Antena 3 CNN Externe Soldații IDF ar trebui să refuze ordinele care pot duce la crime de război, avertizează un fost consilier israelian pentru securitate

Soldații IDF ar trebui să refuze ordinele care pot duce la crime de război, avertizează un fost consilier israelian pentru securitate

GettyImages-2175020314
Trupe israeliene pregătite să intre în Liban. Foto: Gettyimages
de G.M.    |    24 Oct 2024   •   08:43

Soldații israelieni ar trebui să refuze ordinele care ar putea duce la crime de război, a declarat pentru BBC Eran Etzion, fost consilier israelian pentru securitate și critic al premierului Benjamin Netanyahu.

Eran Etzion a fost adjunct al șefului Consiliului de Securitate Națională și a activat în mandatele a patru premieri israelieni.

Acum, Etzion, care a fost și militar, avertizează că armata israeliană - Forțele de Apărare Israelului (IDF) - ar putea comite crime de război în nordul Gazei și sugerează ca ofițerii și trupele să respingă ordinele ilegale.

„Ar trebui să refuze. Dacă se așteaptă ca un soldat sau un ofițer să comită ceva care ar putea fi suspectat ca o crimă de război, trebuie să refuze. Asta aș face dacă aș fi soldat. Asta cred că ar trebui să facă orice soldat israelian”, a declarat el.

Eran Etzion este îngrijorat pentru civilii din Jabalia și pentru Israel. „Există o degradare foarte periculoasă a normelor. Există un sentiment foarte răspândit de răzbunare, de furie”, spune el.

Acest lucru este cauzat de faptul că Israelul este sub impactul șocului după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși și peste 200 luați ostatici în Gaza, spune Etzion.

„Voința de răzbunare poate fi înțeleasă. Este umană, dar nu suntem bandiți, nu suntem o organizație teroristă, nu suntem o miliție. Suntem o țară suverană. Avem istoria noastră, avem morala noastră, avem valorile noastre și trebuie să funcționăm conform dreptului internațional și conform standardelor internaționale dacă dorim să continuăm să fim membri ai comunității internaționale, ceea ce facem.”

Eran Etzion vorbește ca un fost soldat, ca cineva ai cărui copii au slujit în IDF și ai cărui familie și prieteni încă mai servesc, remarcă BBC. „Sunt doar un cetățean îngrijorat care încearcă să își facă vocea auzită. Vreau să mă asigur că niciun soldat nu este implicat în nimic care ar putea fi constituit drept crimă de război.”

Israelul s-a confruntat cu critici internaționale tot mai mari pentru acțiunile sale în timpul războiului. Statele Unite au amenințat că vor reduce transporturile de arme dacă Israelul nu va oferi ajutor în Gaza.

ONU i-a acuzat pe israelieni că blochează sau împiedică în mod repetat transferul de ajutor în nordul Gazei.

IDF a respins în mod constant acuzațiile conform cărora duc o politică deliberată de foamete pentru a forța rezidenții să fugă din Jabalia. Israelul acuză de multă vreme Hamas că folosește populația civilă ca scuturi umane, lansând atacuri din școli și unități medicale.

 

×
Parteneri
x close