Antena 3 CNN Externe CNN: Vladimir Putin, Kim Jong Un și Xi Jinping urmăresc cu speranță haosul din Coreea de Sud

CNN: Vladimir Putin, Kim Jong Un și Xi Jinping urmăresc cu speranță haosul din Coreea de Sud

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 12:19 04 Dec 2024 Modificat la 12:19 04 Dec 2024
Kim îi strânge mâna lui Vladimir Putin
Putin și Kim ar putea să fie beneficiarii haosului din Coreea de Sud. Foto: Profimedia Images

Stabilitatea politică a unuia dintre cei mai importanți aliați americani din regiunea Asiei s-a încheiat într-o singură noapte după decizia președintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, de a impune legea marțială. Șocurile s-au simțit în toată regiunea, mai ales într-un context global de tensiune acută.

Decizia lui Yoon, cum era de așteptat, a fost criticată aspru din toate direcțiile – parlamentul, acolo unde partidul lui Yoon nu are nici măcar pluralitate, a blocat rapid procedura, în timp ce oamenii au ieșit în stradă în număr mare pentru a protesta față de o decizie care evocă amintiri dureroare pentru mulți dintre sud-coreeni.

Evoluția rapidă a haosului din Coreea de Sud pare să fi luat SUA pe nepregătite, iar situația e cu atât mai problematică cu cât armata americană are aproape 30.000 de trupe pe teritoriul sud-coreean și are una dintre cele mai importante baze acolo.

Haosul riscă să pună în pericol și mai mult stabilitatea în Asia, acolo unde China și Coreea de Nord trec printr-o fază de aliniere rapidă cu regimul criminal de la Kremlin, ambele susținând deschis războiul de distrugere a Ucrainei dus de Vladimir Putin de aproape trei ani.

E foarte probabil că dictatorii de la Phenian, Beijing și Moscova, urmăresc cu speranță situația haotică de la Seul, gândindu-se la feluri în care mai pot submina această țară și, prin extensie, influența SUA în lume și regiune.

Cel mai relevant actor în acest context este, desigur, Coreea de Nord, care până acum nu a făcut vreun comentariu oficial, însă care e de așteptat că va încerca să folosească situația în propriul avantaj

Dictatorii ar vrea să profite de criza sud-coreeană

Haosul politic din Coreea de Sud îi dă dictatorului nord-coreean o nouă șansă nesperată – Kim este cunoscut pentru faptul că se folosește de astfel de oportunități pentru teste de arme – de exemplu, înainte de alegerile prezidențiale din SUA de luna trecută, Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală.

„Știm că regimul nord-coreean are o plăcere în a critica sistemul democratic din Coreea de Sud oricând există orice formă de instabilitate politică la Seul. Să nu fim surprinși dacă Phenianul exploatează și de această dată criza internă din Coreea de Sud și o folosește în propriul avantaj, retoric sau în alte feluri”, spune Edward Howell, lector de științe politice la Universitatea Oxford.

Criza politică din Coreea de Sud și potențialul ca întreaga conducere a țării să se schimbe sunt urmărite atent nu doar de parteneri și aliați, ci și de la Beijing și de la Moscova, cele două dictaturi sperând la o oportunitate de a elimina influența lumii democratice și a SUA în Asia.

Dictatorul chinez, mai ales, a urmărit cu iritare felul în care SUA și-a consolidat parteneriatele cu aliații din regiune, un punct de ruptură în relațiile chino-americane fiind Taiwanul, pe care regimul de la Beijing îl consideră teritoriu propriu, deși nu l-a controlat niciodată de-a lungul istoriei sale – din 1949 până astăzi.

Yoon, unul dintre cei mai duri președinți sud-coreeni în ce privește relația cu regimul de la Phenian, a fost, de asemenea, un aliat și un partener înfocat al SUA.

Recent, administația sud-coreeană a anunțat că ajutorul pe care Nordul îl oferă Rusiei în războiul acesteia împotriva Ucrainei ar putea să ducă la o regândire a felului în care Coreea de Sud colaborează cu Ucraina și la posibilitatea livrării de armament pentru guvernul de la Kiev.

Toate aceste lucruri fac din criza politică sud-coreeană o problemă la nivel global, oricare ar fi deznodământul pentru Yoon și administrația sa, spune Howell.

„Într-o perioadă în care interesul Coreei de Sud pentru Ucraina e în creștere, ca urmare a implică în conflict a Nordului, cooperarea guvernului de la Seul cu aliații săi nu poate să fie perturbată de clivaje interne”, a conchis el.

Consecințe majore

Alianța SUA-Coreea de Sud reprezintă pentru cele două țări, dar și pentru alți parteneri din regiune, fundamentul păcii în regiune, în condițiile în care Nordul continuă acțiunile sale amenințătoare la adresa Coreei de Sud și Japoniei.

Amenințarea nord-coreeană a devenit și mai pregnantă cu cât Kim și-a consolidat parteneriatul cu Putin, trimițând în Rusia armament, muniție și chiar soldați care să ajute Kremlinul în războiul contra Urainei.

„Orice instabilitate în Coreea de Sud are consecințe majore pentru politicile noastre în regiunea indo-pacifică”, este de părere colonelul american în rezervă Cedric Leighton, explicând și că trupele americane din Coreea sunt pregătite de un „scenariu de luptă” cu Nordul.

Joe Biden, de asemenea, a lucrat asiduu pentru a consolida parteneriatul cu Coreea de Sud, întâlnindu-se de mai multe ori cu Yoon, pe care l-a numit „un grozav prieten”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al guvernului SUA și-a arătat „ușurarea” față de decizia administrației sud-coreene de a renunța la decizia impunerii legii marțiale.

În ciuda asigurărilor americane că alianța rămâne „de fier”, decizia surpriză a lui Yoon ar putea să pună la îndoială parteneriatul și să slăbească și încălzirea relațiilor cu Japonia, față de care Yoon a încercat o apropiere tot mai mare.

„Acțiunile lui Yoon vor ridica întrebări cu privire la cât de sigur și de prectibil ca aliat mai este Coreea de Sud pentru SUA și pentru Japonia”, este de părere Rachel Minyoung Lee, cercetătoare la Stimson Center, un think-tank de la Washington.

×
x close