Antena 3 CNN Externe „Toți și-au pierdut degetele”. Mărturii despre exploziile din Liban. Producătorul japonez de walkie talkie nu le mai fabrica de 10 ani

„Toți și-au pierdut degetele”. Mărturii despre exploziile din Liban. Producătorul japonez de walkie talkie nu le mai fabrica de 10 ani

Haos pe strazi in Liban, dupa explozia a mii de pagere in posesia membrilor gruparii Hezbollah
Haos pe străzi la Beirut, după mii de explozii produse în două zile la rând. Au explodat pagere și aparate walkie-talkie folosite de membrii grupării Hezbollah. Zeci de oameni au murit, alte câteva mii au fost răniți. Sursă foto: Hepta / Abaca Press
de A.I.    |    19 Sep 2024   •   10:57

BBC a discutat cu dr. Nour El Osta, de la Spitalul Hotel Dieu din Beirut, după decesele și rănirile provocate, marți, de mii de pagere explozive.

"A început ca o zi normală, până când s-a transformat în haos. Mi-a amintit de explozia din 4 august 2020 (când peste 200 de persoane au fost ucise în portul Beirut, într-o explozie a unui depozit cu azotat de amoniu, n.r.) dar a fost ceva diferit", a spus doctorița.

"Toți pacienții prezentau răni similare: își pierduseră degetele sau aveau răni la ochi. Nu am mai văzut așa ceva", a continuat ea.

Jurnalistul BBC precizează că, din motive de securitate, nu i s-a permis să discute cu pacienții și cu familiile lor, în contextul în care mulți dintre aceștia sunt membri ai grupării Hezbollah.

Mulți dintre aparținători se aflau în grădina spitalului și păreau epuizați, iar unii plângeau, a notat acest corespondent.

Producătorul japonez de walkie-talkie spune că a oprit de zece ani producția modelelor care au explodat, miercuri, în Liban

Explozia a sute de radiouri portabile de emisie-recepție în Liban, miercuri, a focalizat atenția presei internaționale asupra producătorului japonez al acestor aparate.

Este vorba de Icom, care a fabricat timp de aproximativ o decadă modelul IC-V82.

Icom descrie IC-V82 drept un aparat portabil de radiocomunicații care a fost exportat în Orientul Mijlociu din 2004 până în 2014.

De atunci, acesta nu a mai fost livrat în zona respectivă, în contextul în care producția modelului respectiv a fost oprită.

Producția bateriilor pentru acest aparat a încetat, de asemenea.

Icom susține că nu poate să confirme dacă aparatele IC-V82 care au explodat în atacurile de miercuri au fost livrate direct de companie sau prin intermediul unui distribuitor.

Mai mult, este posibil ca modelele să nu fie nici măcar de la Icom.

Un director de vânzări de la filiala americană a companiei japoneze a arătat   că dispozitivele care au explodat în Liban păreau a fi produse contrafăcute.

Potrivit acestui oficial al companiei, este relativ ușor să se găsească versiuni contrafăcute ale produsului pe internet.

SUA reafirmă nu au nicio legătură cu exploziile din Liban

"Ceea ce vă pot spune este că nu am fost implicați în niciun fel în incidentele de azi (miercuri, n.r.) și de ieri. Și nu mai am nimic de adăugat", a declarat John Kirby, oficial al Casei Albe pentru comunicarea în domeniul Securității Naționale.

Kirby a fost întrebat în mod specific dacă SUA au fost informate de Israel în legătură cu exploziile care i-au vizat pe membrii grupării Hezbollah și a repetat:  "Nu am nimic de adăugat."

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close