Biden din 13 august indică că SUA nu intenționează să condamne răspunsul Ucrainei, scrie Kyiv Independent.

Pe măsură ce ofensiva din regiunea Kursk ajunge la a doua săptămână, unii oficiali occidentali remarcă creșterea moralului în Ucraina după lansarea incursiunii.

Senatorul democrat Richard Blumenthal și senatorul republican Lindsey Graham s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev pe 12 august.

„Felicitări pentru Kursk. Bună treabă”, i-a spus Blumenthal lui Zelenski.  

Incursiunea de la Kursk, a spus Blumenthal, este o „mișcare seismică” și marchează cel mai ridicat nivel de speranță văzut la Kiev în cele douăzeci de vizite ale sale de-a lungul războiului.

Graham, care a vizitat Ucraina de șase ori de la începutul invaziei pe scară largă, a spus că Ucraina ar trebui să „o țină tot așa”. Pe lângă faptul că a numit ofensiva „îndrăzneață, strălucitoare și frumoasă”, senatorul a avut un mesaj pentru Washington. „Pentru administrație, apreciez sprijinul dumneavoastră, lăsați acești oameni să lupte”, a spus Graham: „Dă-le armele de care au nevoie pentru a câștiga un război pe care nu-l pot pierde”.

Inițial, Casa Albă nu a comentat progresele Ucrainei la Kursk. Pe măsură ce operațiunea surpriză a ajuns la a doua săptămână, Pentagonul a spus că incursiunea transfrontalieră a fost în concordanță cu politica SUA.

Kurt Volker, fostul reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina sub prima președinție a lui Trump, a declarat pentru Kyiv Independent că a fost surprins de incursiunea din Kursk și de răspunsul de susținere al lui Kirby – momente considerate de el ca fiind semne promițătoare.  

Rusia a pierdut 594.400 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat pe 14 august Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Doar în ultimele 24 de ore, forțele ruse au înregistrat 1.240 de victime.

  

×
x close