Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a afirmat miercuri că „acum este momentul'” să se pună capăt războiului din Fâşia Gaza şi a îndemnat Israelul să evite „o şi mai mare escaladare” în riposta sa aşteptată la atacul cu rachete al Iranului, informează AFP, potrivit Agerpres.
Blinken a făcut aceste declaraţii înainte de a părăsi Tel Avivul pentru a ajunge la Riad, unde îşi continuă turneul diplomatic menit să oprească escaladarea militară în regiune, la o lună după ce războiul din Gaza s-a extins în Liban printr-o ofensivă militară israeliană împotriva Hezbollahului libanez pro-iranian.
În Liban, locuitorii din Tir, oraş important din sudul acestei ţări, au fugit panicaţi după un apel al armatei israeliene de a evacua unele cartiere în vederea unei operaţiuni militare, potrivit unor responsabili locali. Agenţia de stat a raportat apoi o lovitură cu dronă asupra oraşului.
La o zi după discuţii cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, Blinken a afirmat că „acum este momentul” să se pună capăt războiului din Fâşia Gaza, după ce Israelul şi-a atins „majoritatea obiectivelor strategice, cu ideea de a se asigura că (atacul de la) 7 octombrie nu se mai poate repeta”.
Blinken s-a referit la atacul fără precedent al Hamasului palestinian din 7 octombrie 2023 pe teritoriul israelian, atac ce a declanşat războiul în Gaza.
Blinken nu a anunţat relansarea de negocieri în vederea unui armistiţiu
Cu toate acestea, Blinken nu a anunţat relansarea de negocieri în vederea unui armistiţiu, cu două săptămâni înainte de alegerile din SUA şi după luni de eforturi diplomatice fără rezultat.
„Este foarte important ca Israelul să răspundă într-un mod care să nu creeze o şi mai mare escaladare” după lansarea de către Iran a circa 200 de rachete, pe 1 octombrie, a mai pledat Blinken, la o zi după un nou avertisment al Teheranului cu privire la determinarea sa de a riposta în cazul unui atac israelian.
Totodată, el a îndemnat Israelul să sesizeze „ocazia incredibilă” pentru normalizarea relaţiei sale cu Arabia Saudită, voce influentă în Orientul Mijlociu, o direcţie „care oferă o cale durabilă pentru securitatea Israelului şi pentru locul său în regiune”.
Marţi, Blinken a estimat că moartea lui Yahya Sinwar, şeful Hamas şi creierul atacului din 7 octombrie ucis de soldaţi israelieni în Fâşia Gaza, oferă o „ocazie importantă de a readuce ostaticii (israelieni) acasă” şi de „a pune capăt războiului” în Gaza.
La rândul său, Netayahu l-a asigurat pe interlocutorul său că moartea şefului Hamas „ar putea avea un efect pozitiv asupra întoarcerii ostaticilor”.
Atacul din 7 octombrie a dus la moartea a 1.206 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unei numărători a AFP pe baza datelor oficiale israeliene, care include şi ostaticii ucişi sau morţi în captivitate.
Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 97 rămân ostatice în Gaza, dintre care 34 au fost declarate decedate de către armata israeliană.
Blinken a menţinut, de asemenea, presiunea asupra Israelului pentru ca el să faciliteze aducerea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, constatând „progrese” în materie, dar „nu suficiente”.
Cel puţin 42.718 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în ofensiva israeliană întreprinsă ca represalii în Gaza de peste un an de zile, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, considerate fiabile de ONU.