Antena 3 CNN Externe Liderul opoziției din Venezuela promite că va „continua lupta pentru democrație”. Gonzalez a ajuns în exil, în Spania

Liderul opoziției din Venezuela promite că va „continua lupta pentru democrație”. Gonzalez a ajuns în exil, în Spania

Edmundo Gonzalez
Edmundo Gonzalez a ajuns în Spania. Foto: Hepta.
de Adrian Dumitru    |    09 Sep 2024   •   08:57

Liderul opoziției venezuelene și probabilul câștigător al ultimelor alegeri prezidențiale în care Nicolas Maduro s-a proclamat câștigător, Edmundo Gonzalez, a promis că „va continua lupta” pentru democrație în țara sa de origine, relatează BBC. Gonzalez a ajuns, duminică, în Spania, după ce a primit azil politic.

Gonzalez a părăsit Venezuela sâmbătă, după ce a stat mai multe săptămâni ascuns în ambasada spaniolă de la Caracas, ajungând la baza militară Torrejon de Ardoz din Madrid, împreună cu soția, în jurul orei locale 16:00.

Plecarea disidentului de 75 de ani din țara sa vine în urma unor tulburări sociale și politice puternice la Caracas, după alegerile din 28 iulie, în care dictatorul Nicolas Maduro s-a proclamat din nou învingător, lucru pus la îndoială de Gonzalez, dar și de comunitatea internațională.

Într-un mesaj audio distribuit de echipa sa de presă, Gonzalez spune că este „încrezător că vom continua cu toții lupta pentru a obține libertate și recuperarea democrației în Venezuela”.

Înainte de plecarea sa în exil, Gonzalez fusese pus sub acuzare de regimul Maduro, care l-a acuzat de complot și de falsificare de documente printre alte „infracțiuni serioase”.

„Plecarea mea de la Caracas a fost în mijlocul unor episoade de presiune, coerciție și amenințări că nu voi fi lăsat să plec”, a spus Gonzalez, mulțumindu-le susținătorilor săi și confirmându-și sosirea la Madrid.

Anterior, noua șefă a opoziției venezuelene, rămasă la Caracas, Maria Corina Machado, a scris pe rețelele sociale că Gonzalez a luat decizia de a pleca pentru că viața îi era în pericol din cauza valului brutal de represiune de după alegeri.

Machado însăși ar fi urmat să candideze împotriva lui Maduro, însă ea a fost oprită de instituțiile loiale regimului.

Opoziția venezueleană a publicat online numărătorile voturilor din secții separate, cifrele arătând o victorie confortabilă a lui Gonzalez în fața lui Maduro.

Anterior, și observatorii internaționali au pus la îndoială victoria lui Maduro, iar SUA, UE și majoritatea guvernelor străine au refuzat să accepte rezultatul fără publicarea datelor electorale exacte.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close