Antena 3 CNN Externe Noi proteste la Seul, joi. Poliția îl investighează pe Yoon pentru „insurecție”. Veteranii se rad în cap în fața palatului prezidențial

Noi proteste la Seul, joi. Poliția îl investighează pe Yoon pentru „insurecție”. Veteranii se rad în cap în fața palatului prezidențial

Robert Kiss 12 minute de citit Publicat la 18:01 03 Dec 2024 Modificat la 10:09 05 Dec 2024
Oameni cu bannere roșii în limba coreeană.
Protestele continuă și joi în Coreea de Sud. Foto: Profimedia Images
20 Update-uri
Afișează

Cinci parlamentari ai partidului de guvernământ spun că ar vota moțiunea de demitere a președintelui Yoon

05 Dec

Cinci parlamentari ai partidului de guvernământ, Partidului Puterii Poporului (PPP), au anunțat că nu s-au hotărât încă cum vor vota la votul pentru punerea sub acuzare a președintelui Yoon.

Situația e gravă pentru președinte în condițiile în care opoziția are o majoritate de 192 de mandate, iar pentru punere sub acuzare e nevoie de încă opt voturi, pentru a se ajunge la o majoritate de două treimi – 200 de voturi.

Cei cinci parlamentari au cerut ca Yoon să-și ceară scuze public pentru decizia de a impune legea marțială.

În același timp, șeful PPP a spus că partidul său va bloca încercarea de punere sub acuzare.

Dacă acești cinci parlamentari nu o vor bloca, însă, e de așteptat că liderii opoziției vor încerca să-i mai convingă și pe alți trei pentru a obține trecerea moțiunii.

Șeful armatei își oferă demisia

05 Dec

Șeful armatei sud-coreene, Park An-su a anunțat că și-a oferit demisia, miercuri, conform Yonhap, citată de BBC.

Park a fost desemnat comandantul legii marțiale, marți, la puțin timp după anunțarea decretului de către Yoon, însă spune că nu a avut mare legătură cu decizia președintelui și nici cu declarația acestuia.

„Deși suntem experți militari, nu suntem experți în legea marțială”, a declarat el, precizând că nu a fost implicat în redactarea ordinului.

Anterior, președintele Yoon a acceptat demisia ministrului apărării și l-a eliberat pe acesta din funcție, în condițiile în care acesta fusese oricum vizat de procedura parlamentară de punere sub acuzare.

Conform informațiilor, ministrul apărării a fost cel care i-a propus președintelui să impună legea marțială care a dus la cea mai gravă criză politică de la Seul din ultimii ani.

Parchetul deschide o anchetă împotriva lui Yoon. Votul pentru punerea sub acuzare va avea loc sâmbătă

05 Dec

Procurorii sud-coreeni au deschis o anchetă împotriva președintelui Yoon, ministrului său de interne și fostului ministru al apărării, conform agenției oficiale de presă a Coreei de Sud, Yonhap. Ministrul apărării, Kim Yong Hyun, a demisionat deja de miercuri, în condițiile în care parlamentul de la Seul deja începuse procedura de punere sub acuzare și demitere a acestuia.

În plus, Kim Yong Hyun a primit și interdicție de călătorie și nu poate părăsi țara, o măsură care arată că va urma, cel mai probabil, o trimitere în judecată,

Opoziția sud-coreeană, care a votat deja în favoarea unei moțiuni pentru punerea sub acuzare a președintelui Yoon, a programat votul la moțiune pentru sâmbătă. În cazul în care va fi pus sub acuzare oficial, Yoon va fi suspendat de drept din funcție pe perioada procedurii și va fi judecat, apoi, de Curtea Constituțională a țării, care va decide cu o majoritate de cel puțin 6-3 dacă să-l demită pe Yoon sau să-l mențină în funcția prezidențială.

Protestele continuă

05 Dec

Protestele continuă și joi în Coreea de Sud, iar mai mulți veterani ai armatei au venit în fața palatului prezidențiale pentru o formă de protest neașteptată – s-au ras în cap public.

Veteranii cer demisia lui Yoon și îndepărtarea acestuia de la putere după scandalul uriaș iscat de decizia de marți a președintelui sud-coreean de a impune legea marțială.

Coreea de Sud are o veche tradiție a rasului în cap ca formă de protest – o practică cu rădăcini în Confucianism. În mod tradițional, această practică demonstrează că cel care o face este angajat ferm unei cauze.

Poliția sud-coreeană îl investighează pe Yoon pentru „insurecție”

05 Dec

Poliția sud-coreeană a început o investigație față de președintele țării, Yoon Suk Yeol, pentru acuzații de „insurecție”, în urma deciziei sale de a declara legea marțială.

Investigația a fost declanșată după ce mai mulți lideri ai opoziției au depus plângere împotriva lui Yoon și a altor persoane implicate în evenimentele de marți, când armata a încercat să preia controlul asupra clădirii parlamentului sud-coreean.

Infracțiunea de insurecție este una dintre puținele care nu sunt acoperite de imunitatea prezidențială, iar printre pedepse se numără și pedeapsa capitală.

Protestele continuă și în această seară. Manifestanții îi cer lui Yoon să demisioneze

04 Dec

Sute de protestatari merg în marș pe străzile din Seul spre sediul președinției unde își are biroul președintele Yoon Suk Yeol, după încercarea sa eșuată de aseară de a impune legea marțială în Coreea de Sud.

Protestatarii scandează pentru „arestarea” președintelui. Marșul a fost pornit de cel mai mare sindicat sud-coreean, care a anunțat, anterior, și că intenționează să rămână în grevă generală nedeterminată dacă președintele nu demisionează.

Până acum, șeful de cabinet, ministrul apărării și mai mulți oficiali de rang înalt din administrația sud-coreeană au demisionat din funcții.

Partidele de opoziție au depus moțiunea de suspendare a președintelui Yoon. Ministrul apărării și-a dat demisia

04 Dec

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong Hyun a demisionat, miercuri, conform agenției de presă Yonhap, ca urmare a criticilor tot mai dure față de încercare de impunere a legii marțiale de către președintele Yoon.

Pentru ca demisia să intre în vigoare, ea trebuie să fie contrasemnată de președintele în funcție.

Anunțul a venit la doar câteva minute după ce principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, a anunțat că depus moțiunea de punere sub acuzare pentru Kim. Ulterior, o moțiune separată a fost depusă și împotriva președintelui Yoon.

Yoon se confruntă cu reacții negative furibunde nu doar din partea opoziției, ci și din partea propriului partid după decizia de aseară. Liderul Partidului Puterea Poporului, al lui Yoon, a cerut și el revocarea ministrului apărării.

Moțiunea de punere sub acuzare a lui Yoon urmează să fie prezentată într-o sesiune plenară a parlamentului de la Seul, joi, iar votul ar putea să se desfășoare chiar vineri sau sâmbătă, conform Yonhap.

CNN: Vladimir Putin, Kim Jong Un și Xi Jinping urmăresc cu speranță haosul din Coreea de Sud

04 Dec

Stabilitatea politică a unuia dintre cei mai importanți aliați americani din regiunea Asiei s-a încheiat într-o singură noapte după decizia președintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, de a impune legea marțială. Șocurile s-au simțit în toată regiunea, mai ales într-un context global de tensiune acută.

Citește mai departe AICI.

Premierul Han anunță că își va duce mandatul „până la final”, după o serie de demisii din administrație

04 Dec

Prim-ministrul sud-coreean, Han Duck-Soo, a anunțat că rămâne „angajat” să-și continue mandatul „până la final”, în contextul unor tensiuni politice uriașe la Seul și a unui val de demisii din administrația președintelui Yoon.

„Ca prim-ministru care coordonează cabinetul, îmi asum întreaga responsabilitate pentru toate evenimentele care au avut loc până la acest moment”, a declarat Han într-un mesaj publicat miercuri, cu titlul „Un mesaj pentru popor”.

„Voi lucra alături de membrii cabinetului până în ultimul moment în serviciul poporului. Din acest moment înainte, guvernul trebuie să-și îndeplinească datoria de a asigura stabilitatea țării și să se asigure că viețile de zi cu zi ale oamenilor rămân neafectate”, a transmis Han, miercuri.

Urmează zile de foc în Coreea de Sud, în condițiile în care există posibilitatea reală ca Yoon să fie pus sub acuzare de parlament. Dacă acest lucru se întâmplă, Yoon va fi suspendat de drept pe parcursul procesului care are loc la Curtea Constituțională a Republicii Coreea.  

Tensiunile se adâncesc la Seul

04 Dec

Șase partide de opoziție au depus moțiunea pentru punerea sub acuzare a președintelui sud-coreean. În același timp, principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, formațiunea contra căreia era direcționat decretul de lege marțială al lui Yoon, a anunțat că încep formal procedura de punere sub acuzare pentru trădare împotriva președintelui și miniștrilor săi de interne și al apărării.

Între timp, șeful de cabinet al lui Yoon și mai mulți oficiali de rang înalt și-au anunțat demisiile.

La Seul, protestatarii cer și ei demisia lui Yoon, iar cel mai mare sindicat sud-coreean a anunțat că muncitorii afiliați vor intra în grevă generală până la demisia președintelui.

Parlamentul sud-coreean îl va pune sub acuzare pe președintele Yoon Suk Yeol

04 Dec

Parlamentarii sud-coreeni au început procedura de punere sub acuzare împotriva președintelui Yoon, după încercarea acestuia de seara trecută de a impune legea marțială. În Coreea de Sud, procedura de punere sub acuzare e ceva mai simplă decât în Statele Unite, acolo unde Camera Reprezentanților votează punerea sub acuzare, iar Senatul organizează procesul politic și votează cu majoritate demiterea președintelui sau respingerea procedurii.

În Coreea de Sud, parlamentul unicameral votează punerea sub acuzare cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii săi – fiind nevoie, astfel, cel puțin 200 de voturi din 300.

Dacă punerea sub acuzare este acceptată, un proces politic are loc la Curtea Constituțională – un for format din nouă membri. Dacă șase dintre cei nouă judecători susțin propunerea de punere sub acuzare, președintele este demis din funcție.

Pentru a-l pune sub acuzare pe Yoon, opoziția va trebui să convingă opt parlamentari ai partidului de guvernământ, ea având o majoritate de 192 de mandate, insuficientă pentru pragul de 200 necesar.

Nu ar fi prima oară când o astfel de procedură are loc în Coreea de Sud și este dusă la bun sfârșit cu succes – în 2016, președinta de atunci, Park Geun-hye, fiica fostului dictator Park Chung Hee (1962-1979), a fost pusă sub acuzare pentru corupție și pentru interferență politică. Pe lângă demitere, Park a fost trimisă la închisoare pentru cinci și doi ani, însă a fost grațiată de președintele Moon în 2021.

Yoon spune că va ridica legea marțială

03 Dec

Președintele Yoon Suk Yeol spune că va ridica legea marțială după ce parlamentul a votat pentru a o bloca, relatează agenția Yonhap.

Acesta a declarat într-un discurs televizat că a încercat să adune cabinetul pentru a ridica legea marțială. Dar pentru ca este prea devreme, nu a reușit.

El spune că de îndată ce adună numărul minim care trebuie să fie prezent pentru ca legea marțială să fie ridicată, o va face.

Armata spune că legea marțială va fi menținută până când va fi ridicată de președinte

03 Dec

Armata sud-coreeană spune că va menține legea marțială până când aceasta va fi ridicată de președintele Yoon Suk Yeol, în ciuda votului parlamentului național pentru a bloca aplicarea acesteia.

Anterior, în fața Parlamentului au avut loc confrtuntări între protestatari și forțele de securitate.

„O decizie bizară” luată de președintele sud-coreean

03 Dec

Decizia președintelui sud-coreean de a declara legea marțială în toată țara este o mișcare politică „bizară”, a declarat marți pentru CNN John Nilsson-Wright, profesor al Universității Cambridge.

Parlamentul sud-coreean a votat pentru blocarea legii marțiale

03 Dec

Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru blocarea deciziei președintelui de a declara legea marțială, potrivit agențiilor de presă Yonhap și Reuters.

190 de parlamentari din cei 300 de membri din Adunarea Națională au votat pentru anularea măsurii.

Nu este clar ce efect va avea votul asupra declarării legii marțiale. Conform legislației sud-coreene, președintele este obligat să respecte votul.

În fața Parlamentului, protestatarii scandează „nu legii marțiale”, „jos dictatura” și „deschide-ți poarta”.

Zeci de mașini și autobuze ale forțelor de ordine sunt în jurul Parlamentului.

Administrația Biden „monitorizează situația îndeaproape”

03 Dec

Administrația Biden este în contact cu guvernul sud-coreean și „monitorizează situația îndeaproape”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de securitate națională al SUA pentru CBS.

Președintele SUA nu a comentat încă declarea legii marțiale de către omologul său sud-coreean.

Liderii opoziției se strâng în Adunarea Națională pentru a vota împotriva legii marțiale decretate de președinte

03 Dec

Principalul partid de opoziție din Coreea de Sud, Partidul Democrat, a cerut tuturor parlamentarilor săi să strângă în Adunarea Națională, organismul legislativ al țării, transmite agenția de presă din Coreea de Sud Yonhap.

Liderul său, Lee Jae-myung, a chemat publicul în fața Parlamentului.

Liderul Partidului Puterea Populară, Han Dong-hoon, a numit declararea legii marțiale o mișcare „greșită” și a promis că o va bloca.

Conform legii sud-coreene, guvernul trebuie să ridice legea marțială dacă majoritatea Adunării Naționale solicită prin vot ridicarea.

Aceeași lege interzice, de asemenea, arestarea parlamentarilor.

În prezent, în jur de 70 de membri ai opoziției sunt în interiorul clădirii Parlamentului, în timp ce restul se adună afară.

Când va sosi Președintele Adunării Naționale, Woo Won-shik, va cere un vot pentru ridicarea legii marțiale, spune Hong.

Imagini cu cetățeni care asediază parlamentul de la Seul au apărut pe rețelele sociale. Activitățile politice au fost interzise

03 Dec

Agenția sud-coreeană YonHap, citată de Nexta, relatează că în capitala Seul protestatarii se ciocnesc cu polițiștii care încearcă să oprească mulțimea să pătrundă în incinta Parlamentului.

Generalul de armată Park An-soo, oficialul militar însărcinat cu aplicarea legii marțiale, a anunțat că toate mijloacele de informare în masă sunt acum supuse cenzurii militare și că toate activitățile politice sunt interzise, inclusiv cele ale Adunării Naționale, ale consiliilor locale și ale partidelor.

Potrivit agenției de presă Yonhap, cei care încalcă legea marțială pot fi arestați fără mandat.

Personalul medical a fost convocat la locul de muncă în termen de 48 de ore, potrivit sursei citate.

Ce înseamnă decretarea legii marțiale

03 Dec

Implementarea legii marțiale poate avea efecte juridice, cum ar fi suspendarea drepturilor civile și extinderea legii militare.

Legea marțială este, în teorie, temporară, dar poate continua pe termen nelimitat.

Partidul Democrat a convocat o întâlnire de urgență a parlamentarilor săi după anunțul lui Yoon.

Președintele sud-coreean a decretat legea marțială

03 Dec

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a decretat „legea marțială”, acuzând marți opoziția că aruncă țara în criză, că simpatizează cu Coreea de Nord și paralizează guvernul cu activități anti-statale, scriu AP și BBC.

Yoon a spus că va „eradica forțele pro-nord-coreene și va proteja ordinea democratică constituțională”. Într-un discurs neanunțat, târziu în noapte, președintele sud-coreean a declarat că decizia este necesară pentru a proteja țara de forțele comuniste din Coreea de Nord și pentru a elimina elementele anti-statale.

Yoon – a cărui rată de aprobare a scăzut în ultimele luni – s-a chinuit să-și împingă agenda împotriva unui parlament controlat de opoziție de la preluarea mandatului în 2022.

Partidul conservator al lui Yoon a fost blocat într-un impas cu Partidul Democrat, partidul liberal de opoziție, în legătură cu proiectul de buget pentru anul viitor.

Yoon a spus că nu are de ales decât să recurgă la legea marțială, dar nu a spus în discursul său ce măsuri specifice vor fi luate.

x close