Antena 3 CNN Externe Premierul spaniol spune că acordarea de azil candidatului de opoziție din Venezuela este un „gest de umanitate”

Premierul spaniol spune că acordarea de azil candidatului de opoziție din Venezuela este un „gest de umanitate”

Gonzalez Urrutia
Pedro Sanchez a inistat că Spania „nu îl va abandona” pe Gonzalez Urrutia, calificat drept „erou”. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    11 Sep 2024   •   08:59

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a afirmat miercuri că decizia de a acorda azil politic opozantului venezuelean Edmundo Gonzalez Urrutia este „un gest de umanitate”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Azilul este un gest de umanitate, un angajament civil umanitar al societăţii spaniole şi, prin extensie, al guvernului său faţă de persoane care, din nefericire, sunt supuse persecuţiei şi represiunii, şi tocmai aceasta (acordarea de azil) am făcut noi cu Edmundo Gonzalez”, a declarat prim-ministrul spaniol în timpul unei conferinţe de presă la Shanghai.

Gonzalez Urrutia, care contestă realegerea lui Nicolas Maduro, a sosit duminică în Spania, dând asigurări că a plecat „pentru ca lucrurile să se schimbe şi pentru a construi o nouă etapă pentru Venezuela”.

Începând de sâmbătă, Pedro Sanchez a inistat că Spania „nu îl va abandona” pe Gonzalez Urrutia, calificat drept „erou”.

„Pe plan politic, guvernul spaniol, după organizarea alegerilor, a fost clar. Noi am cerut publicarea proceselor verbale (ale secţiilor de votare), noi nu am recunoscut victoria lui Nicolas Maduro şi am făcut ceva foarte important: am lucrat pentru unitate în cadrul Uniunii Europene”, a afirmat el miercuri. 

Această unitate va permite „să existe o marjă în termeni de mediere până la sfârşitul anului, pentru a putea găsi o soluţie care să reflecte dorinţa democratică exprimată la urne de poporul venezuelean”, a declarat premierul Spaniei.

Pedro Sanchez a precizat că această problemă nu a fost abordată în timpul întrevederii sale cu preşedintele chinez, Xi Jinping, care are relaţii privilegiate cu guvernul lui Nicolas Maduro. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close