Antena 3 CNN Externe „Oamenii spun că nimic nu mai e sigur”. Pot fi detonate telefoanele și laptopurile de la distanță? Întrebări după exploziile din Liban

„Oamenii spun că nimic nu mai e sigur”. Pot fi detonate telefoanele și laptopurile de la distanță? Întrebări după exploziile din Liban

telefon-foc-getty
19 Sep 2024   •   12:20

După exploziile a mii de pagere din Liban, oamenii se tem să mai aibă lângă ei laptopuri, telefoane sau alte dispozitive electronice. BBC relatează într-un reportaj realizat în sudul Beirutului că libanezii spun că nimic nu mai e sigur. Explozii simultane de pagere în care au murit 12 oameni și aproape 2.800 au fost răniți au ridicat îngrijorări cu privire la siguranța bateriilor litiu-ion, care se găsesc nu numai în pagere, ci și în smartphone-uri.

În timp ce mulțimi mari de oameni plângeau victimele exploziei de marți, o altă explozie a provocat haos în Dahiyeh, bastionul Hezbollah din sudul Beirutului.

Un videoclip a surprins explozia, arătând un bărbat întins la pământ și oameni panicați care fug și țipă, scrie BBC. La Beirut, aparatele walkie-talkie au explodat simultan la periferia sudică, într-un moment când aveau loc funeraliile a patru membri Hezbollah ucişi cu o zi înainte în explozia pagerelor, potrivit unei surse apropiate mişcării libaneze şi salvatorilor. Oamenii se întrebau ce se s-a întâmplat, iar ceremoniile funerare s-au oprit. În timp ce au apărut informații că Libanul se confrunta cu al doilea val de explozii care viza de această dată walkie-talki-urile, niciun echipament electronic nu a mai fost considerat sigur.

BBC a relatat că susținătorii Hezbollah i-au oprit pe jurnaliști cerând de mai multe ori să nu își folosească telefoanele sau aparatele foto.

Unul dintre producătorii BBC a povestit că a primit un mesaj de la o prietenă, care a spus că și-a schimbat cartela SIM libaneză cu un număr internațional, îngrijorată că și telefonul ei ar putea exploda.

Panica a fost agravată de zvonurile care s-au răspândit pe rețelele sociale, unul dintre ele sugerând că și panourile solare explodau.

Oficialii libanezi au declarat că cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte 450 au fost rănite în toată țara, iar mai multe incendii ar fi izbucnit afectând zeci de case, magazine și mașini.

Oamenii au început să se întrebe, inevitabil, ce va urma

Ghida, din Liban, a declarat pentru BBC Newsday că „toată lumea este panicată”. "Nu știm dacă putem sta lângă laptopurile noastre, telefoanele noastre. Totul pare a fi un pericol în acest moment și nimeni nu știe ce să facă", a spus ea. „Mi-e frică de un război la scară mai largă în Liban, mi-e teamă pentru poporul meu, mi-e frică pentru orașul meu, mi-e frică pentru țara mea. Pentru că merităm mai mult, și totuși plătim prețul unui război între Hezbollah, Israel, Iran, toată lumea”, a adăugat ea.

Dr. Elias Warrak a declarat pentru BBC că cel puțin 60% dintre oamenii pe care i-a văzut după exploziile de marți și-au pierdut cel puțin un ochi, iar mulți și-au pierdut un deget sau chiar toată mâna. A fost „cea mai grea zi din viața [lui] ca medic”, a spus el. „Cred că numărul victimelor și pagubele sunt uriașe”, a spus el. „Din păcate, nu am reușit să salvăm vederea a o mulțime de persoane, unele au leziuni la creier, pe lângă orice leziuni faciale”.

Hezbollah distribuise pagerele pe fondul îngrijorării că smartphone-urile erau folosite de armata israeliană și de agențiile de informații pentru a-și urmări și ucide membrii. Încă nu era clar cum ar fi putut avea loc atacurile de miercuri. Dar Hezbollah a promis că va reacționa și a dat vina pe Israel pentru atacuri. Ca de obicei, Israelul nu a comentat.

Temerile cresc, din nou, că ultimele violențe ar putea escalada într-un război total.

Hezbollah spune că atacurile sale asupra Israelului, care au început în urmă cu aproape un an, sunt acțiuni de solidaritate cu palestinienii din Gaza și că se vor opri doar atunci când vor înceta atacurile din Gaza.

Un tânăr a spus: „Durerea este imensă, fizică și în inimă. Dar asta este ceva cu care suntem obișnuiți și vom continua cu acțiunile de rezistență”.

„Acest lucru ne va face mai puternici, cine și-a pierdut un ochi se va lupta cu celălalt ochi și suntem cu toții împreună”, a adăugat o femeie.

La câteva ore după ultimele explozii, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că țara sa se află „la începutul unei noi etape a războiului”, deoarece divizia a 98-a a armatei israeliene s-a mutat din Gaza în nordul Israelului. Până acum, Hezbollah a indicat că nu este interesat de un alt război major cu Israelul, deoarece Libanul se luptă să-și revină după o criză economică de ani de zile. Mulți spun că un conflict nu este în interesul țării. Dar unii vor cere cu siguranță să se dea un răspuns puternic.  

Ar putea exploda și telefoanele ca și pagerele?

Deși exploziile de pagere din Liban sunt neobișnuite, acestea au ridicat îngrijorări cu privire la siguranța bateriilor litiu-ion, care se găsesc nu numai în pagere, ci și în smartphone-uri, scrie The Economic Times. Cu toate acestea, riscul de explozii similare a bateriei în dispozitivele electronice care nu sunt modificate rămâne scăzut. Rapoartele sugerează că exploziile din Liban au fost probabil declanșate de o modificare a softului, deși o altă teorie sugerează o încălcare a securității cibernetice care a cauzat supraîncălzirea bateriei.

Nicio explicație nu a fost confirmată de autorități. Un fost ofițer britanic specializat în conflicte din Orientul Mijlociu a declarat pentru AP că dispozitivele explozive au cinci componente principale, iar „un pager are deja trei dintre acestea”. „Ar trebui doar să adăugați detonatorul și încărcătura explozivă”. Concret, dispozitivele electronice de comunicații nu riscă să explodeze decât dacă au fost puternic modificate sau i s-au adăugat explozibili.

Experții indică faptul că, în timp ce bateriile cu litiu sunt predispuse la incendii periculoase în unele cazuri, dispozitivele implicate în incidentul din Liban au fost modificate pentru a declanșa explozii de la distanță.

Este important de reținut că în nu a fost un atac cibernetic, în schimb pagerele au fost probabil modificate înainte de a fi trimise. 

Pentru a reduce riscul de incidente legate de baterie, utilizatorii sunt sfătuiți:

- Utilizați încărcătoarele firmei de unde ați cumpărat dispozitivul

- Țineți dispozitivele departe de căldură mare sau frig extrem.

- Verificați starea bateriei și urmăriți dacă dă semne că s-ar degrada

- Înlocuiți bateriile vechi sau defecte.

Deși niciun dispozitiv nu este complet imun la defecțiuni, respectarea acestor măsuri de precauție poate reduce probabilitatea unui incident.

Cauzele obișnuite ale exploziilor bateriei la telefoane inteligente sunt:

Căldură excesivă: supraîncărcarea sau expunerea la temperaturi ridicate poate provoca supraîncălzire, ducând la explozii.

Defecte de fabricație: Componentele defecte sau defectele de proiectare pot crește riscul de defectare a bateriei.

Daune externe: Deteriorarea fizică a bateriilor sau a telefoanelor poate compromite siguranța acestora.

  

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close