Antena 3 CNN Externe Israelul susține că Hezbollah ascunde sute de milioane de dolari în cash și aur sub un spital din Beirut

Israelul susține că Hezbollah ascunde sute de milioane de dolari în cash și aur sub un spital din Beirut

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 10:52 22 Oct 2024 Modificat la 10:52 22 Oct 2024
Soldat Israelian echipat cu casca tinand o pusca automata
Daniel Hagari, contraamiral, purtător de cuvânt al IDF. Armata Israeliană susține că Hezbollah ascunde milioane de dolari sub spitalul Sahel din Beirut. Foto: Hepta

Israelul a acuzat, marți, Hezbollah că ține sute de milioane de dolari în bani cash și aur într-un buncăr de sub un spital aflat în suburbiile sudice ale capitalei libaneze Beirut, însă neagă că ar intenționa să atace complexul, relatează The Guardian.

Spitalul Sahel din zona Dahiyeh a fost evacuat la puțin timp după acuzațiile IDF, iar directorul său, Fadi Alame, a declarat pentru Reuters că acuzațiile sunt neadevărate.

Israelul nu a oferit nicio dovadă pentru susținerile sale. A publicat, în loc, un grafic animat în care se prezintă presupusul buncăr de sub spital și în care s-ar mai fi ascuns, anterior, liderul Hezbollah ucis în urmă cu puțin timp, Hassan Nasrallah.

Israelul a făcut un apel la guvernul libanez să confiște banii, acuzând că organizația teroristă a furat acești presupuși bani de la poporul libanez.

Atacuri împotriva spitalelor

La puțin timp după ce a făcut aceste afirmații, IDF a emis mai multe avertismente pentru locuitorii din Dahiyeh. Armata israeliană le-a cerut acestora să plece la cel puțin 500 de metri depărtare pentru că urmează să bombardeze zona.

Loviturile aeriene au început după în jur de o oră, iar explozii puternice au răsunat în toată zona Beirut. Una dintre rachete a lovit chiar la intrarea spitalului universitar Rafik Hariri, cel mai mare spital public din Liban.

Cel puțin patru oameni, inclusiv un copil, au fost uciși, iar 24 au fost răniți. Spitalul a suferit avarii considerabile în urma acestor bombardamente.

În ciuda loviturilor, activitatea la spital a continuat în mod normal, unitatea primind răniții de la bombardamentele de noapte de luni, conform unei surse de acolo.

Ca urmare a acuzațiilor IDF, în Beirut a apărut teama că spitalele urmează să fie țintite de bombardamente, așa cum s-a întâmplat și în Gaza, când IDF a acuzat Hamas că folosește spitalele ca baze de operațiuni și a urmat, apoi, o campanie de bombardamente.

Ministerul sănătății libanez a condamnat ceea ce a numit „atacuri împotriva celor două cele mai mari spitale din Liban” și a acuzat Israelul că „țintește zilnic sectorul sănătății libanez”.

Israelul a ucis cel puțin 115 angajați din domeniul medical de când conflictul Hezbollah-IDF s-a transformat într-un război de anvergură.

Israel țintește finanțele Hezbollah

Israelul a anunțat, luni, că a lovit în jur de 300 de ținte ale Hezbollah în Liban pe parcursul a 24 de ore, accentuând o ofensivă pentru a schilodi finanțele organizației teroriste. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care SUA au cerut încheierea conflictului „cât mai repede cu putință”.

De asemenea, IDF a mai susținut și că 170 de proiectile au fost trase de Hezbollah din Liban spre Israel, tot luni.

Ostilitățile în escaladare vin în condițiile în care secretarul de stat american, Antony Blinken, a plecat din nou în Orientul Mijlociu, luni, în cea de-a 11-a vizită a sa de la momentul declanșării conflictului generalizat pe 7 octombrie 2023. Blinken încearcă să găsească o soluție diplomatică în Gaza și să repornească negocierile de pace.

Duminică noapte, Israelul a anunțat că va începe să bombardeze banca Al-Qard Al-Hassan, o organizație financiară afiliată Hezbollah și care oferă împrumuturi fără dobândă și servicii bancare pentru mii de libanezi – în principiu pentru musulmani șiiți. IDF a acuzat banca de legături și ajutor financiar pentru Hezbollah și că sucursalele sunt folosite ca depozite de armament.

Anunțul că Israelul va începe să bombardedze banca, parte a organizațiilor civile ale Hezbollah, arată că războiul se extinde și că IDF începe să țintească nu doar aripile militare ale organizațiilor islamiste din regiune.

Conform trezoreriei SUA, banca în cauza fusese sancționată de americani în timpul administrației Trump pentru că a dat Hezbollah acces la sistemul financiar internațional.

Banca a devenit tot mai populară de la criza financiară din 2019 din Liban, când băncile comerciale de acolo au înghețat toate conturi și s-au oprit din a mai da împrumuturi.

×
x close