Antena 3 CNN Externe Noi explozii în Liban, cu peste 300 de victime: Sar în aer dispozitivele walkie-talkie ale Hezbollah și panourile solare din Beirut

Noi explozii în Liban, cu peste 300 de victime: Sar în aer dispozitivele walkie-talkie ale Hezbollah și panourile solare din Beirut

explozii statii radio walkie talkie liban 18 septembrie 2024
Explozii în mai multe orașe din Liban, la stații walkie-talkie, miercuri, 18 septembrie 2024. Sursa foto: Colaj X
de Mia Lungu    |    18 Sep 2024   •   17:39

Explozii care par să vizeze stațiile walkie-talkie utilizate de Hezbollah au avut loc, miercuri după-amiază, în mai multe orașe din Liban, la doar o zi după un atac de amploare în care pagere utilizate în principal de membrii Hezbollah au explodat, rănind peste 2.800 de persoane și omorând 12, potrivit The Guardian.

UPDATE 20:00: Între timp, agenția oficială de știri din Liban a raportat că și panourile de energie solară au explodat în mai multe zone din Beirut, potrivit AP, citată de Sky News.

UPDATE 19:20 Bilanțul atacului de miercuri crește. Explozia unor stații walkie-talkie a ucis nouă persoane și a rănit cel puțin 300 de persoane în Liban, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.

UPDATE 18:30 Peste 100 de persoane au fost rănite în ultimul val de explozii de stații de emisie-recepție din Liban, anunță Ministerul Sănătății, potrivit BBC.

UPDATE 18:00 Agenția Națională de Știri (NNA) libaneză de stat raportează că trei persoane au fost ucise de „dispozitive” explozive în orașul Sohmar, în sudul Văii Bekaa.

Știrea inițială: Exploziile de miercuri au avut loc în suburbiile sudice ale Beirutului, precum și în orașele Nabatieh, Tyre și Saida din sudul Libanului.

O sursă din cadrul Hezbollah a confirmat că au fost vizate stațiile walkie-talkie utilizate de grup. O sursă de securitate de rang înalt a declarat că exploziile au fost de mici dimensiuni, similare cu atacul de ieri, și a afirmat că agențiile de securitate vor investiga în continuare problema.

Încă nu au fost raportate victime, dar ambulanțele au fost auzite de un reporter Guardian care se îndrepta spre suburbiile sudice ale Beirutului.

O sursă mai spune că Hezbollah a cumpărat stațiile radio în urmă cu cinci luni, în același timp cu pagerele care au explodat ieri, potrivit BBC.

Înainte de rapoartele privind noi explozii miercuri după-amiază, secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că exploziile pagerului care au vizat marți gruparea militantă Hezbollah au indicat „un risc serios de escaladare dramatică în Liban și trebuie făcut totul pentru a evita această escaladare”.

„Evident, logica de a face toate aceste dispozitive să explodeze este de a o face ca o lovitură preventivă înainte de o operațiune militară majoră”, a declarat el reporterilor.

×
Subiecte în articol: explozii Beirut Hezbollah pagere Liban
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close